logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić multimetr UT 71A

buscador 21 Sie 2016 02:01 3654 13
  • #1 15880944
    buscador
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam, mam zamiar kupić multimetr (coś ze średniej półki) padło na UT-71A tylko martwi mnie dość marny zakres pomiaru wypełnienia (10 - 90%) czy zakres ten jest sztywny i nie da się mierzyć w szerszym zakresie (np.1 - 99%) a można jednak :) Czy ktoś testował ten miernik i w ogóle czy warto kupić tą chińszczyznę. Mam uprzedzenia do tej firmy bo jeden miernik już mi poleciał (UT - 70A). Kusi mnie możliwość podłączenia do PC-ta, czy ten gadżet się do czegoś przydaje.
    Pozdrawiam.
    PS. Czy ktoś może wie gdzie w Polsce można kupić DT9939, oczywiście można w USA za 130$ ale przesyłka zbyt droga :) (to taka lepsza wersja UT71A). Z Niemiec tańsza przesyłka ale miernik droższy 155?.
  • #3 15907776
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Zdecydowanie polecam. Używam go już od dwóch lat. Ze współczynnikiem wypełnienia nic nie zrobisz, ale w 90% wystarcza. Na uwagę zasługuje pomiar częstotliwości, nawet długimi przewodami zmierzysz np VCO w CB! Ostrzega przed błędnym połączeniem wtyków do gniazd wejściowych. Dobrze zabezpieczony, bezawaryjny. UNIT eksportuje mierniki do ponad 100 państw więc...
  • #4 15907859
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2028
    @buscador Tak jak zepsuł Ci się poprzedni miernik tej firmy, tak i UT-71A padnie.
    DT9939 mieli w tej firmie: http://www.tomtronix.pl/ (nie wiem, czy teraz mają na stanie).
  • #5 15914555
    Piiotr83
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam dwa mierniki UNI-T, UT33C i UT58C, z obydwoma nie było nigdy problemu..
  • #6 15917736
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Witam.
    A ja mam pytanie do użytkowników Unitów, ja używam już z 5 lat UT70A i jeżeli idzie o pomiary to się nie przyczepię, nawet małe pojemności na długich kablach całkiem dobrze mierzy ale jest jeden problem - pożera baterię, praktycznie co 2 miesiące nowa, wkładałem alkaliczne i wcale nie jest lepiej. Mam jeszcze starego Mastecha w którym nie pamiętam kiedy baterie nową wkładałem i działa.
    Macie tak samo ? To cecha unitów czy tylko mojego egzemplarza ?
    Pozdrawiam
  • #7 15928372
    michaljastrzebski
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Coś nie tak z Twoim egzemplarzem, albo słabe baterie. Ja mam od ponad roku cały czas oryginalną.
  • #8 15928583
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    Ja prawie rok temu wymieniałem i jeszcze jest dobra, a mam UT70A.
  • #9 15966619
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    buscador napisał:
    Witam, mam zamiar kupić multimetr (coś ze średniej półki) padło na UT-71A tylko martwi mnie dość marny zakres pomiaru wypełnienia (10 - 90%) czy zakres ten jest sztywny i nie da się mierzyć w szerszym zakresie (np.1 - 99%) a można jednak :) Czy ktoś testował ten miernik i w ogóle czy warto kupić tą chińszczyznę.

Nie testowałem tego modelu, ale UNI-T to pośledniej jakości chińszczyzna. Po prostu marka low-endowa. Osobiście nie polecam wyrobów tej firmy. Poszukaj lepszych jakościowo wyrobów. Może SANWA Ci przy padnie do gustu. Dobra jakość a i cena przyzwoita. Niczego złego też nie można powiedzieć o BRYMENIE.

Pozdrawiam!
  • #13 16000606
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Ja w swoim mierniku UT 70 B kiedyś baterię 9 V wymieniłem na odpowiedni akumulator i wprowadziłem przewody na zewnątrz założyłem małe gniazdo i od 10 lat sobie od czasu do czasu ładuje ten akumulator i od 10 lat nie wymieniam baterii.
  • #14 16001031
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    ^ToM^ napisał:
    buscador napisał:
    Witam, mam zamiar kupić multimetr (coś ze średniej półki) padło na UT-71A tylko martwi mnie dość marny zakres pomiaru wypełnienia (10 - 90%) czy zakres ten jest sztywny i nie da się mierzyć w szerszym zakresie (np.1 - 99%) a można jednak :) Czy ktoś testował ten miernik i w ogóle czy warto kupić tą chińszczyznę.

Nie testowałem tego modelu, ale UNI-T to pośledniej jakości chińszczyzna. Po prostu marka low-endowa. Osobiście nie polecam wyrobów tej firmy. Poszukaj lepszych jakościowo wyrobów. Może SANWA Ci przy padnie do gustu. Dobra jakość a i cena przyzwoita. Niczego złego też nie można powiedzieć o BRYMENIE.

Pozdrawiam!

Witam

Mam podobne zdanie jak kolega. Moim zdaniem UT-71A nie jest miernikiem ze średniej półki a z tej niższej. Co nie dyskwalifikuje go, ale warto o tym pamiętać.
    Wszystko zależy od budżetu, zastosowania, oczekiwań w stosunku do tego sprzętu. Przez długie lata używałem Unit M890 G i do tej pory działa.

SANWA i Brymen to bardzo dobre mierniki, które tez polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat multimetru UT-71A, który jest postrzegany jako miernik z niższej półki, mimo że niektórzy użytkownicy go polecają. Główne obawy dotyczą ograniczonego zakresu pomiaru wypełnienia (10-90%) oraz jakości wykonania, zwłaszcza w kontekście wcześniejszych doświadczeń z innymi modelami tej samej marki, takimi jak UT-70A. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwość podłączenia do PC oraz na inne modele, takie jak DT9939, SANWA PC5000a i Brymen, które są uważane za lepsze alternatywy. Wiele osób podkreśla, że UT-71A może być wystarczający do podstawowych zastosowań, ale nie jest to sprzęt dla wymagających użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA