Witam,
Wygrzebałem ostatnio ze starego radia samochodowego PHILIPSA układ TA7325, który pracował w nim jako przedwzmacniacz kasetowy. Postanowiłem układ ten wykorzystać do budowy przedwzmacniacza gramofonowego. W internecie znalazłem instrukcję serwisową gramofonu Aiwa PX-E860, który posiada przedwzmacniacz oparty na tym właśnie układzie. Identyczny schemat przedwzmacniacza znaleźć można również w gramofonie Denon DP-29F i pewnie w wielu innych konstrukcjach. W instrukcji gramofonu Aiwa znalazłem również wzór płytki. Oto schemat i płytka:
Rezystor filtru R301 musiałem dobrać do zewnętrznego zasilacza tak, aby zasilanie układu było 12V (zasilacz dawał 15V pod obciążeniem). Kondensatory elektrolityczne C301, C302 profilaktycznie zwiększyłem do pojemności 220uF. Przedwzmacniacz mieści się w obudowie Z-76. Obudowa ekranowana jest folią aluminiową dociętą do rozmiaru i przyklejoną do wnętrza obudowy za pomocą taśmy dwustronnej. Ekran połączony jest z masą. Ze względu na brak potrzeby instalowania przełącznika bypass, wlutowałem zworki w jego miejsce zworki w pozycji ON na schemacie montażowym (oryginalne schematy pokazane są z przełącznikiem w pozycji OFF).
Przedwzmacniacz gra znakomicie, nie buczy, nie szumi, przyjemnie dla uszu.
Fajne? Ranking DIY