logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go

piotr_go 25 Sie 2015 18:46 5349 9
REKLAMA
  • Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go

Witam.
    Przedstawiam projekt mini modułu z wykorzystaniem mikrokontrolera MKL05Z32 (ARM Cortex M0+). Moduł ma wyprowadzone wszystkie dostępne w układzie interfejsy (SPI, UART, I2C, SWD) i parę innych. Można je oczywiście użyć jako standardowe IO.
    Jako złącz między modułami użyłem podstawek precyzyjnych (rozwiązanie własnego pomysłu zapewniające niski profil). Rozstaw złącz jak w DIP40.
    Bootloader USB zajmujący 4kB napisałem z wykorzystaniem projektu LemcUSB. (załączam mój patch)
    Do dyspozycji użytkownika zostaje 28kB FLASH. Programowanie całej pamięci łącznie z weryfikacją trwa ~4 sekundy.

Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go

Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go Mini moduł z bootloaderem USB na MKL05Z32 by piotr_go

Schemat:

Cytat:
    [ 5537.296861] usb 1-5: new low-speed USB device number 4 using xhci_hcd
    [ 5537.486828] usb 1-5: New USB device found, idVendor=XXXX, idProduct=XXXX
    [ 5537.486831] usb 1-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 5537.486832] usb 1-5: Product: MKL05Z32 Bootloader
    [ 5537.486834] usb 1-5: Manufacturer: piotr_go

Wzoru płytek nie udostępniam.
    Załączniki:
    • piotr_go_kinetis_patch.txt (18.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Specjalizuje się w: technika cyfrowa
    piotr_go napisał 2910 postów o ocenie 3350, pomógł 94 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14950325
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Bardzo fajny projekt. Ile Cię wyniósł koszt budowy takiej sztuki? Gdzie zamawiasz pcb oraz jak robisz montaż?
  • REKLAMA
  • #3 14950327
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Wrzuciłeś chyba niewłaściwą wersję schematu - przycisk Reset podłączony jest do masy z obu stron więc procesor stoi w miejscu :)

1. Jakiego programatora używasz do zaprogramowania bootloadera?
    2. co zdecydowało o zastosowaniu LP3985?
    3. 100nF z braku miejsca nie dodałeś, czy C1 ma złą wartość?
  • #4 14950625
    piotr_go
    Ocena: 3350
    morozaw napisał:
    Ile Cię wyniósł koszt budowy takiej sztuki? Gdzie zamawiasz pcb oraz jak robisz montaż?

Płytki zamawiane w Elecrow. Lutowałem w przerobionym mini piekarniku.

dondu napisał:
    Wrzuciłeś chyba niewłaściwą wersję schematu - przycisk Reset podłączony jest do masy z obu stron więc procesor stoi w miejscu

Wersja ok, G1 i G2 to obudowa przycisku, nie chciało mi się tworzyć nowego symbolu.
    Zostało mi trochę miejsca na zamawianych płytkach innego projektu więc na szybko machnąłem ten.

dondu napisał:
    1. Jakiego programatora używasz do zaprogramowania bootloadera?

przeprogramowanego "freedoma"

dondu napisał:
    2. co zdecydowało o zastosowaniu LP3985?

aaaaa, stabilizator, dałem taki jaki był pod ręką, najchętniej bym dał z poborem prądu 0,5uA ale szkoda mi było na prototyp.

dondu napisał:
    3. 100nF z braku miejsca nie dodałeś, czy C1 ma złą wartość?

Dałem 1000nF zamiast 100nF, na obu będzie bez problemu działać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 14951466
    piotr_go
    No chol... A już myślałem że będę jedyny z takim pomysłem.
    Ale nadal mogłem być pierwszy :)

Projekt powstał po uproszczeniu tego:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2803196.html#13762021
    ARM+RADIO+MPU9150(żyro,akcelerometr,magnetometr)+EEPROM+uSD

Mój pomysł jest nieco inny, ja dałem większe otwory dzięki czemu złącze wchodzi aż do samego plastiku i z drugiej strony wystaje znacznie więcej.
  • #7 14951652
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    piotr_go napisał:
    Ale nadal mogłem być pierwszy
    No tym razem Piotrze Ci się nie udał :P.
    Jak zwykle kolejny wspaniały projekt Twojego autorstwa.
    Zawsze z przyjemnością czytam wszelkie opisy do tworzonych przez Ciebie "dzieł sztuki".
    Myślę, że spokojnie można tak nazwać wszystkie Twoje projekty.
    Co do uwagi kolegi dondu, to rzeczywiście popraw schemat, bo źle się kojarzy. usuń podłączenie masy do G2.
  • #8 14951751
    piotr_go
    Wyedytowałem schemat.
    Usunąłem oznaczenie stabilizatora, można zastosować dowolny 3,3V z tym pinoutem.
    Ze względu na zastosowany kwarc, timer może pracować w sleepie pobierając mało prądu, więc zalecał bym też oszczędny stabilizator.
  • #9 14956481
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15403520
    piotr_go
    Nie będzie, chyba że jesteś zainteresowany produkcją i dystrybucją to możemy się dogadać.
    Ja się znam na projektowaniu.

========= update 04.02.2016 =========

Nowy wszystko mający (BMP280/BME280, EEPROM, MCP9800, microSD, dzielnik napięcia do pomiaru zasilania) moduł:

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiony projekt mini modułu oparty na mikrokontrolerze MKL05Z32 (ARM Cortex M0+) zawiera wszystkie dostępne interfejsy (SPI, UART, I2C, SWD) oraz dodatkowe złącza. Użytkownik zastosował precyzyjne podstawki jako złącza między modułami, co zapewnia niski profil. Bootloader USB zajmuje 4kB, a programowanie pamięci FLASH (28kB) trwa około 4 sekundy. W dyskusji poruszono kwestie związane z kosztami budowy, zamawianiem PCB, montażem oraz poprawkami w schemacie. Użytkownik podzielił się informacjami o zastosowanych komponentach, takich jak stabilizator LP3985 oraz kondensatory. Wspomniano również o podobieństwie do projektów IoT z Kickstartera oraz o planach na przyszłość dotyczących nowych modułów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA