logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel słoneczny podaje napięcie, ale nie ładuje...

avopl 29 Cze 2022 19:34 7584 8
REKLAMA
  • #1 20081059
    avopl
    Poziom 10  
    Witam, mam taki problem - panele słoneczne pokazują napięcie na regulatorze oraz na mierniku od 10 do 16V w zależności od słońca, ale nie ładują mi akumulatorów. Jest to sprawdzone na dwóch regulatorach, pierwszym 30A a drugi 20A obydwa nowe Dlaczego panele pokazują napięcie, ale nie ma ładowania w amperach? System który mam zamontowany ma około 7 lat.
    Dodam, że taki problem pokazał się po ściągnięciu paneli z dachu i zamontowaniem ich jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #2 20081103
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 222
    Sprawdź porządnie wszystkie połączenia. Zdarzyło mi sie wymieniać jeden konektor oryginalny przy panelu. Jeśli napięcie to tylko te podane wyżej to podłącz na chwilę żarówkę samochodową stosownej mocy. Powinna świecić. Potem idź dalej po kolei.
  • REKLAMA
  • #3 20087338
    helloyabka
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym się podpiąć pod temat. W moim przypadku panel 320W regulator PWM 20A, nowy akumulator AGM 100Ah. Podłączyłem cały zestaw wieczorem (napięcie na akumulatorze było 12,8V), przez noc rozładowywanie akumulatora - podłączony laptop przez przetwornicę przez kilka godzin + jakieś telefony. Rano napięcie na akumulatorze ok. 12,2 V, z regulatora napięcie 12,5 - 12,7 V (z panela jak odłączyłem na kablach pokazuje mi ok. 36V). Moje pytanie: czy ładowanie nie powinno być wyższe? Mam obawy czy przy takich napięciach naładuje mi się w ogóle akumulator, sprawdzałem w słoneczny dzień. Proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20087397
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    helloyabka napisał:
    Proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić.

Najlepiej prąd wychodzący z panela oraz prąd ładowania aku.
    Najwygodniej miernikiem cęgowym do prądu stałego.
  • #6 20087521
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    helloyabka napisał:
    Witam, chciałbym się podpiąć pod temat. W moim przypadku panel 320W regulator PWM 20A, nowy akumulator AGM 100Ah. Podłączyłem cały zestaw wieczorem (napięcie na akumulatorze było 12,8V), przez noc rozładowywanie akumulatora - podłączony laptop przez przetwornicę przez kilka godzin + jakieś telefony. Rano napięcie na akumulatorze ok. 12,2 V, z regulatora napięcie 12,5 - 12,7 V (z panela jak odłączyłem na kablach pokazuje mi ok. 36V). Moje pytanie: czy ładowanie nie powinno być wyższe? Mam obawy czy przy takich napięciach naładuje mi się w ogóle akumulator, sprawdzałem w słoneczny dzień. Proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić.

Napięcie będzie się podnosić wraz z postępem ładowania. Wszystko zależy od prądu ładowania. Napięcie ładowania odzwierciedla niejako stan aktualnego naładowania/rozładowania akumulatora.

Pozdr
  • #7 20087646
    helloyabka
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi, pomiary prądu będę mógł zrobić dopiero w weekend. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ładowania drugiego akumulatora (64Ah samochodowy - kilkuletni), czy podłączyć go równolegle do tego regulatora gdzie mam podpięty aku 100Ah AGM, czy lepiej oddzielnie to podłączyć pod drugi regulator, no i oczywiście pytanie czy ten panel 320W będzie w stanie naładować te dwa akumulatory?
  • #8 20087649
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Jeżeli chcesz podłączać równolegle akumulatory to muszą one być o tych samych parametrach.

Pozdr
  • #9 20087672
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    helloyabka napisał:
    czy lepiej oddzielnie to podłączyć pod drugi regulator,
    Drugi regulator do tego samego panelu - to raczej będzie zamęt w instalacji - będą sobie wzajemnie podbierać prąd choć przy PWM może jakoś zadziała.
    helloyabka napisał:
    no i oczywiście pytanie czy ten panel 320W będzie w stanie naładować te dwa akumulatory?
    A ile dni słonecznych przewidujesz na pełne ładowanie?
    Obecnie to szacuje, że pełne ładowanie to 2-3 dni słoneczne. Nie podałeś dokładnych danych panelu ale zmierzyłeś napięcie na złączach bez obciążenia regulatorem - 36V - to prawdopodobnie da napięcie punktu mocy maksymalnej 28-30V co przy 320W da prąd dla mocy maksymalnej ok 11A (te dane powinny być na tabliczce panelu)
    Dla naładowania 100Ah od pełnego wyładowania do pełnego naładowania potrzebujesz jakieś 120 do 140Ah (bo straty w czasie ładowania - taka chemia tego ogniwa). Powiedzmy, że dla twojego wyjdzie 12 godzin ładowania - znaczy potrzebujesz słońce w najlepszymi punkcie dnia przez 12 godzin. Niestety prze Kopernika słońce nie świeci ciągle tak jak w astronomiczne południe i pewne szacunki podają, że panel produkuje tyle energii elektrycznej w ciągu doby jakby pracował 4-5 godzin z pełna mocą - czyli 12 godzin to 3 dni, jak przyjąć długie dni teraz to może uzyskasz produkcje jak dla 6 godzin na dobę to tylko 2 dni.
    Pamiętaj to tylko szacunki inżynierskie i dopiero na własnej instalacji zobaczysz ile to trwa.
    Co do regulatora PWM - przy takim napięciu panelu PV i akumulatorze 12V tracisz ponad połowę mocy panelu. Regulator PWM nie zwiększy prądu ładowania akumulatora - popłynie najwyżej tyle co wyprodukuje w danym momencie panel. Napięcie na zaciskach akumulatora wymusza stan jego naładowania a różnica między 28-30V a 12-14,4V akumulatora traci się na panelu.
    Gdybyś chciał odzyskać większość traconej mocy to musisz zmienić regulator na MPPT - taki przetworzy wyższe napięcie panelu na niższe akumulatora oddając większy prąd - w tym wypadku około 2x większy czyli 2x szybsze ładowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z panelami słonecznymi, które pokazują napięcie od 10 do 16V, ale nie ładują akumulatorów. Problem pojawił się po ponownym zamontowaniu paneli. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie połączeń, użycie żarówki do testowania prądu oraz pomiar prądu ładowania. Wskazano, że napięcie na akumulatorze może rosnąć powoli, a dla pełnego naładowania akumulatora AGM 100Ah potrzebne są odpowiednie warunki słoneczne. Użytkownik pyta również o możliwość podłączenia drugiego akumulatora 64Ah równolegle do systemu, co może wprowadzić zamieszanie w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA