logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja o rabatach instalatorskich i uczciwym zarobku w branży [Dahua]

adversus 29 Paź 2018 15:38 5937 86
  • #61 17528302
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1027
    kood napisał:
    adversus napisał:
    Nic dodać nic ująć... szkoda słów, ale pianę bije kolega @kood gdzie się da i na każdy temat

Przeczytaj 10 razy ustawę którą przytaczasz. Jak dojdziesz do miejsca o budownictwie mieszkaniowym to wysil się i sobie uświadom że nie każdy pracujący w branży robi alarmy w domach czy mieszkaniach. Nie dotarło to już pewno nie dotrze. Przy dużych inwestycjach rzeważnie stosuje się 23% lub odwrotne obciążenie.

Przeważnie? Myślałem że zawsze, tak samo jak duże domy. 8% jest na małe domy i mieszkania i to też pod warunkiem używania do celów mieszkaniowych - bo jak pod działalność gospodarczą to 23%. Nawet garaże powinny mieć 23% bo z tego co pamiętam garaż jest klasyfikowany jako miejsce prowadzenia działalności (tak interpretują gminy podatki gruntowe)
  • #62 17528359
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    adversus napisał:
    Odnoś się do właściwych cytatów, nie ja przytaczałem ustawę...

Nie bo to w moim poście się znalazła, ty zacytowałeś innego kolegę i potwierdziłeś.

adversus napisał:
    Skoro przytaczasz inne dyskusje to dodaj że nie wszystkie produkty mają 3 lata gwarancji

Ja widzę 3 lata praktycznie na wszystko, ale możliwe coś mi umknęło.

adversus napisał:
    (co wymusiła na BCS'ie konkurencja)

jakieś źródło tych rewelacji? Czy znów klepiesz bo tak Ci wygodniej?

adversus napisał:
    poza tym wprowadzili to niedawno.

Z tego co pamiętam to 2 lata temu kupowałem z 3 letnią gwarancją.

adversus napisał:
    Co one mają na celu? Zdyskredytowanie mnie ?

Nie po prostu odkąd wytknąłem koledze błąd z BCS to kolega stara się mnie obrazić.

To przytoczy kolega ten fragment gdzie prosiłem o dane jego firmy czy nie? Kto tu się pogrąża.
  • #63 17528424
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    Wykraczając już poza branżę zabezpieczeń, to w ogóle chora jest polityka cenowa w wielu sklepach/hurtowniach. Potrzebowałem kiedyś jednej rzeczy. Cena na półce w sklepie 130 zł, choć normalna cena na internecie to jakieś 90 zł a sugerowana 110 zł. Ostatecznie kupiłem chyba za 70 zł, z takim mykiem że bez faktury/paragonu (inaczej doliczyłby VAT). To nie jest jedyny przypadek, znajomi mówili o "rabatach" w sklepach rzędu 50%. Jaki tu sens i logika, szukać "jelenia" na którym sprzedawca zarobi jak <przedstawiciel narodu wybranego>? Już nie wspomnę o cenach np. części serwisowych których cena = rzeczywista wartość wyprodukowania X kurs euro. Potem pojawia się taka patologia, że ktoś na allegro sprzedaje po cenie producenta, ale osoba legalnie handlująca nie może nawet zejść do tak niskich cen.
  • #64 17529344
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Witam,
    Przepraszam że wywołany do tablicy, nie odpowiedziałem od razu, ale miałem trochę zajęć...
    Tak po kolei
    1. Panowie, trzymajmy się tematu. Chcemy porozmawiać o stawkach VAT czy technikach klejenia kabli to po prostu załóżmy swój własny temat.
    2. Trzymajmy się prawdy.
    adversus napisał:
    Pozwoliłem sobie zacząć ten temat bo troszkę zniesmaczyła mnie sytuacja dotycząca pouczania mnie (nie będę pisał przez kogo) o tym by nie informować o rabatach instalatorskich na forum bo wielu kolegów właśnie instalatorów się skarży na to. Sytuacja dotyczyła promocji w sklepie stacjonarnym gdzie każdy miał do tej promocji dostęp - każdy przeciętny Kowalski z ulicy mógł kupić kamerę kosztującą 1700pln za 300pln. Promocja dotyczyła marki Dahua, gdzie jak wiemy firma weszła bardzo dynamicznie na nasz rynek oraz z wieloma promocjami (swoimi i ze strony sklepów).

Podczas gdy ja do kolegi napisałem:
    suworow napisał:
    Czy mogę prosić o nie umieszczanie informacji o promocjach kierowanych do instalatorów w tematach na forum ogólnym :)
    Niestety sporo instalatorów na to się skarży, raportuje takie wpisy
    Z góry dziękuję za zrozumienie.
    --

A więc nie rabatów a cen promocyjnych, jednorazowych, okazjonalnych i dotyczących drobnego wycinka z oferty. Chodziło mi o to, że na podstawie takich informacji potencjalni klienci mogą dojść do niezbyt słusznych wniosków, że instalatorzy kupują( zawsze/ zazwyczaj) właśnie w takich cenach po czym próbują sprzedać im towar np po dwukrotnej cenie.
    3. Nie obrażajmy się nawzajem.
    adversus napisał:
    Chodzi o to że tacy Janusze biznesu psuja rynek właśnie ukrywając swój zarobek w kosztach towaru i później wychodzi że montaż systemu alarmowego czy monitoringu wideo kosztował 200 czy 300 złotych. Często właśnie tacy Janusze doprowadzają do tego że gdy robimy rzetelną wycenę to wychodzi na to że jesteśmy dużo drożsi od takiego Janusza, często nie posiadającego wystarczającej wiedzy i wykształcenia (któremu my poświęciliśmy sporą część naszego życia) i praca w danej branży staje się nieopłacalna. Dotyczy to z moich obserwacji właśnie z alarmówki, monitoringów wideo, ale także i elektryki - ogólnie wszystkich prac związanych z elektryką...

A może chodzi o to by nie wyciągać zbyt daleko idących i bezpodstawnych wniosków ( dotyczących np czyjejś fachowości) i nie obrażać innych tylko dlatego że mają inne ( czasami tylko nieco) zdanie na dany temat.
    Szkoda, że w treści zabrakło tego " szacunku" manifestowanego w tytule, bo mogła być to moim zdaniem ciekawa dyskusja. No chyba że spróbujemy od początku.
    pozdrawiam
  • #65 17529369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #66 17529414
    Chris_W
    Poziom 39  
    krolik2 napisał:

Twierdzenie, że sprzedaż czegoś co kupiło się taniej końcowemu klientowi drożej, jest "oszustwem" to jest właśnie Januszowanie (bez urazy dla osób noszących to imię, nawiązuje do konwencji przedmówców) na całego. Twierdzenie, że ktoś kto zarabia pieniądze, przedstawiając uprzednio możliwą do zweryfikowania przez klienta ofertę, okrada, oszukuje itp. to zwykłe buractwo. Dla niektórych każdy wydatek, który jest dla kogoś innego jednocześnie zarobkiem, jest nieuczciwy.

To jest kulturowo wkodowane, a wzięło się z obyczajów szlacheckich i brzydzenia się "lichwą" czyli handlem dla zysku. Jakieś elementy tego przetrwały zawieruchy dziejów i wpływają na dzisiejsze poglądy. Także to jest antyteza chama (w sensie niepiśmiennego chłopa).
  • #68 17529432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #69 17529478
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15434
    adversus napisał:
    to że ktoś ma środki które zainwestował w towar (wg mnie nic innego jak lokata z dużą stopą zwrotu) to się teraz nazywa dumping ?

Proszę Cie - czytaj ze zrozumieniem i nie wycinaj tylko interesujących Cię fragmentów a ustosunkowuj się do całości wypowiedzi moich oraz innych biorących udział w dyskusji.
    Co znaczy lokata z dużą stopą zwrotu? Że sprzedasz ten sprzęt z jakimś zyskiem - więc nie pisz nam tu o swojej uczciwości tylko sprzedaj go za tyle za ile go kupiłeś!Zobaczymy jakie wtedy będziesz miał zyski - koszt magazynowania towaru itp. o których chyba zapominasz.
    "Dumping łupieżczy - celem takiej polityki jest zdobycie jakiegoś rynku oraz wyeliminowanie konkurencji poprzez zaproponowanie cen niższych od kosztów wytworzenia"
    adversus napisał:
    Gwarancja po pierwsze płynie od daty sprzedaży, po drugie ja jej udzielam

Czytasz co sam piszesz? Kupiłeś sprzęt PÓŁTORA roku temu - ile zostało gwarancji? W momencie jego dalszej odsprzedaży skończy się szybciej niż ta udzielona przez Ciebie i TY będziesz ponosił koszty zakupu i montażu nowych urządzeń - rzeczywiście super polityka firmy, nie wspominając o tym jak szybko niektóre rozwiązania stają się przestarzałe i są zastępowane nowymi - jak długo jeszcze te Twoje "kamery" i technologia w nich zastosowana będą aktualne?
    adversus napisał:
    Tu nie chodzi o konkurencję w tym sensie, tylko oburzenie Januszowych instalatorów że ktoś śmie zdradzać tajemną wiedzę na jakich rabatach się kupuje sprzęt.

W tym momencie obrażasz WSZYSTKICH Instalatorów i prosto acz dobitnie - Co Ci do tego kto jakie ma rabaty i co z nimi robi? To prywatna kwestia każdego z nas - podobnie jak poglądy polityczne, religijne itp. - i g... Ci do tego - przez własne widzi mi się narzucać innym swoje poglądy - z nimi wpasujesz się jak ulał do rezerwatu na Wiejskiej.
    adversus napisał:
    Jak już czytał kolega moje posty to wie że pomagam i udzielam się na forum

Nie zauważyłem - ile razy pomogłeś w jakimś temacie w Dziale? Ograniczasz się tylko do pisania o rabatach i "pisz na PW" powiem Ci gdzie masz iść i co zrobić by kupić z rabatem Instalatorskim. Żadnych merytorycznych treści w odpowiedziach.
    Rozróżniasz pojęcia rabat dla instalatora i Klient końcowy dla którego są ceny katalogowe? Nie, jesteś przekonany o swoich racjach.
    adversus napisał:
    Amatorzy zawsze będą, którzy też będą chcieli spróbować samemu swoich sił w danej dziedzinie, i tu szukają pomocy i ją dostają i ode mnie i od innych użytkowników... ale po co mają przepłacać?

To sprzedawaj im sprzęt po kosztach i montuj za darmo - to będzie uczciwe i wtedy udowodnisz nam jaki z Ciebie gość.
    Mechanik wymieniając Ci jakąś część w aucie też jest nieuczciwy bo zarabia na rabatach, Pani w warzywniaku również - bo nie sprzedaje Ci artykułów po cenach zakupu itd.
    adversus napisał:
    Na priva dostałem wiadomości typu "kolega nie pisze o rabatach bo autor tematu zgłosił się do mnie i pewnie uda mi się mu sprzedać towar". Czyli co Elektroda to teraz forum taniej metody zarobkowania ????

No i co - żal się pojawił bo Autor zwrócił się do kogoś o pomoc w doborze sprzętu i jego późniejszym montażu i konfiguracji? Ktoś mu broni tego, czy w temacie jakimś pojawiają się takie adnotacje? Co Cie interesuje co jeden z drugim użytkownikiem uzgodnią sobie poza Forum?
    Prócz tego jak wół na stronie działu jest
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3444215.html
    adversus napisał:
    Od lat mam stany magazynowe pozwalające mi usunąć awarie nawet w sobotę czy niedziele gdzie każdy inny Janusz w poniedziałek zamawia centrale na wymianę, którą może wymieni koło środy.

Geniusz - wyobraź sobie że nie znam nikogo kto na podorędziu nie miałby choć części montowanego na co dzień sprzętu - znów próbujesz obrażać w ten sposób innych.
    Powtarzasz w kółko jak mantrę tylko i wyłącznie "rabat" i "stany magazynowe".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #70 17529489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #71 17529625
    Chris_W
    Poziom 39  
    suworow napisał:
    To rozumiem, idziemy w filozofię. To gdzie w takim razie jest synteza ?

Można iść w starcie na rabaty - kto ma większego :D
    To nie jest jakaś wielka filozofia - obserwacja życia poparta zainteresowaniem I Rzeczpospolitą (szlachecką) - ówczesne elity naprawdę uważały marże handlowe (a więc zysk z handlu) co najmniej za grzech, postawę niehonorową i niemoralną - i było podstawą wykluczenia społecznego jak jakiś szlachcic zaczynał tak zarabiać. Równolegle istniał stereotyp chama (chłopa), który ówcześnie był przedmiotem żartów (coś jak dzisiejszy Janusz) - a tak naprawdę dzisiejszy Janusz to mix stereotypów chłopsko-szlacheckich (a także żydowskich) - takie postawy że biedny zgrywa bogatego, "zastaw się, a postaw się" to żywcem postawa szlachecka, czepialstwo o nadmierne marże w handlu też ma tu źródło, jednocześnie brak zainteresowania światem, państwem sprawami politycznymi, publicznymi to typowa cecha chłopa, po Żydach też jest sporo zostało w mentalności, np. łażenie pół dnia za promocją 1pln.
    Postawa szlachecka i żydowska niejako się ścierają, jeśli dodamy do tego syndrom biernego chłopa - to mamy stereotypowego Polaka - trochę honoru (takiego przesadzonego), trochę sknerstwa (jak najtaniej kupić - za wszelką cenę), i sporo bierności.
    Dodam że Janusz to jest stereotypowy Polak pełną gębą - i śmianie się z Januszy to trochę naśmiewanie się z własnych przywar - takie naśmiewanie się, było powszechne w Rzeczpospolitej od wieków, a mało obecne w innych krajach, to prawie nasza narodowa tradycja ;)
  • #72 17529742
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Czyli może to dzisiejszy Janusz jest czymś w rodzaju syntezy. To gdzie w taki razie jest antyteza.
    Chris_W napisał:
    Postawa szlachecka i żydowska niejako się ścierają, jeśli dodamy do tego syndrom biernego chłopa - to mamy stereotypowego Polaka - trochę honoru (takiego przesadzonego), trochę sknerstwa (jak najtaniej kupić - za wszelką cenę), i sporo bierności.

Niewiele wiem na ten temat. Jeżeli już kierowałem swoje spojrzenie na ten okres naszych dziejów to głównie przez pryzmat utworów Jacka Kaczmarskiego zebranych chociażby w programie Sarmatia.

Wracając do tematu, który na nieco podsumował kolega @królik2.
    1. Na pewno nie rozmawiamy o typowych naciągaczach, którzy sprzedadzą towar zalegający w sklepie przez ulicę jako świetną okazję z dwukrotną przebitką. " Panie bierz pan bo takiej okazji już nie będzie" Tacy są wszędzie i trudno ich wiązać z konkretną branżą. To po prostu branża naciągaczy, która niestety coraz częściej z bazarów i bram przenosi się do szklanych domów stawianych w centrach naszych miast. Uczciwy instalator przedstawia ofertę inwestorowi i daje mu czas na "przetrawienie" jej ( Pan sobie popatrzy, zastanowi się, porówna, a jak będzie jakieś pytania/ wątpliwości zadzwoni i dopyta)

2. Kilka osób moim zdaniem słusznie zauważyło, że owa marża instalatora to jego bufor bezpieczeństwa ( logistyka, koszty serwisu, części zapasowe itp) Może warto porozmawiać o tym jaki on powinien być.
    3. No i rzecz najważniejsza, czyli ukrywanie kosztów robocizny w sprzęcie. Tu zgadza się z autorem że było by idealnie gdybyśmy mogli jasno stawiać sprawę, ale też nie sposób zgodzić się z tym co potwierdza codzienna obserwacja że:
    krolik2 napisał:
    I na koniec wisienka na torcie: zrobiłem kiedyś taki eksperyment, ze sprzedażą w niskich cenach i wyższymi cenami montażu. Okazało się, że w sytuacji gdy konkurencja zaoferowała inny sprzęt wychodziło na to, że ja klientowi sprzedaję badziewny sprzęt i słono liczę za robotę a konkurencja daje porządny a mają umiarkowaną cenę za montaż. Przykładowo: ja dałem DSC Power Neo, oni Versę - komentarz zbyteczny.

Tu pewnie kłaniają się też techniki sprzedaży.Na ten temat zaczął coś mówić kolega @Dariusz.bebenek, ale podejrzewam że jako człek kulturalny i taktowny, widząc co się dzieje w tej dyskusji, po prostu się z niej wycofał....
    Tak więc na koniec jeszcze raz prośba piszmy na temat. Owszem rozumiem dygresje, ale nie tak że całe nasze wypowiedzi są poświęcone zupełnie czemu innemu.
    Nie obrażajmy się nawzajem i nie używajmy słów powszechnie uznawanych za obelżywe i wulgarne. Nie służy to ani dyskusji, a i nie wystawia nam to najlepszego świadectwa. A swoją prawdę wyrażajmy " jasno i spokojnie"
    Dziękuję.
  • #73 17529792
    kood
    suworow napisał:
    Może warto porozmawiać o tym jaki on powinien być.

Myślę że każdy producent/dystrybutor sobie to odpowiednio przeliczył, i jest tak jak być powinno.
    Przecież każdy szanujący się producent dystrybutor udziela wsparcia telefonicznego, teraz wystarczy się zastanowić co jest dla niego tańsze, gdy jego sprzęt instaluje osoba która robi to na co dzień i się na tym zna i zadzwoni na takie wsparcie raz na ruski rok i cała rozmowa z przywitaniem i pożegnaniem trwa może minutę czy 2 minuty, czy gdy montuje osoba która się na czymś nie zna, montuje to pierwszy raz, a gdy zadzwoni na wsparcie to po 5 minutach może się dogadają o jaki sprzęt chodzi. Wystarczy przejrzeć tematy na tym forum gdzie na siłę trzeba wyciągać od pytającego jaki ma model sprzętu, a rozwiązanie banalnego problemu zajmuje kilka albo kilkanaście stron. Z serwisem gwarancyjnym jest podobnie.
    Niektórzy producenci stosują metodę, że gwarancja tylko z pieczątką instalatora, też nie robią tego dlatego że chcą mniej swoich produktów sprzedawać tylko dlatego że mieli problemy gdy ich sprzęt instalowała niewykwalifikowana osoba.
  • #74 17529900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #75 17529936
    kood
    Klientom wydaje się że wszystko co bezprzewodowe jest lepsze. Ty dałeś 3 systemy przewodowe, oni dali 1 bezprzewodowy. Tobie by zeszło około 8 godzin oni to powiesili w max 2 godziny, nikt klientowi nie wytłumaczył z czym wiąże się bezprzewodówka. Pewno jak by mu zaproponowali kamery wifi to nawet monitoringu byś nie robił.
  • #76 17529952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #77 17529965
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    krolik2 napisał:
    I teraz pytanie: co można było jeszcze zrobić w ramach technik sprzedaży?

Powodów Twojej "porażki" może być cała masa i to niezależna od Ciebie.

Znajomy handlowiec powiedział mi kiedyś ciekawą tezę:
    Paradoksalnie robisz za dużo. Większość ludzi sugerujących się ceną potrzebuje szybkiego i prostego przekazu.
    W ocenie tego klienta, Twoja oferta była zagmatwana. Musiałby poświęcić czas na jej przeanalizowanie. Liczył na to, że zrobisz to za niego i dasz mu gotową JEDNĄ prostą ofertę.
    Instynktownie ludzie nie lubią mieć wyboru, jeśli się na czymś nie znają. To nawet logiczne. Specjalista może zmanipulować laika.

Oczywiście może być tak, że tylko zbierał oferty, celem negocjacji ceny z AO. No i wynegocjował. Tylko nie wie, że AO zarobiła na nim jeszcze po obniżce ceny. :-D
  • #78 17529974
    kood
    Widziałem czujki bezprzewodowe zamontowane przy obudowie centrali. Cóż AO często ma takich specjalistów którzy potrafią tylko przykręcić czujki i podpiąć zasilanie do centrali, dlatego wciskają bezprzewodówke bo taka osoba dostaje zaprogramowaną centrale i tylko wiesza osprzęt. Pozostaje uświadamiać klientów jak to faktycznie wygląda.
  • #79 17529982
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #80 17530016
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    krolik2 napisał:
    Moje intencje w ofertach wielowariantowych są takie, że ma to być ukłon wobec różnych typów klientów.

Intencje masz godne pochwały, ale niestety rynek jest okrutny. Masz myślenie instalatora, a nie sprzedawcy. Sprzedawca ma za zadanie wyczuć z jakim klientem ma do czynienia i dać mu ofertę od razu skrojoną na miarę. Sprzedawca ma jeden cel: sprzedać i na tym zarobić.
  • #81 17530033
    kood
    A przyszedł handlowiec z agencji ochrony i powiedział mu że oferuje mu najlepsze co jest dostepne na rynku a cena była niższa od Twojego średniaka, to wybrał co wybrał.

Mam klienta który ma sporo obiektów i alarmy i monitoringi robiła mu AO. Przez przypadek wyszło że też robię monitoringi i alarmy i od słowa do słowa wyszło że otwiera kolejny obiekt i ma umowioną AO na montaż monitoringu. Powiedział że montują mu najlepsze dostępne kamery na rynku. Poprosiłem go aby otwarł podgląd na telefonie, między czasie ja uruchomiłem na swoim podgląd z kamer IP.
    Jak zobaczyl różnice to odwołał montaż w AO i kazał przyjechać i mu zamontować. Na pytanie o wycenę powiedział że nie chce żadnej wyceny tylko aby przyjechać i montować bo tamci go oszukali. Z ciekawości podjechałem zobaczyć te najlepsze kamery na rynku, okazało się że jakieś chinczyki no name AHD.
  • #82 17530035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #83 17530152
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1001
    krolik2, post #74, profesjonalne podejście do klienta, nie narzucamy się tylko proponujemy, "klient nasz pan".
    Jeżeli mamy nieciekawie prosperującą firmę to "łykamy wszystko".
    Zawsze szanuję wolę klienta, ale jak zdecyduje się na ofertę po dłuższym czasie, to niestety poprzednia oferta cenowa już nie obowiązuje. Klient ma zawsze możliwość wyboru.
  • #84 17530155
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    krolik2 napisał:
    I dochodzimy do momentu, w którym postawa godna aprobaty okazuje się niepożądaną.

Życie...
    krolik2 napisał:
    Co ciekawe sam należę do tych "Januszy" co to "koszta w sprzęcie ukrywajo", na których wysączono tu uprzednio tyle jadu, a okazuje się, że mimo tego i tak za uczciwy jestem...

Ja tu ani grama jadu nie uroniłem. Nikomu januszowania nie zarzucam.
    Pozostań uczciwy, ale dobrze jakbyś poszedł na jakieś szkolenie na handlowca. Podstawy sprzedaży bezpośredniej, czy coś w tym rodzaju. Niestety, ale musisz troszkę pobawić się w komiwojażera.
  • #85 17530163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #86 17530527
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    adversus napisał:

Chodzi o to że tacy Janusze biznesu psuja rynek właśnie ukrywając swój zarobek w kosztach towaru i później wychodzi że montaż systemu alarmowego czy monitoringu wideo kosztował 200 czy 300 złotych.

Właśnie dlatego wg mnie powinniśmy nie dawać takim ludziom nazywającymi siebie "instalatorami" pola do popisu i podawać i ceny i upusty instalatorskie aby nie było możliwości kombinowania i ukrywania zarobku w kosztach towaru bo to po prostu jest nieuczciwe w stosunku do nas.

Powiem tak... nie wiem jakie to ma znaczenie bo reasumując liczy się chyba cena końcowa czyli koszt sprzętu + usługi. Jak to jest powiedzmy kalkulowane to już inna sprawa.

Kolejna sprawa kto i komu daje prawo by kogoś oceniać...

Nie napisałem tego z tego powodu by kogoś pochwalać za partactwo czy tam jakieś kombinacje. Ale niestety mamy przynajmniej jakąś tam namiastkę wolnego rynku i nie tędy droga, by dążyć do regulacji wszystkiego jak za PRL. Zazwyczaj ich wprowadzenie kończy się jeszcze gorzej, bo całość przejmuje klika która ma dostęp do zrobienia papierka itd. tak jak to jest często z uprawnieniami budowlanymi - jak nie jesteś kolesiem królika to możesz wtedy zapomnieć o wepchaniu się na rynek.

Klienta poważnego w zasadzie można przekonać innymi argumentami, a jak patrzy tylko na cenę itd. to sam jest sobie winien, inna sprawa, takich klientów to czasem warto omijać bo potem to tylko problemy (chce tanio i wymaga w tej cenie super sprzętu).

Jak się nie chce i takiego klienta stracić to można powiedzieć prosto, ok wykonam Panu taką instalację ale nie biorę za nią odpowiedzialności, bo będzie miał Pan po prostu dziadostwo na własne życzenie...

Reasumując, niestety świat nie jest idealny, ludzie tak samo i trzeba do tego przywyknąć i się dostosować. Na siłę nikogo się nie uszczęśliwi i jak ktoś napisał na początku wątku, zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie i tak robił po swojemu...
  • #87 17710621
    jano0910
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    tplewa napisał:
    Powiem tak... nie wiem jakie to ma znaczenie bo reasumując liczy się chyba cena końcowa czyli koszt sprzętu + usługi.

Właśnie - też zaobserwowałem, że klienta interesuje raczej ostateczna cena - owszem, zdarza się, że wnika w szczegóły, ale i tak głównie patrzy na to, ile mu ubędzie z kieszeni.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rabatów instalatorskich w branży zabezpieczeń, szczególnie w kontekście marki Dahua. Uczestnicy poruszają kwestie uczciwego zarobku instalatorów, wpływu rabatów na rynek oraz praktyk sprzedażowych. Wiele osób zauważa, że niskie ceny sprzętu, dostępne dla klientów końcowych, mogą wpływać na postrzeganie instalatorów jako naciągaczy. Wskazują na potrzebę rzetelnej wyceny usług oraz na znaczenie technik sprzedaży w budowaniu zaufania klientów. Pojawiają się również obawy dotyczące jakości usług świadczonych przez nieprofesjonalnych instalatorów oraz wpływu rabatów na konkurencję w branży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA