logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny pastuch - szukam schematu lub wskazówek

prociomen007 13 Lip 2022 07:21 1527 17
REKLAMA
  • #1 20099592
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Trafiło do mnie takie urządzenie. Tabliczka znamionowa jest niestety nieczytelna. Polska produkcja.

Czy ktoś posiada jakiś schemat albo potrafi mnie na takowy naprowadzić? Ewentualnie czy ktoś jest w stanie wskazać gdzie podłącza się akumulator a gdzie jest wyjście wysokiego napięcia?
  • REKLAMA
  • #2 20099599
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    A możesz zrobić i wstawić nieco lepsze zdjęcia? Najlepiej takie, gdzie elektryzator będzie widać z kilku stron, a najistotniejsze fragmenty nie będą niedoświetlone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20099729
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    To zapewne IPB-67. Ze schematem będzie ciężko.
  • #4 20101082
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Mam wrażenie, że oznaczenie "pod napięciem" z piorunem pokazuje, gdzie ma być wysokie napięcie.

Większym problemem może być określenie, gdzie ma być '+', a gdzie '-' baterii (jeśli na zasilanie bateryjne), oraz jakie ma być napięcie zasilania.

Zacznij od popatrzenia, gdzie są kondensatory elektrolityczne, gdzie mają '+', gdzie '-', na jakie są napięcie, jaką mają pojemność...
  • #5 20101120
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    Układ gniazd może być analogiczny jak w EBS-81. A to oznacza, że przewód ogrodzenia z wysokim napięciem byłby od góry, a uziemienie od dołu. Można to łatwo potwierdzić tak jak proponuje kol._jta_
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20525969
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Również posiadam ten pastuch. Jest to IPB-67. Chciałem uruchomić go. Na początku nie działał i pobierał bardzo duży prąd. Układ za przetwornicą działa, tylko trzeba było zasilić go napięciem minimum 18V . Okazały się uszkodzone tranzystory ASY34. Z racji że nie są dostępne (germanowe) zastąpiłem je krzemowymi BD244. Wszystko ruszyło i działa. Sprawdziłem napięcia i na kondensatorze C1 za mostkiem prostowniczym jest ok 100V! Zaś kondensator jest na 63V. Czy coś jest nie tak? Czy to nie za dużo?
    Napięcie zasilania pastucha 5.6-6V

• REKLAMA
  • #8 20526307
    leszeksz2
    Poziom 16  
    2n3055 jest sprawny. Wszystko działa jak trzeba tylko te napięcie na C1 jest duże. Boję się że kondensatorC1 i tranzystor
    T3 nie wytrzyma takiego napięcia.
    Czy zmiana tranzystorów T1 i T2 mogła wpłynąć na zwiększenie napięcia wytwarzanego przez przetwornicę?
  • REKLAMA
  • #10 20526846
    leszeksz2
    Poziom 16  
    _jta_ napisał:
    A jakie masz napięcia baza-emiter i kolektor-emiter tego 2N3055?

Mam wrażenie, że na tym schemacie brak jakiegoś połączenia: Tr2 pin 5 z plusem C1.

Fakt zapomniałem dorysować połączenie między Tr2 a plusem. Już poprawione. Napięcia zmierzę jutro.
  • #11 20527129
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    leszeksz2 napisał:
    _jta_ napisał:
    A jakie masz napięcia baza-emiter i kolektor-emiter tego 2N3055?
    Mam wrażenie, że na tym schemacie brak jakiegoś połączenia: Tr2 pin 5 z plusem C1.

Fakt zapomniałem dorysować połączenie między Tr2 a plusem. Już poprawione. Napięcia zmierzę jutro.

Brakuje jeszcze połączenia emitera T3 z napięciem ujemnym
  • #13 20527975
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Z tego pośpiechu przeoczyłem Połączenie ujemne.
    Co do napięć to baza - emiter wynosi ok 1V, zaś emiter - kolektor napięcie zasilania. Sprawdziłem dziś na napięciu zasilania równe 6V i napięcie na C1 było 63-64V, zasilanie 6.1V C1-66V, zasilanie 5.6V C1- 59V. Czyli zasilanie musi być poniżej 6V.
  • #14 20528498
    _jta_
    Specjalista elektronik
    leszeksz2 napisał:
    Co do napięć to baza - emiter wynosi ok 1V, zaś emiter - kolektor napięcie zasilania.

Napięcie baza-emiter wypadałoby zmierzyć nieco dokładniej, nie "około", 1V to raczej dużo. Kolektor ma zasilanie z C1 - było 100V?
  • #15 20528611
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    leszeksz2 napisał:
    Czy zmiana tranzystorów T1 i T2 mogła wpłynąć na zwiększenie napięcia wytwarzanego przez przetwornicę?
    Oczywiście. Przetwornica teraz pracuje z większą sprawnością ze względu na większą β tranzystorów krzemowych. Zmień wartości R1 i R2 na 1 kΩ, albo faktycznie zasilaj z niższego napięcia. Możesz oczywiście podnieść napięcie wyjściowe na zasilanie linii, przez zastosowanie kondensatorów C1 i C2 na wyższe napięcie pracy i tranzystora T3 z większym dopuszczalnym Uce, ale może to spowodować przebicie izolacji uzwojeń transformatora WN.
  • #16 20528905
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Przede wszystkim po osiągnięciu odpowiedniego napięcia T3 powinien się włączyć i rozładować C1. Nie robi tego - wypada go sprawdzić.

Być może tranzystory ASY34 uległy uszkodzeniu po tym, jak uszkodziło się coś w układzie rozładowującym C1, i napięcie zrobiło się za wysokie.

Tranzystory BD244, to tranzystory mocy: dopuszczalny prąd 6A (napięcie 45V); ale mogą mieć nieco mniejsze wzmocnienie od ASY34, a do tego w tym układzie bazy mają polaryzowane z dzielnika (dającego 3V bez obciążenia) i mają większe napięcie baza-emiter, więc dostają mniejszy prąd bazy. WIęc niekoniecznie przetwornica jest w stanie dać więcej.
  • #17 20530311
    leszeksz2
    Poziom 16  
    _jta_ napisał:
    leszeksz2 napisał:
    Co do napięć to baza - emiter wynosi ok 1V, zaś emiter - kolektor napięcie zasilania.

Napięcie baza-emiter wypadałoby zmierzyć nieco dokładniej, nie "około", 1V to raczej dużo. Kolektor ma zasilanie z C1 - było 100V?

Ale jak zmierzyć napięcie baza-emiter skoro pastuch pracuje i impulsy na tranzystorze są bardzo krótkie.
    Te napięcie 100V to było przy zasilaniu z zasilacza 9V. Wtedy jeszcze nie wiedziałem że tak niewielka zmiana zasilania pastucha powoduje tak duże zmiany na wyjściu przetwornicy.

Dodano po 8 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    Możesz oczywiście podnieść napięcie wyjściowe na zasilanie linii, przez zastosowanie kondensatorów C1 i C2 na wyższe napięcie pracy i tranzystora T3 z większym dopuszczalnym Uce, ale może to spowodować przebicie izolacji uzwojeń transformatora WN.

Szkoda transformatora WN. Lepiej zasilać niższym napięciem.
  • #18 20530422
    _jta_
    Specjalista elektronik
    (R3+R7)*C2 - to daje pewną stałą czasową; wypada to jeszcze pomnożyć przez U_BE/średnie_U_C1, i to powinien być czas między impulsami. Im jest on większy, tym więcej jest czasu na ładowanie C1, tym do większego napięcia on się naładuje. Ale pewnie potrzebny jest określony czas (chyba zwykle około 1 sekundy), więc raczej trzeba stosować odpowiednie napięcie zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu lub wskazówek dotyczących elektronicznego pastucha, który jest polskiej produkcji i oznaczony jako IPB-67. W dyskusji poruszane są problemy z zasilaniem, w tym konieczność podania napięcia minimum 18V oraz uszkodzenia tranzystorów ASY34, które zostały zastąpione tranzystorami BD244. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat pomiarów napięć, w tym napięcia na kondensatorze C1, które wynosi około 100V, co budzi obawy o bezpieczeństwo komponentów. Wskazówki dotyczą również podłączenia akumulatora oraz wyjścia wysokiego napięcia, a także sugerowane są zmiany w wartościach rezystorów dla poprawy działania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA