logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Awaria pompki CO po miesiącu - czy są za słabe? Instalacja 330m2, piec 20kW

piotr222xxx 06 Lut 2019 10:49 1716 21
REKLAMA
  • #1 17758303
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Instalator zmontował mi CO i pompki nie dzialaja po miesiącu. Jedna jeszcze chodzi ale bardzo głośnio coś w niej trzeszczy. Powierzchnia domu 330m2 piec 20 kW na ekogroszek, 22 grzejniki, podłogówkę na trzech poziomach, na każdym tak po 20 m2, bufor 500l, bojler na wodę 400l. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Do kominka 1 pompka, do pieca 1, do bojlera 1 - suma 3. Do podłogówki są osobne. Sprawdzilem cenę tych pompek 99zl.
    Awaria pompki CO po miesiącu - czy są za słabe? Instalacja 330m2, piec 20kW
    Czy te pompki są za słabe??
    Instalator wziął kasę i uciekł i nie odbiera telefonu, faktury nie chce wystawić!
    Załączniki:
    • Awaria pompki CO po miesiącu - czy są za słabe? Instalacja 330m2, piec 20kW C3F0BCE4-974C-4DA8-9A09-284391136A81.jpeg (954.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17758352
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    piotr222xxx napisał:
    Sprawdzilem cenę tych pompek 99zl.
    A co ty chciałeś za taką cene. Toć to jakieś zabawki.
  • REKLAMA
  • #3 17758356
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Te pompki kupował instalator zapłaciłem za usługę bardzo duże pieniądze a on zniknął !
  • Pomocny post
    #4 17758357
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Tańsze akcesoria to jego zysk.
  • Pomocny post
    #5 17758366
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    piotr222xxx napisał:
    zapłaciłem za usługę bardzo duże pieniądze
    Zapłaciłeś przed wystawieniem faktury? Błąd.
  • #6 17758368
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Hydraulik promuje się po całym internecie, było wszystko dogadane i po prostu mnie oszukał! Chwalił się projektami robót, jakie to instalacje robi, zaufałem mu. Uważajcie na tę firmę: Andrzeja Ślusarczyka z Słopnic w małopolskim!
    https://slusarczyk-hydraulik-limanowa.business.site/
  • Pomocny post
    #7 17758386
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2628
    Ale za to był dobry, bo tani. ;)
    Pompki może i nie są za słabe, ale raczej są za liche.
    Możliwe też, że pompy pracowały na sucho i się pozacierały, bo układ był zapowietrzony. Daj zdjęcia całości albo rozrysuj jak to jest połączone włącznie z poziomami. Jeżeli masz bufor czy jest zamontowany zawór temperaturowy? To jest taki specjalny zawór termostatyczny, którego zadaniem jest ładować bufor, zapewniając, że przez cały czas ładowania powrót jest ciepły.
    W takim układzie lepiej jak pompa CO oraz ten zawór zamontowane są na powrocie kotła. Unika się wtedy pracy pompy na sucho co doprowadza do jej uszkodzenia.
    Tutaj zobacz jak to powinno być zamontowane:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3522247.html
    Trzeci post, mojego autorstwa.
  • #8 17758454
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Dodam jeszcze, że w pierwsze 2 tygodnie palenia kaloryfery były ciepłe, później już tylko do połowy i bojler też już nie grzeje i kaloryfery też padły! Szukam uczciwego instalatora, czy ktoś coś poleci???
    Z góry dziękuję!
  • Pomocny post
    #9 17758709
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zapodaj więcej zdjęć. Coś się wymyśli z tą instalacją.
    Przecież w Nowym Sączu jest pełno firm instalatorskich. Wystarczy popytać w sklepach hydraulicznych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17758719
    Plumpi
    Instalator z Honolulu czy z Las Vegas? ;)

Jeżeli przestały grzać grzejniki i zasobnik CWU to znaczy, że układ jest zapowietrzony.
    Jaki to układ? Zamknięty, otwarty?
    Daj zdjęcia lub rysunki. Opisz jak wygląda dom, bo samo użalanie się nic nie pomoże, a żeby Ci pomóc to musisz nam pomóc, aby Ci pomóc. :)
    Bez wiedzy jak jest to zrobione to tylko możemy wróżyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17758734
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Nie szukaj instalatora innego tylko znajdź tego który to robił.Po co dzwonisz ze swojego numeru?Jest strona napisz maila,Wszędzie zaznaczaj że udasz się do urzędu skarbowego w sprawie faktury myślę,że pomoże żeby się gość skontaktował.Zapłaciłeś masz prawo wymagać ,a nie płacić następnemu.
  • #12 17759096
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Problem jest natychmiastowy pompka siadła przy piecu i teraz gotuje wodę jak bym chciał grzać w domu . Z hydraulikiem walczę 4 miesiące stwierdzam że jest strasznym kłamca i wolałbym żeby już tam nic nie robił ! Przy zbiorniku na ciepła wodę niezałożył naczynia przeponowego jednego kaloryfera też niepodłączyl ale zostawił zawieszony . Dzięki chłopaki . Założę nowe pompki grundfosa oby pochodziły dłużej !
  • Pomocny post
    #13 17759335
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    piotr222xxx napisał:
    Dzięki chłopaki . Założę niwe pompki grundfosa oby pochodziły dłużej !

Kolego, najpierw ustal, dlaczego pompki się zepsuły, bo możesz wyrzucić kolejne pieniądze. Jak pompy chodziły na sucho, to pompa najlepszej firmy wykorkuje. A tak a propos, pompki chyba są na gwarancji?
  • #14 17759390
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Są na gwarancji tylko że faktury nie mam i instalator się ukrył. A pompki są najgorsze na rynku i tych badziewi to już nawet w sklepie hydraulicznym nie ma! Najpierw wydawały dziwne dźwięki wiedziały się aż w końcu padły! Układ odpowietrzony ciśnienie sprawdzane pompka w cenie 94 zł. Od kominka jeszcze dycha, ale strasznie trzeszczy chyba też niedługo pochodzi!
    Załączniki:
    • Awaria pompki CO po miesiącu - czy są za słabe? Instalacja 330m2, piec 20kW 2E61467D-4C76-4899-9CE4-D3BFD4C68484.png (173.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 17759436
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1072
    Niemożliwe, aby pompki w tak krótkim czasie padły bez powodu. Ja mam w swojej instalacji pompkę z Leszna. Pracuje 21 rok i nic nie wskazuje na to żeby miała ochotę się zepsuć. Możliwe że instalacja zapowietrzona. Zrób zdjęcia pompek i ich okolic. Są pozakładane filtry przed pompkami?

Dodano po 1 [minuty]:

piotr222xxx napisał:
    Od kominka jeszcze dyczha ale strasznie trzeszczy hyba terz niedługo pochodzi !
    Jak w niej trzeszczy to jest zapowietrzona, albo w instalacji są bąble powietrza.
  • Pomocny post
    #16 17760102
    Macieek113
    Poziom 2  
    Tam na zasilaniu przed pompą powinien być jeszcze zawór bezpieczeństwa bo tez go raczej tam nie widać na tym zdjęciu
  • Pomocny post
    #17 17760554
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Podobne pompki chodzą u mnie lata, zdaje się już od 97 roku.
  • Pomocny post
    #18 17760854
    Plumpi
    Tak jak koledzy sugerują, nawet najlepsza pompka z najwyższej półki się popsuje jak będzie kręcić na sucho. Woda w takiej pompce pełni dokładnie taką samą rolę jak olej w silniku samochodowym. Po pierwsze smaruje łożyska, po drugie chłodzi pompkę.

Pompkę najlepiej jest przenieść na powrót kotła, dzięki czemu do pompki nie będzie się dostawało powietrze nawet jak układ się zapowietrzy.
    Ponadto trzeba wyeliminować możliwość zapowietrzania się instalacji
  • Pomocny post
    #19 17760953
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Co do twojej sytuacji z instalatorem miałem taką samą, tylko że z wykonawcą dachu. Zespuł wszystko co było można, od podkładu, do wykończenia, całość niezgodna ze sztuką. Także jak ty nie chciałem mieć z tym partaczem nic więcej wspólnego.
    Zebrałem opinie producenta pokrycia oraz poleconego dekarza i skierowałem sprawę do sądu. po roku otrzymałem pieniądze z 30% górką za odsetki. Dlatego polecam, nie odpuszczać partaczom.
  • Pomocny post
    #20 17762104
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1072
    Kurcze, jeszcze pompka w poziomie, jakby dał w pionie to wał byłby zawsze poziomo a tak to przy zakładaniu trzeba dobrze ją ustawiać bo jak wał nie będzie poziomo to pompka szybko padnie.
  • Pomocny post
    #21 17763355
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Na załączonym zdjęciu widać, że rura, która odchodzi od pompy idzie tak jak by w dół, więc pompa jest w lokalnie najwyższym punkcie, jak złapie powietrze to go nie przepchnie i się zatrze. Tą pompę która hałasuje próbowałeś odpowietrzać?

Widać ze instalacja jest skręcana na stali na pakuły. Jak robiłem modernizację parę lat temu to też robiłem klasycznie na stali i jedna pompa mi padła pierwszej zimy. Okazało się że sitko nie wyłapywało wszystkiego i pompa się zacięła od pływających pakuł. Jak dasz radę to proponuję też odkręcić hałasując pompę od korpusu i sprawdzić.
  • #22 17798540
    piotr222xxx
    Poziom 6  
    Pompki wymienione zbiorniczek wyrównawczy założony i CO ładnie grzeje . Wykonawca okazał się oszustem .

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja centralnego ogrzewania w domu o powierzchni 330 m2 z piecem na ekogroszek 20 kW i 22 grzejnikami napotkała problemy z pompami, które przestały działać po miesiącu. Użytkownik zgłasza, że jedna z pomp hałasuje, a instalator, który zmontował system, nie odbiera telefonów i nie wystawia faktur. Uczestnicy dyskusji sugerują, że pompy mogą być zbyt słabe lub niskiej jakości, a także wskazują na możliwość zapowietrzenia instalacji. Rekomendacje obejmują wymianę pomp na modele lepszej jakości, takie jak Grundfos, oraz poprawę instalacji poprzez dodanie zaworu bezpieczeństwa i odpowiedniego odpowietrzenia. Użytkownik wymienił już pompki i zainstalował zbiornik wyrównawczy, co poprawiło działanie systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA