logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wywiercić otwór 60mm w blaszce 1,5mm pod wentylator?

dyzio-dyzio 17 Wrz 2017 10:46 3711 13
REKLAMA
  • #1 16703653
    dyzio-dyzio
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam,czym wywiercić otwór pod wentylator 60mm? Czy są otwornice do metalu o takich wymiarach czy tez są regulowane? Wiercone będzie w blaszce 1,5 mm max. Jakie polecacie obroty wiertarki oraz jakie są dobre firmy z takimi narzędziami?
  • REKLAMA
  • #2 16703678
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    W niektórych marketach (np. Leroy Merlin) a także w wielu dobrych sklepach hydraulicznych wiercą otwory o różnych średnicach często większych niz 60 mm na syfon w metalowych zlewozmwakach. Zapewne mają takie otwornice. Spróbuj czy takiej usługi Ci nie wykonają. Aby napić się mleka nie ma potrzeby kupowania krowy.
  • REKLAMA
  • #3 16703684
    dyzio-dyzio
    Poziom 3  
    Dziękuje za podpowiedz ,lecz chciałbym mieć swoje takowe narzędzie dlatego sie zastanawiam nad tym czy sa takie narzędzia :)
  • REKLAMA
  • #4 16703690
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    Są wiertła stopniowe, ale chyba nie ma o takiej średnicy.
    Jedynie co pozostaje to nalepic na blachę taśmę maskującą, narysować okrąg o średnicy ci odpowiadającej, nawiercić otwory blisko krawędzi i potem wykończyć pilnikiem.

Co do typowej otwornicy to raczej zapomnij. Wierciłem kiedyś dziurę w blasze używając typowej otwornicy, po jakimś czasie rozjechał się otwór pilotujący i dziura wyszła niezbyt dobra. Poza tym otwornica zużywała się w bardzo szybkim tempie.
  • #5 16703699
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 253
    Proszę, jeśli Cię interesujeLink
  • REKLAMA
  • #6 16703703
    DiZMar
    Poziom 43  
    sanfran napisał:
    Są wiertła stopniowe, ale chyba nie ma o takiej średnicy.
    Jedynie co pozostaje to nalepic na blachę taśmę maskującą, narysować okrąg o średnicy ci odpowiadającej, nawiercić otwory blisko krawędzi i potem wykończyć pilnikiem.
    ...

No nie zartuj z tymi otworami i pilnikiem.
    Na znanym portalu aukcyjnym A...o jest pełno ofert takich narzędzi. Wystarczy wpisać otwornica do metalu. Koszt nieco ponad 100 PLN.
  • #7 16703718
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Jak masz wiertarkę kolumnową, możesz kupić regulowany wycinak do glazury. Nóż tnący jest ze spieka, trzeba tylko zmniejszyć kąt noża na szlifierce. Zamocować bardzo mocno obrabiany przedmiot ściskami do deski i samą deskę też. Obroty jak najmniejsze i smarowanie olejem lub chłodziwem ostrza. Wycinak ma wiertło prowadzące. Po wybraniu około połowy materiału, obracasz blachę i wycinasz otwór do końca. Jeżeli jest to jednorazowe wycięcie, odrysuj średnicę, małym wiertłem np 5 wywierć jak najbliżej koło siebie otwory po obwodzie. Materiał między otworkami przecinasz przecinakiem a resztę do równa obrabiasz półokrągłym pilnikiem.
  • #8 16703724
    DiZMar
    Poziom 43  
    sanfran napisał:
    100 złotych za koszt jednego otworu? Zabawa w wypiłowanie otworu 60mm to maksymalnie 30 minut pracy.
    Ale kto bogatemu zabroni.

Pojedyncza 60mm za ok.30 PLN z przesyłką.
  • #10 16704545
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Ja jednak sugeruję zrobić tak, jak radzą koledzy Sanfran i Lisek64. Jutro będę tą metodą robił otwory pod wentylatory w obudowie do zasilacza. Tylko zmodyfikowałem ją ciut, bo wziąłem stary wentylator, wyciąłem środek i użyję samego korpusu by starym wiertłem sobie zaznaczyć punkty wiercenia, a potem nowym o tej samej średnicy je wywiercę...
  • #11 16705079
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Mam taki "wiertalot" o którym pisał Kol.Lisek64. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to porządne mocowanie wierconego elementu. Zaleta to możliwość bezstopniowego ustawienia średnicy. Wiercę w plastiku, stali, laminacie... bez problemów. Oczywiście na wiertarce mocowanej na statywie.
  • #12 16705167
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    te niedrogie Makity w blasze stalowej dość dobrze się spisują do 20 otworów potem jest coraz gorzej, warto po wywierceniu otworu prowadzącego nawiercić trochę z jednej strony i potem z drugiej strony, uniknie się poszarpanej i pofalowanej krawędzi. Maksymalne obroty to 200 obr/min - zalecane dużo mniejsze.
    W stali nierdzewnej tym czymś wywiercisz może jeden otwór i to na bardzo wolnych obrotach.
    Materiał musi być dobrze przytwierdzony ściskami do jakiejś dechy i stołu w ręku tego nie utrzymasz w momencie przebicia się przez materiał. Wiertarka, jakaś większa z dodatkową rączką, moc nie ważna ale moment szarpnięcia przy przejściu przez materiał - czym słabsza tym lepsza bo nie urwie rąk - lub ze sprzęgłem przeciążeniowym..
    Warto też zastosować chłodziwo ze smarowaniem, np jakiś olej parafinowy, lub rozpałki do grila która zawiera olej parafinowy.

Jak masz tych dziurek więcej do wiercenia to może lepiej rozglądnąć się czy gdzieś nie masz w okolicy cięcia laserowego lub wodnego, wyjdzie tanio, dokładnie i nie trzeba tego potem obrabiać.

Można też szybko wyciąć wyrzynarką, z wąskim ostrzem do metalu i potem pilnikiem co-nieco podydać, ale najpierw trzeba blachę okleić folią aby stopa wyrzynarki jej nie zmasakrowała.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #13 16706368
    dyzio-dyzio
    Poziom 3  
    Z tych wszystkich wypowiedzi wnioskuje ze chyba najlepszy sposób to zrobienie otworu po przez nawiercanie cieniutkim wiertłem a potem ewentualnie pilnik lub frez na wiertarkę :), mam tak zwaną multiszlifierkę (BASS Polska) i zastanawiam się czy tym nie da rady lecz, gdy wycinałem pod mierniki (panelowe LCD) również w blaszce było prościej a tu hmm :)
  • #14 16706383
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    dyzio-dyzio napisał:
    cieniutkim wiertłem a potem ewentualnie pilnik

Ale najlepiej wywiercić otwór centrujący i dopiero po zaznaczonej linii wiercić na wiertarce mając za bazę koła otwór środkowy umocowany na trzpieniu.

Jak wywiercić otwór 60mm w blaszce 1,5mm pod wentylator?

Podsumowanie tematu

✨ Aby wywiercić otwór o średnicy 60 mm w blaszce o grubości 1,5 mm pod wentylator, można rozważyć kilka metod. Użytkownicy sugerują użycie otwornic do metalu, które są dostępne w sklepach, takich jak Leroy Merlin, oraz na portalach aukcyjnych. W przypadku braku odpowiedniej otwornicy, można zastosować wiertła stopniowe lub nawiercić otwory blisko krawędzi, a następnie wykończyć otwór pilnikiem. Warto również użyć wiertarki kolumnowej z regulowanym wycinakiem do glazury, co pozwala na precyzyjne wycinanie. Zaleca się stosowanie niskich obrotów (do 200 obr/min) oraz smarowanie olejem, aby uniknąć uszkodzenia narzędzi i materiału. Dobrze jest również mocno przytwierdzić obrabiany element, aby zapewnić stabilność podczas wiercenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA