Znalazłem taka stronkę/kalkulator
https://prs.pl/dzialalnosc-badawczo-rozwojowa...or-mocy-i-pradu-w-ukladach-trojfazowych.html# do liczenia mocy trójfazowej.
Podaje sie tam moc i mam wynik pradu lub podaje sie prąd i mam wynik mocy.
Wiadomo że urządzenia pobierają moc czynna i bierna (którą potem zwracają, no ale ja pobierają). W instalacji gospodarczo domowej dla indywidualnego użytkownika jest założenie że zużywa on bardzo mało mocy biernej i licznik zlicza tylko moc czynną, no ale jednak moc bierna też jest pobierana ale w małej ilości. W takiej instalacji domowej tylko licznik "rozróżnia" poszczególne moce ale już dla zabezpieczenia (topik, wył. nad-prądowy) jest to łączny płynący prąd (a więc i moc).
Z tego też powodu na tej stronie kalkulatora mocy 3f w miejsce
cos fi wpisuje wartość 1 bo obliczam całkowitą moc wydajnościowa przyłącza a nie konkretnego odbiornika.
Info: Celowo pomijam jednostki mocy typu kW w niektórych miejscach i wprowadzam uogólnioną: JM - jednostka mocy. Robie to żeby nikt mi nie zarzucił że stosuje jednostke mocy czynnej w nieodpowiednich miejscach.
Ad.1. W przypadku zabezpieczenia 10A:
Moc 3f wychodzi mi 6.93 kJM
Wiec w tym przypadku moc umowna/przyłaczeniowa (przy założeniu m.umowna=m.przyłaczeniowa) byłaby 6kW + 0.93kJM jako zapasu choćby nawet na moc bierną i ogólnie jako zapas.
Moc 1f = 230 x 10 = 2.3kW
Ad.2. W przypadku zabezpieczenia 25A:
Moc 3f wychodzi mi 17.32 kJM a wiec 16kW + 1.32 zapasu- podobnie jak wyżej w przykładzie.
Moc 1f = 230 x 25 = 5,75 kW
Czy dobrze robię te obliczenia? (jesli nie to napiscie gdzie mam błąd/błedy)