logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk padł dzień po gwarancji - czy to normalne? [SMART idealny, brak kopii]

xury 07 Maj 2019 22:59 915 13
REKLAMA
  • #1 17949395
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1486
    Wczoraj działał. Zero bad sektorów SMART idealny dzisiaj padł i to na amen. Miałknie 4 razy i wykrawa jako 137,4GB. Mógłbym powiedzieć - no cóż zdarza się, ale mnie się nigdy nie zdarzyło tak by padł od razu na amen i żebym nie zdążył skopiować danych.
    Postanowiłem sprawić gwarancję i to co zobaczyłem mnie bardzo zaciekawiło:
    Dysk padł dzień po gwarancji - czy to normalne? [SMART idealny, brak kopii]
    Przypadek? Ze równo rok po gwarancji? Nie ma takich przypadków. Zwłaszcza, że do ostatniej chwili wczoraj działał idealnie.
  • REKLAMA
  • #2 17949419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17949432
    xury
    Tomequ123 napisał:
    Teorii spiskowej doszukiwałbym się jakby gwarancja była do 6.05.2019

To by było za oczywiste. Ale rok po końcu gwarancji? Mało kto by zwrócił na to uwagę. Ale co to za problem zapisać gdzieś w epromie, że ma działać rok ponad gwarancję?
  • #4 17949435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17949444
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    xury napisał:
    Ale rok po końcu gwarancji?

Przecież gwarancja liczona od daty sprzedaży, a kiedy wyprodukowany?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17949540
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2646
    To Samsung w pralkach tak zrobił. Z dyskami jeszcze się nie spotkałem.
  • #8 17949550
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    A w jaki sposób dysk, przez interfejs SATA, miałby pobrać aktualną datę i godzinę? Bo zegara RTC nie ma na płytce żadnego, a nawet jeśli by miał zaszyty zegar RTC w głównym procesorze, to nie ma przecież żadnego podtrzymania bateryjnego i po odłączeniu prądu ten zegar nie mógłby działać. Odbiornika GSM, GPS, ani DCF-77 również na tym dysku chyba nie ma, nie wspominając o antenie.

Tak więc na pewno przypadek. Dysk może naliczyć jedynie czas użytkowania (czas pracy), ale nie jest w stanie liczyć czasu przestoju. W takim przypadku musiałby liczyć sobie 3 lata * 365 dni * 24 godziny = 26280h i się wtedy zepsuć. Ale jeśli ktoś używałby dysku 4 godziny na dobę, to taki dysk mógłby przez przypadek pełnoletniości dożyć :)

Z takich śmiesznych sytuacji ja raz trafiłem WD chyba (jeśli nie WD to Seagate, któryś z nich, ale raczej WD). Działał fajnie, aż przestał, bez ostrzeżenia. Sprawdziłem gwarancję - była ważna do dnia poprzedzającego awarię. Ale fart polegał na tym, że o ile w naszej strefie czasowej był już dzień po gwarancji, na serwerach producenta, na których zgłosiłem RMA jeszcze był dzień wcześniej. RMA zrobione w ostatnich minutach gwarancji :)
  • REKLAMA
  • #9 17949559
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2646
    To jest niestety tylko elektronika. Czasem potrafi paść w najmniej oczekiwanym momencie. Padnięcie dysku jest o tyle bolesne, że większość użyszkodników komputerowych nie archiwizuje danych.
  • #10 17949574
    xury
    dt1 napisał:
    A w jaki sposób dysk, przez interfejs SATA, miałby pobrać aktualną datę i godzinę?

A choćby poprzez odczyt z pliku. Kto tam wie co dokładnie ma FW zaszyte.
    A jestem pewien, ze padła elektronika. Brak SMART itp.
    Pytanie czy jeśli bym chciał się pobawić w wymianę NVRAM to muszę mieć dokładnie to samo PCB czy może się udać na nieco innej? Mam kilka innych dysków o dokładnie tej samej pojemności i tym samym numerem firmware, ale PCB ma inny numer. Koniecznie musi być ten sam?
  • Pomocny post
    #11 17949575
    dt1
    Admin grupy komputery
    Szczerze mówiąc wątpię mocno, że kontroler miałby w takim dysku zaszytą obsługę wszystkich systemów plików, jakie mogłyby się na tym dysku znaleźć. Do tego reverse engineering takiego oprogramowania nie jest niemożliwy i oczywiste jest, że gdyby coś takiego zostało ujawnione, spowodowałoby to na tyle duże straty dla producenta, że raczej nie opłacałoby się takiego czegoś robić.

Objaw, który opisałeś nie wskazuje wcale na elektronikę. Informacje dotyczące SMART możesz jeszcze odczytać przez terminal RS232, również tam możesz sprawdzić log startu, z którego może wyniknąć, z jakim rodzajem usterki masz do czynienia. Opis komend terminala Seagate jest bardzo dobrze udokumentowany, da się łatwo odnaleźć spis komend w sieci (chociaż radzę uważać z komendami, można zrobić sporo złego, jeśli zacznie się nimi bezsensownie bawić).

Zanim bym zaczął wymieniać elektronikę czy w ogóle w niej grzebać, to na pewno bym sprawdził wspomniane rzeczy przez terminal. Ale jak się już uprzesz na elektronikę, to musi ona mieć dokładnie taki sam numer jak oryginał. Rewizja zdaje się nie jest istotna. Elektronika o takim numerze może występować w kilku różnych seriach dysków, można użyć elektroniki z innego modelu i o innej pojemności (o ile jej numer się zgadza). Numer elektroniki z PCB. W tych dyskach występowały na przykład elektroniki o numerach 100749730, 100724095, 100664987 i być może jeszcze inne.
  • #12 17949653
    xury
    Terminalem już się bawiłem kiedyś więc to nie problem. Dobra myśl sprawdzę czy się coś da odczytać przez UARTa.
    Na szczęście okazało się że kopię najważniejszych danych mam z przed 3 miesięcy. Więc tragedii nie ma. Płytkę z dokładnie takim samym numerem widziałem na Allegro w cenie wyższej niż cały hdd. Także raczej nie będę kombinował z elektroniką.
  • #13 17950033
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie warto szukać samej płytki (jeśli już do tego dojdzie), lepiej szukać uszkodzonego dysku, w którym taka płytka jest, takie w cenie złomu chodzą i za 20-kilka złotych da się często kupić. Ale warto wcześniej ocenić, czy nawet to jest opłacalne.

Na początek, co by to nie było, warto zapiąć jakiś konwerter USB - RS232TTL i zobaczyć, co dysk podczas startu pokaże.
  • #14 17950703
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 643
    Terminal nic ci nie da, ponieważ w tych dyskach jest on zablokowany.
    Usterka na 90% raczej dotyczy strefy serwisowej, zaś w 10% obstawiałbym degradację głowic, i w tych modelach oraz pokrewnych jest to normalne zachowanie.
    Ja się raczej dziwię, że padł dopiero rok po gwarancji a nie tydzień.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy padł dzień po zakończeniu gwarancji, co wywołało dyskusję na temat możliwości zaprogramowanego uszkodzenia. Użytkownik zauważył, że dysk działał idealnie do momentu awarii, a SMART wskazywał brak problemów. W odpowiedziach pojawiły się teorie dotyczące ewentualnych manipulacji producentów, jednak większość uczestników uznała to za przypadek. Wskazano, że gwarancja dysków Seagate liczona jest od daty produkcji, co może wyjaśniać czas awarii. Użytkownik rozważał wymianę elektroniki, ale zrezygnował, mając kopię danych sprzed trzech miesięcy. Zasugerowano, aby przed podjęciem działań sprawdzić logi przez terminal RS232, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA