Wszystko zaczęło się od niedokończonego (nie wykorzystanego) projektu klawiatury USB pisanej w Bascom ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3754939.html ) na Atmega8. Pierwotnie miał to być symulator hamulca ręcznego w grze samochodowej o który zostałem poproszony przez znajomego. W między czasie kupił sobie oryginalny/gotowy taki hamulec i cały projekt wylądował w szufladzie. Od dłuższego czasu bardzo amatorsko bawię się frezarką CNC, i usilnie utrzymuje się przy DOSowskich aplikacjach, które sterują maszyną przez port LPT. Sprawia mi to niebywałą przyjemność, choć to nie temat tego projektu
Moja klawiatura ma tylko 6 przycisków, ale jak na moje amatorskie potrzeby to w zupełności wystarcza. Standardowa klawiatura również jest wpięta w port USB, więc można jej używać w każdej chwili równolegle z moją. Funckje/sekwencje klawiszy które zaimplementowałem w moją klawiaturę:
1. ESC – Dla CNCGRAF i TurboCNC ta sama funkcja
2. Otwórz plik (TurboCNC: ESC > Alt+F > R ; CNCGRAF: ESC > F2) [PINB.1]
3. Jazda referencyjna (TurboCNC : ESC > Alt+S > H ; CNCGRAF: ESC > F10 > F8) [PINB.2]
4. Jazda ręczna JOG (TurboCNC: ESC > Alt+S > J ; CNCGRAF: ESC > F10) [PINB.3]
5. Zapis pozycji „0” (TurboCNC: ESC > ESC > Alt+S > J > alt+M > O > ESC ; CNCGRAF: ESC > F10 > F2 > F3 > F4 > F5) [PINB.4]
6. Rozpocznij frezowanie (TurboCNC: ESC > F6 ; CNCGRAF: ESC > F9) [PINB.5]
Jest jeszcze przełącznik suwakowy który przełącza tryb klawiatury między CNCGRAF a TurboCNC. [PINC.1]
Jak widać trochę tych sekwencji jest żeby wykonać proste/codzienne czynności szczególnie w przypadku TurboCNC. Każda sekwencja zaczyna się od klawisza ESC’ape by utrzymać w miarę możliwości zawsze ekran początkowy.
Wisienką na torcie są trzy diody. Dwie wskazują czy klawiatura pracuje w trybie CNCGRAF [Portc.4] czy TurboCNC [Portc.5] , a trzecia sygnalizuje wysyłanie sekwencji klawiszy [Portc.3].
„o…Budowa”
W sumie ten projekt powstał z tego co miałem pod ręką. Nie kupowałem kompletnie nic. Płytka jak wspomniałem wyżej to niewykorzystany projekt, obudowa to model Z29 firmy „Kradex”, która szczerze powiedziawszy średnio mi się podoba. Przyciski zwykłe bez wodotrysków ze sprężynkami w środku. Całość wypełniona przewodami i termo glutem, co jak dla mnie zrozumiałem jest w projekcie „bez projektu” z potrzeby chwili.
„Problemy”
Oczywiście nie obyło się bez nich. Sporo czasu zajęło mi ogarnięcie przycisku „Left Alt” w bibliotece SWUSB Bascom potrzebnego do TurboCNC. Jak już udało mi się zrozumieć o co chodzi, pojawił się kolejny problem. Na systemie Windows w którym testowałem klawiaturę działało wszystko idealnie. Na FreeDOS’ie z kolei sekwencja ALT+litera odbierane były odwrotnie
„Wrażenia”
No cóż… projekt nie jest ani piękny, ani zaawansowany. Ja potraktowałem go jako tymczasową pomoc w obsłudze TurboCNC, i nie dbałem o jego trwałość, wykonanie i estetykę. Jak się sprawdzi może zagości u mnie na stałe już w jakiejś lepszej, bardziej dopracowanej formie. Póki co uważam że ułatwia mi zabawę z CNC, i śmiało mogę ogłosić mój mały sukces
Projekt powiązany z :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3754939.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3836133.html