logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drabina dla instalatora. Która najlepiej się sprawdza?

Szyszkownik Kilkujadek 20 Wrz 2017 11:07 14274 44
REKLAMA
  • #1 16709516
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Pytanie do doświadczonych praktyków. Który rodzaj drabiny Koledzy najczęściej używają podczas montażu i serwisu CCTV, alarmów stacjonarnych itd?
    --------------------
    Z podestem?
    --------------------
    Rozsuwana?
    --------------------
    Przegubowa 4x4?
    --------------------
    Przegubowa 4x4 z podestem (demontowalnym)?
    --------------------
    Przegubowa kombinowana?
    --------------------
    Teleskopowa?
    --------------------
    Teleskopowa z przegubem?
    --------------------
    A może jeszcze jakieś inne? Proszę o fotki jeśli któregoś rodzaju nie zamieściłem.

Proszę o opinie, z chociaż króciutkim uzasadnieniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16709582
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Wszystko zależy od miejsca, wysokości montażu itp.
    Do tego wygoda użytkowania i osobiste preferencje - jedni wszystko robili by z podestu inni z drabiny rozstawionej w A itd.
    Osobiście - mały podest(chociażby drobne prace u Klienta typu wymiana baterii w czujniku, akumulatora), przegubowa Krause do prac na nieco wyżej (głównie rozstawiona na A bądź przystawiana do ściany/słupa) no i Stabilo 3x14 jak trzeba coś zrobić wysooko.
    Pamiętaj tylko że drabina w myśl przepisów BHP jest tylko ciągiem komunikacyjnym a nie stanowiskiem pracy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 16710418
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Ja korzystam z drabiny z podestem i rozsuwanej. Nie żebym robił jakąś reklamę, ale Krause jedna z najlepszych. Mam takie w pracy i bardzo dobrze się z nich korzysta. Mała drabinka 3x8 wytrzymała 5 lat solidnej eksploatacji. Lekka, dobrze wykonana i nie zacinająca się.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 16711023
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Wszystko również zależy od etapu budowy na jakim wchodzimy ze swoją robotą...
    Ciężko wyobrazić sobie drabinę 3x7 rozstawioną w cokolwiek w wykończonym salonie.
    Do prac wewnątrz pomieszczeń raczej z podestem, a bardzo wygodna pod tym względem jest Krauze Safety (z półką).
  • Pomocny post
    #5 16711039
    sciacho
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Drewniana, wolnostojąca, taka typowo malarska jest wg mnie najlepsza.
  • Pomocny post
    #6 16711153
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Odradzam teleskopowe. Lubią się zacinać przy otwieraniu lub składać same od siebie jak się na nich stoi. Bolą potem piszczele... Nie polecam.
    Tak jak pisał raffin wszystko zależy od roboty.
    Mam 5-cio stopniową Little Giant, z której jestem zadowolony. Zajmuje mało miejsca, solidna budowa. Pewne zatrzaski.
    Przegubowa 4x4 też dobra. Po złożeniu zajmuje mało miejsca w samochodzie. Trzeba tylko pamiętać przy rozkładaniu, żeby kliknęły zatrzaski, bo można spaść.
    Rozsuwana A taka jak na drugim zdjęciu dobra do wieszania czegoś pośrodku wysokiego pomieszczenia, gdzie nie ma możliwości oparcia drabiny.
  • Pomocny post
    #7 16711218
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Tak jak pisze kolega wyżej. Teleskopowych unikać jak tylko można. Dodatkowo się wyginają dość mocno i takie mało stabilne. Jedyny ich plus, że zmieści się za siedzeniem w aucie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16711816
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1214
    BK_klp napisał:
    A jakbyście mieli wybrać tylko jedną. To którą?

Tak jak wcześniej inni Koledzy pisali, trudno jest mieć jedną drabinę do wszystkiego. Do montowania czujek w mieszkaniu najwygodniejsza będzie drabinka z podeślę, ale nie użyjesz jej do regulacji kamery wiszące 7 metrów nad gruntem. Tu musisz mieć rozsuwaną 3x12 lub dłuższą. Z kolei z taką długą drabiną w mieszkaniu, będziesz się zachowywał jak słoń w składzie porcelany.
    Ja mam jedną z podestem i pięcioma schodkami do prac w mieszkaniach i niskich biurach. Teraz kupił bym dłuższą o jeden schowek, bo czasem brakuje mi kilku centymetrów przy pracach nad sufitem podwieszany.
    Drugą mam składaną 4x4 do prac w wysokich biurach, gdzie sufit podwieszany jest na 4 metrach, a korytka kablowe jeszcze wyżej. Jej zaletą jest, że po złożeniu mieści się do każdej.
    Mam też 3x11 do prac przy kamerach, a czasem pożyczam 3x15 przy ekstremalnych przypadkach.
    Przy kupnie drabiny, a zwłaszcza wysokiej, ważna jest jej jakość, grubość materiału z jakiego jest wykonana, dokładność wykonania. Drabinka z podestem może być z marketu, jak zacznie się giąć to ją wyrzucisz. Kiepska drabiną wysoka stanowi już zagrożenie dla życia. W składanej mogą puścić przeguby, a rozsuwana złamie się pod Twoim ciężarem. Mój kolega połamał sobie poważnie nogę, gdy urwał się pod nim czwarty stopień w jakiejś chinszczyźnie. Ja raz wchodziłem na drabinę aluminiową rozsuwaną, której profile gięły mi się pod palcami. :)
    Krause jest dobrą firmą, albo producenci drabin z atestem a strażaków. Są pancerne, ale i bardzo ciężkie.
  • REKLAMA
  • #10 16711828
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Czyli reasumując dobrze jest mieć dwie drabiny.
    Jedną z podestem i półką. W umiarkowanym rozmiarze.
    Drugą rozsuwaną, do prac na zewnątrz. Im większa, tym lepiej.

No i unikać teleskopowych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 16711884
    gkwiatkowski
    BK_klp napisał:
    Czyli reasumując dobrze jest mieć dwie drabiny.
    Jedną z podestem i półką. W umiarkowanym rozmiarze.
    Drugą rozsuwaną, do prac na zewnątrz. Im większa, tym lepiej.

No i unikać teleskopowych.

Jak dopisałem wyżej ja mam trzy drabiny. I ciężko by mi było zrezygnować z którejś. Czasem, ale to naprawdę bardzo rzadko, przydałaby się drabiną kombinowana do prac na schodach.
    Wielkość ma znaczenie, ale jeśli jeździsz sam, to sprawdź czy długą drabinę jestem w stanie zapakować na swój samochód.
  • #13 16711917
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    BK_klp napisał:
    Czyli 4x4 też jest przydatna.

Jak najbardziej o czym zresztą było wspomniane.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #14 16712086
    gkwiatkowski
    BK_klp napisał:
    Czyli 4x4 też jest przydatna.

Tak. Nie wiem dlaczego wzięło mi jedno słowo w poprzednim poście, ale powtórzę to tutaj.
    Zaletą 4x4 jest to, że mieści się w każdej windzie. W biurowcu to super wygodne, bo nie musisz iść piechotą z długą drabiną po schodach.

Dodano po 24 [minuty]:

Napiszę Ci jeszcze takie uwagi poboczne.
    Z wysokiej drabiny nie zrobisz wszystkiego. Np. wiercenie udarem w murze na wysokości 6 metrów to niezbyt dobry pomysł. Bezpieczniej jest wynająć rusztowanie. Nie warto ryzykować.
    Przy pracach na słupach bardzo wskazane jest wyposażenie się w szelki bezpieczeństwa z pasem do pracy w podparciu z odpowiednimi linkami. Jedną liną przypinasz szelki to szczytu słupa o jakiś zaczep (jeśli jest), żeby zatrzymała Cię w razie upadku. Drugą liną z regulacją długości opasujesz słup, przypinasz ja do klamer bocznych pasa i lekko się odchylasz, żeby naprężyć linę. Masz wtedy wolne obie ręce do pracy. Ja kupiłem sam pas bez szelek i brakuje mi możliwości dodatkowej asekuracji.
    Ja jeszcze przywiązuję drabinę do słupa taśmą z klamrą do mocowania bagażu. Wtedy cała konstrukcja mniej się kiwa.
  • Pomocny post
    #16 16716596
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Chcesz porządną drabinę to tylko LERO.
    Zobacz to poniżej ;)

Drabina dla instalatora. Która najlepiej się sprawdza?Drabina dla instalatora. Która najlepiej się sprawdza?

i mam jeszcze taką

i wersja super na schody

Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • Pomocny post
    #17 16717385
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Ja nie polecam teleskopowych, bajer ale stabilność na niej zadna..... Ja używam kilku z podestem o różnych wysokościach oraz 3x8 do niższych wysokości montażu oraz 3x12 gdy trzeba się wspiąć gdzieś wyzej. Lecz z prawnego punktu widzenia drabina jest tylko ciągiem komunikacyjnym i pracę na wysokościach są z niej zabronione :)
  • Pomocny post
    #18 16717394
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Na takiej czy innej trzeba aby ktoś asekurował = BHP
    Stabilność teleskopowej jest kiepska to fakt, ale na podstawowe instalacje wystarczy.
    Na poważniejsze rzeczy już nie za bardzo.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #19 16721431
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Czyli generalnie, jeśli teleskopowa to niezbyt duża.
    @Fotodetektor fajnie, że wrzuciłeś fotki jak to u Ciebie wygląda.
  • Pomocny post
    #20 16736859
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Ja od wielu lat używam 4x4, super rozwiązanie, można ją skonfigurować jako rusztowanie w zestawie jest podest, Można też używać na długość i odwrócone V. Miałem montaż kamery w sklepie nad szerokim regałem, wystarczyło jeden segment ustawić na 90 stopni żeby oparł się o ścianę i dało radę, żadnym innym sposobem bym tego nie zrobił bez ściągania tony towaru a mieści się nawet do AYGO :)
  • #21 16776320
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    BK_klp napisał:
    A jakbyście mieli wybrać tylko jedną. To którą?

Z jedna drabiną nic nie zwojujesz w tej branży. Musisz mieć z podestem 6-7 szczebli i rozsuwana np 3x9-10 szczebli.
    sciacho napisał:
    Drewniana, wolnostojąca, taka typowo malarska jest wg mnie najlepsza.

Do malowania może i tak...
  • #22 16777822
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    gkwiatkowski napisał:
    Ja jeszcze przywiązuję drabinę do słupa taśmą z klamrą do mocowania bagażu.
    Potwierdzam! Przywiązanie góry drabiny pasem do słupa daje komfort bezpiecznej pracy. Można nawet wiercić w słupie żelbetowym i się stoi stabilnie. Muszę jeszcze sobie sprawić szelki.
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Z jedna drabiną nic nie zwojujesz w tej branży. Musisz mieć z podestem 6-7 szczebli i rozsuwana np 3x9-10 szczebli.
    Zdaje sobie z tego sprawę. Jednak od czegoś trzeba zacząć i nie od razu się zaopatrzę w zestaw przeróżnych drabin.
  • #23 16777918
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    BK_klp napisał:
    Zdaje sobie z tego sprawę. Jednak od czegoś trzeba zacząć

No tak, ale żeby od razu od szpitala po próbie wieszania sygnalizatora z drabinki do wieszania firanek, albo od zdemolowania komuś mieszkania przy próbie wniesienia i używania w nim drabiny 3X9 ? Są miejsca gdzie nic nie zdziałasz z "koziołka" i takie gdzie nie da rady nic zrobić z drabiny 3X9. Zakup przynajmniej dwóch drabin to jeszcze nie są takie wielkie koszty.
    pozdrawiam
  • #24 16778957
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 133
    Ja mam taki zestaw:

1x Krause DOPPLO (mały podest 3 stopnie)
    1x KRAUSE Corda 6 stopniowa
    2x KRAUSE Corda 3x9
    1x KRAUSE Stabilo 3x12 do zadań specjalnych :)
    1x Drabina rozkładana drewniana. (praktycznie nie używam)

Każda z tych drabin ma inne zadanie. Najwięcej używam małego podestu 3stopnie bo wszędzie go włożysz i zazwyczaj starczy w budynkach.

Kumpel ma 3x14 i uważam, że to juz jest przesada :D Samemu mam co dźwigać praktycznie niosę ją ostatnimi siłami. Jedynie co ma fajne to kółka które prowadzą drabinę jak jedzie po murze.
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #25 16780194
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Dzięki @michualex za wpis. Fajnie, że temat żyje i zapraszam do wpisów swoich zestawów.
  • #26 16786275
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    4x4 bo miesiła się w seicento , picanto , sandero . Jak jest na obiekcie z podestem to taką . Wyżej to 3 elementowa . Ale do kamer PTZ tylko zwyżka .
  • #27 16788482
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    yvv napisał:
    Odradzam teleskopowe. Lubią się zacinać przy otwieraniu lub składać same od siebie jak się na nich stoi. Bolą potem piszczele... Nie polecam.

Oj bolą i to bardzo, bo nawet te najdroższe potrafią się złożyć bez powodu, a najczęściej jak jest gdzieś wilgotna lub zatłuszczona, choćby od spoconych rąk.
    Komplety różnych drabin się przydają, najważniejsze aby mieć zestaw czystych drabinek jak się z nimi wchodzi do kogoś na salony, i takie do prac na budowach lub na dworze w błocie.
    Fajne są też rusztowania z rur z włókna węglowego, lekkie wygodne i szybkie w rozstawianiu - troszkę tylko cena jest odstraszająca ale rozłożenie jego na wysokość osiem metrów to tylko chwilka i w hali można wygodnie coś robić.
    BK_klp napisał:

Przegubowa kombinowana?
    .

Najbardziej uniwersalny wynalazek i w dodatku masz różne drabiny i nawet na schodach do użytku.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #28 16788635
    galileoserwis
    Poziom 1  
    Od kilku lat zajmujemy się montażami i przerobiliśmy wiele drabin, najlepsza i najbardziej uniwersalna to dla nas składana na 4, jeśli chodzi o fajną ale najbardziej wkurzającą i nie poręczną to drabiny teleskopowe, w osobówkę wchodzi ale udręka na montażu straszna.
    Pozdrawiam Kamil
  • #29 16788780
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Czyli okazuje się, że drabiny teleskopowe tylko na obrazku takie fajne.
    Na drugim biegunie mamy 4x4, chyba najwięcej osób je ma i chwali.
  • #30 16788956
    gkwiatkowski
    BK_klp napisał:
    Dzięki @michualex za wpis. Fajnie, że temat żyje i zapraszam do wpisów swoich zestawów.

A gdy już każda drabina będzie za krótka, to można kupić sobie taki samochód serwisowy:

http://gieldatirow.pl/zwyzkipodnosniki-koszow...zowy-na-podwoziu-van-versalift-vt-155-fz_i490

http://www.acr-juretzki.de/fahrzeug-detail.php?id=685&language=7&klasse=

http://dixi-car.pl/podnosnik-koszowy.htm

Do tego praktyczna zabudowa środka z szafkami i stołem warsztatowym i mamy full wypas do serwisu kamer na słupach. :)

Chociaż raz trafiłem na kamerę zamontowaną za konstrukcją wiaty w taki sposób, że taki podnośnik by i tak sięgnął. Potrzebny był podnośnik z dodatkowym stopniem obrotu i wysuwu przy samym koszu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru drabiny dla instalatorów CCTV i systemów alarmowych, uczestnicy podkreślają, że wybór drabiny zależy od specyfiki pracy, wysokości montażu oraz osobistych preferencji. Najczęściej polecane są drabiny z podestem, które są wygodne do prac wewnętrznych, oraz drabiny rozsuwane, które sprawdzają się w wysokich pomieszczeniach. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość wykonania drabin, preferując marki takie jak Krause, a także wskazują na problemy z drabinami teleskopowymi, które często są mniej stabilne. Wiele osób sugeruje posiadanie co najmniej dwóch drabin: jednej z podestem do prac w pomieszczeniach oraz drugiej rozsuwanej do zadań na zewnątrz. Dodatkowo, omawiane są akcesoria do drabin, takie jak półki na narzędzia i pasy bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA