logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intre ARM PCB Digestion Controller LCD Touch WiFi

Intre 07 Paź 2016 12:00 21228 42
  • #31 15986338
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9186
    Intre napisał:
    skoro mamy połączenie z Internetem to jak najbardziej można sterować urządzeniem z całego świata bez potrzeby wkładania do niego karty sim :)

A kto by płytki wkładał do roztworu i z niego wyjmował? A w jaki sposób stwierdzisz, czy płytka już się wytrawiła, czy jeszcze nie? Zresztą nawet jak jesteś tuż przy tej wytrawiarce, to i tak nie możesz ocenić jak długo ma się trawić roztwór się zużywa wraz z ilością wytrawionej miedzi, więc nie sposób określić czy potrzeba będzie 2,5, czy 15 minut...
    Projekt (co też pisałem) wykonany jest bardzo estetycznie, ilość włożonej pracy ogromna - tylko poco? Jedynie jako pomoc naukowa - zabawka wykonana dla tego, że tak można. Sensu praktycznego tych "wodotrysków" jakimi jest sterowanie zdalne, ustawianie czasu (zwłaszcza w zakresie sekund), czy nawet ekran dotykowy, można było uniknąć. W takim przeznaczeniu i zastosowaniu można było znacznie uprościć tę konstrukcję. A tak - kwiatek do kożucha - można dać, ale sensu w praktyce w tym żadnego.
  • #32 15987489
    haker
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Już dawno nie widziałem na elektrodzie tak dobrze wykonanego projektu. Autor powinien dostać "Elektrodowego Oscara" za wykonanie.

Nie rozumiem tylko narzekania innych. Przecież ten projekt to nie tylko urządzenie, które można by kupić w sklepie za dużo mniejsze pieniądze. To przede wszystkim zdobyte doświadczenie, zaspokojenie swoich potrzeb co do przedstawionego urządzenia w 100%, a co najważniejsze - satysfakcja.

Intre wraca do domu, zmęczony po całym dniu pracy. Siada w swoim warsztacie żeby skończyć jakiś projekt, ale tak szczerze to nie myśli o niczym innym jak pójście spać. Spogląda na idealny w każdym calu sterownik do wytrawiarki i wtedy pojawia się motywacja, żeby zrobić kolejne, doskonałe urządzenie. To uczucie jest bezcenne. Nie macie też tak czasem?
  • #33 15987976
    aklosek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie wiem, skąd te zachwyty niektórych kolegów nad wizualną stroną tego projektu, przecież płytki PCB , obudowa zostały wykonane w specjalistycznej firmie na zlecenie, on to tylko poskładał. ( Oczywiście nie dotyczy to oprogramowania, projektu )
  • #34 15988037
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    To zaprojektuj kolego coś podobnego a PCB oraz obudowę zleć firmie zewnętrznej a zobaczysz ile to roboty. Nad projektem obudowy czy PCB też kolega musiał siedzieć i zrobić.
  • #35 15988984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #36 15989230
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 627
    Tylko jedno pytanie: czy to praca magisterska?

Ktoś już wcześniej napisał, przerost formy nad treścią. Coś jak polityka Apple "ma się podobać, dobrze leżeć w ręce, służy też do dzwonienia".
  • #37 15989282
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    "Przerost formy nad treścią, nieprzydatne, niepotrzebne, bez sensu" - wieczne narzekanie, którego kompletnie nie rozumiem.
    Kolega stworzył działające urządzenie, praca nad nim sprawiła mu dużo radości. Wykonywał go w wolnym czasie. Czyli w wolnym czasie robił rzeczy, które sprawiają mu przyjemność - czy potrzeba czegokolwiek więcej aby uzasadnić wykonanie tego projektu? Według mnie nie.

Bardzo fajnie wykonane, podoba mi się :)
  • #38 15990060
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Hmm, nie wiem czy o tym już było, ale pobieżnie szukając w tekście nie znalazłem. Dlaczego nie stosujesz PE? Obudowę masz metalową, w środku napis "DANGER HIGH VOLTAGE", takie piękne "bolce" w gniazdkach IEC, a tam podpięte... nic, a PE z kabla zasilającego wisi w powietrzu :-/
  • #39 15990079
    Intre
    Poziom 11  
    Ocena: 93
    Bo grzałka i napowietrzacz i tak nie mają uziemienia. Ewentualnie no mógłbym zbierać ładunki z obudowy ale osobiście stwierdziłem że to większego sensu dla mnie nie ma aczkolwiek jeśli uważacie że takie coś być powinno to połączę te "bolce" i uziemię obudowę. Przy czym nadmienię że gniazdko gdzie mam to w pietę w takim jakby moim dygestorium w tzw. "garażu" również nie posiada uziemienia więc defakto będzie to finalnie sztuka dla sztuki.
  • #40 15990329
    leszko84
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Efekt profesjonalny. Rewelacyjna obudowa, choć tania nie była. Mam jednak mieszane uczucia. Z jednej strony realizacja przedstawiająca bardzo duże umiejętności autora. Z drugiej strony temat oklepany do tego stopnia, że trudno znaleźć w tym jakąś innowacyjność. Rozumiem że nie to było celem zrobienia projektu ale niestety bardzo psuje całe wrażenie. Proponowałbym zamiast skupić się na tworzeniu narzędzia zrobić coś bardziej zrozumiałego i docenianego przez laika. Np gdyby wprowadzić niewielką zmianę dającą możliwość sterowania dodatkowym przekaźnikiem/triakiem włączającym oświetlenie można by urządzenie wykorzystać do akwarystyki. Innym pomysłem, ale wymagającym więcej pracy mógłby być zdalny podgląd rybek na żywo kamerą. Wtedy takie urządzenie wyeksponowane obok akwarium nabrało by wartości dekoracyjnej dla pokoju. Zastanów się czy nie warto w to wejść, myślę że znalazłoby się wielu klientów na takie rozwiązanie :). Przy większej ilości sztuk cena jednostkowa mocno by spadła.
    Szkoda, że cel mógł zostać lepiej dobrany, ale to już moja opinia. Niemniej gratuluję świetnego wykonania.:)
  • #41 15990361
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Intre napisał:
    Bo grzałka i napowietrzacz i tak nie mają uziemienia. Ewentualnie no mógłbym zbierać ładunki z obudowy ale osobiście stwierdziłem że to większego sensu dla mnie nie ma aczkolwiek jeśli uważacie że takie coś być powinno to połączę te "bolce" i uziemię obudowę. Przy czym nadmienię że gniazdko gdzie mam to w pietę w takim jakby moim dygestorium w tzw. "garażu" również nie posiada uziemienia więc defakto będzie to finalnie sztuka dla sztuki.

W Twoim konkretnym przypadku faktycznie może to być sztuka dla sztuki, natomiast sam projekt zdaje się być raczej rozwojowy niż miałby służyć tylko do wspomnianego celu, gdzie jest armatą na muchę. A skoro jest pokazywany szerszej publice, to myślę, że warto utrwalać dobre nawyki :-) Safety first ;-)
  • #42 15996197
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2805
    Tak z ciekawości, co Wam przeszkadza, że układ zrobiony na STM?
    Taki autor ma, zna i lubi :)

@Intre Konstrukcja bardzo fajna i starannie wykonana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt sterownika do wytrawiarki PCB, opartego na mikrokontrolerze STM32F411RET6. Urządzenie podgrzewa nadsiarczan sodu do 40°C i utrzymuje tę temperaturę, wykorzystując napowietrzanie. Chociaż projekt nie jest innowacyjny, zastosowanie mikrokontrolera w tej roli wzbudziło zainteresowanie. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat estetyki wykonania, kosztów (około 1400-1500 zł) oraz użyteczności funkcji, takich jak zdalne sterowanie przez Wi-Fi i ekran dotykowy. Krytyka dotyczyła przerostu formy nad treścią oraz braku praktyczności niektórych rozwiązań. Użytkownicy podkreślali również znaczenie doświadczenia i satysfakcji z realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA