Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamczareqpl napisał:Acha.
Czy w takim razie autor tematu potrzebuje pomocy? Może zada jakieś pytanie?
Czy może po prostu chce wskazać, że zmontowana lutownica z PE 3/99 po prostu nie działa?
tzok napisał:...a próbowałeś je zamienić by sprawdzić czy ten drugi działa ze zwykłą kolbą? O ile układ z przekaźnikiem ma szansę działać z masywną kolbą, to w przypadku HA przekaźnik padnie po kilku godzinach pracy (za mała bezwładność termiczna, zbyt częste załączanie/wyłączanie grzałki).
G.R. napisał:To wymontuj z obudowy i zamień sterowniki. Samo się nie naprawi.Nie nie mam takiej możliwości , jak pisałem wcześniej wszystko jest zmontowane w obudowie .
tzok napisał:W tym prymitywnym sterowniku powinien on zacząć cyklicznie wyłączać i załączać zasilnie grzałki, tak aby temperatura oscylowała wokół ustalonej. Rozwiązanie z elektromagnetycznym przekaźnikiem nie nadaje się do HA. Poza tym musisz ustalić typ i charakterystykę termoelementu w kolbie HA.
G.R. napisał:To wymontuj z obudowy i zamień sterowniki. Samo się nie naprawi.Nie nie mam takiej możliwości , jak pisałem wcześniej wszystko jest zmontowane w obudowie .
G.R. napisał:Niczego takiego nie pisałeś...Nie nie mam takiej możliwości , jak pisałem wcześniej wszystko jest zmontowane w obudowie .
G.R. napisał:Słuszna uwaga - przenoszę do bardziej odpowiedniego działu, niż "co kupić".sprowadzasz znajomość tematu do piaskownicy
G.R. napisał:Kolba Zhaoxin to jest w/g Ciebie precyzyjne określenie? Przecież oni produkują całą masę różnych stacji lutowniczych i kolb, głównie tradycyjnych - grzałkowych. Nadal nie widzę problemu aby podmienić kolby i sprawdzić czy ten moduł termostatu w ogóle działa, podłączając do niego lutownicę oporową, do współpracy z którą został zaprojektowany.W pierwszym moim poście piszę wyraznie co zbudowałem i z czego
G.R. napisał:Niegłupi pomysł, bo ten który masz się zupełnie do kolby HA nie nadaje, a skala przeróbek tego archaicznego projektu jest na granicy sensowności.może lepiej zaproponuj abym zbudował drugi sterownik będzie prędzej niż przerabiać pcb które mam z HA
G.R. napisał:Wystarczy zdjąć osłonę i popatrzyć. Co z Ciebie za elektronik, jak boisz się rozebrać lutownicę... zresztą ktoś już to za Ciebie zrobił - w środku jest termopara, więc (o ile jest sprawna, bo jakość tych kolb jest bardzo słaba) powinna wystarczyć kalibracja termostatu (o ile jest sprawny, co proponowałem sprawdzić podłączając do niego lutownicę, z którą działa drugi posiadany przez Ciebie termostat). Przeczytałeś w ogóle opis uruchomienia tego termostatu w PE?I co mam rozłożyć grzałkę HA na czynniki pierwsze a potem wyślę do ciebie abyś złożył i dał gwarancję że po podłączeniu do 230 v mnie nie porazi prąd
Moderowany przez retrofood:Kolego, albo spuścisz z tonu, albo otrzymasz ostrzeżenie.
G.R. napisał:Do kogo masz pretensje kolego? Translator Google Ci nie działa, czy obrazki też są po angielsku?Następna sprawa nie podawaj mi linków do tematów w obcym języku nie każdy jest z tej epoki
Freddy napisał:G.R. napisał:Do kogo masz pretesje kolego? Translator Google Ci nie działa, czy obrazki też są po angielsku?Następna sprawa nie podawaj mi linków do tematów w obcym języku nie każdy jest z tej epoki
Jeśli są chętni, którzy chcą udzielić Ci pomocy, to wykonuj ich prośby bez zastrzeżeń.
G.R. napisał:Tak masz rację - to jest właśnie poziom Twoich wypowiedzi.Totalna żenada
G.R. napisał:My oczekujemy natomiast odpowiedzi od Ciebie.Czego oczekuję , pomocy w poprawieniu tego sterownika z pe ale jak na razie bez skutku .
Freddy napisał:G.R. napisał:Tak masz rację - to jest właśnie poziom Twoich wypowiedzi.Totalna żenadaG.R. napisał:My oczekujemy natomiast odpowiedzi od Ciebie.Czego oczekuję , pomocy w poprawieniu tego sterownika z pe ale jak na razie bez skutku .
Może schemat chociaż zamieścisz, nie pomyślałeś o tym? To my mamy kombinować i szukać go sobie?
Pomyślałeś chociaż przez chwile, że termopara może być odwrotnie włączona?
Pomyślałeś, że typ termopary w HotAir jest nieodpowiedni?
Oczywiście, że nie bo przecież forum jest od tego by lecieć na Twoje żądanie i pracować.
Moderowany przez retrofood:Prosiłem o opanowanie, ale bez skutku. Zwróciłeś się o pomoc i ją otrzymałeś, ale plujesz na odpowiadających, zamiast im dziękować. Na to nie ma zgody, dlatego otrzymujesz ostrzeżenie. Pkt 3.1.9 regulaminu forum.
G.R. napisał:...prawie - to rysunek montażowy, zupełnie nieprzydatny do analizy działania układu i wprowadzania ew. poprawek.Potrzebujesz schematu a czytałeś pierwszy post a może według ciebie na tym obrazku jest obraz malarza
tzok napisał:G.R. napisał:...prawie - to rysunek montażowy, zupełnie nieprzydatny do analizy działania układu i wprowadzania ew. poprawek.Potrzebujesz schematu a czytałeś pierwszy post a może według ciebie na tym obrazku jest obraz malarza
Ponawiam pytanie - czytałeś opis uruchomienia tego układu w PE? Próbowałeś regulacji czułości tego wzmacniacza (P2) oraz regulacji offsetu (P1)? Jak zmienia się napięcie na wyjściu wzmacniacza pomiarowego (pin 6, US1) w miarę rozgrzewania grzałki kolby HA? Dysponujesz zwykłą termoparą K, jak te dołączane do multimetrów? Spróbuj ją wpiąć zamiast wbudowanej w grzałkę i umieścić w wylocie powietrza kolby HA.
Moderowany przez retrofood:Następna buńczuczna wypowiedź spowoduje zamknięcie tematu.
G.R. napisał:Nie mam pojęcia... może dokładnie napisz w punktach co zrobiłeś, co zmierzyłeś - tak będzie łatwiej, nie żeby każdy się miał domyślać co zrobiłeś a czego nie. Jeśli ktoś nazywa rysunek montażowy schematem i oczekuje analizy możliwej usterki na jego podstawie to nie wiadomo co ten ktoś zrobił, ani jakie ma pojęcie o elektronice.A jak myślisz na podstawie czego mogłem uruchomić pierwszy sterownik na zwykłą kolbę jeśli nie z PE
G.R. napisał:Udało Ci się uruchomić? Udało się trafić z termoparą? Wszystko poprawnie zmontowałeś? Chciało Ci się przysiąść i uruchomić?A jak myślisz na podstawie czego mogłem uruchomić pierwszy sterownik na zwykłą kolbę jeśli nie z PE
tzok napisał:G.R. napisał:Nie mam pojęcia... może dokładnie napisz w punktach co zrobiłeś, co zmierzyłeś - tak będzie łatwiej, nie żeby każdy się miał domyślać co zrobiłeś a czego nie. Jeśli ktoś nazywa rysunek montażowy schematem i oczekuje analizy możliwej usterki na jego podstawie to nie wiadomo co ten ktoś zrobił, ani jakie ma pojęcie o elektronice.A jak myślisz na podstawie czego mogłem uruchomić pierwszy sterownik na zwykłą kolbę jeśli nie z PE
Układy US1 i US2 masz w podstawkach czy wlutowane? Potrafisz "zasymulować" sygnał termopary? Skoro układ pomiarowy działa to trzeba się przyjrzeć komparatorowi, "zadajnikowi" temperatury - czyli napięciu odniesienia dla komparatora (R10-R12, P3, C5, C6) i sterowaniu przekaźnika. Najłatwiej byłoby wymontować US1 i podawać regulowane napięcie na jego wyjście (PIN 6), obserwując odczyt na wyświetlaczu i wyjście US2 oraz stan przekaźnika.
Freddy napisał:Jak zmienia się napięcie na wyjściu układu US1 (pin 6) w miarę wzrostu temperatury?
Freddy napisał:Powtarzam po raz trzeci pytanie.
Jak zmienia się napięcie na pin6 US1 w miarę wzrostu temperatury?
Freddy napisał:W związku z tym - czy woltomierz (na ICL7107) pokazuje zmianę napięcia?
Sprawdź te same zmiany na pin6 IC2, aż do osiągnięcia maksymalnej temperatury..