miroslaw wielki wrote: Czy ty nie masz inteligentnego ładowania?
Ma inteligentne.
Gambol88 wrote:
Na logikę zaraz po uruchomieniu powinien dostawać te 14,5...a jak już się trochę podładuje to powinno zmniejszyć. Ale może jest odwrotnie...?
Ładowanie jest uruchamiane po kilku sekundach od uruchomienia silnika nawet do 10 sekund.
Gambol88 wrote: I kolejna sprawa to dlaczego bateria po 5 rozruchach spada do 12,5V i już nie da prądu do odpalenia.
Nie rozumiem czegoś . Podczas próby rozruchu napięcie na akumulatorze jest 12.5 V i rozrusznik nie kręci ?
Zapnij miernik do akumulatora skieruj wyświetlaczem przez szybę do kabiny , siądź do auta i nagraj filmik z próby rozruchu z widokiem napięcia na akumulatorze .
kot mirmur wrote: Ja bym się skłonił w kierunku sprawdzenia altka- na początek szczotki i sprzęgło wałka
Nie potrzebny wydatek
kot mirmur wrote: Co do samego ładowania w aucie- od razu po odpaleniu powinno być przynajmniej 13,8V, bez względu na jego inteligencję, i obciążenie odbiornikami prądu.
Nieprawda . Uruchamianie alternatora z opóźnieniem wymusiły normy spalin . Chodzi o ty aby nie obciążać nieustabilizowanego jeszcze silnika pracującego na obrotach biegu jałowego .
Ładowanie akumulatora jest zmienne i ma kilkanaście scenariuszy sterowania .
Akumulator jest kontrolowany przez czujnik sprawności akumulatora ( IBS) .
To co można zauważyć to przy naładowaniu poniżej okolo 80 % ładowanie jest stałe i wynosi około 14,4V .
Przy stanie naładowania powyżej 80 % zaczynają się różne scenariusze . Np: podczas dynamicznego przyspieszania ładowanie jest wyłączane , przy puszczeniu nogi z gazu i hamowanie silnikiem ładowanie jest max.
Powyżej chyba 92% naładowania akumulatora ładowanie jest wyłączane . Ale pewne obciążenia włączają ładowanie ponownie np włączenie świateł , włączenie wentylatora kabiny itp. ( W każdym modelu inaczej ) Ale gdy stopień naładowania osiągnie 98% to ładowanie wyłączy się permanentnie , aż nie spadnie stopień naładowania akumulatora .
Przytaczane prze zemnie wartości napięć i stopnia naładowania akumulatora są przykładowe i służą jedynie nakreśleniu działania układu ESM ( Energy Smart Management )
nomudrek wrote: Podwyższenie napięcia na akumulatorze dopiero po włączeniu świateł świadczy o złym stanie instalacji elektrycznej, dlatego trzeba sprawdzić przewód łączący alternator z akumulatorem.
Niekoniecznie
Gambol88 wrote: Ważne: dzisiaj ponownie próbowałem uruchomić bez świateł i nie odpalił, włączyłem światła i odpalił.
Wyłączyłem i odpaliłem 5 razy pod rząd bez świateł. Napiecie za każdym razem było 14,6 V . Tak jakby te włączone światła za pierwszym razem go wybudziły z jakiegoś stanu uśpienia. Dodam ze na wyłączonym silniku i podpiętym akumulatorze mam 12,5 V a jak odrobię klemy jest 12,6V.
Tu jest dla mnie jakaś zagadka . Rozumiem że siadasz do samochodu , światła zgaszone , wkładasz kartę lub nie ( handsfree) naciskasz pedał skrzegła , hamulec i przycisk START/STOP i rozrusznik silnika nie działa . Włączasz śiatła na manetce , powtzrzasz powyższą procedurę i silnik zapala ?