logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampowy przedwzmacniacz na ECC88

PKLab 09 Lip 2005 15:40 14389 17
  • Witam,
    Trochę już czytam i piszę na forum ale dopiero teraz zebrałem się na odwagę...

Ten preamp to sposób na zagospodarowanie dwóch ECC88 kawałka MDF-u, obudowy po zepsutym zasilaczu do PC i garści walających się po domu elementów.
    Dodam ,że to moja jedyna konstrukcja lampowa choc nie pierwsza DIY.
    Schemat zaczerpnąłem z numeru EDW 8/2004. Poddałem go niewielkim modyfikacjom (w zasilaczu są dwa transformatory zamiast jednego) i dodałem selektor źródeł na przekaźniku (dwa wejścia).
    Do obudowy po zasilaczu zamontowałem dwa kawałki laminatu żeby zaślepić niepotrzebne otwory a całość pomalowałem lakierem w spraju.Natchnieniem dla projektu obudowy był stary lampiak mojego znajomego Simply Two firmy Unison Research.
    Koszt calej konstrukcji był znikomy (nie całe 100 PLN)
    Budowa trwała 48 godzin. Konstrukcja bez płytki drukowanej i o dziwo brum sieciowy jest tak minimalny że trzeba ucho do głośnika przyłożyć i dać na maksa Volume, żeby go usłyszeć.

Preamp współpracuje z końcówką mocy na TDA7294 i całkiem fajnie to gra.(przynajmniej z moimi Radmorami LS30)Dzwięk jest dobrze wyrównany tonalnie, z umiarkowaną ale sensownie oddaną przestrzenią, nie zbyt szybki ale o mułowatość nie można go posądzać, średnica całkiem barwna (szczególnie w klasyce) i nie agresywna(to chyba właśnie zasługa lamp).

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Lampowy przedwzmacniacz na ECC88 DSC00903.JPG (49.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampowy przedwzmacniacz na ECC88 DSC00902.JPG (53.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampowy przedwzmacniacz na ECC88 DSC00901.JPG (60.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampowy przedwzmacniacz na ECC88 DSC00900.JPG (45.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    PKLab
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: elektroakustyka
    PKLab napisał 173 postów o ocenie 178, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście wrocław. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 1641358
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam! Ach te lampy!Poprostu super,troche szpeci ta obudowa po atx ale ujdzie :wink:
  • #3 1641596
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    do ECC 88 lepiej EL34 zamiast tego badziewia TDA. Będzie lepiej grało. Bo tak to praktycznie lampy służą tylko do ozdoby (TDA ma straszne parametry akustyczne), ;epiej całość na lampach.
  • #4 1641920
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    >battery

"(TDA ma straszne parametry akustyczne)"

proszę o konkretne zarzuty pod adresem tych układów(techniczne i/lub odsłuchowe). moje doświadczenia ze sprzętem tzw "audiofilskim" wykazują ,że np LINN chętnie je stosuje w swoich końcówkach mocy a firma AUDIO AERO w hybrydowych wzmacniaczach zintegrowanych za ....uff ile kasy

zupełnie inna sprawa ,ze wspomniany przeze mnie Unison Research zbudowany na 2xECC83 i 2xEL34 (2x12W push-pull) za kupę "siana"
    z moimi Radmorami mulił niemiłośiernie. Wzorcem to szczerze mówiąc był dla mnie tylko stylistycznym. oczywiście nie neguje kwestii gustu i upodobań słuchaczy ale osobiście nie jestem ani specjalnie za lampa ani tranzystorem a tylko za przyjemnością z obcowania z MUZYKĄ. ten preamp jest kolejnym krokiem w poszukiwaniach mojej MUZYCZNEJ NIRVANY.

Pozdrawiam
  • #5 1642636
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Ten TDA ma brzmienie zbyt płaskie, suche. Przy dużych mocach ma bardzo duże zniekształcenia. Poza tym lubi buczeć i się wzbudzać. Lepiej dać LM3886, jest dużo lepszy (tylko mniej popularny niż słynne 7294).
  • #6 1642668
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    battery proponuję nie zniesławiać tych tda.Autor tegoż zestawu mówi że gra to tak jak on chciał i na wysokim poziomie w co wierzę gdyż bez potwierdzenia w odsłuchu nie powiedział by tego.....

Co Do LM3886 to masz racje - jest to technika w przód jeżeli chodzi o układy monolityczne dużej mocy.
  • #7 1644441
    PKLab
    Poziom 16  
    >battery

zniekształceń ponad normę w stosunku do innych kostek (LM3875,3876,3886,TDA7295) nie stwierdziłem-no chyba, że przesteruje wejście ale w tym wypadku to normalne.

Jeśli chdzi o płaski i suchy dzwięk to muszę stwierdzić ,że na początku mojego obcowania z TDA też miałem podobne odczucia ale eksperymenty z różnymi prostymi preampami doprowadziły mnie do wniosku ,że coś przed potencjometrem Volume powinno być. "sterylność" dźwięku moim zdaniem wynika z braku aktywnego preampa i dlatego zbudowałem te lampki. teraz jest całkiem miło.
    inna sprawa ,że moje TDA zbudowałem na PCB z ELEKTOR ELECTRONIC i muszę przyznać, że o brumach szumach i wzbudzeniach nie ma mowy!!!
    Zmieniłem też wartościkondensatora wejściowego i w sprzężeniu zwrotnym co moim zdaniem poprawiło rozciągnięcie basu w dół.

docelowo będę miał inną końcówkę ale..... o tym jak skończę.

pozdrawiam
  • #8 1649618
    Fusik
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam! Też zbudowałem ten preamp i jestem bardzo zadowolony. Bas naprawdę stał się okrągły i wyraźny, no i wokal poszedł do przodu. Polecam ten przedwzmacniacz

pzdr
  • #9 1650506
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Prosze juz zaprzestac klotni na temat wyzszosci-nizszosci TDA7294 - juz wszystko pwoiedziano na temat tego monolitu!
  • #10 1657560
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Fusik napisał:
    Witam! Też zbudowałem ten preamp i jestem bardzo zadowolony. Bas naprawdę stał się okrągły i wyraźny, no i wokal poszedł do przodu. Polecam ten przedwzmacniacz

Fuksik, a może tak "ślepe testy" :) ?. Założe się, że nie potrafiłbyś powiedzieć czy system gra w danej chwili z preampem, czy bez. Polecam wizyte na Trioda.pl, tam jak grom z jasnego nieba spadnie na Ciebie zimny prysznic w tej dziedzinie :).

Pzdr.
  • #11 1657787
    Fusik
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Fuksik, a może tak "ślepe testy" :) ?. Założe się, że nie potrafiłbyś powiedzieć czy system gra w danej chwili z preampem, czy bez. Polecam wizyte na Trioda.pl, tam jak grom z jasnego nieba spadnie na Ciebie zimny prysznic w tej dziedzinie :).

Pzdr.[/quote]

Pudło kaczuszko kk84, elektronika to moje hobby a muzyką zajmuję się zawodowo, więc możesz mi zamknąć i zasłonić wszystko oprócz uszu i wskaże Ci różnicę, a wtedy grom z jasnego nieba spadnie na Ciebie.

pzdr
  • #12 1658135
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Fuxik, a jakim działem elektroniki się zajmujesz, może tak będzie łatwiej podjąć mi jakąś rzetelną i fachową dyskusje z Tobą ...
  • #13 1658150
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 522
    Fusik napisał:

... więc możesz mi zamknąć i zasłonić wszystko oprócz uszu i wskaże Ci różnicę, a wtedy grom z jasnego nieba spadnie na Ciebie.

To dlaczego jeszcze nie dostałeś miliona dolców od Randiego? http://www.randi.org/

Za wykazanie zjawisk typu "szybsze basy i bardziej soczysta średnica" z powodu zastosowania jakiegoś kabelka, lampy danego producenta, różnych złotych (dosłownie i w przenośni) elementów elektronicznych, można dostać ogromne pieniążki. Ciekawe dlaczego jeszcze nikt ich nie dostał skoro tyle osób słyszy wpływ kabli sieciowych, sygnałowych, głośnikowych, lamp tego samego typu różnych producentów, kondensatorów ze srebrnymi okładzinami itp. itd.
  • #14 1664955
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam!
    Bardzo ciekawa konstrukcja, czy moglbys zamiescic jakis schemat z wykazem elementow?
    Pozdrawiam
  • #15 1679223
    PKLab
    Poziom 16  
    >uwe 300

schemat jest w EDW 8/2004. Niestety nie mam skanera więc z jego zamieszczeniem moze być ból (inna sprawa że "Ci" z EDW bardzo warczą na takie praktyki).
    elementów też nie używałem zadnych szczególnych czy wyrafinowanych, zależało mi na bezstresowym wykonaniu preampu i posłuchaniu sobie lamp. efekt okazał się na tyle fajny ,że urządzenie gra do dziś w moim zestawie. chodzi mi po głowie zbudowanie drugiej sztuki z wykorzystaniem "rasowych " elementów ale na razie męczę sie z końcówką mocy N.PASSA i dopiero po jej ukończeniu wezmę się za ECC88. Myslę o dopracowaniu montażu przestrzennego ,zamówieniu transformatora konkretnie pod ten projekt ,dobrych rezystorach (elpod) i dopieszczeniu strony mechanicznej z lakierami ładną blachą alu ,fachowymi gniazdami itp.

na razie gra i mam na czym posłuchac M.Davisa czy Pink Floyd a przecież o to mi chodziło.

Pozdrawiam
  • #17 2099386
    PKLab
    Poziom 16  
    Witam ponownie szanownych forumowiczów!

po kilku miesiącach przyszedł czas na zmiany więc "toto"powyżej może zmienić właściciela. Zainteresowanych zapraszam na priva

Pozdrawiam
  • #18 2100245
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    A co to za wzmacniacz obok tego przedwzmacniacza? Może go zamieścisz na DIY?
    pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy lampowego przedwzmacniacza opartego na lampach ECC88, wykonanego na bazie schematu z EDW 8/2004 z modyfikacjami, m.in. zastosowaniem dwóch transformatorów w zasilaczu oraz selektora źródeł na przekaźniku. Konstrukcja została zamontowana w obudowie po zasilaczu ATX, z elementów dostępnych w domu, co pozwoliło na niskie koszty realizacji. Użytkownicy podkreślają minimalny brum sieciowy i dobre brzmienie, zwłaszcza poprawę basu i wyraźniejszy wokal. W dyskusji poruszono także temat porównania lamp z układami scalonymi TDA7294 i LM3886, gdzie TDA jest krytykowany za płaskie, suche brzmienie i większe zniekształcenia, natomiast LM3886 uznawany jest za lepszy układ monolityczny. Autor podkreśla, że zastosowanie lamp w preampie poprawiło jakość dźwięku w jego systemie i planuje dalsze udoskonalenia, m.in. lepsze elementy i transformator dedykowany do projektu. Wskazano również źródła schematu i przykładowe realizacje dostępne online. Dyskusja zawiera także wymianę zdań na temat subiektywności oceny brzmienia i znaczenia testów odsłuchowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA