Witam Kolegów
Kilka lat temu na elektrodzie dość często pokazywały się zegarki wykonane na lampie IW-18. Od tych kilku lat powstawała również moja konstrukcja. Ponieważ sam nie umiem programować procków zaprosiłem do współpracy Kolegę i tak powstał nasz projekt który chciałem zaprezentować na forum. Ja robiłem część mechaniczną oraz płytki a Kolega zrobił soft. Schemat i funkcje jakie obsługuje nasz zegar to efekt wspólnych dyskusji. Sam zegarek umożliwia pomiar temperatury za pomocą DS1820, wilgotności czujnikiem DHT 11, ciśnienia atmosferycznego czujnikiem BMP 180 oraz posiada funkcje budzika. Dodatkowo pokazuje czas UTC przydatny w pracowni krótkofalarskiej. Za zegar odpowiada PCF8563. Odnośnie obudowy jako pierwowzór posłużyła obudowa znaleziona kiedyś w internecie gdzie zrobiłem zmiany według naszego pomysłu. Ogólnie to chyba właśnie obudowa najdłużej powstawała bo w sumie było jej 4 wersje. Obudowa została zaprojektowana w programie CAD. Poniżej zrzuty ekranu z obudową.

Wygląd obudowy w całości.
W skład zegara wchodzi 3 płytki z elektroniką oraz 4 płytki bez elementów. Wszystkie płytki są polakierowane czerwoną soldermaską i zostały zamówione w firmie produkującej płytki. Poniżej obrazki pokazujące sposób połączenia płytek elektronicznych.

Płytka zasilacza oraz płytka procesora zostały połączone ze sobą za pomocą płytki na której umieściłem przełącznik sterujący pracą zegara oraz od spodu płytki czujnik wilgotności. Całością steruje ATMega 128. Schematy i rysunki płytek w formacie pdf dostępne w załączniku. Zegar ma 2 tryby pokazywania wyników tzn można ciągle wyświetlać interesującą nas nastawę np. godzinę lub przemiatać wszystkie możliwe nastawy. Nastawienie alarmu sygnalizuje kropka znajdująca się przed pierwszą cyfrą. Poniżej zdjęcia zegara.

Zdjęcia nie są najlepszej jakości zrobione zostały telefonem. Na zakończenie jeszcze krótki filmy prezentujące pracę zegara.
Pozdrawiam Janusz
W załączniku dodałem obiecane kiedyś oprogramowanie. Dołączyłem 2 wersje hex dla różnych czujników wilgotności. Po kilku tygodniach używania zegarek spisuje się dobrze tylko właśnie czujniki wilgotności okazały się mało precyzyjne ale cena mówi sama za siebie. Miałem w sumie 4 DTH11 i 2 DTH22 i najlepsze są DTH22 błąd pomiaru mieści się w 10%.
Cool? Ranking DIY