logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkleić i skleić magnes w głośniku Inifnity Kappa 100.br po upadku?

CrazyVisor 02 Cze 2019 18:47 1899 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie odkleić i ponownie skleić magnes w głośniku po upadku, tak aby wycentrować szczelinę cewki i usunąć ocieranie?

Najpierw trzeba rozebrać układ magnetyczny, wycentrować go tuleją niemagnetyczną w szczelinie i skleić po dokładnym oczyszczeniu oraz odtłuszczeniu, najlepiej porządnym dwuskładnikowym epoksydem lub klejem do metali; super glue/kropelka nie jest tu dobrym wyborem dla 10" głośnika [#17993000][#17993507][#17993517] Przed klejeniem zaznacz wzajemne położenie elementów, żeby ich nie obrócić, a zabrudzenia i opiłki usuń taśmą pakową [#17993000][#17993507] Sama tuleja musi mieć dokładny wymiar, bo po sklejeniu może być trudna do wyjęcia [#17993517] Trzeba też pamiętać, że przy takim ręcznym składaniu nie uzyska się idealnie takich samych parametrów jak przed awarią, a jeśli magnes pękł, to naprawa w domu praktycznie się kończy i pozostaje wymiana albo serwis z rozmagnesowaniem, wycentrowaniem i ponownym namagnesowaniem [#17997360][#17997403][#17997767]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17992917
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, gdy testowałem dzisiaj głośnik Inifnity Kappa 100.br 10 calowy w tubie i testowałem ustawienia w jakich najgłośniej zagra, spadł mi 30cm na podłogę przy niskim basie 28Hz i przez uderzenie zaczął trzeszczeć. Jako że w pobliżu nie ma żadnych firm regenerujących głośniki, ani też nie opłaca mi się go wysyłać do naprawy i płacić tyle ile dałem za głośnik, więc go rozebrałem i ku mojemu zdziwieniu cewka jest w porządku, ale otwór na cewkę się przesunął i z jednej strony jest mniejszy, przez co cewka ociera. I tu rodzi się pytanie jak bez uszkadzania odkleić magnes i jakim klejem go z powrotem skleić?

Dam jeszcze zdjęcia jakbym jednak był głupi i cewka się uszkodziła
    Jak odkleić i skleić magnes w głośniku Inifnity Kappa 100.br po upadku? Jak odkleić i skleić magnes w głośniku Inifnity Kappa 100.br po upadku? Jak odkleić i skleić magnes w głośniku Inifnity Kappa 100.br po upadku?
  • REKLAMA
  • #2 17992937
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Racja, szczelina magnetyczna nie jest równa.
    Zapewne oddzieliła się tylna "płytka" z trzpieniem od magnesu i się przedmieściła. Albo i nawet cały magnes się oddzielił od "płytki" przytwierdzonej do kosza.
    W tym wypadku sam kosz może być prosty.
  • #3 17992952
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Podniosłem głośnik i rzeczywiście widać, że płytka dużo odstaje od wyśrodkowania. Wystarczy żebym wyśrodkował tę płytkę, czy muszę ją jakoś wyjąć i skleić klejem, tylko jakim?
  • Pomocny post
    #4 17993000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17993302
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Winylov napisał:
    Oddziel od magnesu płytkę z trzpieniem zalej kropelką/super glue płaszczyznę którą przylega do magnesu i złóż na tuleję w szczelinie.

Na super Glue to można kleić obwody małych głośniczków, a nie 10" głośnik.
  • Pomocny post
    #6 17993507
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Wydaje mi się, że wyczyszczeniu i odtłuszczeniu porządny dwuskładnikowy epoksyd załatwi sprawę. Ewentualne opiłki i zabrudzenia usuwaj przezroczystą taśmą pakową przed sklejeniem układu magnetycznego, a potem profilaktycznie przed montażem układu drgającego.
  • Pomocny post
    #7 17993517
    Artur k.
    Żywica owszem, są też dedykowane kleje do metali.
    Nie wróżę jednak sukcesu w naprawie tego typu uszkodzenia komuś, kto nigdy tego nie robił.

Obwód magnetyczny trzeba rozłożyć i tak jak tutaj zostało napisane - użyć tulei niemagnetycznej do pozycjonowania. Tuleję oczywiście trzeba dorobić na konkretny wymiar - ja zamawiałem u ślusarza.
    Ja taką tuleję zamawiałem z mosiądzu, względnie aluminium, plastik może być za miękki.
    Problem polega na tym, że to jest namagnesowane i po pierwsze nie łatwo będzie to rozłożyć tak by nie uszkodzić magnesu, a po drugie nie łatwo potem będzie złożyć. Na koniec będzie problem z wyciągnięciem tulei. Mnie się zdarzało nie wyciągnąć tulei i dopiero kląłem...
  • #8 17993611
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Na szczęście odkleił się tylko kosz od magnesu, a szczelinę zabezpieczyłem konkretnie 5 cm PCV i papierem technicznym i wyczyściłem, więc żadnych opiłków nie ma, ale użyję tej taśmy pakowej na wszelki wypadek. Kosz jest wstanie wejść na 2x PCV 5 cm nałożone na siebie, ponieważ cewka ma trochę ponad 2 cale i jest bodajże 4-5 warstwowa, ale na 100% ich nie wyciągnę potem. Spróbuję dzisiaj podczas szukania kleju poszukać tulei o mniejszej grubości, albo przeszlifować te PCV, życzcie mi szczęścia :P
  • REKLAMA
  • #9 17994068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 17994412
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Jak sprawdzałem czym by tu to wycentrować, to magnes mi spadł na podłogę i się poluzował xDD, ale nie ma tego złego, bo jeszcze by się odkleił podczas grania po naprawie, więc rozebrałem to na części pierwsze, przeczyściłem i już magnes z koszem są sklejone za pomocą CX80. Jutro wkleję układ drgający i zobaczymy czy czegoś nie schrzaniłem.
  • #11 17995586
    telecaster1951
    Ocena: 818
    CrazyVisor napisał:
    Jutro wkleję układ drgający i zobaczymy czy czegoś nie schrzaniłem.
    Zanim zaczniesz wklejać soft, weź szczelinomierz i sprawdź czy masz równą szczelinę.
  • #12 17997221
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za porady, wszystko wkleiłem, sprawdziłem i głośnik gra, tylko mam takie jedno głupie pytanie jeszcze. Jak wtedy wklejałem magnes to ustawiłem go na tej płytce, a że nie był wyśrodkowany to go przesunąłem za daleko i w tym momencie klej tak mocno złapał, że przy kolejnej próbie przesunięcia magnes pękł i nie ma on przez to teraz kontroli nad cewką przy dużej mocy, ale po położeniu tego głośnika na 2 głośnikach 8 calowych na 5 calowych magnesach kontrola nad cewką wraca. Jest jakaś możliwość zwiększenia pola magnetycznego tego pękniętego 6 cal magnesu? Nie mam środków na kupienie magnesu do tego głośnika.

Dodam, że po szybkim włożeniu do obudowy po tym "magnesowaniu" gra z pełną mocą przez chwilę
  • #13 17997296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17997301
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    jeśli pękł to masz teraz dwa zupełnie różne magnesy połączenie ich aby miały skierowaną taką samą polaryzację jak w oryginale jest już niemożliwe więc tylko wymiana
  • #15 17997355
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Magnes pękł mniej więcej tak:
    Do 70W RMS gra normalnie, po tym już nie ma kontroli i cewka wypada, ale tak jak pisałem po położeniu obok 2 dużych magnesów spowrotem gra na tych 200W i po włożeniu na chwilę do obudowy, musi się coś z tym dać zrobić
  • #16 17997360
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Artur k. napisał:
    Problem polega na tym, że to jest namagnesowane i po pierwsze nie łatwo będzie to rozłożyć tak by nie uszkodzić magnesu,

CrazyVisor napisał:
    Nie mam środków na kupienie magnesu do tego głośnika.
    A myślisz, ze mógłbyś kupić namagnesowany magnes? Magnes jest w procesie produkcji magnesowany dopiero po całkowitym sklejeniu głośnika. Do tego momentu to tylko pierścień - pierścień, który łatwo ustawić poprawnie i skleić.
    Nigdy nie byłem zwolennikiem naprawy w ten sposób głośników jak Ty to robiłeś. Po pierwsze - trudność z idealnym ustawieniem (scentrowaniem) szczeliny. Po drugie magnes (namagnesowany) na tyle silnie próbuje zamknąć obwód magnetyczny, że nawet drobne niedokładności mogą zablokować w szczelinie "wzornik-ustalacz". Po trzecie przy składaniu magnesu na górny nabiegunnik kosza w miarę zmniejszania odległości siła przyciągania rośnie tak bardzo, ze ręką można nie dać rady utrzymać i może uderzyć o nabiegunnik, a to może spowodować ukruszenie się magnesu, a drobinki ukruszonego magnesy wciągnięte pomiędzy magnes, a nabiegunnik zwiększają dystans i zmniejszają (skutecznie) pole magnetyczne w szczelinie cewki. W tym ostatnim wypadku nawet duża ilość kleju nie poprawi sytuacji - zmniejszona wartość pola magnetycznego to mniejsza sprawność głośnika.
    Wiem, ze co niektórzy usiłują (i czasem im się to udaje) kleić taki rozklejony głośnik, ale zapewniam, że nigdy nie będzie to głośnik o dokładnie takich samych parametrach jak przed.
    Niestety - w takim wypadku nawet najbardziej wymyślne przyrządy ułatwiające wycentrowanie magnesu względem nabiegunnika (i zachowania równej szczeliny) nie zastąpią prawidłowej naprawy tak rozklejonego obwodu magnetycznego. Magnes przed przyklejeniem musi być rozmagnesowany, dopiero potem można go dokładnie oczyścić z resztek starego kleju, zanieczyszczeń na styku z nabiegunnikiem, wycentrować i kleić. No i na koniec należy go namagnesować - z odpowiednią siłą magneśnicy.
    Ty zauważyłeś zmianę w brzmieniu przy drastycznej zmianie pola magnetycznego wynikłą z pęknięcia magnesu - usłyszałeś. Wierz mi, ze mimo, że przy niedokładnym sklejeniu (zabrudzeniach na powierzchni i braku jak najmniejszej odległości pomiędzy magnesem, a nabiegunnikiem - czy to z powodu pozostawienia resztek starego kleju, okruchów magnesu brudu czy zbyt dużej ilości kleju) nie uzyska się powtarzalnych parametrów a to wpływa na dźwięk zawsze. W ten sposób (ręcznie) są robione (klejone) głośniki podłej jakości - w fabryce, która nie wstydzi się swoich wyrobów ten proces jest zautomatyzowany w najbardziej newralgicznych momentach - właśnie dlatego, żeby była jak najmniejsza ilość kleju, żeby równo osadzić pierścień magnesu na nabiegunnikach itp. Nawet ilość kleju użytego do przyklejenia membrany do kapsla (osłonki przeciw-kurzowej) jest taka sama. Tylko taka produkcja zapewnia bowiem powtarzalne parametry i najlepszą jakość.

Dodano po 1 [minuty]:

CrazyVisor napisał:
    musi się coś z tym dać zrobić
    Da się... kupić nowy głośnik.
  • #17 17997369
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Na stronie stx'a można kupić namagnesowany magnes. No nic w takim razie dam ostatnie zdjęcie może ktoś coś wymyśli. W takiej pozycji głośnik gra normalnie i po włożeniu do obudowy przyjmuje całą moc na chwilę:
  • #18 17997401
    Greg1702
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Może lepiej kupić nowy głośnik bo naprawa będzie bardzo trudna do zrealizowania.
  • #19 17997403
    telecaster1951
    CrazyVisor napisał:
    może ktoś coś wymyśli.
    Pozostaje tylko znaleźć serwis, który zamontuje nowy pierścień ferrytowy. Ale nie namagnesowany! Serwis musi rozmagnesować układ, wycentrować skleić i dopiero namagnesować. Muszą mieć też magnetometr, żeby określić magnetyzację pierścienia. Wiem że są magicy, którzy przyklejają już namagnesowane pierścienie. Da się, ale bez specjalnych narzędzi nie da rady.
    Można też pisać do Harmana albo i nawet do Samsunga, ale nie sądzę żeby mieli ten głośnik na sprzedaż.
    Greg1702 napisał:
    Może lepiej kupić nowy głośnik bo naprawa będzie bardzo trudna do zrealizowania.
    Tylko jest jeden problem. Nie ma gdzie. Głośniki te są trudno dostępne i w zasadzie tylko z rynku wtórnego.
  • #21 17997626
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    CrazyVisor napisał:
    Na stronie stx'a można kupić namagnesowany magnes.
    Jak ktoś chce kupić czemu mu nie sprzedać? A co z nim zrobi - to już nie jest problem sprzedawcy. Tak czy inaczej - to co pisałem wcześniej podtrzymuję.

P.S.
    CrazyVisor napisał:
    przesunąłem za daleko i w tym momencie klej tak mocno złapał, że przy kolejnej próbie przesunięcia magnes pękł

Teraz już wiesz czemu nie nadaje się "kropelka" do magnesów klejenia? Żywica zanim zacznie wiązać mija co najmniej minuta (po zastosowaniu katalizatora, bez - "zwykła"; dwuskładnikowa zaczyna wiązać po pół godzinie mniej więcej, więc jest czas na jakieś ewentualne poprawki).
  • REKLAMA
  • #22 17997641
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Użyłem CX80, ale mniejsza z tym, po wakacjach wyślę do serwisu i będzie spokój.
  • #23 17997767
    Artur k.
    Panowie, nie ma co się łudzić. Głośnik kwalifikuje się już tylko do wymiany.

Nie ma takiego serwisu, który go naprawi prawidłowo, bo nikt nie zna parametrów magnesu (jak chociażby wartości indukcji magnetycznej). Dobrze byłoby też znać parametry zastosowanego ferrytu, bo ferryty są różne i mają różne parametry. Nie bez znaczenia jest też kierunek namagnesowania.
    Dostęp do magneśnicy to i ja mam - 10 minut i po krzyku, tylko kto odpowie na pytanie jakim polem i w którym kierunku?
  • #24 17997852
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    Skoro tak twierdzisz, to nie pozostaje mi nic innego jak odłożyć go na półkę do mojej kolekcji i dać mu odpocząć. Tak przy okazji, to STX W.25.400.2X2.MC byłby dobrym zamiennikiem? Obudowa około 50L strojona na około 39Hz
  • #25 17998235
    telecaster1951
    Popatrz na parametry TS a sam będziesz wiedział dlaczego nie.
  • #26 17998421
    PZ IX
    Poziom 35  
    398216 Usunięty napisał:

Teraz już wiesz czemu nie nadaje się "kropelka" do magnesów klejenia?

CrazyVisor napisał:
    rozebrałem to na części pierwsze, przeczyściłem i już magnes z koszem są sklejone za pomocą CX80.

CrazyVisor napisał:
    Jak wtedy wklejałem magnes to ustawiłem go na tej płytce, a że nie był wyśrodkowany to go przesunąłem za daleko i w tym momencie klej tak mocno złapał, że przy kolejnej próbie przesunięcia magnes pękł

Myślę, że Kolega użył właściwego środka. Moim zdaniem głównym błędem było nie do końca precyzyjne ustawienie szczeliny "na raz".
    Teraz na Twoim miejscu bym zlecił zamówienie naprawy głośnika wraz z pomiarami starego magnesu. Raczej nie będzie tanio... albo przetwornik zastosować jako przycisk do papieru.
  • #27 17998434
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    telecaster1951 napisał:
    Popatrz na parametry TS a sam będziesz wiedział dlaczego nie.

Producent podaje, żeby stroić pomiędzy 35-40Hz, więc pozostaje za duża skrzynka. Bass reflex mogę przedłużyć, co zmniejszy dosyć skrzynkę, bo ma on 10cm średnicy i powinno wszystko zagrać?
    Jeśli nie to znalazłem głośnik Peiying PY-BC250F1, który ma +- takie parametry jak Infinity.
  • #28 17998451
    PZ IX
    Poziom 35  
    CrazyVisor napisał:

Jeśli nie to znalazłem głośnik Peiying PY-BC250F1

O ile te parametry są prawdziwe, bo do tej pory niczego dobrego o tej firmie nie slyszałem.

Lepiej poszukać fachowców, dołożyć i dać do zrobienia ten głośnik co masz.
  • #29 17998458
    CrazyVisor
    Poziom 9  
    PZ IX napisał:

Lepiej poszukać fachowców, dołożyć i dać do zrobienia ten głośnik co masz.

Z tym problem, że nie wiem gdzie mógłbym wysłać ten głośnik, żeby sprawdzili parametry magnesu i wstawili nowy magnes, a nawet czy jest ktoś taki w polsce, a poza tym naprawa ze sprawdzeniem tych wszystkich parametrów wyjdzie z 300-400zł.
  • #30 17998460
    Artur k.
    W jednej kolumnie masz dwa głośniki niskotonowe i jak już chcesz wkładać coś innego, to trzeba wymienić obydwa. Tylko że za chwile okaże się, że jedna będzie grała inaczej niż druga. ;)

PZ IX napisał:
    Teraz na Twoim miejscu bym zlecił zamówienie naprawy głośnika wraz z pomiarami starego magnesu.

Tak, tylko że stary ma uszkodzony, trzeba byłoby mierzyć magnes ze sprawnego głośnika, czyli najpierw rozebrać sprawny głośnik. Nawet jeśli znajdzie się ktoś, kto się tego podejmie, to wydaje mi się że taniej byłoby kupić drugie takie kolumny. :D

Zapytaj tu:
    http://www.dragonshead.pl/index.php

Jak wpiszesz w google "naprawa głośników" to całkiem sporo znajduje, podzwoń, popytaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnikiem Infinity Kappa 100.br, który uległ uszkodzeniu po upadku. Po rozebraniu głośnika stwierdzono, że cewka jest w porządku, ale magnes przesunął się, co powoduje ocieranie cewki. W dyskusji zaproponowano różne metody naprawy, w tym użycie tulei do wycentrowania magnesu oraz kleju epoksydowego do ponownego przymocowania. Użytkownicy podkreślili, że super glue nie jest odpowiedni do tego typu napraw. Po kilku próbach użytkownik skleił magnes za pomocą CX80, jednak później doszło do pęknięcia magnesu, co wpłynęło na kontrolę cewki. Wskazano, że naprawa może być trudna i kosztowna, a w niektórych przypadkach lepiej rozważyć zakup nowego głośnika. Użytkownik poszukiwał również alternatywnych modeli głośników, które mogłyby zastąpić uszkodzony Infinity.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA