logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]

MotoMan 31 Paź 2005 13:39 14071 30
REKLAMA
  • Na początku chciałem podziękować szczególnie dla esh0, którego nieźle wymęczyłem i bez niego raczej nie powstałby ten wzmacniacz, oraz dla mojego tata i dla jego kumpli z pracy, dzięki którym powstała obudowa.

Założenie.
    Więc założeniem było zrobienie prostego, w miarę taniego wzmacniacza, który był by wstanie napędzić moje podłogówki.

Układ wzmacniający.
    Wybór padł na LM3886, chociaż na początku wahałem się nad TDA7294, ale skutecznie mnie od tego odwiedliście i teras jestem wam wdzięczny. Nie było mowy o żadnych tranzystorach. Ponieważ był to mój pierwszy wzmacniacz dlatego miało to być coś prostego i zbytnio nie skomplikowanego, tak żebym mógł bez problemu się połapać i zdobyć praktykę na przyszłość. Mój wybór padł na aplikacje Veteran a’la esh0, gdyż wszystko było bardzo ładnie opracowane i wręcz podane na tacy, później wpadła mi jeszcze w ręce aplikacja kitu AVT ale już pozostałem przy pierwszym projekcie.

Elektronika.
    Do zbudowania wzmacniacza użyłem ogólnie dostępnych elementów, nie bawiłem się w jakieś wyrafinowane kondensatory albo rezystory, ponieważ po prostu nie stać mnie na to. Płytki pod wzmacniacz wykonałem sam metoda mazaczka tak na dobry początek.
    Elementy:
    Rezystory 2W, tolerancja 5%
    Kondensatory elektrolityczne: Teapo 50V, 105o C
    Foliowe: MKT 50V
    Na wejściu LM3886: 2,2uF/50V MKSE tolerancja 10%
    Potencjometr 2x47k logarytmiczny typu B (co prawda mógł by być trochę większy, ale już ten został)

Zasilacz.
    Za zasilanie odpowiada transformator toroidalny 250VA 2x24V kupiony w firmie www.toroidy.pl, a że firma ta mieści się nieopodal mojego miasta zaoszczędziłem trochę pieniędzy na przesyłce. Za filtrację odpowiadają kondensatory 4700uF/50V, 85oC po dwa na gałąź zasilania. Pozostałe elementy to :
    Mostek prostowniczy 25A/500V
    Bezpiecznik topikowy szybki 3A na dodatniej szynie zasilania
    Zwora :]

Przewody:
    Sygnałowe: ekranowany kable mikrofonowy.
    Głośnikowe: kabel z miedzi beztlenowej 2,5mm^2.
    Zasilanie jakiś prosty kabelek sam nie wiem co to.

Obudowa.
    Obudowa został zrobiona prze mojego tatę i jego kolegów z pracy ( za co im wszystkim dziękuję) z blachy aluminiowej 2mm. Powstała ona z jednego arkusza blachy odpowiednio powyginanej na gintarce, pospawanej, a następnie wyszlifowanej i wypolerowanej na glanc. Efekt końcowy oceńcie sami. Subtelnym uzupełnieniem obudowy jest przedni panel ofornirowany i przycięty przez mnie, oraz elegancka gałka potencjometru zrobiona prze mojego tatę.

Chłodzenie.
    Do chłodzeni scalczków zastosowałem niewielkie radiatory o wymiarach 50x80 (wymiar powierzchni do której można przymocować układ) i dodatkowo zaaplikowałem małe wiatraczki 50x50x10 które są przykręcone pod radiatorami. Pobierają one powietrze z pod obudowy kierując strumień powietrza na żebra radiatorów. Wiatraki zostały podłączone do zasilacza głównego poprze odpowiedni rezystor, dodatkowo połączyłem równolegle z wiatraczkiem kondensatory elektrolityczny i monolityczny (tu ukłon w stronę m@rka) które swoją filtracją zapobiegają różnym niepotrzebnym zmiano dźwięku w głośniku wysokotonowym.

Odsłuch.
    Do poważnych odsłuchów dojdzie jak skończę druga kolumnę, ale na razie ze wzmacniacza jestem zadowolony. Nie dość ze zrobiłem go sam to potrafi on jeszcze nieźle grac i zadziwić niejednego.

Dodatki.
    Dodatkowym gadżetem do wzmacniacza jest super, ultra krzywy stolik pod niego. Powstał ona z sosnowych desek oheblowanych przez mojego wujka (znowu podziękowania) i połączonych przeze mnie w jedną całość. Na stolik zostały nałożone trzy warstwy lakieru Domalux połysk. A czemu jest ona taki krzywy?? Bo powstał niskim nakładem kosztów w sumie 0zł z desek, które walały się nieużywane :D
    Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan] Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]

Koszty.
    2x LM3886 z przesyłką: 34zł
    Trafo: 57zł
    4 kondensatory 4700uF/50V: 4x6zł= 24zł
    Potencjometr: 7zł
    Mostek: 7zł
    Pozostałe elementy bierne: 16zł
    Przewody: 7zł
    Radiatory: 2x6zł= 12zł
    Wentylatory: 2x8,5zł= 17zł
    Pozostałe części (gniazda, wtyki, podstawki, laminat, przełączniki, środek trawiący itp.): 44zł

SUMA: 225zł

Nie jest źle nie wliczając tego ze nie musiałem kupować obudowy, padniętego scalaczka, który został mi wciśnięty i musiałem zakupić nowy, kilku części które trzeba było wymienić. Mimo tego i tak jestem zadowolony.

Podsumowując zbudowałem niezły wzmacniacz własnymi rękoma za akceptowalną cenę, czyli cel osiągnięty. Satysfakcja najważniejsza i spełniona w 100%, a za wszystko inne zapłacisz karta Master Card.

Zdjęcia.

Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    MotoMan
    Poziom 14  
    MotoMan napisał 124 postów o ocenie 3. Mieszka w mieście Białystok. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1943352
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Konstrukcja bardzo fajna, tylko ten stolik, lepiej bez niego. Nie masz za małych radiatorów na te LM??
    Ogólnie oceniam to na 5, bardzo fajna jest ta obudowa (bez stolika)
  • #3 1943419
    Viper_One
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    fajna obudowa, wygląda trochę jak szuflada ;) możnaby go zamaskować w szafie :P

A tak serio, to bardzo ciekawy i porządny kawał sprzętu.
  • #4 1943420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1943449
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    No i wreszcie obudowa z dziurkami na chłodzenie - widzę że przesledziłeś temat poruszany na tym forum :)
    Gratulacje, fajna rzecz i na pewno zachęci wielu innych do stworzenia własnych konstrukcji a o to chodzi przecież.
  • #6 1944254
    MotoMan
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzieki za miłe słowa :]

Jesli chodzi o chłodzenie to wspomagane jest dodatkowo wentylatorakami więc nie ma problemu jeśli chodzi o małe radjatory.

Otwory w górnej pokrywie zrobiłem dla dobra wzmacniacza i swobodnego przepływu powietrza, a głownym celem było zapewnienie odpowiednich warunków pracy dla układu. Mimo tego i tak wzmacnaicz nie stracił na estetyczności :D

Przy 4 ohm i tym zasilaczu LM powinien wyciągnac tak 85W i w góre.

Jesli chodzi o skojarzenie z szufladką to jakoś każdy ma takie :] Mimo tego od początku gdy zobaczyłem wzmacniacz esh0 naszła mnmie myśl z drewaninym panelem, bo jak wiadomo drewno uszlachetnia a w połączeniu z aluminium daje ciekawy efekt który w tym wypadku mnie satysfakcjonuje. Troche dziwie sie ze sam nie skojarzyłem jego z szufladą ;)

A Stolik narazie mi nie przeszkadza i nie jest tak źle, chociaż ludzie biorą go z karmnik dla ptaszków :D
  • REKLAMA
  • #7 2104808
    MotoMan
    Poziom 14  
    No to tak gałka zostal zminioną na dużą aluminiową. Polakierowałm ja lakierem domalux a że w jego skład chyba wchodzi olej to troche zżółkła :], ale sie nie gniewam :D

Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]Wzmacniacz stereo na LM3886 [MotoMan]
  • #8 2106103
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    lagancko... bardzo bardzo ładnie...
    ale jak dla mnie za bardzo przypomina szufladę....

co do elektroniki dał bym większa filtrację prądu i dodał kondesatory ceramiczne
    same lm3886 dobrze znam i bardzo lubię :D a obudowa na ich miarę
  • #9 2106680
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    A moze by tak jakoms komode do tej szufladki dorobic zamiast tego stolika ;)
    Ogolnie konstrukcja bardzo ladna,starannie wykonana.

Pozdro
  • #10 2113092
    ProLuke
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do autora czy moglby zamiescic dokladny opis tego zmacniacza czyli wzor plytki, wykaz elementow, widok od strony elementow, parametry techniczne czy ten wzmacniacz ma jakaś przedwzmacniacz nie rozumiem po co jest ten potencjometr czyżby siła głosu ??
  • #11 2124051
    wsmpw
    Poziom 18  
    właśnie ja mam taką samą prośbę jak ProLuke ponieważ ta konstrukcja mnie bardzo zachęciło do zrobienia takiego samego wzmacniacza a ile on wyciagnie przy obciażeniu 8 ohm? i czy trzeba go przerabiac w jakiś istotny sposób pod głośniki 8 ohm i jakiś schemat tegoż oto sprzętu też by sie przydał bym był bardzo wdzieczny
  • #12 2124840
    MotoMan
    Poziom 14  
    Potencjometr to przedwzmacniacz ;)
    Przy 8ohm wzmcnaicz jest w stanie wyciagnąć do 60W, przy 4ohm do 100W.
    Radze zadbać o dobre chłodzenie od lm'ów bo nieźle grzeją ;)

Elementy:
    C1=2,2uF MKT
    C2=100uF elektrolit
    C3=1000uF elektrolit
    C5=100nF MKT
    C6=100nF MKT
    C8=1000uF elektrolit
    C9=220nF MKT
    C10=10uF elektrolit
    R1=220 OHM
    R2=10k
    R3=10k
    R4=470
    R5=4,7
    R6=22k
    U1=LM3886TF
    L1= 10 zwojów drut 1mm rdzeń 5mm

>> http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=11631&p=1 tutaj macie szerszy opis twórcy aplikacji.
    Załączniki:
    • schemat.JPG (22.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • plytka strona elementów.JPG (23.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2125024
    wsmpw
    Poziom 18  
    wszystko ładnie pieknie ale płytke rysowałeś z tego rysunku cojest w załżczniku u mnie ?? a i daj jeszcze płytke zasilacza i elementów użytych w nim na tej stronie co podałes trudno sie połapać o co chodzi
    Załączniki:
    • 185138_1.jpg (14.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2130773
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    nic dodać nic ująć.dobrze wykonana robota.przeczytałem cały temat i z tego co piszesz wnioskuje że do sprawy podeszłeś poważnie-tak trzymać.
  • #16 2559833
    DSP
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mógłby mi ktoś podać podkładne wymiary płytki???
  • #17 2560150
    MotoMan
    Poziom 14  
    57 x 45 [mm] ;)
  • #18 2561713
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jak na pierwszy projekt to bardzo dobrze no i ten lm3886,
  • #19 2563879
    Lukasz3232
    Poziom 19  
    Ocena: 158
    Super sprzęt. Dodatkowo proponuję przenieść potencjometr i zamontować go tuż obok gniazd line-in a na ośkę założyć pręt przedłużający do pokrętła na froncie. Skróci się wówczas droga sygnału i nie będzie łapał zakłóceń od zasilacza.

Może przesadzam, ale wzmacniacz jest tak dopracowany, że żadne zmiany oprócz tej powyżej nie przychodzą mi do głowy.
  • #20 2566502
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Chłopie, lepsze niż mój TDA2030A. Wykończonko fajne, koszty nawet niskie, lecz jakbyś się uparł to by wyszło ok. 190 zł. Aha i radzę zrobić chociaż pasywną regulację tonów. Może go kiedyś zbuduję...
    A podobno LM3886 mają słaby bas. Czy to prawda?
    I czy potrzeba do tego wzmaka przedwzmacniacz?
  • #21 2567141
    MotoMan
    Poziom 14  
    Przedwzmacniacz to potencjometr i starczy to jest wersja minimalistyczna. Regulacja tonów?? a na co to komu :D przy dobrych kolumnach nic nie trzeba regulowac ma być neutralnnie i naturalnie :]

Koszt wiem jaki jest mozna by było taniej ale staralem sie unikać przesyłek, a cena wcale nie jest tak wysoka.

P.S Dzieki za wszytkie miłe opinie ;) Odrazu zapowiem że przymierzam sie do przycięcia panelu i wymiany gniazd głosnikowych bo te już dawno gwintu nie mają :]
  • #22 2620561
    musias
    Poziom 11  
    witam, a ja mam pytanko odnośnie zasilania wentylatorków, mógł byś napisać jakie kondensatorki zastosowałeś do filtracji

ps ładna konstrukcja
  • REKLAMA
  • #23 2621307
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    a dlaczego LM3886 ja myslalme nad dotowymi ukladami mosfet 200 co o tym sadzicie nienzam sie na tym za bardzo ale kolega ma jakies pojecie jak co gdzie i chcemy po jednym takim cacku sobie zbudowac
  • #24 2621454
    Iwan188
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Do czego slużą dwa włączniki z tyłu obudowy?
  • #25 2622432
    MotoMan
    Poziom 14  
    Przy wentylatorakch zastosowałem filtr w postaci kondensator elektrolityczny 100uF i ceramiczny 100nF połaczonych równolegle z wiatraczkiem.

młody1921 oczywiscie dobry tranzystor w dobrej aplikacji zagra ładniej od Lm'a daltego powoli zaczynam sie zastanawiać nad jakimś dobrym wzmkaiem na tranach.

Jeden wyłącznik to wyłacznik głowny a drugi szerszy to wyłącznik wentylatorków ;)
  • #26 2623255
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam! szczeże powiem że podoba mi się ta konstrukcja szczegulnie ta metalowa obudowa ładnie się prezentuje jedyne co ja bym zmienił to przedni panel na aluminiowy wsadził niebieską diodke i było by cacy ale jeżeli taki panel tobie sie podoba to dobrze ( w końcu to tobie sie ma podobać ), co do elektroniki to widze że zastosowałeś mocne trafo co do układów niewiem jak grają słyszałem tylko marne tda ale skoro wybrałeś lm to znaczy że grają lepiej :D ogulnie 4 +
  • #27 2638908
    musias
    Poziom 11  
    ok dzieki, a w jaki sposob obnizyles napiecie, dla wentylatorków, rezystorkiem?
  • #28 2996517
    Trol 2006
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    chyba rezystorkiem
  • #30 3003014
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Szuflada szuflada:P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, niedrogiego wzmacniacza stereo opartego na układzie scalonym LM3886, wybranego zamiast TDA7294 ze względu na lepsze właściwości i prostotę konstrukcji. Projekt opiera się na aplikacji Veteran a’la esh0, z dodatkowym zasilaczem symetrycznym według instrukcji z elektrody. Wzmacniacz ma moc około 85-100 W przy 4 Ω oraz do 60 W przy 8 Ω, wymaga jednak dobrego chłodzenia, które zapewniono przez otwory wentylacyjne i wentylatory z filtracją kondensatorową (100 µF elektrolit + 100 nF ceramiczny). Potencjometr pełni rolę przedwzmacniacza (regulacji głośności), a konstrukcja jest minimalistyczna, bez dodatkowej regulacji tonów, co ma zapewnić neutralne brzmienie. Obudowa wykonana jest z aluminium z drewnianym panelem frontowym, co spotkało się z pozytywnymi opiniami, choć niektórzy porównywali ją do szuflady. Wzmacniacz wykorzystuje elementy takie jak kondensatory MKT i elektrolityczne oraz rezystory o różnych wartościach, a także cewkę L1. Dyskutowano także o ewentualnej modernizacji panelu i gniazd głośnikowych. Poruszono temat alternatywnych układów MOSFET oraz filtracji zasilania wentylatorów. Całość konstrukcji została oceniona jako solidna i zachęcająca do samodzielnego budowania wzmacniaczy.
REKLAMA