Dzień dobry,
robię rozeznanie w temacie fotowoltaiki, tj. przymierzam się do /myślę o instalacji w domku letniskowym, który będzie "całorocznym" i szukam haczyków w tym biznesie "prąd za darmo".
Pytanie do użytkowników instalacji PV.
Pomysł taki:
Zbuduję pełną instalację fotowoltaiczną z dofinansowaniem, itp. (liczę jakieś 20k zł).
Wszystko w domu zasilanie elektryczne - C.O. C.W.U. i reszta.
Przez cały rok - 365 dni - instalacja wyprodukuje X kWh energii.
Ja przebywam tam 60 dni w roku realnie, przez ten okres zużyje Y kWh (Y<=80%X)
(co do wartości jest to policzalne tylko muszę poczytać jak
)
Wszędzie pełno reklam i "doradców", którzy tylko zachwalają, a ja z natury nieufny jestem.
Plan mam aby w domku letniskowym, zrobić ogrzewanie na prąd. Ogrzewanie głównie potrzebne będzie zimą, jesienią i wiosną czyli kiedy słońca mało. Całość chce zasilić z sieci ale rachunki "spłacać" z nadmiaru produkcji prądu z paneli w pozostałych 300 dniach roku.
Obecnie mam przyłącze 3fazowe, taryfa G12w. Energa Operator, pomorskie.
Pytanie czy serio mogę odebrać te 80% nadwyżki, i kiedy, jakie są opłaty mimo to, (podobno po roku?)
Czy serio w rozliczeniu rocznym mogę w ogóle nie płacić za prąd?
Jak to w rzeczywistości wygląda?
Domyślałem się, że pewnie za "przywilej" przyłączenia do sieci swojej foto zakład pobiera opłatę...?
Tego nie dowiem się od doradców....
robię rozeznanie w temacie fotowoltaiki, tj. przymierzam się do /myślę o instalacji w domku letniskowym, który będzie "całorocznym" i szukam haczyków w tym biznesie "prąd za darmo".
Pytanie do użytkowników instalacji PV.
Pomysł taki:
Zbuduję pełną instalację fotowoltaiczną z dofinansowaniem, itp. (liczę jakieś 20k zł).
Wszystko w domu zasilanie elektryczne - C.O. C.W.U. i reszta.
Przez cały rok - 365 dni - instalacja wyprodukuje X kWh energii.
Ja przebywam tam 60 dni w roku realnie, przez ten okres zużyje Y kWh (Y<=80%X)
(co do wartości jest to policzalne tylko muszę poczytać jak
Wszędzie pełno reklam i "doradców", którzy tylko zachwalają, a ja z natury nieufny jestem.
Plan mam aby w domku letniskowym, zrobić ogrzewanie na prąd. Ogrzewanie głównie potrzebne będzie zimą, jesienią i wiosną czyli kiedy słońca mało. Całość chce zasilić z sieci ale rachunki "spłacać" z nadmiaru produkcji prądu z paneli w pozostałych 300 dniach roku.
Obecnie mam przyłącze 3fazowe, taryfa G12w. Energa Operator, pomorskie.
Pytanie czy serio mogę odebrać te 80% nadwyżki, i kiedy, jakie są opłaty mimo to, (podobno po roku?)
Czy serio w rozliczeniu rocznym mogę w ogóle nie płacić za prąd?
Jak to w rzeczywistości wygląda?
Domyślałem się, że pewnie za "przywilej" przyłączenia do sieci swojej foto zakład pobiera opłatę...?
Tego nie dowiem się od doradców....