logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bezpiecznika 3 fazy 4P C80 100A ZigBee 3.0-TUYA - zdalna kontrola, ciągłość pracy

soban2 04 Sie 2021 11:24 4800 95
Najlepsze odpowiedzi

Jak zabezpieczyć lodówkę i zapewnić zdalne ponowne załączenie zasilania, gdy w domu często wyzwala się główny wyłącznik różnicowoprądowy po zaniku prądu?

Nie kupuj „zdalnego bezpiecznika” do maskowania problemu: na zdjęciu jest wyłącznik różnicowoprądowy, a nie bezpiecznik, a 4-polowy RCD chroniący wiele jednofazowych obwodów jest błędem, który może powodować losowe wyzwolenia po powrocie zasilania lub przy zakłóceniach i upływach prądu [#19550176][#19550189][#19552399] Najpierw wezwij elektryka z ważnymi pomiarami, aby sprawdził całą instalację, obwody zewnętrzne oraz połączenia N/PE i ustalił prawdziwą przyczynę zadziałania, a docelowo przebudował rozdzielnicę [#19549034][#19551773][#19552088] Jako praktyczne zabezpieczenie lodówki zaproponowano wydzielenie jej na osobny obwód z RCBO albo osobny jednofazowy RCD, żeby zrzut jednego aparatu nie wyłączał wszystkiego [#19552088][#19550754] Padła też propozycja zastosowania krótkozwłocznego RCD 3P 40 A, ale to tylko kosztowna próba bez gwarancji powodzenia [#19550176] Jeśli problem wynika z sieci zasilającej, można to zgłaszać do operatora i dokumentować przerwy, ale nie zastąpi to naprawy instalacji u Ciebie [#19551900][#19552146]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 19548630
    soban2
    Poziom 7  
    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad zakupem:
    Bezpiecznik 3 fazy 4P C80 100A ZigBee 3.0-TUYA
    Dosyć często u mnie w domu następuje wyłączenie głównego bezpiecznika, zazwyczaj w nocy, gdy są prowadzone jakieś prace lub warunki atmosferyczne to powodują. Obawiam się, że w momencie braku obecności członków domu np gdy pojedziemy na wakacje, lodówka zostanie rozmrożona - poprzez brak zapewnienia ciągłości pracy, spowodowany utratą prądu.
    I tutaj pojawiają się moje pytania.
    Z tego co widzę, on też jest na 400V - zdjęcie w załączniku (a nie na 230V): Wybór bezpiecznika 3 fazy 4P C80 100A ZigBee 3.0-TUYA - zdalna kontrola, ciągłość pracy
    Oczywiście ciągłość pracy routera i dostępu do internetu jest zapewniona, mimo wszystko poprzez niezależny akumulator - więc dostęp do internetu jest pomimo utraty prądu. Dzięki temu, że jest dostęp do internetu jak rozumiem, kontrola nad urządzenie pozostanie i będę mógł zdalnie go włączyć?
    Jaki będzie odpowiedni bezpiecznik z możliwością zdalnej kontroli w tym przypadku?
    Czy są jakieś powiadomienia mailowe - gdy nastąpi utrata prądu?
    Czy można reakcje automatyczną napisać/zaprogramować, gdy bezpiecznik zadziała np. o próbę załączenia bezpiecznika np po 5 minutach utraty prądu załączenia go automatycznie?
    Widziałem, że można cyklicznie zadania ustawiać w harmonogramie (schedule) poprzez automatyczne załaczenie co 5 minut, jednak co w przypadku utraty dostępu do internetu, reakcja zostanie podjęta?
    Czy mogą Państwo coś doradzić w tej sytuacji?
    Mają Państwo jakiś sprzęt lub sposób na pozbycie się wyżej opisanego problemu?
  • #2 19548659
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Po co tak kombinować, lepiej wezwać kumatego elektryka i niech znajdzie uszkodzony kawałek sieci i naprawi go. Wówczas różnicówka nie będzie wyłączać obwodów.
  • #3 19548665
    soban2
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź, mimo wszystko mam wątpliwości czy problem zostanie rozwiązany. U sąsiadów występuje dokładnie taki sam problem niestety.
  • #4 19548874
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    To może być iż przewód neutralny zostaje lub został doziemiony i to należy naprawić, bo nie będzie dawało spokoju u Ciebie jak również i u sąsiadów.
  • #5 19548893
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    Jeśli na zdjęciu jest podany właściwy przykład to wskazane miejsce przedstawia różnicowy wyłącznik prądowy i jego moc 80-100A nie ma nic wspólnego Raczej chodzi o prąd >30mA przepływający po obwodzie ochronnym przewód żółtozielony kolki w gniazdkach do urządzeń pralka zmywarka lodówka itp
    Gdyby to nie pomogło sprawdzenie obwodu przez elektryka N z PE w miejscu złącza zasilania gdzie PE może mieć swój uziom.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • #6 19548902
    soban2
    Poziom 7  
    Załączam do tego zdjęcie całości:
    Wybór bezpiecznika 3 fazy 4P C80 100A ZigBee 3.0-TUYA - zdalna kontrola, ciągłość pracy
    Czyli w tym przypadku najlepiej wezwać elektryka - zastanawia mnie jeszcze, czy muszę takowego wzywać na własną rękę, czy lepiej z PGE? Dodatkowo segment został zakupiony w kwietniu, czy nie jest to przypadkiem ukryta wada przy zakupie takowego - za który powinien odpowiadać agent? Przepraszam za taki oftopic, ale zastanawiam się, jak ugryźć temat.
  • #7 19549034
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    Elektryk z ważnymi pomiarami instalacji elektrycznej.
    Po prawej sa ochronniki napiecia wiec nie tylko sprawdzenie skrzynki ale calej instalacji obwodow gniazd.
    A to skąd majster bedzie ma znaczenie przy sprawdzeniu złącza ZK przy liczniku
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • #8 19550117
    soban2
    Poziom 7  
    Chyba to jest najsensowniejszy pomysł. Wczoraj znów miałem ten sam efekt z 5x został prąd zabrany, przy czym jeden z ostatnich razów spowodował znów "wybicie" różnicówki i musiałem manualnie ją podnieść.
  • #9 19550176
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    soban2 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź, mimo wszystko mam wątpliwości czy problem zostanie rozwiązany. U sąsiadów występuje dokładnie taki sam problem niestety.

Z tego co piszesz wynika, ze przyczyna to zakłócenia przychodzące z zewnątrz.

Szybkie rozwiązanie to wymiana tego RCD na RCD 3P 40 A krótkowzwłoczny.
    Krótkozwłoczny to taki który nie reaguje na zakłócenia 10msek.
    Kosztuje kilkaset złotych.
    Nie jest pewne czy to pomoże – musisz zaryzykować.

Druga - bardziej kosztowna opcja - to przeróbka rozdzielnicy.
    RCD 3P na wiele obwodów to błąd w sztuce.

soban2 napisał:
    Jaki będzie odpowiedni bezpiecznik z możliwością zdalnej kontroli w tym przypadku?
    Nie ma takich bezpieczników.
    (aparat na zdjęciu to nie jest bezpiecznik)
  • #10 19550183
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Niby zastosowanie 3f RCD do obwodów 1f nie jest niezgodne z przepisami (niestety) ale jest poważnym błędem w sztuce. Właśnie się o tym przekonałeś. Wezwij elektryka co wymieni go na 3 RCD 1f.
    Dodatkowo jeśli jest to używany segment to pewnie nigdy tam przeglądów nie było robionych. Jeśli tak to warto zrobić porządny przegląd instalacji elektrycznej, który powinien być wykonywany nie rzadziej niż raz na 5 lat.
  • #11 19550189
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    Od kilku lat piszemy, że czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe z różnych faz zasilane jest błędem w sztuce i prędzej czy później rodzi problemy.

Nic nie wiemy o układzie połączeń. A skoro piszesz "bezpiecznikowej glowny" to można domniemywać iż ochronnik jest wpięty za RCD co również jest błędem.
    Powodem wyzwalania może być doziemiemie żyły neutralnej jednego z chronionych przez ten aparat obwodu, jak i ochronnik przepięć.
    To potrzebna jest wizja lokalna a nie wróżenie z fusów.
    Więc znajdź kumatego elektryka, który na miejscu diagnozę postawi a powód wyzwalania usunie.

Dodano po 1 [minuty]:

Osobiście radzę przebudowę tablicy.
  • #12 19550198
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    grzeskk napisał:
    To może być iż przewód neutralny zostaje lub został doziemiony i to należy naprawić, bo nie będzie dawało spokoju u Ciebie jak również i u sąsiadów.

RCD nie reaguje na usterki występujące PRZED miejscem jego montażu.

Dodano po 2 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    soban2 napisał:

Z tego co piszesz wynika, ze przyczyna to zakłócenia przychodzące z zewnątrz.

Co to znaczy "z zewnątrz"? To znaczy skąd?

Dodano po 2 [minuty]:

soban2 napisał:

Czy mogą Państwo coś doradzić w tej sytuacji?

Tak. Trzeba zacząć leczyć chorobę, a nie starać się o monitoring jej objawów. Ja mam kilka RCD w instalacji domowej i nawet nie pamiętam, że one są. Chociaż i mnie często w domu nie bywa.
    I w lodówce też mam mięso. Surowe.

Dodano po 1 [minuty]:

kkas12 napisał:

Osobiście radzę przebudowę tablicy.

Najpierw oddaje się do badań krew i mocz. Czasem jeszcze coś innego. Metody leczenia określane są później.
  • #14 19550256
    CYRUS2
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Z sieci rozdzielczej.
    Tekst autora
    soban2 napisał:
    U sąsiadów występuje dokładnie taki sam problem niestety.
    Z sieci zasilającej - jego budynek i sąsiada.
  • #15 19550334
    retrofood
    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Z sieci rozdzielczej.

A jak RCD reaguje na zakłócenia z sieci rozdzielczej? I dlaczego?
  • #16 19550355
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1152
    soban2 napisał:
    Z tego co widzę, on też jest na 400V - zdjęcie w załączniku (a nie na 230V):

~400V to jest napięcie międzyfazowe, ~230V takie ma każda z trzech faz.
  • #17 19550369
    CYRUS2
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    A jak RCD reaguje na zakłócenia z sieci rozdzielczej?
    Wyłącza - to chyba proste.
    retrofood napisał:
    I dlalczego ?
    Dlatego że ten typ jest bardzo szybki.
    RCD - typowy - reaguje na bardzo krótkie impulsy.

Dlatego są produkowane RCD krótkozwłoczne.
  • #18 19550385
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    CYRUS2 napisał:
    soban2 napisał:
    No tak, wszak sieć rozdzielcza to element wspólny dla instalacji autora i jego sąsiada.
    Ale może być też inny - ten sam wykonawca obu instalacji. ;)
  • #19 19550393
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Ale może być też inny - ten sam wykonawca obu instalacji.
    Odpada.
    soban2 napisał:
    zazwyczaj w nocy, gdy są prowadzone jakieś prace.
    Wczoraj znów miałem ten sam efekt z 5x został prąd zabrany, przy czym jeden z ostatnich razów spowodował znów "wybicie" różnicówki i musiałem manualnie ją podnieść.
    soban2 napisał:

Dosyć często u mnie w domu następuje wyłączenie głównego bezpiecznika
  • #20 19550404
    retrofood
    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    A jak RCD reaguje na zakłócenia z sieci rozdzielczej?
    Wyłącza - to chyba proste.
    retrofood napisał:
    I dlalczego ?
    Dlatego że ten typ jest bardzo szybki.
    RCD - typowy - reaguje na bardzo krótkie impulsy.

Dlatego są produkowane RCD krótkozwłoczne.

No weź nie przesadzaj. Albo inaczej. Napisz, jaka jest odległość zakłócenia, powstałego w sieci, na które reagują RCD w instalacjach odbiorczych? Bo chyba nie te, powstałe w samej elektrowni, co? I jak tam coś się stanie w elektrowni, to w całym mieście RCD zadziałają?
    Więc czemu mój nie wyłącza? Dziwne... :D
  • #21 19550405
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Ale może być też inny - ten sam wykonawca obu instalacji.
    Odpada.
    soban2 napisał:
    zazwyczaj w nocy, gdy są prowadzone jakieś prace.
    Wczoraj znów miałem ten sam efekt z 5x został prąd zabrany, przy czym jeden z ostatnich razów spowodował znów "wybicie" różnicówki i musiałem manualnie ją podnieść.
    soban2 napisał:

Dosyć często u mnie w domu następuje wyłączenie głównego bezpiecznika
    Szkoda że autor nie potrafi przedstwić sytuacji.
    Bezpiecznik ≠ RCD.
  • #22 19550406
    retrofood
    zbich70 napisał:
    CYRUS2 napisał:
    soban2 napisał:
    No tak, wszak sieć rozdzielcza to element wspólny dla instalacji autora i jego sąsiada.
    Ale może być też inny - ten sam wykonawca obu instalacji. ;)

I to dlatego RCD działa "do tyłu"?
  • #23 19550430
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    retrofood napisał:
    Przypuszczam, że mogą być dwie osobne kwestie. Możliwe, że po stronie zasilania są jakieś zakłócenia (autor wspomina o zanikach napięcia nazywając to "zabraniem prądu) nie powodujące zrzutu RCD a inne tak.
    A druga, to że RCD pracuje dosłownie na granicy zadziałania. Pytanie czy wtedy zaniki napięcia i jego wahania nie mogą go losowo zrzucić?
  • #24 19550457
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    Dopóki autor nie przedstawi układu połączeń, lub przynajmniej fotki po zdemontowaniu (przy zachowaniu szczególnej ostrożności) dopóty wszelkie dywagacje są wróżeniem z fusów.
  • #25 19550473
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Moim zdaniem zbyt duża ilość przyłączonych odbiorników załączanych na raz.
    Parę razy miałem takie przypadki.

Taki efekt jednego RCD na wszystkie gniazda.
  • #26 19550479
    retrofood
    zbich70 napisał:
    retrofood napisał:
    Przypuszczam, że mogą być dwie osobne kwestie.

Też własnie o tym pomyślałem. Ale sprawdzić to można jedynie na miejscu.
  • #27 19550502
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Przecież w instalacji jest sporo filtrów.
    Filtry- to połączenie faza-PE na wyjściu RCD.
    Podanie napięcia w "strzałce" = krotki impuls upływu.

Nie mierzyłem RCD krotkozwłocznego (jak to jest z tą zwłoką).
    (może to tylko skok na kasę)
    Szkoda mi na to kilkaset złotych.
    Musiał powinien zlecić takie badania studentom na uczelni.
  • #28 19550569
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Dzień dobry. Tak jak koledzy piszą przyczyną może być zbyt dużo urządzeń podłączonych pod jedno RCD. Nawet jak uda się je załączyć po kolei to po przywróceniu zasilania kiedy są załączane naraz mogą powodować wyzwolenie RCD. Jednak trochę dziwne jest że u sąsiadów jest tak samo a w dodatku tak dzieje się przy pogarszających się warunkach atmosferycznych. Warto by było sprawdzić osprzęt i przewody na zewnątrz. Czy nie ma jakigoś przewodu czy na ścianie czy przy ziemi tymczasowo kiepsko zaizolowanego lub wogóle źle ułożonego. Może być że podczas deszczu woda dostaje się do środka pod izolację i powoduje upływ do przewodu PE lub ziemi. Także nieszczelny osprzęt czy lampa być może umieszczone blisko gruntu czy na ścianie po której spływa woda mogą być przyczyną zadziałania RCD.
  • #29 19550598
    soban2
    Poziom 7  
    Wezwę elektryka i wtedy się wypowiem. Powiem szczerze, że nie jestem w temacie jeśli chodzi o różnicowke, dlatego wolę głupot nie pisać. Urządzenia wszystkie wydają się nowe, najgorsze jest to - że często w mojej miejscowości konkretnie w Markach nie ma prądu. Patrzę teraz, że temat jest bardziej globalny, bo powstała nawet grypa na fb w tej sprawie https://m.facebook.com/groups/2084763944921694/?tsid=0.49092644904359317&source=result zastanawiam się, czy faktycznie duży pobór prądu nie powoduje problemu. Nie ma żadnych filtrów przed urządzeniami, które mogę redukować problem? Zastanawiam się, czy parokrotne zabranie i oddanie prądu przez operatora nie powoduje tutaj problemu (mam na myśli w krotkim okresie czasowym).
  • #30 19550623
    soban2
    Poziom 7  
    Dobre! :) wina Tuska zapewne. A tak serio, to już nawet myślę o podtrzymaniu jakimś niezależnym zasilania w domu, jakiś agregat albo coś podobnego.

Dodano po 10 [minuty]:

Jeszcze po zdjęciu obudowy, tak to wygląda:
    Nie wiem, czy coś to wnosi - a schemat całego budynku tak wygląda:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wyłączaniem głównego bezpiecznika w instalacji elektrycznej, co prowadzi do obaw o ciągłość pracy urządzeń, takich jak lodówka. Użytkownik rozważa zakup bezpiecznika 3 fazy 4P C80 100A ZigBee 3.0-TUYA z funkcją zdalnej kontroli. Uczestnicy forum sugerują, że przyczyną wyłączeń mogą być zakłócenia w sieci, błędy w instalacji elektrycznej, a także niewłaściwe zastosowanie RCD. Wskazują na konieczność wezwania elektryka do przeglądu instalacji oraz rozważają wymianę RCD na modele krótkowzłoczne, które są mniej wrażliwe na zakłócenia. Podkreślają również, że rozdzielnica wymaga przebudowy, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA