logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okulary jubilerskie - gdzie logika?

Justyniunia 15 Wrz 2021 22:07 1689 15
  • #1 19610824
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Cześć.

Zamówiłam staremu (modelarzowi) takie okulary:

Teraz tak się zastanawiamy...
    Po jaką cholerę dwa okulary, skoro powiększenie jest tak wielkie, że trzeba zbliżyć się do obserwowanego przedmiotu na 1 cm, a wtedy nie ma możliwości, żeby jedno i drugie oko obserwowało ten sam punkt.

Miał być przydatny prezent, a wyszło na to, że trzeba patrzeć jednym okiem i nic się nie da robić ze względu na odległość 1 cm. Można tylko popatrzeć.

Jedyne co widzę pozytywnego, to to, że można wyjąć z jednego tubusa soczewkę (są dwie w każdym) i mamy jeden okular z inną ogniskowa, drugi z inną.
  • #2 19610841
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5536
    Trochę grabio-łopata, a jak z ciężarem? Da się dłużej nosić?

Być może w założeniu miało to działać z większej odległości, ew. w wersji z podnoszonymi soczewkami:
    https://allegro.pl/oferta/okulary-powiekszajace-x25-levenhuk-zeno-vizor-g4-10845008521
    https://allegro.pl/oferta/okulary-serwisowe-lupa-precyzyjna-10x-15x-20x-25x-10879093907
  • #3 19610869
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Mamy Levenhuk Zeno Vizor G2 20 x.
    Są lekkie, dość fajnie się trzymają. Zawsze można wywalić jeszcze te LED z bateryjkami, bo przy tym powiększeniu razi w oczy, będą jeszcze lżejsze.

Soczewki też są podnoszone, ale nawet gdyby były obracane na boki, a nie są (zbieżność), to nie dało by się obserwować jednego punktu obojgiem oczu przy tym powiększeniu.

Ciągle nie rozumiem, po co to komu w takim wykonaniu. :)

W pracy mam taki a'la hełm z wymiennymi soczewkami i tam mimo ogromnego powiększenia widać elegancko, nie trzeba używać jednego oka, ale znowu jest strasznie ciężki i zapięcie z tyłu luzuje się podczas noszenia.
  • #4 19610926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19610941
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 792
    Mam. Chwalę sobie. Używam na jedno oko z powiększeniem x10. Większe powiększenie jest dla mnie niepraktyczne.
    Led używam. Bez niego często byłoby ciężko. Z drugiego oka zdjąłem wszystko, co się dało.
    Niestety nie jest to mikroskop stereo, jakby się mogło wydawać.
  • #6 19610942
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Justyniunia napisał:
    nie ma możliwości, żeby jedno i drugie oko obserwowało ten sam punkt.
    Po pierwsze to nie są okulary jubilerskie, tylko zwykła zabawka. Sam coś takiego kiedyś dostałem w gratisie do czegoś (wyglądało podobnie).
    Po drugie, raczej nie są przeznaczone do patrzenia obuocznego, bo każda lupka ma inne przybliżenie. W tym moim wynalazku prawym okiem widzę ostro z ok. 2,5 cm, natomiast lewym z ok. 1 cm, ale z większym powiększeniem.
    Żeby przy obserwacji raz jednym, raz drugim okiem, łatwiej zlokalizować obiekt, przegiąłem poprzeczkę nad nosem o ok. 45°.
    Zabawka, ale na moje skromne (nie jubilerskie) potrzeby czasem bywała przydatna. ;)
  • #7 19611006
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Jarzabek666 napisał:
    A nie przyszło ci do głowy że człowiek zawsze ma "Oko dominujące" i nie wiadomo czy to prawe czy lewe, i prościej taniej producentowi stworzyć podwójne by sam użytkownik wybrał, niż każde osobno oprawki i lupa dla lewego oka i prawego?

Prościej i taniej, to jeden okular przesuwany na lewe, bądź prawe oko. Są takie, są dużo tańsze, a funkcjonalnie podobne - też możesz patrzeć jednym okiem na raz.

Zabawka zabawką, trochę zmyliło mnie to, że są do kupienia w sklepach, a nie tylko u Chińczyków i allegro, co sugerowało, że będzie to trochę różniący się produkt od zwykłej tandety.

Nie narzekam, po prostu nie polecam.
    W tej cenie można kupić 10 różnych lup.
    Gdyby można było w nich pracować to ok, a żeby popatrzeć sobie na coś przez chwilę, nie potrzebne są okulary. Wystarczy takie coś, czy nawet sama soczewka.

• #8 19611031
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Zatem, czy ktoś z was użytkuje takie, przez które widać powiększony obraz z odległości np. 30-40 cm? Albo żeby samodzielnie można było wydłubać drzazgę ze stopy, bez Yogi?
  • #9 19611052
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Taki hełmofon mam w pracy, optycznie idealny, ale do noszenia masakra.

Może by przenieść temat do warsztatu, czy chociaż ogólnych i zmienić tytuł. Każdy podzieli się swoimi spostrzeżeniami i wybierzemy razem coś ciekawego.
  • #10 19611071
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Justyniunia napisał:
    Taki hełmofon mam w pracy,

A co jest w nim "fon"?
    Gra, buczy i ciśnie w głowę.
    Mam tez problemy ze wzrokiem, więc temat mnie zainteresował.
    Ciekawe jak tych wynalazków użyć mając okulary na nosie?
  • #11 19611138
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    jack63 napisał:

A co jest w nim "fon"?
    Gra, buczy i ciśnie w głowę.

Bardziej hełmoskop. :-)
  • #12 19611189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19611192
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    jack63 napisał:
    Justyniunia napisał:
    Taki hełmofon mam w pracy,

A co jest w nim "fon"?

Użytkowniczka w trybie odbioru lub nadawania. ;)
  • #14 19611258
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Justyniunia napisał:

Teraz tak się zastanawiamy...
    Po jaka cholerę dwa okulary, skoro powiększenie jest tak wielkie, że trzeba zbliżyć się do obserwowanego przedmiotu na 1cm, a wtedy nie ma możliwości, żeby jedno i drugie oko obserwowało ten sam punkt.

Buahahaha - dobre!
    Justysia, bo to wszystko jest do bani! Ja już wszystko przetestowałem i dopiero moje ostatnie "okulary" spełniają wszystkie wymogi i teraz mogę nawet urwaną pająkowi nogę przylutować.

Zobacz co zmotałem:
    - na OLX kupiłem zawodowy mikroskop stereoskopowy MEOPTA (okazał się nawet lepszy niż krajowy PZO i ruski MBC) za mniej niż 400 zł - choć nie miał statywu, bo był zdemontowany z jakiejś maszyny pomiarowej,
    - na alledrogo kupiłem ramię ze sprężyną gazową do monitora LCD,
    - domotałem z kawałka alu o przekroju kwadratowym przejściówkę z łapy na monitor do korpusu monitora.

Teraz mam super oklulary o powiększeniu od x3 do x32 gdzie przy minimalnym powiększeniu odległość przedmiotu od obiektywu wynosi 200 mm a przy maksymalnym powiększeniu około 130 mm.

Mimo, iż wzrok mam jeszcze dość dobry, to i tak już wszystko robię pod mikroskopem, bo obraz jest brzytwa i w trójwymiarze oraz niespotykanej głębi ostrości.

Takie coś wymotaj, to "stary" będzie bardzo zadowolony z efektu!

Okulary jubilerskie - gdzie logika?IMG_50..JPG (2.17 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Pozdrawiam!
  • #15 19612591
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Takie niedawno kupiłem;
    TechEkspert napisał:
    Być może w założeniu miało to działać z większej odległości, ew. w wersji z podnoszonymi soczewkami:https://allegro.pl/oferta/okulary-powiekszajace-x25-levenhuk-zeno-vizor-g4-10845008521

A że jestem niedowidzący od urodzenia na prawe oko to po prostu odpiąłem prawy okular. Fajne i lekkie oraz tanie. Zestaw wymiennych okularów też przydatny, minus taki że trzeba mocno zbliżać się do oglądanego detalu co w moim przypadku przy lutowaniu SMD skończyło się przypaleniem nosa kolbą lutownicy :D. Wcześniej dawałem sobie radę bez okularów nawet przy SMD, po udarze wzrok w lewym oku mocno mi się pogorszył i początkowo używałem lupy zegarmistrzowskiej z doklejonymi gumkami aby trzymała się na głowie. Akurat te z linku @TechEkspert są bardzo lekkie i po kilku miesiącach nauczyłem się "patrzeć poza nimi" aby trafić np. w szpulkę spoiwa grotem lutownicy :D.
  • #16 19613527
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Justyniunia napisał:
    Po jaką cholerę dwa okulary

Chodzi o sprzedaż. Badziewia (na aliexpress 10 zł z wysyłką) z jednym okularem nikt nie kupi. Niektórzy co uczciwsi sprzedawcy uprzedzają: "jednocześnie można patrzeć przez jeden okular", reszta sprzedawców ma to gdzieś. Być może w instrukcji jest podobna notka.

Justyniunia napisał:
    Taki hełmofon mam w pracy, optycznie idealny, ale do noszenia masakra.

Wszystko klony sprzętów z USA/Niemiec sprzed 20-30 lat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy okularów jubilerskich, które zostały zakupione jako prezent dla modelarza. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do ich funkcjonalności, zwracając uwagę na problem z bliską odległością obserwacji (1 cm), co uniemożliwia jednoczesne używanie obu oczu. Wiele osób sugeruje, że okulary te są bardziej zabawką niż narzędziem do precyzyjnej pracy. Wskazano na alternatywy, takie jak hełmy z wymiennymi soczewkami, które oferują lepszą ergonomię i możliwość obserwacji obuocznej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami okularów i lup, podkreślając, że większe powiększenie jest często niepraktyczne. Wspomniano również o problemach z ciężarem i wygodą noszenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA