logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BluePill - zgodna z Arduino płytka rozwojowa z STM32 za 2 dolary

pseven 21 Maj 2016 13:07 5328 14
REKLAMA
  • BluePill - zgodna z Arduino płytka rozwojowa z STM32 za 2 dolary
    Na chiński rynek trafiła nowa płytka rozwojowa o nazwie BluePill.

Płytka umożliwia pracę w środowisku Arduino z użyciem bibliotek STM32Duino. Sercem płytki jest układ STM32F103C8T6 firmy STMicro, integrujący w sobie, taktowany częstotliwością 72MHz, jednordzeniowy procesor ARM typu Cortex-M3 z 64KB pamięci Flash.

Na płytce znajdują się: złącze USB 2.0 (na potrzeby programowania i/lub zasilania), 2 diody LED oraz wyprowadzenia interfejsów, takich jak: GPIO, ADC, I2C i SPI.

Wymiary płytki wynoszą około 53 x 22 mm. Waga nie została podana. Zasilanie płytki odbywać może się z portu USB napięciem 5V lub za pośrednictwem złącza SWD napięciem mieszczącym się w zakresie od 2 do 3,6 V.

Cena BluePill wynosi na rynku chińskim 2 dolary amerykańskie (niecałe 8 zł).

Źródło:
    http://www.aliexpress.com/item/STM32F103C8T6-...ent-Board-Module-For-Arduino/32326304541.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 15689666
    eMCe2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Na rynek to to chyba dawno trafilo bo kupilem identyczna na ebay'u w marcu 2015
  • REKLAMA
  • #3 15689707
    sq6kpw
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Czy do tego jest potrzebny programator, czy jest zaprogramowany bootloader? Pytam, bo niespecjalnie się orientuję w STM32...
  • REKLAMA
  • #5 15689772
    sq6kpw
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    A bezpośrednio z USB da się zaprogramować? Wiem, że głupie pytania, ale nigdy nie miałem styczności z tymi prockami.
  • #7 15692200
    Frog_Qmak
    Poziom 25  
    Ocena: 298
    Czy ktoś mógłby opisać swoje odczucia po zabawie z tym modułem? Czy biblioteki i "skecze" z Arduino działają na nim bez problemu?
  • #8 15692990
    etet
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    Od dawna jest już coś takiego jak MAPLE MINI i jego klony za 4$. A właściwie to już tylko jego klony bo oryginał jest niedostepny. Używam tego z stm32duino i działa nieźle. Chociaż kompatybilne pinami z arduino to nie jest.
  • #10 15694205
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Toż ta płytka jest tańsza, niż gdybym chciał sam procesor kupić do płytki projektowanej przez siebie ...

Kupuję !
  • #11 15740119
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Czy ktoś posiada schemat do tej płytki ?
    Szukam w internecie i znaleźć nie mogę :(
  • REKLAMA
  • #12 16828921
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Właśnie stałem się posiadaczem kilku klonów Maple Mini.
    Po dograniu Armowego SDK do Arduino IDE, da się to programować.
    Programy wykorzystujące standardowe funkcje Arduino w wiekszości działają, ale te co potrzebują bibliotek, to już niekoniecznie.
    Sporo przykładów dedykowanych do STN32 nie działa a nawet nie dają się skompilować.
    Walczyłem sporo z wyświetlaczem Adafruit OLed 128x64. W końcu znalazłem coś z githubie i zadziałało.

Chciałem wykorzystać wewnętrzny RTC. Podłączyłem bateryjkę zegarkową do wejścia BAT na płytce Maple Mini.

Zegarek zaprogramowałem, ale po odłączeniu zasilania od Maple, wewnętrzny zegar RTC zapamiętał datę,i godzinę sprzed wyłączenia, ale się zatrzymał. Po wznowieniu zasilania startuje od zapamiętanej daty i godziny. Jak odłączę baterię, to zeruje się do godziny 00:00:00 i data bodajże 01/01/1970, więc podtrzymanie działa.
    Jak zrobić, aby chodził generator zegarka zasilany z bateryjki?

Dodano po 6 [minuty]:

Apropos pytania o schematy maple mini, to na github jest cała dokumentacja, łącznie z płytkamie w eaglu.
    https://github.com/leaflabs/maplemini
  • #13 17506102
    wegetus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Można programować, jak Arduino nano, czyli podłączyć do USB i jazda, tylko wcześniej trzeba wgrać według opisu bootloader, robi się to jednorazowo i własnie wtedy jest potrzebny konwerter(programator) FTDI232. Może ktoś zostać przy takim rozwiązaniu, ale jest bardzo niewygodne, po każdym zaprogramowaniu trzeba przekładać zworki, po wgraniu bootloadera wszystko działa jak w Arduino nano. Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich funkcji i bibliotek, ale to są szczegóły ważne, że podstawowe funkcje działają, resztę się dopracuje, oznaczenia pinów trochę się różnią, ale są tak samo czytelne jak w Arduino. Moim zdaniem, warto zainwestować czas i te parę złotych, bo tanie i wydajne. Jeszcze jedna ważna sprawa, poszukajcie dokładnego opisu pinów, bo tan są piny, które musza pracować do 3,3V i takie które mogą pracować na 5V, mimo zasilania 3,3V. Ale, okazuje się, że przy wpisywaniu bootloadera tego nie zauważyłem i programowałem go napięciem 5V, na pinach gdzie dopuszczalne było 3,3V, robiłem to wielokrotnie i nic się złego nie działo. Jeszcze jedno, we wszystkich poradnikach będą wam radzić by zmienić rezystor R10 na niższą wartość, zazwyczaj ma 10K, ja tego nie zrobiłem i wszystko się ładnie ładowało, może dlatego, że miałem wyższe napięcie. :)
  • #14 17560465
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Jeśli chodzi o schematy i opisy wyprowadzeń, to poniższe kryterium wyszukiwania daje sporo:
    https://www.google.pl/search?q=bluepill+diagram&rlz=1C1EJFA_enPL688PL688&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=jKiGQBRuNPQrcM%253A%252C8flWahaR7j1ePM%252C_&usg=AI4_-kRd8q5F-8D6Wg7Nx6Bc3lJKubK_nw&sa=X&ved=2ahUKEwi2h93t_9TeAhVRI1AKHf86DA8Q9QEwCHoECAQQFA#imgrc=jKiGQBRuNPQrcM:

Natomiast ponawiam pytanie co zrobić, aby wewnętrzyny zegar RTC zasilany z zewnętrznej bateryjki chodził po odłączeniu głównego zasilania płytki a nie stał w miejscu.
  • #15 17560976
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    O RTC poczytaj pod tym linkiem:
    Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płytka rozwojowa BluePill, oparta na układzie STM32F103C8T6, umożliwia programowanie w środowisku Arduino z użyciem bibliotek STM32Duino. Posiada złącze USB 2.0, diody LED oraz interfejsy GPIO, ADC, I2C i SPI. Użytkownicy dyskutują o potrzebie programatora do wgrania bootloadera, możliwości programowania przez USB oraz o kompatybilności z bibliotekami Arduino. Pojawiają się pytania o schematy oraz doświadczenia z używaniem płytki, w tym problemy z RTC i zasilaniem. Płytka jest dostępna na rynku chińskim w cenie 2 dolarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA