logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór testerów diagnostycznych do warsztatu: BMW, Opel, VAG

marcin910w 20 Mar 2018 20:33 5544 41
Najlepsze odpowiedzi

Jaki uniwersalny tester diagnostyczny i jakie oprogramowanie do BMW, Opla, grupy VAG oraz danych technicznych wybrać do warsztatu samochodowego?

Na start najbardziej sensownie wypada Launch jako uniwersalny tester, a nie Delphi czy TEXA, bo użytkownicy piszą, że Launch „sporo” potrafi, działa nawet na poziomie serwisowym w części marek i często uzupełnia się z Delphi [#17121416][#17122486] Do VAG warto brać VCDS, do Opla OP-COM, a do BMW najlepiej iść w oryginalny ICOM z oryginalnym oprogramowaniem/online, bo samo urządzenie bez softu nie załatwia sprawy [#17117258][#17121451] Z uniwersalnych alternatyw WoW! Wurtha jest opisywany jako zbliżony do Delphi, ale z lepszym softem, lepszymi opisami i mniejszą liczbą błędów; dodatkowo Wurth może dokupić schematy w pakiecie [#17117002][#17117493] Jeśli chodzi o dane techniczne i schematy, w wątku nie padła jednoznaczna wygrana między Autodate i HaynesPro, ale kilka osób podkreślało, że bez dobrych schematów i wiedzy o danej marce diagnostyka będzie trudna [#17117302]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17116985
    marcin910w
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witajcie.
    W nabliższym czasie prawdopodobnie dostanę dotacje na otworzenie warsztatu samochodowego. Chciałbym się zająć w większym stopniu elektronika niż czystą mechaniką. Marki które mnie najbardziej interesują to BMW, Opel, grupa VAG, reszta samochodów jeżdżących po naszych drogach oczywiście też, ale może nie aż tak szczegółowo (kodowanie, doposażanie).
    Teraz pytanie do tych którzy mieli doczynienia z testerami diagnostycznymi, który byłby w miarę uniwersalny do moich potrzeb? Przeczytałem najnowszy temat "Interfejs diagnostyczny co wybrać" lecz nie znalazłem tam satysfakcjonujących informacji.
    Do VAG oczywiście zamierzam kupić VCDS, do Opla prawdopodobnie OP-COM, a do BMW są na sprzedaż oryginalne głowicę ICOM na allegro, ale co z programem? Jak wygląda tutaj sprawa? Czy do Inpy też potrzebna jest licencja?
    W biznespalnie jako uniwersalny wpisałem interfejs Delphi DS150, lecz zastanawia się czy jest to dobry wybór. Może lepiej launch, dec superscan albo... ??

Jaki program do danych technicznych, schematów itp. wybrać? Autodata, Haynespro?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17117002
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Z uniwersalnych testerów dobry jest Wurthowski WoW! Niby to samo co Delphi, ale soft ciut inny.
    Robi więcej, lepsze opisy. Mniej kwiatków.

Launchem niestety nie miałem okazji się bawić, ale chwalą.
    DEC jest przereklamowany. Tak jak KTS, choć nie ta liga ;)
  • #3 17117033
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    No żeś się rozpędził. Zapomnij o czymkolwiek pirackim - pierwsza lepsza kontrola puści cię z torbami. Zapomnij również o profi sprzęcie na początek - lata miną, zanim się zwróci.
    marcin910w napisał:
    (kodowanie, doposażanie).
    I może jeszcze zakładanie niebieskich światełek. Podstawowe pytanie - czym trudniłeś się do tej pory? Bo zapomnij że będziesz kaskę tłukł na kasowaniu błędów. Najwięcej jest cerowania zgniłych czy poprzecieranych wiązek.
  • #4 17117238
    marcin910w
    Poziom 10  
    Karaczan napisał:
    Z uniwersalnych testerów dobry jest Wurthowski WoW! Niby to samo co Delphi, ale soft ciut inny.
    Robi więcej, lepsze opisy. Mniej kwiatków.

Dzięki za radę. Znasz może jego cenę? Niestety dostępna jest tylko dla zalogowanych klientów, a potrzebna jest chyba firma żeby się zarejestrować.
    Fajnie byłoby gdyby ktoś porównał jeszcze launcha do tego WoW.

robokop napisał:
    No żeś się rozpędził. Zapomnij o czymkolwiek pirackim - pierwsza lepsza kontrola puści cię z torbami. Zapomnij również o profi sprzęcie na początek - lata miną, zanim się zwróci.

Czy myślisz że jestem aż tak głupi i otworzyłbym działalność i pracował na nielegalnym sprzęcie? Z resztą gdzie wspomniałem coś o piratach?
    VCDS oczywiście oryginał, OP-COM tak samo. Natomiast co do BMW zadałem pytanie jak wygląda sprawa z oprogramowanie do głowic ICOM. Na allegro można znaleźć oryginały, ale z tego co widzę to bez oprogramowania.

robokop napisał:
    marcin910w napisał:
    (kodowanie, doposażanie).
    I może jeszcze zakładanie niebieskich światełek. Podstawowe pytanie - czym trudniłeś się do tej pory? Bo zapomnij że będziesz kaskę tłukł na kasowaniu błędów. Najwięcej jest cerowania zgniłych czy poprzecieranych wiązek.

A co w tym dziwnego że napisałem "kodowanie, doposażanie"? Miałem na myśli takie rzeczy jak dołożenie tempomatu czy kodowanie pompy abs lub chociażby świateł dziennych, więc nie wiem czemu od razu podchodzisz z ironią do mojej wypowiedzi.
    Czym się trudniłem? Właśnie tak jak napisałeś, naprawiałem uszkodzone przewody w wiązkach, wymieniałem uszkodzone czujniki, adaptacje, czy tez ostatnio kodowanie webasto w bmw, bo nie wiem czy poprzedni właściciel czy jego mechanik wymienił panel klimatyzacji i na tym skończyła się jego praca i tym podobne rzeczy. Jestem tego świadom że nie posiadam może bardzo dużej wiedzy, ale wiadomo wszystko przychodzi z czasem.

Co do tych programów Autodaty i Haynespro, ktoś coś doradzi?
  • #5 17117258
    Karaczan
    Poziom 42  
    Aktualnie nie wiem.
    Miałem kiedyś starszego Snoopera BT WoW! z PDA i walizką kabli.
    Cena zakupu trochę zaporowa, nie chcę skłamać, ale okolice 10 ;)
    +Abonament ;)

To nie są tanie zabawki.
    Zresztą legalny Delphi też mało nie kosztuje.

Nie wiem ile jest teraz dotacji, ale żeś się Panie raczej GRUBO zagalopował z tymi planowanymi zakupami :D
    No chyba że we wniosku o dotacje przedstawiłeś klony. Brawo :D

Zacznij od VCDSa, kosztuje rozsądnie a dużo VAGów jeżdzi po drogach...
  • #6 17117276
    marcin910w
    Poziom 10  
    Czyli za tego snoopera trzeba płacić abonament? Jeśli nie płacisz to nie masz aktualizacji czy w ogóle interfejs nie działa?
    Delphi też 10tyś ale nie ma abonamentu.
    To że tanie nie jest, to wiem :( dotacji jest 23tyś brutto ;)

Co do VCDS to dla mnie sprawa oczywista że będzie.
    VCDS 2,5tys
    OP-COM(choć nie wiem czy na pewno) 3.3tyś
    Delphi 10tyś ale tu jeszcze też nie jestem pewien, może launch? Tańszy jest.

Edit:
    "No chyba że we wniosku o dotacje przedstawiłeś klony. Brawo :D "
    No bez przesady, pisałem już o tym wyżej. Na razie złożyłem biznesplan i w nim ujęty jest tylko delphi, a teraz muszę, właśnie we wniosku, konkretnie sprecyzować zakupy i ceny.
    A co do klonów to gdzieś na innym forum widziałem że ktoś wpisał lewy interfejs i mu to przeszło, nawet przy kontroli, ale z tego co pamiętam chodziło o LEXIE. Z reszta nie wnikam w to, napisałem to jako ciekawostka.
  • #7 17117302
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nie wiem jak jest teraz.
    Dawno dawno temu, to i tak chciałeś mieć aktualizacje bo to działało lub nie ;)
    Dziś w pakiecie masz raczej wszystko co ma szanse do ciebie podjechać.
    Myślisz że zajadą roczniki 16-18? ;)
    Jak jesteś całkowicie świeżak to się ciesz (lub nie) jak ci ktoś coś w okolicach 13 podstawi. Koledzy się nie wliczają :P

Skup się na jednej, 2ch markach głębiej na początek.
    Zresztą bez dobrych schematów i to może nie być łatwe.
    Silnik czy ABS spoko, nawet w googlach znajdziesz.
    Ale jakieś pierdoły, to już gorzej. A kabli kilometry ;)
    Albo PSA, to tam wszystko, nawet jak dorwiesz z opisem. To śniadanko z wielkimi gałami spędzisz w schematach a w głowie tylko WTF?!
    Ale to tylko moje zdanie odnośnie PSA.
  • REKLAMA
  • #8 17117333
    marcin910w
    Poziom 10  
    Zapytałem o abonament, bo jeśli tylko na aktualizacje to mi nie potrzebny. Z tego co wiem to KTS musi mieć abonament żeby pracował, a tak bym nie chciał.
    Na roczniki 16-18 to nawet nie liczę, zresztą to się raczej w ASO robi. ;)
    Roczniki w jakie celuje to raczej wszystko poniżej 10.
  • #9 17117383
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Wspomniałeś o kodowaniach podzespołów, więc przydał by się programator pamięci no i jakieś zabawki którymi wydrzesz pin z pacjenta. I tu znowu szerokie pole do popisu. Im dalej w las....
  • #10 17117478
    marcin910w
    Poziom 10  
    Na razie nie wyciągałem pinu ze sterownika programatorem na stole, więc ten temat idzie na późniejsze czasy.
    Wyciąganie Pinu po obd fajna sprawa, ale takie urządzenia też pewnie kosztują z 10 tyś?

Co do autodaty, haynespro wypowie się ktoś, warto kupować? Czy na razie sobie odpuścić? Za 2 tyś ma się dostęp do tej bazy tylko przez rok czy cały czas po prostu bez aktualizacji?
  • #11 17117493
    Karaczan
    Poziom 42  
    Wurth do WoW! za dodatkową opłatą (mniejszą niż zakup osobno) dodaje schematy.
  • #12 17117642
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Ale czym się do tej pory zajmowałeś? Bo mieć a używać to różnica.
  • #13 17117668
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Kup sobie wellona i prodstawki smd do flaszy i pamiątek 8 pin, do tego UPA.
    Do tego BDM.

Dodano po 6 [minuty]:

marcin910w napisał:
    Wyciąganie Pinu po obd fajna sprawa, ale takie urządzenia tez pewnie kosztują z 10tyś?

Bez pinu nic nie zrobisz.

Po drugie masz kanał lub podnośnik?

3. Hot Air z kolbą

4.Komplet kluczy co najmniej 3884.
    5. Klucz elektryczny 6 kąt udarowy z giętką przedłużką.
  • REKLAMA
  • #14 17120521
    marcin910w
    Poziom 10  
    Co do programatorów to widzę mam praktycznie zerową, tak jak mówiłem nigdy się tym nie bawiłem. Więc to raczej idzie na późniejszy termin, jak zdobędę jakąś wiedzę.
    Chociaż, podpowiedz może który najlepiej wybrać programator z podanych przez Ciebie na początek, fajnie by było jakbyś podał model. ;)

Kanał oczywiście mam, podnośnik niestety odpada bo mam za niski garaż, wysokość 3 m.
    Hot air mam, taką mała stację lutowniczą, w razie potrzeby mam dostęp do stacji na podczerwień.
    Komplet kluczy oczywiście mam nie jeden,, chociaż może dokupię sobie walizeczkę żeby mieć wszystko pod ręką
    Klucz udarowy mam pneumatyczny, nie elektryczny.

Podpowie ktoś w sprawie tego launcha w porównaniu do Snoopera/Delphi?
  • #15 17120728
    Poziom 43  
    marcin910w napisał:
    Chciałbym się zająć w większym stopniu elektronika niż czystą mechaniką

marcin910w napisał:
    Co do programatorów to widzę mam praktycznie zerową, tak jak mówiłem nigdy się tym nie bawiłem. Więc to raczej idzie na późniejszy termin, jak zdobędę jakąś wiedzę.

To co TY xxxxxx chcesz robić???? Żarówki mieniać spalone?

Dodano po 37 [sekundy]:

Kup od Smoka fejs i ze 3 marki żebyś mógł w ogóle coś do końca doprowadzić.
  • #16 17121112
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2481
    Lepiej zainwestuj w dobre ubezpieczenie bo ludzie obecnie są bardziej świadomi swoich praw i mogą Cię zaskarżyć za jakiegoś strucla.
    Pomyłka zdarza się najlepszym a początkującym znacznie częściej.

Druga sprawa to sprzęt pomiarowy do: pomiaru ciśnienia sprężania, oscyloskop do pomiaru czujników, klucze dynamometryczne, mikrometry itd. Kolejną sprawą są blokady rozrządu (ustawianie na znaki w niektórych autach może się szybko zemścić).

Kupowanie sprzętu profesjonalnego czarno widzę na początku i nie nastawiaj się, że będziesz robić tylko elektrykę bo szybko pójdziesz z torbami. Dostałeś jakieś dofinansowanie, że chcesz wcześniej wydać kupę kasy na start?

Jeśli na siłę chcesz wydać kasę to zainwestuj w coś czego nie ma konkurencja np. napełnianie klimy, spawanie aluminium, ustawianie zbieżności, wyważanie kół itd.
  • #17 17121140
    Poziom 43  
    E8600 napisał:
    Jeśli na siłę chcesz wydać kasę to zainwestuj w coś czego nie ma konkurencja np. napełnianie klimy, spawanie aluminium,

W tym roku klima 4x podrożała więc czarno to widzę.
  • #18 17121317
    marcin910w
    Poziom 10  
    Czy od razu muszę kupować programator i bawić się w wyciąganie pinu? Wydaj mi się że nie, wszystko przyjdzie z czasem. Mieszkam w małej miejscowości i przypuszczam że więcej tu będzie drobnej dłubaniny, a zresztą do wymianu większości sterowników nie potrzebny jest pin. Nie celuję też w nowe roczniki tylko starsze.
    Wiadomo że będę robił mechanikę i elektrykę, wszystko z czym sobie poradzę.
    Sporo rzeczy typu: manometr, klucze dynamometryczne, mikrometr, suwmiarka itp. posiadam
    Blokady rozrządu racja, ale wszystkich się nie da kupić. Najlepiej dokupować chyba z czasem.
    Składam wniosek o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej, max mogę uzyskać 23tyś brutto. O napełnianiu klimy myślałem, ale j.w. właśnie podrożała i nie jestem pewien czy kupować. Zbieżność? To przekracza mój budżet, lasery to koszt 20tyś. Wyważanie kół? Raczej odpada, jeśli ktoś prowadzi wulkanizację i mechanikę to ok, ale do mechaniki to się nie opłaci.

Tak dla wyjaśnienia: nie chcę od razu robić nie wiadomo czego. Chcę spróbować, może się uda, zwłaszcza po usłyszeniu jak okoliczni mechanicy naprawiają samochody, ostatnie przykłady: ustawianie 3 razy "na oko" nastawnika pompy 1,9 i cały czas źle, wsadzenie nowych klocków hamulcowych do zacisku gdzie tłoczek stoi i zostawieni tak bo nie ma czasu. Nie mówię że jestem od nich lepszy, bo na pewno w nie jednej kwestii mają większą wiedzę ode mnie, ale wychodzę z założenia że jeśli ktoś przyprowadza samochód to mam go naprawić, a jeśli nie potrafię to po prostu powiedzieć że tego nie zrobię.
  • REKLAMA
  • #19 17121416
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    marcin910w napisał:
    Podpowie ktoś w sprawie tego launcha w porównaniu do Snoopera/Delphi?

Używam Launcha X431 5 PRO , mam również i Delphi. Często nawzajem się uzupełniają. Launchem faktycznie można dosyć dużo zrobić. W niektórych markach/modelach na poziomie serwisowym. Ważne żebyś już miał doświadczenie w obsłudze jakiś urządzeń diagnostycznych bo w Launchu dużo jest skrótów na przykład w live data i trzeba je znać żeby wiedzieć na co się patrzy (to takie moje odczucie). Jak dla mnie Launch godny polecenia.
  • #20 17121451
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Nie wiem czy KTS z pass thru jest taki przereklamowany;). Dodatkowo czym chciałbyś się zajmować? Do aut marki np. bmw / mercedes trzeba mieć najlepiej oryginalne oprogramowanie (online), wtedy zrobisz nawet aktualizację oprogramowania. Geometria pojazdu to podstawa, moim zdaniem wulkanizację można sobie darować, zakładów od opon jest zawsze od "groma". Serwisów samochodowych jest u mnie w mieście na pęczki, większość poddaje się na diagnostyce, albo nie potrafi albo diagnozuje źle auta. Diagnostyka to jest podstawa. Wymiana tarcz, klocków, świec czy innych elementów eksploatacyjnych nie jest nigdzie problemem. Geometria to koszt 20tyś ok, jak się rozkręcisz, będzie Ci potrzebna praktycznie codziennie;).
  • #21 17121596
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Ja zaczynałem w 2007. Na początku miałem tylko klucze, miernik i chęci. Launcha kupiłem z dotacji dopiero po roku. Mechaniki się nie tykam, no chyba że stały klient to klocki wymienia. Co do zerwanych rozrządów (a jest tego trochę) to tylko stwierdzam usterkę (tu mam zasadę - jak nie rozrząd to zwracam pieniądze, jak do tej pory jeszcze nikt nie przyjechał po kasę). Roboty jest nie do ogarnięcia. Zasada jest tylko jedna - musisz robić dobrze i wtedy możesz kasować klienta dowolnie. Jak do tej pory nie zrobiłem tylko dwóch samochodów, tutaj mam zasadę "co to jest żeby mnie maszyna w ch.ja robiła" i nieraz trzeba posiedzieć kilka ładnych godzin nad strupkiem. Zapomnij o warsztacie czynnym 8 godzin, musisz mieć czynne do późnego popołudnia (mnie łatwo pisać ponieważ mieszkam nad warsztatem, he,he). Musisz robić sprzęty od ręki lub w tym samym dniu (ponad 95 % sztuk tak się da).
    Co do sprzętu to polecam launcha, mój czarnobiały śmiga do tej pory. Pamiętaj tu jest Polska i samochód z 2008 roku uchodzi za nuwęcję (chociaż tak prawdę mówiąc to już zwłoki), najwięcej do roboty to przedział 1998 do 2005. Wymieniaj żarówki (najlepszy interes) za dużą (H7, H4, H1 i pochodne biorę 30 zł a za małe po 10).
    Bardzo ostrożnie stawiaj diagnozy i pamiętaj nie jesteś alfą i omegą i wcale nie jest wstydem czegoś nie wiedzieć, wstyd to udawać że się wie. Powodzenia.
  • #22 17121616
    Poziom 43  
    I nie obmawiaj czasem sąsiadujących mechaników, to źle mówi o Tobie a Oni i tak się dowiedzą że im 3 obrabiasz, i będziesz miał ciepło.
  • #23 17121743
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Moim zdaniem zaczynasz całkowicie od dupy strony. Nakupisz sprzętu z którym nie będziesz wiedział co zrobić, wyłożysz się na paru autkach, fama pójdzie w okolicę i będziesz miał problemy ze znalezieniem klientów. W mojej okolicy nie jeden tak się wyłożył. Albo idź na początek do jakiegoś warsztatu żeby zdobyć doświadczenie albo na początek kup sobie autolawetę, jakiś sprzęt do diagnostyki wielomarkowej i zainwestuj w reklamę. Aut do ciągania nigdy nie zabraknie, a dodatkowo wpadnie Ci trochę banalnej roboty typu wymiana pomp paliwowych, akumulatorów, alternatorów, rozruszników, kostek stacyjki itp. Z czasem sam będziesz wiedział co potrzebujesz dokupić adekwatnie do stanu posiadanej wiedzy. Nie pchaj się w koorydynację napraw powypadkowych. Otwieranie warsztatu gdzie chcesz zajmować się elektroniką gdy twierdzisz że piny nie są Ci potrzebne to naprawdę ślepa uliczka. Sam musisz ocenić czego brakuje w Twojej okolicy, tak jak wyżej koledzy podpowiadają.
  • #24 17121792
    Karaczan
    Poziom 42  
    Bez wyciągnia pinów, czyszczenia czy klonowania nie uda ci się dziś podmiana większości istotnych sterowników zdobytych jako części używane.
    Nowe sterowniki przyuczyć łatwiej, karty kodowe czasem klienci gdzieś jeszcze mają, ASO często za pewną opłatą może ci w razie co kod wygenerować, tylko nowy sterownik to często wartość połowy strucla, albo i przewyższy. A też nie masz pewności czy już nikt nie grzebał i kod z ASO czy z karty pasuje do auta ;)
    Jak jesteś bez podstaw to złapanie wiedzy w jakimś warsztacie to chyba najlepsza opcja.
    Zrozumienie zasad działania i zależności układów jest podstawą diagnostyki.
    A bez diagnostyki... "Już 3x sondę wymieniłem, i dalej ch....." ;)
  • #26 17122383
    E8600
    Poziom 41  
    Powiem tak biznes małych warsztatów staję się coraz mniej opłacalny. Wynika to z wszechobecnej elektroniki oraz zabezpieczeń producenta aby nie naprawiać części tylko wymieniać. Duże filie warsztatów, kupują części w cenie hurtowej natomiast mały warsztat ma pod górę.
    Kwestia cen sprzętu do napełniania klimy czy zbieżności to z tego co się orientowałem to przy dopłatach jak najbardziej wchodzi w grę także sprzęt używany potwierdzony fakturami.
  • #27 17122395
    marcin910w
    Poziom 10  
    mario 77
    Dzięki za odpowiedź, a jakbyś musiał wybrać jeden tester z tych dwóch, to poszedłbyś w stronę delphi czy launch?

Napisze ktoś jak wygląda ta sprawa z oprogramowaniem do bmw? Oryginalna głowica ICOM jest na allegro do dostania za 3tyś, ale co z oprogramowaniem?

sk700 napisał:
    Moim zdaniem zaczynasz całkowicie od dupy strony. Nakupisz sprzętu z którym nie będziesz wiedział co zrobić

Uniwersalny tester jest niezbędny, z resztą sam o tym później wspomniałeś . A dobrze byłoby mieć jakieś serwisówki żeby móc coś więcej zrobić. Nie wiem zatem dlaczego twierdzisz że zaczynam od dupy strony.

Aleksander_01
    Dzięki za rady. Trochę jako takiego sprzętu już posiadam, ale mam okazję wziąć dofinansowanie to dlaczego by z tego nie skorzystać ;) Osobiście mechanikę będę oczywiście robił, z czasem jeśli nabrałbym doświadczenia w elektronice to wtedy w mniejszym stopniu. Co do roczników to oczywiście masz racje że nie liczę na nowe modele.

W temacie pinów macie rację, dlatego więc będę musiał wybrać się na szkolenie, może ktoś z Was poleci jakieś konkretne?
  • #28 17122406
    Karaczan
    Poziom 42  
    Małe warsztaty, nawet jednoosobowe firemki mają rację bytu i radzić sobie świetnie na rynku.
    Warunek jest jeden. Znajdź niszę, i bądź w niej fachowcem ;)
    Np mam zaprzyjaźnionego gaźnikowca, praktycznie tylko tym się zajmuje. Nie ma takiego gaźnika którego gość nie ogarnie tiptop.
    Takich ludzi prawie już nie ma, dziś każdy tylko wtryski, wtryski.
    Na brak roboty nie narzeka ;)

Era typowych warsztacików się konczy, stare auta też się kończą.
    Ludzie dziś czasu nie mają na turlanie auta z miejsca na miejsce.
    Ten zdiagnozuje, nie elektronika, rozrząd. Ale on rozrządów nie robi.
    Ten robi rozrządy, po ustawieniu i wymianie dalej nie halo. Wie pan, komplexowych remontów my nie wykonujemy. Proszę szukać gdzie indziej.
    Może trochę skrajnie opisane, ale naprawdę tak bywa...

Turlaj strupa tu, turlaj tam, zaplac tu, zaplac tam, nerwy i czas trać...
    Wolą oddać w jedno miejsce, nawet płacąc więcej.
  • #29 17122447
    E8600
    Poziom 41  
    marcin910w napisał:
    A dobrze byłoby mieć jakieś serwisówki żeby móc coś więcej zrobić.

Tutaj mi się przypomniało jest strona, która zapewnia mnóstwo materiałów do wszystkich marek wraz z instrukcjami/filmikami nawet chyba programy/wsady udostępniają. Strony jest w języku rosyjskim i dostęp jest przez abonament.

http://carsdata.ru/
  • #30 17122486
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    marcin910w napisał:
    Dzięki za odpowiedź, a jakbyś musiał wybrać jeden tester z tych dwóch, to poszedłbyś w stronę delphi czy launch?

To zależy jakie marki najczęściej robione ale mimo wszystko Launch.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem jaka jest cenowa różnica między nimi w PL , jeśli mówimy o sprzęcie od przedstawiciela.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór testerów diagnostycznych do warsztatu samochodowego, koncentrując się na markach BMW, Opel oraz grupie VAG. Użytkownik planuje otworzyć warsztat z naciskiem na elektronikę i poszukuje uniwersalnych rozwiązań diagnostycznych. Wskazano na popularne urządzenia, takie jak VCDS dla VAG, OP-COM dla Opla oraz oryginalne głowice ICOM dla BMW, z pytaniami o oprogramowanie do tych urządzeń. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie posiadania legalnego oprogramowania oraz doświadczenia w obsłudze testerów. Wspomniano o różnych modelach testerów, takich jak Delphi DS150, Launch, Wurth WoW!, oraz TEXA Navigator. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania programatorów pamięci oraz sprzętu do diagnostyki, a także na wyzwania związane z prowadzeniem warsztatu w obliczu rosnącej konkurencji i kosztów sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA