logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 125 - WSK 125 i CDI - zwiększenie energii iskry (lepszy moduł?)

Daniel1300 26 Lut 2019 01:27 9429 22
REKLAMA
  • #1 17805188
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Panowie, miałbym prośbę po polecenie dobrego modułu do chińskiego CDI w WSK 125. Iskra wizualnie jest mocno taka sobie, czasem sprzęt trzeba pchnąć, żeby odpalił. Wiem, że iskra w CDI wizualnie nie powala, ale znalazłem coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=wDTnSKFtbZQ

Iskra jak widać jest niesamowicie mocna. Przy moim zapłonie można o tym pomarzyć, trzeba dobrze dotknąć świecą do cylindra, a i tak jest ona widoczna, może nie tragiczna, ale słaba. Chciałbym osiągnąć iskrę mocną jak na filmie, żeby powiększyć np. przerwę na świecy do 0,8-1mm i osiągnąć jeszcze lepsze spalanie mieszanki. Pierwsze podejrzenie padło na moduł - mam standardowy moduł do zapłonu CDI jak na zdjęciu z poprzedniej strony:

Podobno montaż takiego modułu może coś poprawić - czy jest to prawda i jest on wydajniejszy?

Czy te "tuningowe" moduły czymś się różnią od prezentowanego powyżej, czy to tylko chwyt reklamowy/inny sprzedawca?

Pierwszy, tańszy - za 10zł: https://allegro.pl/oferta/modul-2t-odblokowany-tuning-zipp-romet-kingway-cpi-7100516432

Droższy - 35zł https://allegro.pl/oferta/modul-zaplonowy-tuning-longija-exactly-caper-2t-7850837506

Czy może... taki? Chłodzony radiatorem https://allegro.pl/oferta/tuningowy-modul-zaplonowy-2t-racing-odblokowany-7829460745
  • REKLAMA
  • #3 17807691
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    A skąd w WSK ZNAJDZIESZ cewke wyzwalającą?

Głównym problemem małej mocy wsk jest tłok i timingi rozrządu a nie zapłon.
    Z tym wszystkim nie osiągnie się wysokich obrotów a co za tym idzie mocy.
  • #4 17808036
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Nie chcę robić wielkiego tuningu, chcę poprawić energię iskry! Na tym głównie mi zależy. :)

Przecież napisałem, że wueska ma zamontowany zapłon CDI. Chcę osiągnąć podobny efekt jak na filmie z simsonem powyżej - zapłony są identyczne (mój i ten w simsonie), różnią się tylko modułami.
  • REKLAMA
  • #5 17808087
    Poziom 43  
    Daniel1300 napisał:
    Przecież napisałem, że wueska ma zamontowany zapłon CDI

No to w czym problem? Jak ustawiłeś punkt zapłonu?
  • #6 17808117
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Spróbuj zmniejszyć przerwę na impulsatorze.

BDW to nie rozumie tej obecnej mody na wstawianie wszędzie CDI. O ile w przypadku WSK 175 jest jeszcze jakiś sens.
    Miałem kiedyś WSK 125 tam zapłon nie jest kłopotliwy a ciężkie seryjne magneto zwiększało moment obrotowy silnika.
    Osobiście miałem tak zapłon ustawiony, że paliła lepiej niż te współczesne rozwiązania CDI bez akumulatora.

CDI ma sens przy silnikach wysokoobrotowych bo tam przerywacz nie wyrabiał.
  • REKLAMA
  • #7 17808376
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Daniel1300 napisał:
    Przecież napisałem, że wueska ma zamontowany zapłon CDI

No to w czym problem? Jak ustawiłeś punkt zapłonu?

Napisałem przecież wyżej wyraźnie... iskra ma słabą energię, optycznie jest cienka. W innych współczesnych motorach iskra jest optycznie grubsza. Chcę to poprawić, np. przez zmianę modułu. Cewka jest już zamontowana bardziej wydajna od fabrycznej przez poprzedniego właściciela motoru.

E8600: CDI jest lepsze i mniej awaryjne... jakbyś miał taką przygodę jak ja 4 lata temu (trasa wueską 300km, która miała zająć jeden dzień skończyła się w połowie trasy przez spaloną chińską cewkę - powodzenia w szukaniu nowej cewki do WSK na drodze za Tarnobrzegiem pośrodku niczego - części do CDI dostanę wszędzie). Zapłon nie jest kłopotliwy... spróbuj tak powiedzieć po 30 minutach doginania źle wykonanych, współczesnych platynek, a później po ich ustawianiu co 300-500km (plastik krzywki wyciera się momentalnie). Poza tym, raz ustawisz zapłon i po problemie, a światła mam zamiast dychawicznej żarówki 28W 6V - H4 55W. Instalacja 12V. Nie ma porównania.

Jedyna wada to dość słaba fabrycznie w tym zapłonie iskra. Impulsator wyreguluję, lecz myślę, że zmiana modułu może coś poprawić, słyszałem, że ten z pierwszego zdjęcia jest słabej jakości.. Chciałem spytać o opinie.
  • #8 17808692
    Poziom 43  
    Daniel1300 napisał:
    W innych współczesnych motorach iskra jest optycznie grubsza

Wszystko zależy od cewki zasilającej. Ile naładuje kondensator tyle wyzwoli się .

Spróbuj zmienić cewkę na inną motocyklową cdi.
  • #9 17808774
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2576
    Podmień na początek cewkę WN. Iskrę ze samego przewodu WN to masz na jakieś 1 mm?
    Podobny problem może wywołać niedopasowanie zestawu (stator od jednego modelu, moduł od innego modelu), jak widzę te "zestawy CDI" to przypominają mi one zbieraninę części. Kwestia niedopasowania wynika z zastosowania diody połączonej zaporowo do cewki zasilającej. Jeżeli zostanie wpięta w układ CDI gdzie jej nie powinno być, to tak obciąży cewkę że napięcie na kondensatorze CDI będzie znikome, iskry nawet nie będzie.
  • #10 17809196
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Czyli moduł i kondensator w nim (a raczej jego wielkość) nie ma nic do rzeczy? Cewkę mogę podmienić na inną, kolega Strumień świadomości ma na myśli cewkę znajdującą się pod magnetem? Kolego Banan, skąd można wiedzieć, jakiej cewki szukać? Nie sprawdzałem iskry do masy - zawsze sprawdzałem poprzez świecę, pamiętając z poloneza, że sprawdzając bez świecy można uszkodzić moduł.
  • #11 17809426
    Poziom 43  
    Ładującej nie zmienisz jedynie zapłonową, bo te chińskie to badziew.
  • #13 19492971
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Wróciłem do tematu. Przerobiłem:

-wymianę cewki z fabrycznej zalewanej, na polonezowską zelmot 4226 od zapłonu elektronicznego
    -wymianę modułu na "sporting cdi" - ten z radiatorem, popularny na allegro

Iskra trochę się poprawiła. Szału nie ma, ale widać, że przy słabszym kopaniu jest ona lepsza, niż wcześniej. Zastanowiłem się jeszcze nad dwoma opcjami, jako, że znajomy bawi się w podobne prace przy swojej jawie na cdi:

-czy zastosowanie niskoomowej cewki WN (typowo do zapłonu elektronicznego) na 6V może poprawić iskrę?
    -czy przewinięcie cewki ładującej grubszym drutem z większą ilością zwojów może też pomóc? Mam jeden identyczny stator do testów.

Żeby nie było, nie mam problemów, motor aktualnie jeździ. Usprawnienia wynikają z chęci podłubania i poprawy czegoś, co jeszcze poprawić można ;)
  • #14 19507180
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Tak wygląda stator, który chce przerobić. Według mnie jest miejsce, żeby trochę zwojów dowinąć do cewki ładowania, tak, aby cewka nie dotykała magneta i podstawy. Jeśli dowinięte zostanie więcej zwojów, napięcie docierające do modułu z cewki ładowania będzie wyższe przy niższych obrotach. Jeśli tak, to czy kondensator w module wytrzyma? Posiadam aktualnie typowy moduł zapłonowy "racing CDI" (ten w niebieskim radiatorze).

• Pomocny post
    #15 19508237
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Cewka wn od tranzystorowego modułu zapłonowego, z uzwojeniem pierwotnym o niskiej impedancji w połączeniu z cdi to słaby pomysł (i słaba iskra ;) )
    Albo użyj dedykowanej cdi cewki albo weź jakąś starą od zapłonu z przerywaczem
  • REKLAMA
  • #16 19508592
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Poważnie to kiepski pomysł? Miałem wrażenie, że iskra jest lepsza przy cewce z poloneza, jeżdżę na niej od wiosny. Ta dedykowana była chyba jeszcze gorsza.

Przerywaczowych cewek mam mnóstwo, niewykorzystanych, zarówno 8V, jak i 12 - samochodowe i motocyklowe. Faktycznie da radę z cdi?
  • #17 19509151
    Poziom 43  
    Daniel1300 napisał:
    Poważnie to kiepski pomysł?
    Tak , iskra będzie niewłasciwa.
  • #19 19513872
    Poziom 43  
    Prz3ciez sa od skuterow cewki cdi,
  • #20 19520337
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Tak, ale taką mam, i iskra była gorsza niż na tej z poloneza elektronika.

Założyłem wczoraj zamiast cewki 4226 cewkę BE200B (1 ohm na pierwotnym kontra 3,5 ohma w BE200B), od przerywaczowego zapłonu ze 125p. Iskra jest gołym okiem mocniejsza, i zapaliła bez włączania ssania na pół kopniaka :) Dzięki za poradę!
  • #21 21833618
    KrisW
    Poziom 2  
    >>19520337
    Nie wiem, czy rozwiązałeś swój problem z mocną iskrą?
    Żeby była mocniejsza, to istota problemu tkwi w cewce WN, gdzie na uzwojeniu pierwotnym powinna być rezystancja w granicach 0,3-0,6 Ω, a na uzwojeniu wtórnym ok. 6-10 kΩ. Chińskie cewki na pierwotnym spełniają wymóg, ale na wtórnym już nie, bo mają ok. 2-3 kΩ, dlatego trzeba dołożyć fajkę z rezystorem 5 kΩ. Stator służy tylko do wytworzenia napięcia AC i podania go do modułu, który z kolei gromadzi wysokie napięcie i poprzez cewkę WN wyładowuje je na świecy w postaci iskry. Moduły chińskie dla potrzeb WSK są ok, mimo że można trafić choć bardzo rzadko. CDI nie wytworzy iskry z kręcenia magnesem ręką, ale z kopniaka już bez problemu.
  • #22 21834626
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, 'najgłówniejszy' problem w WSK 125 związany np. z brakiem mocy silnika, 'ogniem spalania' wylatującym z okna wydechowego, itp. - polega na tym, że benzyna ma dzisiaj aż 95 Okt., a silnik WSK ma stopień sprężania np. 7 - 7,5 : 1 zaledwie...
    Podczas gdy paliwo 95 - wymaga minimalnego stopnia sprężania 9,2 - 9,5 : 1 / do szybkiego spalenia zassanego do cylindra ładunku...
    'Nikt' o tym dzisiaj już 'nie pamięta', ale np. benzyna 'etylina żółta 94 Oktan' była wprowadzona do produkcji w latach 60-tych / do samochodów zachodniej produkcji, z wysoko sprężonymi silnikami i później do 'Fiatów 125p' o minimalnym stopniu sprężania silnika 9 - 9,2 : 1.
    Do silników 'Fiata 125p' do jazdy nie benzynie 'niebieskiej 78 Okt.' - były specjalnie produkowane tzw. 'płaskie tłoki' - obniżające stopień sprężania silnika do 7,5 : 1.
    Silniki Junaków 350, WFM, WSK 125, Rysiów, Żaków, Komarów, itp. pojazdów mających stopnie sprężania 6 - 7 : 1 / były dopasowane wyłącznie do benzyn 70 - 78 Okt. w epoce i ich możliwości regulacji wstępnego wyprzedzenia zapłonu - kończyły się właśnie na benzynie 'niebieskiej 76 / 78 Oktan' [szerokość 'fasolek' na płytkach przerywaczy pozwalała na maksymalne wyprzedzenie zapłonu tylko do takiej benzyny]...
    Natomiast paliwa ponad 90 Okt. - wymagają już dużo nowocześniejszych silników, o wyższych stopniach sprężania / ponad 9 : 1, niestety.
    Dlatego w przeszłości tylko: Jawki Mustang, Simsonki S 51, WSK 175 lub MZ - ETZ 150 / 250 - były przystosowane do szybkiego spalania paliw ponad 90 - oktanowych.
    Dzisiaj - trzeba w WSK 125 podnieść w pierwszym rzędzie stopień sprężania co najmniej do 9 - 9,2 : 1 / żeby silnik mógł szybko spalać paliwo 95 Okt., żeby z okna wydechowego cylindra nie wylatywał 'ogień spalania' - tylko spaliny'...
    Pozdrawiam.
  • #23 21841281
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Pamięta, pamięta... Moja WSK 125 ma splanowaną głowicę 2mm. To podstawa do dzisiejszej jazdy. I idzie jak burza. Niestety większość pomija to, ale jeżdżąc na chińskim pełnym wale, większość nie wydobywa z tego motoru dzisiaj więcej jak 4KM ;) Osób, które technicznie dopieszczają wueskę jest mało, najwięcej jest tych od "jazdy wokół komina" 5km na rok.

Co do iskry. Mam cewkę BE200B Zelmot. Na wtórnym ma bodajże 6kohm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy energii iskry w zapłonie CDI motocykla WSK 125, gdzie użytkownik zauważa słabą, cienką iskrę i poszukuje lepszego modułu zapłonowego. Wskazano, że głównym czynnikiem wpływającym na moc iskry jest cewka wysokiego napięcia (WN), a nie sam moduł CDI. Zalecane jest stosowanie dedykowanych cewek CDI o odpowiednich parametrach rezystancji (pierwotna 0,3-0,6 Ω, wtórna 6-10 kΩ) zamiast cewek niskoomowych lub przerywaczowych, które mogą pogarszać jakość iskry. Wymiana fabrycznej cewki na cewkę Zelmot 4226 (z zapłonu elektronicznego Poloneza) dała niewielką poprawę, natomiast cewka BE200B z zapłonu przerywaczowego WSK 125 znacząco wzmocniła iskrę i poprawiła odpalanie. Moduły "sporting CDI" z radiatorem są popularne, ale ich wpływ na moc iskry jest mniejszy niż odpowiedni dobór cewki. Próby zwiększenia liczby zwojów cewki ładującej statora mogą podnieść napięcie zasilające moduł przy niskich obrotach, jednak należy uważać na wytrzymałość kondensatora w module. Wskazano, że zapłon CDI jest korzystny dla WSK 125 ze względu na stabilność i brak konieczności regulacji, a także możliwość stosowania instalacji 12V i mocniejszych świateł. Podkreślono, że tuning zapłonu nie zastąpi optymalizacji mechanicznej silnika, np. stopnia sprężania i rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA