logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazda 230V z klapkami w piekarni - przepisy BHP i ryzyko wybuchu pyłu mąki

faza01 03 Kwi 2021 00:01 1410 17
REKLAMA
  • #1 19356930
    faza01
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Piekarnia Hala produkcji, pomieszczenie bardzo suche, ciepłe. Kontrola bhp dwa gniazda bez klapek. Nakaz inspektora bhp wymienic na gniazda z klapkami. Czy tak mówią przepisy?, bo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Inspektor tlumaczy, że pył mąki jest wybuchowy. Moze i jest wybuchowy pył. Ale, co ma fo tego klapka na gniezdzie 230 V? :). Ja mam swoją wersję odpowiedzi, ale czekam na wypowiedź fachowców bhp.
    Edytowałem.Symbole jednostek fizycznych (napięcie , prąd itd) piszemy dużą literą.[T.M.]
  • REKLAMA
  • #2 19356994
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Inspektor ma rację.
  • REKLAMA
  • #3 19357021
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2873
    faza01 napisał:
    Kontrola bhp dwa gniazda bez klapek. Nakaz inspektora bhp wymienic na gniazda z klapkami. Czy tak mówią przepisy?, bo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Inspektor tlumaczy, że pył mąki jest wybuchowy.

Naprawdę chce ci się drążyć temat i szukać informacji na ten temat? Jedno gniazdo kosztuje kilkanaście zł/szt. Ty ich potrzebujesz 2. Robisz halo jakby tobie inspektor zamknął zakład bo nie spełniasz warunków i musiałbyś wyłożyć pół bańki albo wymiana tych gniazd doprowadziła ciebie do bankructwa. Dostałeś odpowiedź od inspektora czemu to nie spełnia wymagań.
  • #4 19357027
    faza01
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Nie znasz odpowiedzi, to nie odpowiadaj.

Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.6. Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• REKLAMA
  • #5 19357048
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    faza01 napisał:
    Nie znasz odpowiedzi, to nie odpowiadaj.
    faza01 napisał:
    Inspektor tlumaczy, że pył mąki jest wybuchowy
    Jak sądzisz jest czy nie. no i
    faza01 napisał:
    . Ja mam swoją wersję odpowiedzi,
    .
    Ktoś_tam napisał:
    Dostałeś odpowiedź od inspektora czemu to nie spełnia wymagań.
    Więc czemu upierasz się ,Dostałeś, odpowiedz
  • #6 19357059
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    faza01 napisał:
    Czy tak mówią przepisy?, bo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat

Najwyraźniej nie zadałeś sobie trudu żeby poszukać.
    PN-EN 60529:2003
    A jak się będziesz z inspektorem wykłócał o "pierdoły" to znajdzie Ci coś bardziej kosztownego, uwierz mi w każdym zakładzie da się wymyślić coś ciekawego. Gdyby niczego nie znalazł, byłby podejrzany o niestaranność. Powinieneś się cieszyć że masz do wymiany tylko dwa gniazda.
  • #7 19357594
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    faza01 napisał:
    Moze i jest wybuchowy pył. Ale, co ma do tego klapka na gniezdzie 230 V?

Chodzi generalnie o to, żeby pyły nie akumulowały się wewnątrz gniazda, tzn nie wchodziły przez dziurki do środka. Wiadomo, że jeśli do gniazda włożona jest wtyczka (nawet do takiego bez klapki) to żaden pył się tam w zasadzie nie dostanie i zasadniczo nie ma problemu. Jednak gdy wtyczka jest wyjęta, a gniazdo odsłonięte to jakaś tam akumulacja pyłu zachodzi.
    Przy nieostrożnym wyłączaniu takiej wtyczki jest szansa, że ten pył się zapali. Może nie wybuchnie, ale się zapali po kilkunastu latach gromadzenia w gnieździe.

No i teraz stajemy przed następującym pytaniem: w jaki sposób powinna przebiegać właściwa eksploatacja takiej instalacji elektrycznej? Czy powinno się wykonywać okresowe kontrole stanu pyłu w gniazdach i okresowo je odkurzać(???), czy raczej powinno się po prostu zastosować gniazda, które nie zapychają pyłem?

Wiem co Kolega powie: ale jaki pył? No racja, pewnie żaden, bo instalacja od zawsze działa dobrze - i to może być przecież prawda. Ale tak to jest: dziś pyłu nie ma, a jutro się pojawi. Na tym właśnie polegają wszystkie wypadki. Gdyby każdy był w stanie wszystko przewidzieć, to wypadki nie działy by się nigdy.

Na zdjęciu wycinek z Przeglądu Elektrotechnicznego (wydanie przedwojenne). Może nieco jako ciekawostka i nie do końca związana z tematem wybuchu mąki, ale dobrze pokazuje, w jaki sposób powstają wypadki (bardzo często przez nieuwagę lub zaniedbanie).
    Dodam jeszcze, że przepisy BHP nie wzięły się znikąd. Niestety to lata doświadczeń, co zresztą widać po przytoczonym artykule.
    Gniazda 230V z klapkami w piekarni - przepisy BHP i ryzyko wybuchu pyłu mąki
  • #8 19358386
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2873
    faza01 napisał:
    Moze i jest wybuchowy pył. Ale, co ma fo tego klapka na gniezdzie 230 V? :). Ja mam swoją wersję odpowiedzi, ale czekam na wypowiedź fachowców bhp.

Raz na 2-3 lata rozbieram mikser do ciasta użytkowany kilka razy w roku. Rozbieram go w celu czyszczenia. Pół łyżeczki mąki z niego wysypuję. No ale to jest mieszkanie a nie piekarnia. W piekarni pewnie mniej mąki się używa.

Myślę że nie tylko ja czekam, na twoją wersję odpowiedzi.
  • #9 19358423
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    Ktoś_tam napisał:
    Moze i jest wybuchowy pył.
    Nie może, tylko napewno. Rozpyl w pomieszczeniu mąkę i odpal petardę. Zobaczysz efekt to uwierzysz. Znajomy saper nazwał to "zagęszczeniem powietrza".

Poczytaj: Link Tam mąki i petardy wprawdzie nie było, ale powietrze od pyłu też było "gęste".

I pewnie też były niedowiarki twego pokroju.
  • #10 19359005
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Miałem wątpliwą przyjemność przeżycia wybuchu pyłu na wolnym powietrzu, nie była to co prawda mąka lecz pył pochodzący z obróbki materiałów drewnopochodnych. W pracującym wentylatorze wyciągu uszkodzeniu uległo łożysko w wyniku czego wirujący wirnik obtarł się o obudowę krzesając iskry. Zapłon nastąpił w rurociągu technologicznym fi 600mm kilka metrów ode mnie rozrywając ten rurociąg. Dwa tygodnie napraw i uzdatniania systemu do działania (pracowałem wtedy w UR i wszystkie sprawy techniczne miałem na głowie). Na szczęście poza przysmaloną i lekko poszarpaną bluzą roboczą obyło się bez innych urazów. Słuchaj inspektora i popraw co nakazał, straty materialne to nic w porównaniu do utraty zdrowia czy życia.
  • #11 19359071
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    Nie wierzysz w wybuchy mąki? zobacz, poczytaj, wystarczyła iskra elektrostatyczna.
    skutki wybuchu mąki
  • #12 19359107
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    faza01 napisał:
    Ja mam swoją wersję odpowiedzi
    Możesz ją sobie mieć, ale pamiętaj że to nie ty masz ostatnie zdanie ale inspektor, a ty jeżeli nie rozumiesz problemu to masz tylko zalecenia zrealizować.
  • #13 19359259
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    A tak wybucha 40kg pyłu węglowego.
  • #14 19360212
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    faza01 napisał:
    Nakaz inspektora bhp wymienic na gniazda z klapkami.

No i wystarczy wymienić dwa gniazda. 50 zł i masz spokój.
    A jak bardzo chcesz z nim dyskutować to uważaj, bo się zaraz może okazać że masz pomieszczenie zagrożone wybuchem i będziesz montował osprzęt Ex. :-D
  • #15 19360282
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Szyszkownik Kilkujadek, inspektora można zmienić oraz zakwestionować jego opinie. Proste, proste.
  • #16 19360394
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Ryszard49 napisał:
    Szyszkownik Kilkujadek, inspektora można zmienić oraz zakwestionować jego opinie. Proste, proste.

Proste, tia...
    Jeszcze za komuny, jeden pracownik w naszym kombinacie prosił kierownika o 3 dni urlopu. Był też rolnikiem i potrzebował na sianokosy. Uprzedzał, że jak mu kierownik nie da, to pójdzie "na chorobowe". No i kierownik nie dał. Więc gość przyniósł 5 dni zwolnienia lekarskiego.
    A wtedy kierownik cap gościa za fraki i poszedł z nim do zakładowego ambulatorium, do zakładowego lekarza. N akontrolę zwolnienia. Ten pooglądał, pobadał i mówi:
    - To na taką chorobę dostał pan aż 5 dni zwolnienia?
    - Tak!
    - Ja na taką daję dni dziewięć!
    No i wystawił zwolnienie na 9 dni.

Obawiam się, że zakwestionowanie tej decyzji inspektora może się skończyć podobnie.
  • #17 19361080
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Ryszard49 napisał:

Bardzo proste. Tylko wtedy przyjdzie inspektor "z zewnątrz", który nie będzie wiedział na co można przymknąć oko a na co nie. Więc na nic nie przymknie oka. No i się dopiero zacznie.

Także jak widać, aby udzielić komuś rady to najpierw warto mieć trochę doświadczenia w dziedzinie której się wypowiadasz.

I tutaj dochodzimy do paradoksu. Twoja porada żeby zmienić inspektora na pewno zwiększy bezpieczeństwo. A jak widać autor tematu nie jest tym zachwycony. Bo to kosztuje. :-)
  • REKLAMA
  • #18 19361090
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Szyszkownik Kilkujadek, widzę że nie prowadzisz firmy, więc odsyłam na stronę PIP, tam znajdziesz wszelkie informacje w tym temacie. Przy okazji poszerzysz swoją wiedzę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany gniazd 230V w piekarni na modele z klapkami, zgodnie z zaleceniem inspektora BHP. Użytkownicy podkreślają, że pył mąki może być wybuchowy, a gniazda bez klapek mogą akumulować pył, co stwarza ryzyko zapłonu. Wskazano na normę PN-EN 60529:2003, która dotyczy ochrony przed ciałami obcymi i wodą. Uczestnicy dyskusji sugerują, że wymiana gniazd jest stosunkowo niedrogim rozwiązaniem, a ignorowanie zaleceń inspektora może prowadzić do poważniejszych problemów. Wskazano również na konieczność przestrzegania przepisów BHP oraz na ryzyko związane z niewłaściwą eksploatacją instalacji elektrycznej.
REKLAMA