Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana

mysior103 15 Sep 2015 13:21 22452 23
Optex
  • Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana

Witam wszystkich!

Chciałbym zaprezentować wam swój projekt bezużytecznej maszyny. Nie jest to jednak bezużyteczna maszyna, jaką większość z Was kojarzy. Pudełko jest wyposażone w nie jedno, a 7 przycisków typu toggle switch.

Budowę rozpocząłem od skonstruowania skrzynki o wymiarach 430x120x160mm. Wszystko powstało z heblowanych desek i kantówek.

Następnie zająłem się częścią mechaniczną. Dorwałem się do trzech starych drukarek i po rozebraniu ich wyciągnąłem to co potrzebowałem. Wyciągnąłem prowadnicę razem z "wózkiem". Do prowadnicy oryginalnie przykręcony był silnik DC, a pozycja wózka była odczytywana za pomocą taśmy i enkodera. Miałem problemy z odczytem pozycji wózka, więc zamieniłem silnik DC na silnik krokowy z innej drukarki. Do prawidłowego działania potrzebowałem jeszcze serwomechanizmów. Początkowo chciałem użyć tylko jednego serwa, które by otwierało klapę oraz wyłączało przycisk. Nie zdało to egzamin ze względu na potencjalnie ciężką klapę, oraz niszczyło by ją. Z pomocą znów przyszedł recykling, czyli stara zabawka z której wymontowałem dwa serwa, jedno do ramienia, drugie do otwierania klapy. Do prawidłowego działania potrzebowałem jeszcze stycznika, który by ustawiał pozycję początkową, czyli "0".
    Następny etap to elektronika. Całość osadziłem na popularnym AVR, czyli Atmega8. Do sterowania silnikiem na początku wykorzystywałem L293, jednak okazał się być za słaby i się bardzo grzał, więc zastąpiłem go modułem L298, który posiada radiator i wytrzymuje prąd do 2A.

Zasilanie wziąłem ze starego zasilacza ( nie wiem od czego), który posiada 4 żyły - GND, 0V, 5V/2A, 12V/2A. Pasował mi idealnie, bo 5V zasila logikę i serwa, a 12V zasila silnik krokowy.

Program został napisany w środowisku Arduino IDE. Chciałem początkowo napisać wszystko w C w Eclips, ale nie miałem zbytniego doświadczenia, gdyż dopiero się uczę programować AVR w C.

Jeśli chodzi o działanie programu to wygląda to następująco:
    Po załączeniu zasilania jest inicjalizacja, czyli wszystkie serwa ustawiają się do pozycji wyjściowej oraz wózek jedzie max do prawej strony, do czasu załączenia stycznika. Po włączeniu któregokolwiek włącznika wózek przesuwa się o odpowiednią krotność odstępu między przyciskami plus dodatkowe poprawki kalibracyjne. Klapa pozostaje otwarta do czasu aż wszystkie przyciski będą włączone. Po wyłączeniu wszystkich ramię chowa się całkowicie i zamyka się klapa. Po odczekaniu kilku pustych pętli programowych wózek cofa się do pozycji startowej. Całość prezentuje film. Jednak został on nakręcony przez ostatecznymi poprawkami i teraz skrzynka pracuje szybciej i sprawniej.

Kilka zdjęć z budowy:
    Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana Bezużyteczne pudełko wersja zaawansowana
    Schemat:

Kod programu:

Code: c
    Log in, to see the code

Film prezentujący działanie:

Film z poprawionym i usprawnionym programem:

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    mysior103
    Level 9  
    mysior103 wrote 17 posts with rating 64. Live in city Szczecin. Been with us since 2015 year.
  • Optex
    panicz74
    Level 13  
    Hehe :) Dobre. Gratki za cierpliwość :D
  • Optex
    sftw
    Level 2  
    hehe gdzies kiedys taką widzialem troszke szybciej dzialala i gonila ten palec. Fajne wykonanie, wielki plus ze jest kod i cóż, jakiś wstęp i motywacja do nauki czystego C.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Maszynka śmieszna. Widać też trud włożony w konstrukcję, jak się dobrze przyjrzeć, to widać nawet wyrwane z nerwów włosy autora.
    Uważam jednak, że o wiele więcej uroku, ma bezużyteczna maszyna z jednym "pstryczkiem" i paluszkiem, który go wyłącza.
    Rzecz gustu...

Pozdrawiam.
    CMS
    xdiax
    Level 22  
    Fajne są też te z mniej przewidywalnym, losowym programem. Coś jak tutaj :

CMS
    Administrator of HydePark
    xdiax wrote:
    Fajne są też te z mniej przewidywalnym, losowym programem.

Genialne w swojej głupocie. Totalnie bezużyteczne, ale chcę to mieć. Mówię całkiem poważnie.

Pozdrawiam.
    CMS
    madamsz1
    Level 39  
    Tak wygląda moje pudełko :)
    - serwomotor modelarski
    - sterownik do tego na 555
    - pudełko na cokolwiek :)
    - przełącznik
    - w mojej opcji dodatkowo zewnętrzny zasilacz bo przy dzieciach nie wyrabiałem na 9V baterię :)

Mariusz
    Freddy
    Level 43  
    xdiax wrote:
    Dobre, podoba mi się. Też chciałbym mieć takie :).
    PIOTR SL
    Level 10  
    xdiax wrote:

Najlepszy useless box jaki widziałem:D
    kortyleski
    Level 43  
    Ja bym to jeszcze rozbudował o drugi wózek. Tak by pudełko bawiło się samo że sobą. Gdyby zbudować dwie oddzielne logiki i taktować je losową częstotliwością mogło by być ciekawie.
    janek1815
    Level 38  
    madamsz1 wrote:
    w mojej opcji dodatkowo zewnętrzny zasilacz bo przy dzieciach nie wyrabiałem na 9V baterię :)

Zamieść swoje w DIY będę się na nim wzorował wykonam dla dzieciaków.
    tplewa
    Level 39  
    He he koejny "glupi" projekt ale za to uroczy. Co prawda taka z wieloma przelacznikami widzialem juz w kilku wersjach na YouTube, ale moze sie kiedys uda znalezc troche czasu i zbuduje cos takiego:

Jak dla mnie jedna z najzabawniejszych maszyn jakie widzialem. Zwlaszcza dzwiek generowany przez zastosowane serwo jest genialny...
    mysior103
    Level 9  
    Wstawiłem do posta film z ostatnich poprawek programu i teraz działa świetnie:).
    deksta84
    Level 24  
    Dołożenie czujnika ruchu umożliwi zwiększenie stopnia złośliwości maszyny (chowanie włącznika, ucieczka pudełka w losowym kierunku). Poprzez odseparowanie galwaniczne części chwytnej włącznika, można dołożyć czujnik dotykowy (rezystor 100kΩ, podciągający jeden pin), aby włącznik chował się na dotyk. Po dłuższej zabawie, układ może wytworzyć dźwięk niezadowolenia i sam skończyć zabawę, przez zamknięcie się w sobie. :D
    tplewa
    Level 39  
    No elektronicznie można sporo wymyślać, ale tutaj tez sporą wagę ma jakoś wykonania samego pudelka - co akurat przy moich warunkach warsztatowych jest nie lada wyzwaniem... ...zresztą patrząc na obudowy niektórych projektów nie jest to tylko mój problem :) Jak rozbuduje warsztat mechaniczny to zapewne wykonam swoje "wredne pudełko"
    mysior103
    Level 9  
    Jak już skończą mi się ciekawe pomysły to zbuduję skrzynkę na dwóch szynach i randomowo z jednej strony będzie włączać przycisk, a z drugiej go wyłączać:) to będzie zabawa!
    tplewa
    Level 39  
    mysior103 wrote:
    Jak już skończą mi się ciekawe pomysły to zbuduję skrzynkę na dwóch szynach i randomowo z jednej strony będzie włączać przycisk, a z drugiej go wyłączać:) to będzie zabawa!

Gdzieś już na YouTube coś takiego widziałem z dwoma przełącznikami jak i z wieloma. Z tym, że oglądałem to dość dawno temu i teraz nie udało mi się znaleźć, aby podać linka...
    He he w temacie tych maszyn obecnie to już chyba trudno coś nowego wymyślić :)
    Freddy
    Level 43  
    Spokojnie, wystarczy w Google wpisać "useless machine" i dostajesz sporo wyników. Niektóre z nich są naprawdę fajne.
    tplewa
    Level 39  
    no i znalazlem ta maszyne na dwoch prowadnicach...

choc taka wersja to ja nie wiem czy jest calkiem bezuzyteczna hi hi mozna testowac trwalosc przelacznikow ;)
    mysior103
    Level 9  
    robi całkiem ciekawe wrażenie:) Jednak tak analizując to myślę, że ramię wyłączające podąża za ramieniem włączającym, które randomowo włącza. Mi by chodziło o całkowitą niezależność:)
    tplewa
    Level 39  
    mysior103 wrote:
    robi całkiem ciekawe wrażenie:) Jednak tak analizując to myślę, że ramię wyłączające podąża za ramieniem włączającym, które randomowo włącza. Mi by chodziło o całkowitą niezależność:)

he he powiem tak kiedys spedzilem niemal caly dzien na przegladanie tego typu maszyn i zapewne znajdziesz inne wersje na dwoch prowadnicach ;)

Nie wspominajac o roznych udziwnionych wersjach w stylu trumny itp. :)

W sumie ja na razie to tylko mysle kiedy bede mial mozliwosc zorganizowac sobie gdzies warsztat do prac mechanicznych... niestety w domu obrobka drewna = zrobienie okropnego syfu i kupa sprzatania ;) wiec temat dla mnie na chwile obecna nie osiagalny (aby zrobic cos ladnego). Ale jak pisalem kiedy poskladam sobie takie cudo :)
    mysior103
    Level 9  
    Ta skrzynka powstawała połowę czasu na obczyźnie (na wakacje pracowałem w niemczech). Tam zrobiłem skrzynie i kompletowałem elementy. Później w polsce to robilem ją w dwóch miejscach, caly czas targajac ją ze sobą (robiłem praktyki w Szczecinie, a jestem spoza Szczecina). Więc nie było łatwo. Myślę, że jakbym przysiadl do tego konkretnie to w tydzień bym sie uporal, a tak robiłem to w między czasie około 3 miesiące; )