Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem. Posiadam 4-funkcyjną kuchenkę mikrofalową Whirlpool typu VIP 34. Kuchenka oprócz grzania za pomocą mikrofal posiada także termoobieg umożliwiający m.in. pieczenie ciast.
Przed dwoma tygodniami nastąpiła awaria kuchenki. Po jej rozkręceniu okazało się, że występuje przebicie na uzwojeniu wtórnym transformatora dostarczającego napięcie anodowe do magnetronu. Jest to transformator firmy Advance, wyprodukowany w USA, o oznaczeniu 8103N44-30. Kuchenka ma już ponad 20 lat i kupno identycznego nowego transformatora okazało się niemożliwe. Jedynym dostępnym był transformator typu 8103N44-90, również wyprodukowany w USA przez firmę Advance. Według zapewnień sprzedawcy obydwa transformatory mają jednakowe napięcia. Sądząc po rdzeniach, które mają identyczne wymiary, moc oryginału jest taka jak zamiennika. Nie mając wyboru zdecydowałem się na jego zakup i zamontowanie w kuchence. Naprawa okazała się skuteczna, kuchenka odzyskała sprawność.
Ale pojawił się pewien problem. Otóż potrawy podgrzewane mikrofalami nabierają ostrzejszego smaku. Przed wymianą transformatora podgrzewanie potraw było całkowicie neutralne dla ich smaku. Obecnie tak już nie jest. Trochę mnie to zdziwiło, dlatego chciałbym zapytać specjalistów jaka jest tego przyczyna i co należy zrobić, aby przywrócić neutralność smakową kuchenki.
Przed dwoma tygodniami nastąpiła awaria kuchenki. Po jej rozkręceniu okazało się, że występuje przebicie na uzwojeniu wtórnym transformatora dostarczającego napięcie anodowe do magnetronu. Jest to transformator firmy Advance, wyprodukowany w USA, o oznaczeniu 8103N44-30. Kuchenka ma już ponad 20 lat i kupno identycznego nowego transformatora okazało się niemożliwe. Jedynym dostępnym był transformator typu 8103N44-90, również wyprodukowany w USA przez firmę Advance. Według zapewnień sprzedawcy obydwa transformatory mają jednakowe napięcia. Sądząc po rdzeniach, które mają identyczne wymiary, moc oryginału jest taka jak zamiennika. Nie mając wyboru zdecydowałem się na jego zakup i zamontowanie w kuchence. Naprawa okazała się skuteczna, kuchenka odzyskała sprawność.
Ale pojawił się pewien problem. Otóż potrawy podgrzewane mikrofalami nabierają ostrzejszego smaku. Przed wymianą transformatora podgrzewanie potraw było całkowicie neutralne dla ich smaku. Obecnie tak już nie jest. Trochę mnie to zdziwiło, dlatego chciałbym zapytać specjalistów jaka jest tego przyczyna i co należy zrobić, aby przywrócić neutralność smakową kuchenki.