logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zabezpieczyć zapisane nagrania w przypadku odłączenia prądu od rejestratora

Czesław Adamski 27 Lut 2019 15:31 1971 8
  • #1 17808451
    Czesław Adamski
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Witam

Ponad 3 tygodnie temu miałem włamanie do domu. Złodziej oprócz pieniędzy zabrał też rejestrator z kamer więc przepadły wszystkie nagrania które mogły by pokazać go jak się włamywał. O całej sprawie pisałem tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3548959.html

Obecnie mam już założony nowy rejestrator :
    Producent rejestratora to HIKVISION
    model: DS-7608NI-K2

Chciałem się jakoś zabezpieczyć gdyby sytuacja się miała kiedyś powtórzyć a konkretniej chciałbym żeby gdzieś te nagrania zapisało nawet gdyby złodziej zabrał lub zniszczył rejestrator. Informatyk mi ustawił zapisywanie na e-maila zdjęć z klatek w przypadku wykrycia ruchu ale w praktyce wysyła co kilka sekund zdjęcie i jest tego bardzo dużo. Niestety po tygodniu już przestało wysyłać mi te klatki na e-maila. Być może zapchało pamięć i już nie wysyła chociaż pokazuje mi że używam 19,6 z 30 gb dostępnej pojemności więc powinno jeszcze wysyłać więc nie wiem czy zapchanie pamięci jest powodem tym bardziej ze jak zacząłem usuwać starsze klatki to i tak mi nie zapisywało nowych. Ale nawet jeśli zapchanie pamięci na poczcie jest powodem to usuwanie tych starych klatek jest bardzo uciążliwe bo nie da się (no chyba że ja nie potrafię) usunąć wszystkich klatek w załącznikach wiadomości z danego dnia tylko mogę maksymalnie 20 wiadomości z zapisanymi załącznikami(klatkami) usunąć. Musiałbym chyba codziennie przez 1 godzinę to usuwać. Chyba że tylko poczta o2 ma taki problem z usuwaniem większej ilości wiadomości z załącznikami(i ogólnie wiadomości) bo tej poczty używam.

Więc chciałbym się tutaj poradzić jak mógłbym dodatkowo zabezpieczyć te nagrania? może da się zapisywać niezależnie nagrania na dysku na komputerze który mam w garażu(oddalony od rejestratora w domu o 50 metrów) albo jest jakieś inne rozwiązanie o którym nie wiem?
  • #2 17808467
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    1. Schować ten rejestrator
    2. Jeżeli już wysyłanie zdjęć na mejla to po naruszeniu czujki/ alarmie z czujki systemu alarmowego.
    3. Może być zapis na tym komputerze, ale też na drugim rejestratorze i to nawet z mniejszym dyskiem.
    4. Zainstalować prosty w obsłudze system alarmowy.
    5. Zabezpieczyć zasilanie awaryjne dla obu urządzeń.
    6. Ustawić powiadomienia o awariach i usterkach kamer i rejestratora
    7. Na wszystkie kolegi pytania powinna tak naprawdę odpowiedzieć osoba instalująca system.

pozdrawiam
  • #3 17808582
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Moim zdaniem kolega powinien wyciagnac wnioski i wziac pod uwage kilka rzeczy. Mianowicie rejestrator sam w sobie w pierwszej kolejnosci powinien byc w jak najbardziej trudno dostepnym miejscu. Druga sprawa jezeli system na rejestratorze opiera sie o systemie linux to dla pierwszego leprzego informatyka nie bedzie problemu zeby zmapowac dysk sieciowy np z komputera na w innej czesci swiata (w garazu tez sie nada). Problem pozostanie jesli przyszli potencjalni zlodzieje bez problemu znajda rejestrator a tym bardziej jeszcze wejda tez przy okazji do garazu i zabiora komputer. Pamietaj ze zdalne zapisywanie jest wymagajace zarowno pod wzgledem miejsca jakie zajmuja nagrania jak rowniez pod wzgledem przepustiwowsci lacza pomiedzy urzadzeniami, zapisywanie w chmurze lub mailu moze byc nie oplacalne. W praktyce system typu gmail automatycznie potrafi zbanowac kolekne proby polaczenia po przekroczeniu pewnego limitu (co pewnie mialo i tutaj miejsce). Podstawa to tez osobne awaryjne zasilanie instalacji CCTV (wliczajac to podtrzymanie kamer, urzadzenia nagrywajacego jak rowniez i potencjalnego komputera zdalnego gdzie zapisywane sa nagrania). Czesto lepsze logiczne rozplanowanie istalacji da lepszy efekt niz drozsze bardziej wyrafinowane urzadzenia.
  • #4 17808613
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Inne rozwiązanie to oprzeć monitoring o dwa rejestratory, jeden z nich powinien ocaleć po wizycie nieproszonych gości.
  • #5 17811506
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Może by tak wysyłać dane na ftp, z tym, że nie w internet, a po sieci lokalnej. Rejestrator podłączasz pod wi-fi, a gdzieś "za szafą" stawiasz coś w stylu Tracer TRAOBD45280 z wbudowanym serwerem ftp
    :?:
  • #6 17811634
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Zbych034 napisał:
    Inne rozwiązanie to oprzeć monitoring o dwa rejestratory, jeden z nich powinien ocaleć po wizycie nieproszonych gości.

To inne rozwiązanie było już zaproponowane na początku :)
    A ja powtórzę. Do tematu trzeba podejść kompleksowo. Ostatnio zabrali rejestrator, a kolejnym razem wyłączą np zasilanie. Albo ten super monitoring robiony przez speca od mejli ze zdjęciami z detekcji ruchu po prostu sam się uszkodzi i i znowu będzie kolejny lament.

niebieskipolo napisał:
    Może by tak wysyłać dane na ftp, z tym, że nie w internet, a po sieci lokalnej.

Też jakiś pomysł.
  • #7 17811710
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    suworow napisał:
    niebieskipolo napisał:
    Może by tak wysyłać dane na ftp, z tym, że nie w internet, a po sieci lokalnej.

Też jakiś pomysł.

Niektóre kamery IP, np.Hika mają możliwość zapisu na NAS - nie wiemy co posiada Autor.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17811877
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Można zamiast detekcji ruchu na całym ekranie, ustawić tripwire i minimalną wielkość obiektu, żeby na przykład koty nie łapało. Dostaję ok. 10 maili dziennie wliczając kurierów, listonoszy i domowinków przekraczających linię. Wszystko jest kwiestią tuningu.
  • #9 17813992
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

Czesław Adamski napisał:
    Chciałem się jakoś zabezpieczyć gdyby sytuacja się miała kiedyś powtórzyć

Pierwsza i podstawowa sprawa jaką opisałeś w poprzednim poście:

Czesław Adamski napisał:
    Alarmy nie były ustawione bo co chwila się włączały. Wystarczyło że kot przebiegł albo coś

Powinieneś w pierwszej kolejności doprowadzić do ładu system alarmowy, a później zająć się CCTV.
    Co Ci da najlepszej jakości nagranie intruzów jeśli będą zamaskowani? Kompletnie nic! Monitoring wizyjny jest jedynie dodatkiem do sprawnego, działającego i uzbrajanego systemu alarmowego.
    Te systemy powinny współpracować ze sobą.

I jeszcze jedno:

Czesław Adamski napisał:
    Musiał to być ktoś kto dobrze wiedział co robi bo odtwarzacz DVD który był pod rejestratorem nie został zabrany.

Rejestrator to nie zabawka na pokaz aby stał w salonie na rtv-ce na odtwarzaczu DVD.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczenia nagrań z rejestratora HIKVISION DS-7608NI-K2 przed kradzieżą i awariami. Użytkownik doświadczył włamania, w wyniku którego stracił nagrania. Proponowane rozwiązania obejmują: umieszczenie rejestratora w trudno dostępnym miejscu, zainstalowanie systemu alarmowego, wykorzystanie zasilania awaryjnego, oraz zdalne zapisywanie nagrań na NAS lub FTP. Użytkownicy sugerują także optymalizację ustawień detekcji ruchu, aby zredukować liczbę fałszywych alarmów. Podkreślono, że monitoring powinien współpracować z systemem alarmowym, aby zwiększyć skuteczność ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA