logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką sprężarkę wybrać do klimatyzacji na CO2? Rury 150 bar.

Piotr562 30 Cze 2019 19:32 5031 30
REKLAMA
  • #1 18037733
    Piotr562
    Poziom 6  
    Ocena: 27
    Witam
    Mam plan by zrobić klimatyzację na CO2 i teraz tak znalazłem rury które by wytrzymały ciśnienie ok. 150 bar. Coś takiego https://allegro.pl/oferta/rurka-miedziana-na-...jJwTLM5WY58gDDLRuQJ0oeOS-FOZ-vKkaAvXSEALw_wcB. Główne moje pytanie to jaką sprężarkę zastosować . Lodówkowa by sobie pewnie nie poradziła z takim ciśnieniem, więc jaką sprężarkę zastosować. Skraplacz parownik mam rury też tylko nie dokońca wiem co oznacza współczynnik bezpieczeństwa podany przy rurach, niby czytałem na wikipedii co to ale dalej nie rozumiem . Liczę na waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18037757
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Bardzo ciekawy pomysł. Masz już jakiś schemat?
  • #4 18038092
    Piotr562
    Poziom 6  
    Mam schemat natomiast muszę go przenieść z papieru na komputer więc jutro po południu wyśle Ci go. Bynajmniej postaram się.

Czym będę chłodził skraplacz ? Taką jakby dmuchawą taka podłużna .
    Jeszcze jest kwestia tej sprężarki, bo coś mi się wydaje że będzie z nią problem, zwykła od lodówki nie da rady natomiast te co dadzą są strasznie drogie . Przez przepływ powietrza nie nagrzeje dwutlenku węgla z -80 stopni bo tyle chyba ma rozprężony, jeżeli się myślę to przepraszam. A tyle jak się spręży to powinien się schłodzić. Powierzchnia skraplacza jest duża . Ale dwutlenek węgla ma niską temperaturę krytyczną 31 stopni . No szczerze tego nie przewidziałem . A jak w profesjonalnych klimatyzatorach jest to chłodzone?

Dodano po 18 [godziny] 1 [minuty]:

Oto nieprofesjonalny schemat.
    Załączniki:
    • Jaką sprężarkę wybrać do klimatyzacji na CO2? Rury 150 bar. klimatyzacja.png (75.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18039970
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam.
    Spróbuję sobie przypomnieć coś z chłodnictwa ze szkoły.

1. Współczynnik bezpieczeństwa podany przez sprzedającego rurki to przewymiarowanie rurki w stosunku do dopuszczonego ciśnienia roboczego. Czyli 220 bar x 3,5 = 770 bar. To znaczy, że rurki zaczynają pękać przy ciśnieniu 770 bar i wzwyż. Do 770 bar wytrzymują, ale to nie jest ciśnienie dopuszczone jako robocze. Za rzetelność i kompetencje sprzedawcy nie przyjmuję jakiejkolwiek odpowiedzialności.

2. Czy ten układ ma pracować jako gazowy ( gaz sprężony jest chłodzony i rozprężony kierowany na chłodnicę ) czy ma pracować jako układ z przemianą fazową ? Bo nie dotarło do mnie, za co przepraszam. Układy gazowe, konkretnie powietrzne były kiedyś stosowane przemysłowo ( przed wynalezieniem freonów ) na statkach wożących żywą baraninkę z Australii do USA. Taki układ załatwiał i wentylację i chłodzenie napakowanych ładowni.Po prostu do ładowni tłoczono wprost schłodzone powietrze. Problem w tym, że sprawność układów gazowych jest bardzo mocno poniżej tego, co oferują systemy pracujące z przemianą fazową.

3. Dlaczego dwutlenek ? Są dostępne dużo lepiej "oswojone " czynniki robocze. Właśnie freony. Z gruba wszystko o nich wiadomo, są czynniki uznawane za przyjazne środowisku. Oczywiście że są jakieś restrykcje eksploatacyjne, ale wiadomo jakie i jak ich przestrzegać.

4. Nie wiem, skąd wzięło ci się ciśnienie 150 bar. I nie wiem, czy jesteś w stanie opanować montaż takiego układu. Ja co prawda widziałem kiedyś wuja, co sobie siedział na rurze średnicy około metra, którą uprzednio spawał. Siedział, jadł kanapki co mu stara do roboty dała, obok rury ( z dennicami i kompletem króćców ) stała pompka do próby a na rurze był założony ładny, duży nowy manometr. Na manometrze z przodu była czwórka. Dopiero po dłuższej chwili dotarło do mnie, że rurka jest nabita na czterysta atmosfer. Do dziś mi żal, że nikt mi wtedy nie zmierzył czasu na sto metrów. No ale ten co siedział, to był ten, co umiał i był pewny swojej roboty. Ty jesteś ?
  • Pomocny post
    #6 18039980
    woytas73
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Prześledź dyskusję z propan-butan, chłopaki przerabiaja tak klimy w samochodach :) wchodzi 1/3 czynnika a tak samo palny.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3461717-630.html#18039929
  • REKLAMA
  • #8 18040507
    Piotr562
    Poziom 6  
    Dziękuje wszystkim za wyjaśnienie. Ma pracować jako układ gazowy. Dwutlenek dlatego, że jest wydajny . Ja bym potrzebował schłodzić pomieszczenie 23 m kwadratowe z metalowym czarnym dachem chociaż o te 4 stopnie. no chyba że inny czynnik chłodniczy osiągnął by podobną wydajność do co2 to bym porzucił wtedy co2 na rzecz innego chłodziwa. Widzę, że co2 naprawdę ciężko schłodzić.
  • #9 18063626
    Piotr562
    Poziom 6  
    A co powiecie na izobutan R600a. Wtedy problem ciśnienia byłby rozwiązany i chłodzenia. ale wadą jest to że jest palny. I jak z jego wydajnością chłodniczą też mi nie wiadomo.
  • #10 18064410
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Czy to klima do jakiegoś specjalnego procesu chłodzenia. Jeśli nie to kup sobie najtańszego chińczyka. Po co wyważać otwarte drzwi. No chyba ze dla fanu.
  • #11 18065803
    Piotr562
    Poziom 6  
    Nie zwykła do schłodzenia 20 metrów kwadratowych powierzchni. Chciałem zbudować sam właśnie dla fanu jak Ty to nazwałeś .
  • Pomocny post
    #12 18066426
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Czyli potrzebujesz jakieś 2kW chłodu. Raczej takiej sprężarki nie znajdziesz na r600 Za to na r290 to będzie danfoss NPT16RA. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #13 18066467
    młody2066
    Poziom 20  
    Ocena: 394
    R290 to propan i też palny dla jasności.
  • Pomocny post
    #15 18066497
    młody2066
    Poziom 20  
    Ocena: 394
    Tylko przypominam bo jak czytam że zamiast r134 do klimatyzacji samochodowej ładują izobutan czy propan to mam wątpliwości odnośnie świadomości niektórych ludzi a na dodatek namawiają do takich samodzielnych przeróbek.Już nawet nie ma co wspominać o tym że sprężarki przystosowane są do danego czynnika bo to jest najmniejsze zmartwienie przy zagrożeniu jakie niosą za sobą takie zabawy.
  • #16 18066580
    Piotr562
    Poziom 6  
    A coś takiego https://allegro.pl/oferta/sprezarka-chlodnicz...-246e963219309124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Ja wiem , że nie ma tam wymienionej obsługi r290 ale może dała by radę.

Dodano po 8 [minuty]:

młody2066 napisał:
    Tylko przypominam bo jak czytam że zamiast r134 do klimatyzacji samochodowej ładują izobutan czy propan to mam wątpliwości odnośnie świadomości niektórych ludzi a na dodatek namawiają do takich samodzielnych przeróbek.Już nawet nie ma co wspominać o tym że sprężarki przystosowane są do danego czynnika bo to jest najmniejsze zmartwienie przy zagrożeniu jakie niosą za sobą takie zabawy.

Co by nie mówić ale tetrafluoroetan nie jest bezpieczny szczególnie przy gaszeniu gdy połączy się z wodą. Szczerze bałbym się go używać. Tak w zasadzie to każdy czynnik jest niebezpieczny izobutan propan wszystko palne, co2 cichy zabójca, tetrafluoroetan spalany wydziela gaz który po połączeniu z wodą tworzy śmiertelną truciznę. Z tego wszystkiego to najbezpieczniejszy wydawał by się co2 pod warunkiem że klimatyzacja znajduje się na dworze.
  • #20 18067465
    Piotr562
    Poziom 6  
    No przyznam, że nie pomyślałem o tym. Mój błąd, zakręcony jestem trochę.
  • #21 18073927
    Piotr562
    Poziom 6  
    A trochę bezpieczniejszy czynik zanalazł by się?
  • Pomocny post
    #22 18073975
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Ale nie ma nic bezpieczniejszego i tańszego jak R134a i układ klimatyzacji z Audi B5. Super wydajny i bezproblemowy, za grosze wykupisz.
  • #24 18077288
    Poziom 43  
    No OK a wymienniki?
  • Pomocny post
    #25 18088888
    tomciog1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    CO2 jest stosowany w układach Carriera (https://www.hvacr.pl/carrier-wyprodukowal-10-000-urzadzen-chlodniczych-co2-5441) . Tyle, że ciśnienie pracy nieco przekracza 150 bar ( z tego co pamiętam 176). Grubość ścianki w stosunku do normalnych układów na R134a ma różnicę 0,2 mm ( mowa oczywiście o chłodniach np typu kontener).
    A i CO2 w stosunku do innych czynników normalnie dziś stosowanych to w sumie nieszkodliwe jest :) .
    Problem w tym, że przy takich ciśnieniach choćby zwykłe manometry nie kosztują kilkaset zł, ale te koszty idą w tysiące :/)
    A jak już najważniejsze są koszty to kombinuj z CZYSTYM! propanem. Zastępujesz nim właśnie popularny R134a. Tyko, że to niespecjalnie bezpieczne ( łatwopalne i wybuchowe przy odpowiednim stężeniu!). Możesz też podziałać z R 513a ( w miarę kompatybilne z R134a - patrz Starcool). Tam są różnice na wydajności kilka procent. A znacznie mniej trujące niż 134.
  • #26 18094370
    Piotr562
    Poziom 6  
    Chodzi Ci o wymiennik ciepła?
    tomciog1- Dzięki za rady i informacje. Tak jak pisałem wyżej od co2 odszedłem bo ciśnienie pracy i temperatura krytyczna są dużym ograniczeniem. Ogólnie zobaczę co wymyślę.
  • #27 20013823
    MicOne20
    Poziom 2  
    CO2 cichy zabójca? A skąd to określenie? Pierwsze słyszę.
  • #28 20015259
    tomciog1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    CO2 - cichy zabójca... Cóż, z jednej strony można powiedzieć, że przedmówca pomylił z CO. Ale niestety CO2 potrafi udusić.
  • #29 20015811
    MicOne20
    Poziom 2  
    Nie bardzo wiem jak CO2 może udusić w mieszkaniu czy pomieszczeniu roboczym. Szczelne zamknięte przestrzenie jak zbiorniki, studnie, kanały pod ziemią to rozumiem. Generalnie CO2 nawet we śnie Cię nie udusi tak jak CO. Szczęśliwie mamy mechanizmy zabezpieczające organizm przed nadmiarem CO2.
  • #30 20015893
    Poziom 43  
    Jaki to mechanizm obronny?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować system klimatyzacji oparty na dwutlenku węgla (CO2) i poszukuje odpowiedniej sprężarki, zdając sobie sprawę, że standardowe sprężarki lodówkowe nie wytrzymają ciśnienia roboczego wynoszącego 150 bar. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące współczynnika bezpieczeństwa rur, chłodzenia skraplacza oraz alternatywnych czynników chłodniczych, takich jak izobutan (R600a) i propan (R290). Użytkownik rozważa również inne opcje, takie jak sprężarki Danfoss, które mogą być bardziej odpowiednie do jego projektu. Wskazano na wyzwania związane z wysokim ciśnieniem i bezpieczeństwem używanych czynników chłodniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA