logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra C - Koło pasowe wału korbowego

szczupx 14 Wrz 2017 11:57 8235 11
REKLAMA
  • #1 16698698
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Muszę wymienić koło pasowe na wale korbowym (to z tłumikiem drgań).
    Zdemontowane z samochodu wygląda tak:
    Tymczasem wyszukiwanie wg numeru części daje coś takiego:
    Widoczne na zdjęciu śruby mocujące są zdecydowanie krótsze niż te u mnie.
    Wg numerów OEM powinno to pasować. Ale po wyglądzie to już nie bardzo mi się to widzi. Ktoś wie, czy te koła są faktycznie zamienne czy muszę kupić identyczne?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16698770
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Są jak najbardziej zamienne (i w komplecie oczywiście dostajesz inne śruby ), kupuj koła tylko znanych (markowych) producentów bo te tanie będziesz musiał i tak za chwilę wymienić.
  • REKLAMA
  • #4 16698799
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Koła są zamienne.
    Zobacz że koło na pierwszym zdjeciu ma grubszy środek - szerokości zewnętrznej części na której pracuje pasek.
    Koło z drugiego zdjęcia ma mniejszą szerokość części wewnętrznej przez co śruby muszą być krótsze.
    Szukaj czegoś markowego jak wspomniał kolega wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 16699342
    neket
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    W zeszłym tygodniu skończyliśmy z kolegą robić głowice w jego JTD (dwie dźwigienki ułamane, zawory O.K). Nowe koło niby oryginał a wytrzymało 20kkm i się rozpadło, w środku była maź a nie zwulkanizowana guma (dodatkowa zabawa w czyszczenie).

Strach się bać ... szczerze życzę powodzenia i szczęścia.
  • #6 16699376
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    neket napisał:
    W zeszłym tygodniu skończyliśmy z kolegą robić głowice w jego JTD (dwie dźwigienki ułamane, zawory O.K). Nowe koło niby oryginał a wytrzymało 20kkm i się rozpadło, w środku była maź a nie zwulkanizowana guma (dodatkowa zabawa w czyszczenie).

Strach się bać ... szczerze życzę powodzenia i szczęścia.

Może było źle zamontowane? Ja polecam corteco, nie ma reklamacji;)
  • #7 16699983
    neket
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Niczego w życiu nie można być pewnym :) choć akurat niestety tu nie było błędu a jedynie problem z podróbką. Po kupnie kolejnego kola (także RICAMBI ORIBINALI) widać było różnice .
  • #8 16699988
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6439
    Eidems napisał:
    Może było źle zamontowane?

BYło źle wyprodukowane co przyczyniło się do mizernej ceny i ktoś się uchciwił.
  • #9 16705954
    szczupx
    Poziom 19  
    Ustaliłem, że są 3 wersje tego koła. Dwa typy są ze sobą zamienne - jeden został zastąpiony nowszym wykonaniem, natomiast ten trzeci typ jest inny choć wygląda podobnie.
    Konieczny jest dobór po VIN który to będzie typ.
    Załączam info od FEBI, może się komuś przyda:
    Riemensche...7822_D.pdf (605.94 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20569395
    gwizdus76
    Poziom 1  
    >>16698698
    Witaj żeby się nie rozpisywać mam dokładnie identyczną sytuację z kołami pasowym kupiłem obudwa jedno z nich zwrócę.Alw mam inny problem muszę zrobić to warunkach domowych bez elektrycznego klucza [wkrętarki udarowej) takiej jak używa się do odkręcania kół czy dam radę odkręcić normalnym kluczem nasadowym z przedłużką ??? I zasadnicze pytanie czy może robiłeś to samemu i np; wrzuciłeś bieg i trzymał ktoś Ci nogę na chamulcu ?? Może podpowiesz mi coś ?! I najważniejsze pytanie jaki jest gwint na śrubie ?? Odkręcałem w lewo czy w prawo ?? Pozdrawiam
  • #11 20569497
    szczupx
    Poziom 19  
    O Panie kiedy to było, już nie bardzo pamiętam :)
    Wydaje mi się że centralnej śruby nie trzeba było ruszać. Te koło jest przykręcone kilkoma małymi śrubami do koła zębatego rozrządu.
    Na pewno wymieniałem to sam i raczej na pewno nie używałem udaru. Za to pamiętam że kupowałem jakieś specjalne klucze do tych śrub, jakieś takie jak spline tylko bardziej kwadratowe.
  • #12 20570281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany koła pasowego wału korbowego w modelu Vectra C, zwracając uwagę na różnice w długości śrub mocujących pomiędzy oryginalnym a zamiennym kołem. Odpowiedzi wskazują, że koła są zamienne, ale różnice w grubości mogą wpływać na długość śrub. Zaleca się zakup koła od renomowanych producentów, aby uniknąć problemów z jakością. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z wymiany, podkreślając, że niektóre zamienniki mogą być wadliwe. Dodatkowo, omawiane są metody demontażu koła pasowego, w tym użycie odpowiednich narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA