logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamierzam sam sobie robić srebro koloidalne

brotomasz 17 Lut 2020 16:48 16185 61
REKLAMA
  • #1 18465966
    brotomasz
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Zamierzam sam sobie robić srebro koloidalne. Już kiedyś robiłem i piłem tego dużo i proszę nie pisać o srebrzycy i zmieniać temat. Robiłem podając napięcie 27V i kilka A na druty srebrne zanurzone w wodzie destylowanej. Teraz chciałbym ponownie robić sobie sam srebro koloidalne, ale doczytałem się że im mniejszy Amp. tym mniejsze cząsteczki srebra się odrywają od elektrod. Proszę o info kogoś kto zna temat jakie parametry powinien mieć prąd podawany na druty srebrne. Przy okazji jakie parametry powinien mieć zapper z tego co pamiętam to około 5V i 300 mA, ale nie wiem czy dobrze pamiętam.
  • REKLAMA
  • #2 18466161
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    widze ze brak wiedzy na temat elektrochemii nie przeszkadza w tworczosci, nadal zastanawia mnie chec kolegow do samookaleczania sie, brak odpowiednich parametrow procesu, niezany sklad elektrod itd. to proszeni sie o klopoty, moze nie odrazu ale za jakis czas, sa metale ktorych bardzo male ilosci kumuluja sie w organizmie a przekroczenie pewnej bariery/ilosci jest juz nieodwracalne dla organizmu, przy takim potencjale wszystko sie wydzieli.
    Pozdrawiam
  • #3 18466209
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    brotomasz napisał:
    Zamierzam sam sobie robić srebro koloidalne. Już kiedyś robiłem i piłem tego dużo
    Z jakim efektem?
    Czy robiłeś analizę moczu pod kątem zawartości jonów srebra?

Dodano po 18 [minuty]:

rezydent1 napisał:
    tutaj w pdf jest napisane jak działa nano srebro dokładnie to sprawdzili koledzy po moim fachu
    Twoi koledzy po fachu napisali to co przeczytali w literaturze. Nie ma pewności czy cokolwiek sprawdzili bo w artykule nie piszą nic o badaniach własnych.
    Artykuł godny członków koła naukowego studentów a nie doktorów inż. :)
  • #4 18466308
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Nie mam na tyle fachowej wiedzy w dziedzinie chemii, elektrochemii czy magii stosowanej ale już starożytne ludy wiedziały, że żywność przechowywana w srebrnych naczyniach zachowuje świeżość dłużej, wodę używaną do chigieny intymnej, kobiety przechowywały w srebrnych naczyniach a kogo było stać na srebrną zastawę ten żył dłużej i zdrowiej. Jak był bogaty to i odżywiał się lepiej ale mikroskopijna ilość srebra w codziennym pożywieniu też nie jest bez znaczenia. Od jakiegoś czasu są dostępne opatrunki ze srebrem na trudno gojące się rany.
    Kilka lat temu próbowałem dowiedzieć się czegoś o sposobie otrzymywania takiego srebra, niestety znalazłem tylko tyle, że nie jest to metoda elektrochemiczna . Znalezione materiały wskazywały na sposób fizyczny lub elektrofizyczny. Może obecnie jest wiecej wiadomości na ten temat.
  • #5 18466376
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    bratHanki napisał:
    Nie mam na tyle fachowej wiedzy w dziedzinie chemii, elektrochemii czy magii stosowanej ale już starożytne ludy wiedziały, że żywność przechowywana w srebrnych naczyniach zachowuje świeżość dłużej, wodę używaną do chigieny intymnej, kobiety przechowywały w srebrnych naczyniach a kogo było stać na srebrną zastawę ten żył dłużej i zdrowiej. Jak był bogaty to i odżywiał się lepiej ale mikroskopijna ilość srebra w codziennym pożywieniu też nie jest bez znaczenia. Od jakiegoś czasu są dostępne opatrunki ze srebrem na trudno gojące się rany...

- tak, dzialanie antyseptyczne srebra jest potwierdzone, ale glownie zastosowanie zewnetrzne, picie "srebra" moze rozregulowac twoj uklad elektrolityczny.

bratHanki napisał:
    ...Kilka lat temu próbowałem dowiedzieć się czegoś o sposobie otrzymywania takiego srebra, niestety znalazłem tylko tyle, że nie jest to metoda elektrochemiczna . Znalezione materiały wskazywały na sposób fizyczny lub elektrofizyczny. Może obecnie jest wiecej wiadomości na ten temat.

proponowana metoda jest elektrochemiczna - przykladasz potencjal, zapewne dziala to w ten sposob ze stale srebro przechodzi do roztworu a nastepnie sie wydziela, ale do roztworu przechodi i wydziela sie takze wszystko inne z czego sklada sie elektroda. Nawet jezeli nie jest to metoda elektorchemiczna to nadal otrzymany koloid zawiera wszystko z czego sklada sie elektroda, brawo jezeli masz dostep do elektrod wykonanych w 99.999% z srebra.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 18466470
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nigdy nie robiłem "żywej " , "martwej" ani "srebrnej" wody, chociaż w latach 70 i 80 było to modne. Sporo wiadomości na ten temat było w rosyjskojęzycznych czasopismach dla elektroników. Nawet były przytaczane jakieś badania "naukowe" a ustrojstwa, które miały ją produkować były najróżniejsze , poczynając od jednopołówkowego prostownika po dość rozbudowane układy tranzystorowe a dzisiaj nawet mikkrokontrolery :D.
    O działaniu metali na organizmy żywe wiedziano już w starożytności i nie chodzi tu bynajmniej o działanie miecza na przeciwnika . Kadłuby drewnianych statków niejednokrotnie były pokrywane blachami miedzianymi co uniemożliwiało ich porastanie przez glony i małże a co za tym idzie , utratę prędkości.
    . Jako ciekawostki podaję linki do dwóch artykułów z tamtych lat. http://domovenok.kz/2008/06/24/zhivaya-voda-i-mertvaya/
    http://amatar.by/news-view-178-4.html
  • #7 18466534
    vodiczka
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    Od jakiegoś czasu są dostępne opatrunki ze srebrem na trudno gojące się rany.
    i to jest prawidłowe zastosowanie, dokładnie tak jak napisał kolega viayner.
    viayner napisał:
    tak, dzialanie antyseptyczne srebra jest potwierdzone, ale glownie zastosowanie zewnetrzne, picie "srebra" moze rozregulowac twoj uklad elektrolityczny.

bratHanki napisał:
    już starożytne ludy wiedziały, że żywność przechowywana w srebrnych naczyniach zachowuje świeżość dłużej
    Też prawda ale nieprawdą jest, że woda przepuszczana przez filtr zawierający srebro jest czyszczona z bakterii.
    Srebro zapobiega tylko rozwojowi bakterii w czasie gdy woda nie jest pobierana czyli zalega w filtrze.
    Aby działanie bakteriobójcze takiego domowego filtru było skuteczne, woda musiałaby przepływać przez niego bardzo powoli tak aby czas jej kontaktu filtrem liczył się w minutach a nie w sekundach.
  • #8 18466616
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    moze podam taki przyklad, kiedys swego czasu w polsce byly popularne wszelkiego rodzaju oczyszczacze wody i rozni akwizytorzy chodzili po domach, kiedys wpuscilismy takiego z ciekawosci, co on sie na zachwalal nad systemem oczyszczania wody ale jak przyszlo do szczegolow to juz sobie nie radzil (trafil na dwuch naukowcow chemikow) i byl bardzo zdziwony jak sie od nas dowiedzial ze produkuje wode DI - tak super czysta ale nie nadajaca sie do spozycia i wrecz szkodliwa przy wiekszym spozyciu.
    Sugeruje podejscie racjonalne i sprawdzone.
    Pozdrawiam
  • #9 18466778
    brotomasz
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Nie robiłem sobie analizy moczy pod kątem zawartości jonów srebra.
    Raz złapało mnie przeziębienie i ostry katar (zapchany nos, z którego się lało). Wypiłem więcej i pomogło tylko trochę... Użyłem natomiast ładowarki (już nie pamiętam parametrów właśnie) około 5V i 300mA jako zappera i w jeden dzień katar zupełnie przeszedł. Piszę jak było i nie mam zamiaru nikogo uświadamiać, ani namawiać, ani nic. Po prostu to przeszedłem na własnej skórze.
  • REKLAMA
  • #10 18466905
    bratHanki
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:

bratHanki napisał:
    już starożytne ludy wiedziały, że żywność przechowywana w srebrnych naczyniach zachowuje świeżość dłużej
    Też prawda ale nieprawdą jest, że woda przepuszczana przez filtr zawierający srebro jest czyszczona z bakterii.
    Srebro zapobiega tylko rozwojowi bakterii w czasie gdy woda nie jest pobierana czyli zalega w filtrze.
    o tym akurat było w 2 częsci zdania, którą łaskawie pominąłeś.
    Cytat:
    wodę używaną do chigieny intymnej, kobiety przechowywały w srebrnych naczyniach
  • #11 18467250
    vodiczka
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    o tym akurat było w 2 częsci zdania, którą łaskawie pominąłeś.
    Dlaczego łaskawie? Pominąłem z premedytacją bo czym innym jest przechowywanie a czym innym przepuszczanie przez filtr.
    Mój wpis nie neguje tego fragmentu twojej wypowiedzi, który przytoczyłeś, raczej go uzupełnia.
  • #12 18467306
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Pomógłby wykres w którym pokazane by było przy jakich wartosciach napiecia byc moze przegrodzie w elektrolicie srebro by sie roztrważało. Z tego co wiem srebro.zloto platyna to metale szlachetne, z których robi się elektrody stale. Nie roztwarzające sie [tak samo jak*] jak węglowa. Albo rozpuszczające się w pomijalnym stężeniu.

* z sory - musialem wyedytowac dla sensu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18467392
    rezydent1
    Poziom 15  
    Ocena: 146
    vodiczka napisał:
    Twoi koledzy po fachu napisali to co przeczytali w literaturze. Nie ma pewności czy cokolwiek sprawdzili bo w artykule nie piszą nic o badaniach własnych.
    Artykuł godny członków koła naukowego studentów a nie doktorów inż. :)

Nie trzeba pisać o własnych badaniach, wystarczy zapoznać się z literaturą pod artykułem. Masz tam wszystko napisane, może ciut za "chemicznie" ale za pewne jesteś też specjalistą z dziedziny biochemii więc sobie poradzisz.
  • #14 18467429
    vodiczka
    Poziom 43  
    rezydent1 napisał:
    Nie trzeba pisać o własnych badaniach, wystarczy zapoznać się z literaturą pod artykułem.
    Chyba chciałeś powiedzieć "nie trzeba robić własnych badań" i masz rację ale wcześniej napisałeś tak:
    rezydent1 napisał:
    dokładnie to sprawdzili koledzy po moim fachu,
    Odczytałem to jako przeprowadzenie badań przez autorów artykułu a oni wykazali się tylko umiejętnością czytania i pisania.
    Zauważyli też (podobnie jak niektórzy nasi koledzy wypowiadający się w tym temacie, do których też się zaliczam), że stosowanie preparatów srebra może mieć negatywny wpływ na nasz organizm.
    rezydent1 napisał:
    Masz tam wszystko napisane, może ciut za "chemicznie" ale za pewne jesteś też specjalistą z dziedziny biochemii więc sobie poradzisz.
    Jestem tylko emerytowanym chemikiem.
  • #15 18467476
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Tremolo napisał:
    Nie roztwarzające sie jak węglowa.
    Że co proszę ? :D Chemik Młody ? :D Wczoraj na chodniku widziałem całkowicie wyczerpaną baterię AA. Kubek cynkowy już nie istniał, roztworzył się :cry: , ale węglowa anoda wyglądała jak nowa :D. Po co piszesz takie bzdury ?
  • REKLAMA
  • #16 18467663
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Źle zrozumiales zdanie. 《Tak jak 》 znaczy 《 tak samo jak 》 a nie w przeciwienstwie do. Ale w sumie odwrotne stwierdzenie też pasuje. Zeby nie bylo nie domowien. Napisze jeszcze raz. Srebro tak jak rod platyna rteć zloto i węgiel w postaci grafitu jest stosowane jako mało reaktywne elektrody. Np przy oczyszczaniu elektrochemicznym. Dajemy plus na wegiel i kationy osadzaja się np. Na Niklowej elektrodzie podpietej do minusa a na węglu powstaje np. chlor

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Elektroda_srebrowa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18467767
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Pić srebro? Czego to ludzie nie wymyśla.

Owszem srebro ma właściwość lecznicze ale stosowanie zewnętrznie na trudno gojące się rany. Jest nawet maść na oparzenia w której w składzie znajduje się srebro.

Ja bym na taki pomysł nie wpadł aby pić srebro. Nie chciał bym po kuracji picia srebra wylądować w szpitalu albo nie daj Boże umrzeć.

Jak ktoś chce to niech pije srebro tylko żeby potem nie było płaczu , że jest nie uleczalnie chory.

ja w taka terapię polegającą na piciu srebra nie wierzę i pseudo naukowe artykuły do mnie nie przemawiają.
  • #18 18468151
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    panowie nie unoscie sie az tak,
    srebro jak i kazdy metal da sie "rozpuscic" elektrochemicznie czyli przejdzie z elektrody do roztowru to tylko zalezy od zastosowanego potencjalu o czym juz wspominalem, szczegoly w tzw. szeregu elektorochemicznym metali.
    Pozdrawiam
  • #19 18469562
    rezydent1
    Poziom 15  
    Ocena: 146
    vodiczka napisał:
    że stosowanie preparatów srebra może mieć negatywny wpływ na nasz organizm.

Tak ale w postaci kationów a nie metalicznej - obojętnej, to jest zasadnicza różnica. w dalszej części pisząc będę miał na myśli nano srebro w postaci metalicznej - obojętniej. Poza tym jak wiesz wszytko zależy do ilości, jeżeli ktoś spożyje 1000cm3 roztworu nano srebra o stężeniu 2000ppm to zapewne będzie miał problemy zdrowotne, natomiast jak spożyjesz 30-40cm3 roztworu nano srebra o stężeniu 50ppm ( raz na jakiś czas - np. na miesiąc) to nie odczujesz pogorszenia zdrowia, a raczej poprawę jego stanu( przelicz sobie na 80kg masy ciała ile to będzie i popatrz na zapotrzebowanie na pierwiastki śladowe w naszym organizmie), ponieważ jak wiesz nano metale bez problemu pokonują barierę obronną organizmu, czy barierę krew mózg, przenikają bardzo szybko do krwioobiegu i zaczynają działać. W zasadzie to wystarczy tylko przepłukać jamę ustną takim roztworem ( nie trzeba pić)i większość przeniknie przez śluzówkę. Nano srebro przy odpowiedniej wielkości cząstki czyli od 5 do 25 nm ma właściwości "lecznicze", powyżej już nie.
    No i tak na marginesie to podam ciekawostkę do rozkminienia - skąd u człowieka po śmierci i kremacji znajduje się średnio 1g Irydu, przecież nigdy go nie spożywamy.
  • #20 18469750
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    rezydent1 napisał:
    skąd u człowieka po śmierci i kremacji znajduje się średnio 1g Irydu, przecież nigdy go nie spożywamy.
    Z ,,Twardego" serca lub dupy, zależnie od charakteru osobnika. :cry: A tak serio, jest wdychany z pyłem i kurzem przez całe życie, a jako metal szlachetny nie wchodzi w reakcje chemiczne w organizmie.
  • #21 18469937
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Iryd to metal szlachetny platynowiec, nie ulega wiekszosci reagentom chemicznym typu woda krolewska ale daje sie przeprowadzic do roztworu w postaci kompleksow, skladnik wielu stopow np. stal chirurgiczna, wbrew pozorom wystepuje wszedzie do okola nas a ze jak sie wytraci trudno go do roztowru przeprowadzic kumuluje sie w organizmie i zalega.
    Pozdrawiam
  • #22 18469989
    vodiczka
    Poziom 43  
    rezydent1 napisał:
    Tak ale w postaci kationów a nie metalicznej - obojętnej, to jest zasadnicza różnica. w dalszej części pisząc będę miał na myśli nano srebro w postaci metalicznej - obojętniej.
    rezydent1 napisał:
    to nie odczujesz pogorszenia zdrowia, a raczej poprawę jego stanu

Haczyk tkwi w słowie raczej. Moda na nanocząsteczki (nie tylko srebra) spowodowała kolejny rozrost szarlatanerii, której ulegają nawet niektórzy lekarze.
    O ile znam udokumentowane oddziaływania opatrunków zawierających srebro to nie czytałem o leczniczym działaniu nano srebra zażywanego doustnie.
    Niemniej efekt placebo działa również w tym przypadku. Nie zdziwiłbym się gdyby ktoś napisał, że nano srebro wyleczyło jego teściową z raka mózgu, żołądka, jelit lub z białaczki.
  • #23 18470000
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    zgadzam sie z kolega powyzej, dla mnie cos "dziala" jezeli jest udokumentowane i potwierdzone badaniami w renomowanych pismach i nie mam tu na mysli pism popularno naukowych tylko artykulow naukowych oraz renomowanych grup badawczych.
    Pozdrawiam
  • #24 18471757
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2815
    Tremolo napisał:
    Jest jeszcze lutowanie srebrem naczyń w nosie. W przypadku krwotoków.
    Dobre :D :lol: :D
    Cytat:
    Zamykanie naczyń krwionośnych w nosie to zabieg polega na przyżeganiu naczyń krwionośnych 30% azotanem srebra

lub
    Cytat:
    Koagulacja naczyń krwionośnych nosa to prosty zabieg mający na celu zamknięcie naczynek krwionośnych w nosie.
  • #25 18472753
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Zastanawiające jest to jak można wierzyć ,że srebro po zażyciu doustnie ma właściwości lecznicze. Gdzie to jest udokumentowane ?W jakich pismach naukowych?

Do osób wierzących we właściwości lecznicze srebra żadne argumenty nie trafiają ,że jest wręcz przeciwnie. Wiedza swoje.
  • #26 18476182
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Grzegorz740 napisał:
    Zastanawiające jest to jak można wierzyć ,że srebro po zażyciu doustnie ma właściwości lecznicze. Gdzie to jest udokumentowane ?W jakich pismach naukowych?

Do osób wierzących we właściwości lecznicze srebra żadne argumenty nie trafiają ,że jest wręcz przeciwnie. Wiedza swoje.

To przecież oczywiste, że skoro zabija potwory, wilkołaki i inne wampiry, to normalnych ludzi leczy...
  • #27 18477682
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Maly napisał:
    Grzegorz740 napisał:

To przecież oczywiste, że skoro zabija potwory, wilkołaki i inne wampiry, to normalnych ludzi leczy...

Chciałbym zobaczyć wyleczonych ludzi za pomocą srebra. Tylko żeby ludzie stosujące kuracje srebrem nie podzielili losów wampirów ,wilkołaków i innych potworów :) .
  • #28 18477725
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Maly napisał:
    To z ,,Wiedźmina", prawda ? Srebrny Miecz, Medalion.....
  • #29 18477800
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Maly napisał:
    To z ,,Wiedźmina", prawda ? Srebrny Miecz, Medalion.....

W każdej literaturze s-f ;)
  • #30 18478037
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @bratHanki
    Żyli dłużej jak ich stać było na srebro czy złoto bo jak ich nie było stać to jedli byle co w dodatku często ołowianymi sztucami.

Jak powszechnie wiadomo już od średniowiecza srebro jest też używane jako amuniacja antywampiryczna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy domowego wytwarzania srebra koloidalnego/nanosrebra metodą elektrochemiczną z użyciem drutów srebrnych zanurzonych w wodzie destylowanej. Pojawiają się spory o mechanizm procesu, skład elektrod, znaczenie napięcia i prądu oraz o to, czy otrzymywany produkt jest rzeczywiście koloidem metalicznym, czy raczej roztworem jonów srebra. Wskazywano, że przy zbyt dużym prądzie roztwór ciemnieje i staje się nieużyteczny, a do uzyskania drobnych cząstek należy ograniczać natężenie do kilku mA; padły też wartości orientacyjne 27–30 V oraz 1–4 mA przy 60 V. Wspomniano o zapperze zasilanym około 5 V / 300 mA, ale uznano, że taki prąd jest zbyt duży. Część wypowiedzi podkreślała ryzyko zdrowotne, możliwość kumulacji metali ciężkich i brak wiarygodnych dowodów na skuteczność doustnego stosowania srebra, podczas gdy zastosowania zewnętrzne, np. opatrunki i filtry antybakteryjne, uznawano za bardziej uzasadnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA