logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakim kondensatorem zastąpić model ze zdjęcia?

marekdabkowski 17 Sie 2019 17:23 2079 20
REKLAMA
  • #1 18120352
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    Witam mam pytanie jakim kondensatorem mogę zastąpic ten ze zdjęcia ponieważ nie mogę nigdzie go kupić Jakim kondensatorem zastąpić model ze zdjęcia?
  • REKLAMA
  • #2 18120370
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Witam

Jeśli chodzi o szary element to jest to zamontowany w filtrze napięcia sieciowego kondensator przeciwzakłóceniowy z dieelektrykiem stałym (polipropylenowy) klasy X2 na napięcie pracy 275V AC. Na zdjęciu ma on pojemność 2,2µF. Należy więc go zastąpić elementem o identycznych parametrach np: Miflex seria WXPC.
  • #3 18120378
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    marekdabkowski napisał:
    Witam mam pytanie jakim kondensatorem mogę zastąpic ten ze zdjęcia ponieważ nie mogę nigdzie go kupić Jakim kondensatorem zastąpić model ze zdjęcia?

A dlaczego chcesz go wymienić?
  • #4 18120387
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    W internecie znalazłem że były takie kondensatory ale na tą chwilę są nie dostępne i tam występowały jako kondensator bezpieczeństwa u mnie jest na płytce w zasilaniu kuchenki mikrofalowej Panasonic po jego uszkodzeniu kuchenka całkowicie martwa tak jak po uszkodzeniu bezpiecznika i czy można go na chwilę ominąć żeby sprawdzić czy kuchenka zaświeci?
  • #5 18120439
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    marekdabkowski napisał:
    W internecie znalazłem że były takie kondensatory ale na tą chwilę są nie dostępne i tam występowały jako kondensator bezpieczeństwa u mnie jest na płytce w zasilaniu kuchenki mikrofalowej Panasonic po jego uszkodzeniu kuchenka całkowicie martwa tak jak po uszkodzeniu bezpiecznika i czy można go na chwilę ominąć żeby sprawdzić czy kuchenka zaświeci?

to nie jest wina tego kondensatora, bezpiecznik oczywiście sprawdzony.
  • #6 18120467
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    bezpiecznik sprawdzony sprawny, napięcie dochodzi do tego kondensatora dlatego pytałem czy mogę go na chwilkę ominąć żeby sprawdzić czy zaświeci
  • #7 18120499
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    marekdabkowski napisał:
    czy mogę go na chwilkę ominąć żeby sprawdzić czy zaświeci

Chodzi ci o jego zwarcie ?
    NIE WOLNO TEGO ROBIĆ. Zniszczysz całą płytę.
    Musisz szukać kondensatora. Choćbyś go miał podłączyć na kabelkach.
    Jednak czy nie lepiej go wylutować i zmierzyć jego pojemność
  • REKLAMA
  • #8 18120786
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    marekdabkowski napisał:
    Witam mam pytanie jakim kondensatorem mogę zastąpic ten ze zdjęcia ponieważ nie mogę nigdzie go kupić

Kondensator kupisz bez problemu np. tutaj Link

Na ul. Złotoryjskiej był sklep z częściami elektronicznymi (nie wiem czy jeszcze jest) - pytałeś tam?

Pozostałe elementy na płytce sprawne?
  • #9 18120860
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Sprawdź jeszcze raz połączenia na laminacie, to nie jest wina tego kondensatora.
  • #10 18121150
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4220
    marekdabkowski napisał:
    napięcie dochodzi do tego kondensatora ale już z niego nie wychodzi i nie ma innej możliwości ponieważ jest on umieszczony na płytce zaraz za bezpiecznikiem i musi przejść przez niego prąd żeby był przepływ na pozostałe elementy

Czyli zasilacz beztransformatorowy z szeregowym kondensatorem? Przy zwarciu w układzie nie będzie na nim napięcia. Możesz sprawdzić włączając szeregowo z całym urządzeniem zwykłą żarówkę na 230V (moc do 36W, jeśli kondensator jest 2.2uF - przez taki kondensator przy 230V~ popłynie 159mA RMS i da 143mA po wyprostowaniu) - jeśli zaświeci, to masz zwarcie, jeśli nie zaświeci - przerwę w kondensatorze.

Jak masz przerwę w kondensatorze, to możesz dla testu zastąpić kondensator grzałką o mocy do 40W. Ale chyba prościej użyć kondensatora...
  • #12 18121346
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    Witam wczoraj już nic nie robiłem z tą kuchenką dopiero jutro się wezmę za nią a jest to model Panasonic NN-DS596MEPG
  • REKLAMA
  • #13 18121371
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6067
    Takie kondensatory są stosowane zarówno w zasilaczach beztransformatorowych (wtedy uszkodzenie powoduje niesprawność urządzenia) jak i w filtrach sieciowych (uszkodzenie powoduje że więcej zakłóceń przedostaje się do sieci ale urządzanie nadal działa)

Kondensator ze zdjęcia jest blisko dławika skompensowanego, nie widać w pobliżu elementów zasilacza, obstawiam że to element filtru przeciwzakłóceniowego, a jeśli przyczyną niedziałania elektroniki jest kondensator to jest gdzie indziej, rozejrzyj sie jak co jest podłączone, którymi ścieżkami płynie prąd, między wtyczką, a wyświetlaczem jest kilka rzeczy do sprawdzenia ;)

Serwis elektroniki to nie tylko wymiana elementów, na podstawie plotek z interetu, elektronik sprawdza jakie elementy są na drodze pomiędzy obwodami w których jest napięcie, a tymi gdzie nie ma, jak ma oś wymienić a nie ma czym zmierzyć, sprawdza chociaż jaką funkcję pełni "podejrzany" element.
  • #14 18121381
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    To jest element filtra p/z. Pod żadnym pozorem nie zwierać! On jest włączony pomiędzy przewody L i N, jego zwarcie to zwarcie zasilania! Na pewno nie ma żadnego wpływu na działanie kuchenki.
    Do sprawdzenia oprócz bezpiecznika 10A trzy bezpieczniki termiczne, które są po drodze zasilania.
    Dopiero jak zostaną sprawdzone i okażą się sprawne usterki można szukać na panelu sterowania.
  • #15 18121404
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    Jeszcze raz zrobiłem fotkę całej płytce zasilającej z dwóch stron Jakim kondensatorem zastąpić model ze zdjęcia? Jakim kondensatorem zastąpić model ze zdjęcia?
  • #16 18121415
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    jarek_lnx napisał:
    Takie kondensatory są stosowane zarówno w zasilaczach beztransformatorowych
    I właśnie taką rolę on pełni w tym przypadku.
    Potwierdzam wypowiedź kol. _jta_ (#10).
    Aby mieć pewność, warto byłoby zamieścić zdjęcie PCB od strony druku.
  • #17 18121420
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Tam jest wszystko w porządku. Jeśli zasilanie wychodzi na L out i N out to nie ma co się czepiać. Uszkodzony będzie na 99% IC26 na płycie sterującej. Może być uszkodzony również C28 tamże.
    A przede wszystkim do sprawdzenia 3 bezpieczniki termiczne (termostaty). 2 widzę w okolicach grzałki wytwornicy pary, trzeciego trzeba poszukać.
  • #18 18121435
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4220
    Wygląda na to, że kondensator jest przeciwzakłóceniowy - jedna jego końcówka jest połączona z niebieskim przewodem (CN2, Input N), druga poprzez bezpiecznik (F1) z brązowym (CN1, Input L). To znaczy, że coś innego się uszkodziło.
  • REKLAMA
  • #19 18121473
    marekdabkowski
    Poziom 9  
    to co,w takim razie trzeba sprawdzić bezpieczniki termiczne ?
  • #20 18121573
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    marekdabkowski napisał:
    bezpiecznik sprawdzony sprawny, napięcie dochodzi do tego kondensatora ale już z niego nie wychodzi i nie ma innej możliwości ponieważ jest on umieszczony na płytce zaraz za bezpiecznikiem i musi przejść przez niego prąd żeby był przepływ na pozostałe elementy dlatego pytałem czy mogę go na chwilkę ominąć żeby sprawdzić czy zaświeci

A tak w ogóle to w jaki sposób stwierdziłeś, że napięcie do kondensatora dochodzi ale już z niego nie wychodzi?
    I rozumiem, że jest tu mowa o kondensatorze C1?
  • #21 18121656
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Do autora - w tym urządzeniu występują napięcia groźne dla życia, twój brak wiedzy może skutkować porażeniem lub śmiercią. Odpuść sobie dalsze eksperymenty z mikrofalą z uwagi na brak wiedzy, znajdź serwisanta lub doświadczonego elektronika, który bez trudu zlokalizuje uszkodzenie i naprawi urządzenie.
    Nie pisz, że nabywasz doświadczenia, bo możliwe, że nie zdążysz...
    Kolega @teskot prawdopodobnie trafnie określił uszkodzenie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany kondensatora w kuchence mikrofalowej Panasonic NN-DS596MEPG. Użytkownik poszukiwał zamiennika dla kondensatora przeciwzakłóceniowego o pojemności 2,2µF i napięciu pracy 275V AC, który jest elementem filtru napięcia sieciowego. Uczestnicy forum sugerowali, że kondensator ten można zastąpić modelem Miflex serii WXPC. Podkreślono, że nie należy omijać kondensatora w celu testowania urządzenia, ponieważ może to prowadzić do uszkodzenia płyty. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia innych elementów, takich jak bezpieczniki termiczne, oraz na to, że kondensatory tego typu rzadko ulegają uszkodzeniu. Użytkownik został również ostrzeżony przed niebezpieczeństwem związanym z pracą z urządzeniami wysokiego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA