Jacek Rutkowski napisał: Jak programuje się takie CLPD? Rysuje się logikę z bramek czy jakoś opisuje?
Można tak i wychodzi dośc dobrze. Rysujesz schemat z gotowych układów 74xx i bramek, przerzutników, itp. Później symulacja. Jak symulacja ok, wgrywasz (BitBlaster to chyba się nazywa, cena ok 60zł, albo, jak masz LPT, kilka rezystorów) i musi działać.
Jacek Rutkowski napisał: Możesz podrzucić jakieś dostępne modele pamięci z FIFO?
Nie, ostatnie FIFO jak kupowałem, to 8kB kosztowało ok 100zł, taniej dać FPGA.
Jacek Rutkowski napisał: Jeśli programowanie tych kości nie jest trudne też z chęcią się pobawię.
To nie tak, że piszesz program. Popróbuj z "rysowaniem", to takie Arduino. To co chcesz spokojnie zrobisz. Jak coś bardziej wymyślnego to AHDL/VHDL itd (takie C i używanie rejestrów). VHDL to wygląda jak program w Pascalu? Kiedyś był programator Erica, "program" w tym stylu tyle, że układy programowalnie nie wykonują programu (chyba, ze zaimplementujesz tam CPU).
Xirinx trochę tańszy niż Altera (Intel), ja preferuję Alterę.
Gdzie szukać poradników? Nie wiem, jak tego się uczyłem nie było YT
W BTC jest jakaś książka a w ostatnich EdW jakiś kurs, ale czytałem po łebkach i nie wiem czy można polecić, tym bardziej, że początkujący nie jestem - GAL i CUPL