logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłacalność fotowoltaiki w domku letniskowym całorocznym

robert901 04 Lis 2020 15:08 2772 17
REKLAMA
  • #1 19020717
    robert901
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dzień dobry,

robię rozeznanie w temacie fotowoltaiki, tj. przymierzam się do /myślę o instalacji w domku letniskowym, który będzie "całorocznym" i szukam haczyków w tym biznesie "prąd za darmo".
    Pytanie do użytkowników instalacji PV.

Pomysł taki:
    Zbuduję pełną instalację fotowoltaiczną z dofinansowaniem, itp. (liczę jakieś 20k zł).
    Wszystko w domu zasilanie elektryczne - C.O. C.W.U. i reszta.
    Przez cały rok - 365 dni - instalacja wyprodukuje X kWh energii.
    Ja przebywam tam 60 dni w roku realnie, przez ten okres zużyje Y kWh (Y<=80%X)
    (co do wartości jest to policzalne tylko muszę poczytać jak :) )

Wszędzie pełno reklam i "doradców", którzy tylko zachwalają, a ja z natury nieufny jestem.
    Plan mam aby w domku letniskowym, zrobić ogrzewanie na prąd. Ogrzewanie głównie potrzebne będzie zimą, jesienią i wiosną czyli kiedy słońca mało. Całość chce zasilić z sieci ale rachunki "spłacać" z nadmiaru produkcji prądu z paneli w pozostałych 300 dniach roku.
    Obecnie mam przyłącze 3fazowe, taryfa G12w. Energa Operator, pomorskie.

Pytanie czy serio mogę odebrać te 80% nadwyżki, i kiedy, jakie są opłaty mimo to, (podobno po roku?)
    Czy serio w rozliczeniu rocznym mogę w ogóle nie płacić za prąd?
    Jak to w rzeczywistości wygląda?
    Domyślałem się, że pewnie za "przywilej" przyłączenia do sieci swojej foto zakład pobiera opłatę...?

Tego nie dowiem się od doradców....
  • REKLAMA
  • #2 19020750
    Szymczyk15
    Poziom 1  
    Przez 300 dni energia będzie się zbierać, żeby przez te 60 dni w pełni móc wykorzystać. Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Trzeba by było teraz to ładnie wyliczyć, żeby nie było straty energii na koszt Energii
  • #3 19021444
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 417
    robert901 napisał:
    Plan mam aby w domku letniskowym, zrobić ogrzewanie na prąd.
    Czym domek jest ogrzewany obecnie?
  • #4 19021745
    robert901
    Poziom 11  
    Obecnie to mam stan surowy :)
    Kotłownia czeka na aranżacje. Póki co jest plan na piec węglowy + bufor 1200l i rozprowadzenie na grzejniki (parter + poddasze) i w łazience podłogówka 5m2.

Zacząłem się „głośno” zastanawiać nad PV. Tak zachwalają wszyscy (sprzedawcy). Ale czy to serio takie piękne? Nie wierzę, że prąd będzie za darmo. Nie ma nic za darmo (w senie braku rachunków do Energi).
    Co po tych 10-20 latach eksploatacji? Serwisy, przeglądy, naprawy, wymiany czegoś?

Owszem instalacja elektryczna i ogrzewanie na niej byłoby mega wygodne, już widzę jak z domu w telefonie włączam ogrzewanie i jak przyjeżdżam po 2h to mam cieplutko ale co z tego że wydam teraz 20k i za 10 lat jeszcze raz bo panele „się skończą” (Nie wiem czy skończą, o to właśnie pytam).

Może lepiej zostawić sobie furtkę w postaci „zwykłego„ CO + dołożenie grzałki do bufora?

Edit.
    Wszak za ~30 lat planuję przeprowadzić się tam na emeryturę to wtedy PV nie „zarobi” na siebie... :/
  • #5 19023818
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Na tej stronie policzysz ile energii cieplnej będzie potrzebował Twój dom w okresie grzewczym.
    https://cieplowlasciwie.pl/
    Do tego dolicz obecne zużycie energii elektrycznej, to znajdziesz w rachunku za prąd, sumę rocznego zużycie dzielisz przez ilość dni.
    Jako jednostki używasz kWh.
    Do tego, co Ci wyjdzie dolicz 25%.
    Jeśli Ci wyjdzie np. 5000 kWh, to potrzebujesz instalacji 5000 W.
    Jak będziesz miał dobrze dobraną instalację do swoich potrzeb, będziesz płacił tylko opłaty stałe, ok 150 zł na rok.
    Tak to działa;
    http://bialaenergia.pl/prosument-energii-elektrycznej-jak-to-dziala/
    Zakład energetyczny nie pobiera żadnej opłaty za przyłączenie instalacji, zgłaszasz i wymieniają licznik na dwukierunkowy na swój koszt.
    Panele powinny spokojnie wytrzymać z 20 lat, gorzej może być z falownikiem, ale nie jest powiedziane, że ma się popsuć, a jak się popsuje naprawa nie musi być droga.
    Płatnych przeglądów nie trzeba robić, chyba, że firma montująca sobie zażyczy w ramach gwarancji, taką firmę lepiej omijać.
    Bardziej obawiał bym się zmian w prawie.
    Osobiście zrobił bym CO wodne z piecem elektrycznym i miejscem na inne źródło ciepła, może być pompa ciepła, też jest na prąd, którego zużywa znacznie mniej niż klasyczne grzałki.
  • #6 19024002
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Rób podłogówkę i pompę ciepła Split. Nic tańszego w eksploatacji nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 19024085
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Autor przebywa tam 60 dni w roku - to domek letniskowy. Robienie podłogówki i PC chyba mija się z celem. Chyba tylko ogrzewanie elektryczne. Taryfa G12W i grzanie w nocy i weekendy. Nie wiem ale dawniej były piece akumulacyjne. Jak porządnie nagrzałeś w nocy to oddawał jeszcze przez kilka godzin.
    Choć spojrzałem teraz na ceny i te piece tanie nie są i też inwestycja mało opłacalna w stosunku do zwykłych grzejników typu dimplex.
  • REKLAMA
  • #8 19024364
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Witam jest jeszcze Klimatyzacja z funkcją grzania.
  • REKLAMA
  • #9 19024390
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ale kiedys bedzie tam mieszkał, jak i tak robi posadzki ja bym wsadził podlogę.Pompą schłodzisz,ja latem na dworze 32 w mieszkaniu 24. Pompa z kontrolą punktu rosy.
  • #10 19024490
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Tak, doradzajcie grzanie grzałkami i fotowoltaikę.
    Niech autor nie czyta o:
    opłacie mocowej, która ma zostać wprowadzona
    rozliczeniu 3 miesięcznym, które także ma zostać wprowadzone
    przeglądach 5 letnich (a z FV to wiadomo, że droższe)
    ubezpieczeniu od pożaru i zapisami jego dot. instalacji odgromowej i przeglądami FV.
    Z fotowoltaiki to najlepsza jest prowizja od jej sprzedaży.
    Pozdrawiam.
  • #11 19024544
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Kocioł węglowy też nie jest dobrym wyborem, co jak w kotle wygaśnie, a przyjdą mrozy, poza tym wszystko drożeje, prąd też będzie droższy, a jak ma kasę lepiej zainwestować w panele niż tracić na koncie
  • #12 19024607
    robert901
    Poziom 11  
    toolpusher napisał:
    Autor przebywa tam 60 dni w roku

i to łącznie w roku, czyli od piątku od 18-20 do niedzieli do 16. może przez ferie tydzień ciągiem i wakacje powiedzmy miesiąc ale w wakacje tylko CWU to może to tu PV by się przydała. Swoją drogą i tak myślałem o 2-3 panelach dedykowanych pod bojler. Są takie gotowe zestawy na alle...
    bodziot napisał:
    co jak w kotle wygaśnie, a przyjdą mrozy,

w sensie niebezpieczeństwa zamarznięcia wody? Czy komfortu ponownego rozpalenia? Aby ciągle nie palić myślałem o buforze.

andrzej20001 napisał:
    Rób podłogówkę i pompę ciepła Split

podłogówka ma swoją dużą bezwładność. Korzystam obecnie z domków rodziny w okolicy. Owszem są wiekowe lecz to co zauważyłem raczej będzie i w moim "współczesnym". W przypadku podłogówki wychłodzony dom po 5 dniach nieobecności potrzebuje 24h aby poczuć w nim ciepło i to intensywnego grzania, nie 40 st na podłogówce tylko 60.
    w praktyce gdy zbieram się do wyjazdu w niedziele zaczyna być ciepło w domku... bez sensu.
    Czy w Twoim założeniu PC miałaby pracować non-stop w okresie grzewczym aby nie wychładzać domu? czy np. załączać ją zdalnie (to nie problem) w środę?
    co w CWU? prąd?

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

anaba255 napisał:
    Na tej stronie policzysz ile [...]
    https://cieplowlasciwie.pl/
    Do tego dolicz obecne zużycie energii elektrycznej, to znajdziesz w rachunku za prąd, sumę rocznego zużycie dzielisz przez ilość dni.
    [...]
    Jeśli Ci wyjdzie np. 5000 kWh, to potrzebujesz instalacji 5000 W.

Wedle tych wyliczeń wyszło 2000 kWh, przyjąłem instalację 3kW.
    Gotowa na all.... pierwsza lepsza to koszt 11 000 zł.

kurde mało. na serio to wystarczy?
  • #13 19024940
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ja mam 7kw na 140m2, programator masz mozna ustawić czasy. Pompa ma zasobnik 180L do cwu. Roczny koszt eksploatacji u mnie 2100zł. / zuzycie pradu 3500kwh.
  • #14 19025074
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2616
    robert901 napisał:
    Obecnie to mam stan surowy :)
    Kotłownia czeka na aranżacje. Póki co jest plan na piec węglowy + bufor 1200l i rozprowadzenie na grzejniki (parter + poddasze) i w łazience podłogówka 5m2.

Zacząłem się „głośno” zastanawiać nad PV. Tak zachwalają wszyscy (sprzedawcy). Ale czy to serio takie piękne? Nie wierzę, że prąd będzie za darmo. Nie ma nic za darmo (w senie braku rachunków do Energi).
    Co po tych 10-20 latach eksploatacji? Serwisy, przeglądy, naprawy, wymiany czegoś?

Owszem instalacja elektryczna i ogrzewanie na niej byłoby mega wygodne, już widzę jak z domu w telefonie włączam ogrzewanie i jak przyjeżdżam po 2h to mam cieplutko ale co z tego że wydam teraz 20k i za 10 lat jeszcze raz bo panele „się skończą” (Nie wiem czy skończą, o to właśnie pytam).

Może lepiej zostawić sobie furtkę w postaci „zwykłego„ CO + dołożenie grzałki do bufora?

Edit.
    Wszak za ~30 lat planuję przeprowadzić się tam na emeryturę to wtedy PV nie „zarobi” na siebie... :/

Kolego, nie strzelaj sobie w stopy.
    Budowa kotłowni węglowej to koszt 50-60 tys. zł.
    Za połowę tej kwoty zamontujesz powietrzną pompę ciepła. Mając prąd dwutaryfowy, koszty ogrzewania będą prawie o połowę niższe niż węglem.
    Fotowoltaika to średni pomysł, bo jest to wydatek, który Ci się nigdy nie zwróci. Przynajmniej nie w tym momencie, kiedy nie będziesz tam stale mieszkał.
    Nie rób układu mieszanego tzn. podłogówki + grzejniki, bo taki układ znacznie podwyższa koszty budowy kotłowni. Zrób w całym domu podłogówki lub w całym domu grzejniki.
    Za grzejnikami przemawia możliwość szybkiego sterowania i rozgrzewania budynku. Za podłogówkami wyższa sprawność pompy ciepła i niższe koszty ogrzewania.

Podłogówki przy kotle węglowym to jest nieporozumienie. Aby działały one prawidłowo to musiałbyś kocioł zmontować w układzie otwartym, a instalację CO w układzie zamkniętym. Oba układy odseparować od siebie wymiennikiem płytowym.

Jeżeli masz w pobliżu sieć gazową to możesz się zastanowić nad kotłem gazowym. Obecnie eksploatacja kotła gazowego z gazem z butli LPG wychodzi porównywalnie do węgla. Węgiel jest obecnie jednym z najdroższych zarówno w budowie jak i w eksploatacji rodzajem paliwa.
  • #15 19025231
    robert901
    Poziom 11  
    Skąd takie koszty kotłowni węglowej?
    Pomieszczenie, komin i piec już mam.
    Także zostały mi instalacje, które raczej będę robił.

Znam ograniczenia pieca z podłogówką i grzejnikami. Stąd bufor aby pobierać z niego stałą temperaturę.

To samo podłogówka z grzejnikami stąd decyzja wyłącznie na grzejniki jednak dla komfortu podłogówkę zostawię w łazience pewnie przez RTL zamiast osobnej grupy pompowej. Niepotrzebne koszty przy tak małej powierzchni.

Ograniczenia a raczej wymagania pieca węglowego też są mi znane stąd ponownie bufor.

Zacząłem zastanawiać się natomiast nad alternatywą w postaci PV co daje wygodę i (o to pytam czy) darmowe ogrzewanie przy założeniu 365/60, o którym pisałem na początku.
  • #16 19025250
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 89
    A w jakiej technologii jest zbudowany domek? Bo:
    Jeśli w lekkiej drewnianej, bal czy coś innego o niskiej pojemności cieplnej to powietrzne pompy ciepła są fajnym rozwiązaniem - szybko ciepło, prądu zużywa się mało (COP 3-5), dzięki temu PV może być mniejsza. Oczywiście też można grzać zwykłymi grzejnikami elektrycznymi i matami elektrycznymi na podłodze.
    Jeśli to budynek murowany o dużej pojemności to po wychłodzeniu do powiedzmy 8st (przeciwzamrożeniowa) nie jest prosto go nagrzać do 20st - na pewno zaplanuj możliwość zdalnego przełączania ogrzewania bo nagrzanie go do normalnej temperatury zajmie długie godziny.
    Instalacje CO zawsze stanowią dodatkowy koszt - i niebezpieczeństwo zamarznięcia - w łazience postawisz elektryczny grzejnik taki na wszelki wypadek aby syfony nie popękały.
    Chłodzenie podłogówką to zawsze zły pomysł - wyjątkowo nieprzyjemne uczucie ja postawisz gołą stopę.
  • #17 19025297
    robert901
    Poziom 11  
    Domek normalnie murowany z betonu komórkowego 500 24cm + styropian 15 cm
  • #18 19025390
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    robert901 napisał:
    Wedle tych wyliczeń wyszło 2000 kWh, przyjąłem instalację 3kW.
    Gotowa na all.... pierwsza lepsza to koszt 11 000 zł.

kurde mało. na serio to wystarczy?

Czemu ma nie wystarczyć, na 2 miesiące, z czego tylko część w sezonie grzewczym.
    Przy grzaniu prądem zawsze możesz dołożyć zdalne załączanie, przyjedziesz już do ciepłego domu i wyłączyć odpowiednio wcześniej, przed wyjazdem. Jak będziesz miał wodę w instalacji i tak musisz ustawić grzanie na minimum, żeby nie zamarzła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności instalacji fotowoltaicznej (PV) w domku letniskowym, który ma być użytkowany przez cały rok. Użytkownik planuje zainwestować około 20 tys. zł w pełną instalację PV, aby zasilać ogrzewanie elektryczne oraz inne urządzenia. Uczestnicy rozmowy podkreślają, że kluczowe jest dokładne obliczenie zapotrzebowania na energię oraz efektywne wykorzystanie nadwyżek energii produkowanej przez panele. Wskazują na różne opcje ogrzewania, takie jak pompy ciepła, grzejniki elektryczne oraz podłogówki, a także na potencjalne problemy związane z kosztami eksploatacji i serwisowaniem instalacji PV. Zwracają uwagę na konieczność przemyślenia systemu grzewczego, biorąc pod uwagę niską częstotliwość użytkowania domku oraz zmienne warunki pogodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA