Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam_jta_ napisał:A jakie masz napięcia baza-emiter i kolektor-emiter tego 2N3055?
Mam wrażenie, że na tym schemacie brak jakiegoś połączenia: Tr2 pin 5 z plusem C1.
leszeksz2 napisał:_jta_ napisał:A jakie masz napięcia baza-emiter i kolektor-emiter tego 2N3055?
Mam wrażenie, że na tym schemacie brak jakiegoś połączenia: Tr2 pin 5 z plusem C1.
Fakt zapomniałem dorysować połączenie między Tr2 a plusem. Już poprawione. Napięcia zmierzę jutro.
leszeksz2 napisał:Co do napięć to baza - emiter wynosi ok 1V, zaś emiter - kolektor napięcie zasilania.
leszeksz2 napisał:Oczywiście. Przetwornica teraz pracuje z większą sprawnością ze względu na większą β tranzystorów krzemowych. Zmień wartości R1 i R2 na 1 kΩ, albo faktycznie zasilaj z niższego napięcia. Możesz oczywiście podnieść napięcie wyjściowe na zasilanie linii, przez zastosowanie kondensatorów C1 i C2 na wyższe napięcie pracy i tranzystora T3 z większym dopuszczalnym Uce, ale może to spowodować przebicie izolacji uzwojeń transformatora WN.Czy zmiana tranzystorów T1 i T2 mogła wpłynąć na zwiększenie napięcia wytwarzanego przez przetwornicę?
_jta_ napisał:leszeksz2 napisał:Co do napięć to baza - emiter wynosi ok 1V, zaś emiter - kolektor napięcie zasilania.
Napięcie baza-emiter wypadałoby zmierzyć nieco dokładniej, nie "około", 1V to raczej dużo. Kolektor ma zasilanie z C1 - było 100V?
Krzysztof Kamienski napisał:Możesz oczywiście podnieść napięcie wyjściowe na zasilanie linii, przez zastosowanie kondensatorów C1 i C2 na wyższe napięcie pracy i tranzystora T3 z większym dopuszczalnym Uce, ale może to spowodować przebicie izolacji uzwojeń transformatora WN.