logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie napięcia w rowerze Eleglide M1 Plus z 36V do 50V

James_BondPL 31 Lip 2022 12:27 2853 19
  • #1 20123362
    James_BondPL
    Poziom 4  
    Czy ktoś ma pomysł, jak podbić napięcie w rowerze elektrycznym z 36 V do ok. 50 V i czy ma to sens. Odpada tu wymiana akumulatora lub dodawanie mu ogniw bo to kosztowne trochę. Chodzi o przyspieszenie go zwyczajnie... Czy ma ktoś jakiś pomysł na to? Rower to Eleglide M1 plus.
  • #2 20123390
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1696
    Jak byś go podłączył pod 230V to będzie jeszcze więcej :) niż 50 które chcesz uzyskać :D, ale tak to nie działa i tyle.
    Swoją drogą, takie perpetuum mobile że podniesiesz napięcie z 36V na 50V bez dokładania aku też nie istnieje - no... są przetwornicę, ale coś kosztem czegoś (sprawność, wydajność, ograniczenie pracy aku). Więc trochę nie tędy droga.
  • #3 20123401
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Przecież ty chcesz cudu a nie pomysłu.
    Wymieniasz baterię, sterownik i masz.
    Można da przetwornicę ale i tak sterowniki do wymiany.
  • #4 20123443
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    James_BondPL napisał:
    jak podbić napięcie w rowerze elektrycznym z 36V do ok. 50 i czy ma to sens.
    Sens ma niezaprzeczalny - komfort jazdy.
    4 lata temu miałem podobny pomysł po doświadczeniach z użytkowania oryginalnego, fabrycznego tzw. bidonu.

Co do 50V to miałbym obiekcje. Wszak tym sposobem narażasz elektronikę sterownika na pracę przy napięciu, do którego być może nie jest przystosowana. W ślad za tym idzie także i prąd silnika.

W moim przypadku uznałem, że 44V=const będzie już odpowiednio wysokim napięciem (zaledwie o 2V wyższym od tego jakie mam po zakończeniu ładowania) i jeszcze mieszczącym się w zakresie zdrowego rozsądku.
    Dołożona przetwornica zasilana z pakietu 10S10P kompensuje ubytek napięcia baterii akumulatorów, jaki w naturalny sposób towarzyszy rozładowywaniu się ogniw.
    Tym sposobem bez względu na stan napięcia baterii na wyjściu mam zawsze 44V. To oczywiście w dużym uproszczeniu, gdyż akumulatorów Li-Ion nie można sobie tak dowolnie rozładowywać.

Po 4 latach użytkowania nie wyobrażam sobie przesiadki na fabryczny akumulator, w deklaracjach producenta zapewniający wspomaganie do... 70 km.
    Takie deklaracje to oczywiście pobożne życzenie i chwyt marketingowy.
  • #5 20123465
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ale raczej przez te operacje nie jeździ szybciej ?
  • #6 20123478
    W.P.
    Jeśli to pytanie do mnie to odpowiadam - Tak.
    O to mi chodziło podczas konstrukcji zespołu zasilającego.
  • #7 20123512
    madamsz1
    Poziom 42  
    Nie wiem w jaki sposób bez ingerencji w sterownik jeździ szybciej.
    Chyba że akurat Twój "pcha" wszystko przez tranzystory co dostanie z zasilania wtedy tak, napięcie deko większe i jest szybciej, natomiast pewnie kosztem czasu pracy baterii.
  • #8 20123521
    W.P.
    madamsz1 napisał:
    natomiast pewnie kosztem czasu pracy baterii.
    Oczywiście że odbija się to na czasie. Dlatego zdecydowałem się na 10S10P. Sterownik silnika dostaje przez cały czas 44V.
  • #9 20123569
    Bynak
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Coś o zwiększeniu prędkości.

• #10 20123635
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Prędkość obrotowa silnika zależy od napięcia i rodzaju silnika? Silnik szczotkowy to jedno, silnik trójfazowy tzw. BLDC to drugie i w dodatku ze skomplikowanym sterowaniem, od którego zależy prędkość obrotowa silnika. Resztę dopisał kolega W.P.
  • #11 20123931
    W.P.
    madamsz1 napisał:
    Nie wiem w jaki sposób bez ingerencji w sterownik jeździ szybciej.
    LEDówki napisał:
    Prędkość obrotowa silnika zależy od napięcia i rodzaju silnika?
    Silnik BLDC to rozwinięcie konstrukcji trójfazowego silnika synchronicznego znanego od dziesięcioleci.
    Rzecz w tym, że taki silnik nie mógłby pracować przy z góry narzuconej częstotliwości, dlatego wyposażony jest w czujniki Halla informujące sterownik o aktualnym położeniu wału wirnika.

Dzięki temu może pracować w szerokim zakresie prędkości obrotowej. Wirujący zespół magnesów w danej fazie obrotu jest przyciągany do nabiegunnika akurat zasilonego przez sterownik powodując ruch wirnika.

Jeśli silnik będzie bardziej obciążony (jazda pod górę) to ten ruch będzie powolniejszy. Podobnie będzie przy zasilaniu niższym napięciem.
    Oczywiście wzrost napięcia zasilania przełoży się na zwiększenie prądu, a w efekcie siły przyciągania elektromagnesu nabiegunnika do magnesu wirnika. Silnik zacznie wirować szybciej.

Informacja z w/w czujnika spowoduje przełączenie uzwojenia i kontynuację obrotu.

To w baaaardzo dużym uproszczeniu zasada działania silnika BLDC wyposażonego w czujniki Halla informujące sterownik o chwilowym położeniu wału.
  • #12 20123994
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Silnik ciągną amperozwoje. Zwiększenie napięcie przy tym samym prądzie da więcej "watów" czyli mocy.
    Sam mam swoje rowery przerobione z13s na 14S. Sterownik jeszcze akceptuje to napięcie a przyspieszenie i prędkość jednak wzrosły.
  • #13 20124139
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Im szybsze mają być obroty, tym większe potrzebne jest napięcie, by skompensowało SEM generowaną przez silnik, i jeszcze coś zostało.

Silnik DC można opisać dwoma parametrami: 'k' (stała silnika) i 'R' (opór uzwojeń). U=I*R+Ω*k, gdzie U i I to napięcie i prąd, a Ω to obroty.

Jeśli Ω>U/k, to prąd płynie w przeciwną stronę (I<0) i silnik działa jako prądnica: hamuje, za to generuje prąd.
  • #14 20124853
    Bynak
    Poziom 20  
    Mnóstwo teorii nic nie wnoszącej do tematu. W tym konkretnym przypadku jedyna możliwość zwiększenia szybkości może odbyć się tylko programowo tak jak to tłumaczy Radek na zamieszczonym przeze mnie powyżej filmiku. Dalsze próby zwiększenia prędkości to duża ingerencja w układ elektryczny łącznie z wymianą silnika, sterownika, "baterii" oraz panelu sterującego co rzecz jasna mija się z celem. Sam posiadam sterownik KT wraz z panelem KT-LCD3 co daje mi możliwość pełnej konfiguracji dzięki czemu w swój silnik 250W "pakuję" 700W na w pełni naładowanej baterii i jakoś to jeździ ;)
  • #15 20125062
    W.P.
    Pytanie autora dotyczyło:
    James_BondPL napisał:
    czy ktoś ma pomysł jak podbić napięcie w rowerze elektrycznym
    nie prędkości maksymalnej (fabrycznie 25km/h) a prędkości jazdy na nieco rozładowanym akumulatorze. Takie odniosłem wrażenie.

Rzeczywiście w ustawieniach programowych można zmienić wartość prędkości, przy której kontroler odłączy wspomaganie, ale chyba autorowi nie o to chodziło.
    Może bardziej o komfort wspomagania po przejechaniu kilkunastu kilometrów od zakończenia ładowania, kiedy napięcie spadnie do np. 33V.
  • #16 20125180
    Bynak
    Poziom 20  
    W.P. napisał:
    nie prędkości maksymalnej (fabrycznie 25km/h) a prędkości jazdy na nieco rozładowanym akumulatorze.

Nie wiem jak u Ciebie to działa ale z mojego doświadczenia wynika że prędkość max (25km/h w powyższym przypadku) jest zawsze taka sama niezależnie od stanu naładowania akumulatora a wraz z jej rozładowaniem zmienia się jedynie siła wspomagania bo sterownik zawsze będzie dążył do uzyskania w/w prędkości. W moim przypadku przy w pełni naładowanym akumulatorze w silnik "pompowane" jest ~700W a przy niemal całkowicie rozładowanym ~500W, LCD3 daje możliwość ciągłego podglądu mocy przesyłanej do silnika z pakietu. Oczywiście piszę tu o max obciążeniu sterownika na najwyższym stopniu wspomagania bez wspomagania pedałowaniem. Po za tym ten silnik jest na tyle "słaby" że nawet na w pełni naładowanym pakiecie pod spore wzniesienie nigdy nie osiągnie prędkości max na samym wspomaganiu bez pedałowania. Więc aby uzyskać znaczącą poprawę osiągów w/w roweru trzeba by tak jak już wspomniałem wymienić cały pakiet elektryczny co jest bez sensu z mojego punktu widzenia. Tylko zmiana programowa panelu sterującego jest tu jakimś sensownym rozwiązaniem a jak to zrobić jest wytłumaczone na powyższym filmie.
  • #17 20125707
    W.P.
    Przyglądam się temu rowerowi na kilku stronach ze specyfikacją i dalej nie wiem czy ma manetkę, czy nie.
    W opisie nie ma, ale piszą o 2 trybach jazdy: wspomaganym (do 100km) i elektrycznym (do 50km) - nie wiem jak to rozumieć (chyba jednak ma).
    Bynak napisał:
    Nie wiem jak u Ciebie to działa ale z mojego doświadczenia wynika że prędkość max (25km/h w powyższym przypadku) jest zawsze taka sama niezależnie od stanu naładowania akumulatora a wraz z jej rozładowaniem zmienia się jedynie siła wspomagania bo sterownik zawsze będzie dążył do uzyskania w/w prędkości.
    Miałem kiedyś okazję wypróbować rower kolegi. Silnik 1,5KW w kole, manetka, KT LCD3. Ustawiłem limit na 50km/h.
    Na świeżo naładowanym akumulatorze pięknie dochodził do 50-ki. Przyjemna przejażdżka i powrót na rozładowanym - skutek: rower pobudzany manetką dążył do osiągnięcia dawnej wartości ale było to bardzo długo i kończyło się na nieco ponad 40km/h. Nie męczyłem go dalej by spokojnie dojechać do domu.

Moje doświadczenia opieram na użytkowanym codziennie Ecobike Travel Lux. Fabrycznie bez manetki, z silnikiem 250W umieszczonym centralnie. Stąd rozbieżność naszych poglądów.
  • #18 20125901
    Bynak
    Poziom 20  
    W.P. napisał:
    Przyglądam się temu rowerowi na kilku stronach ze specyfikacją i dalej nie wiem czy ma manetkę, czy nie.
    W opisie nie ma, ale piszą o 2 trybach jazdy: wspomaganym (do 100km) i elektrycznym (do 50km) - nie wiem jak to rozumieć (chyba jednak ma).

Ma w zestawie opcjonalną manetkę (jak rączka gazu w motocyklu a nie kciuk-ową) która nie musi być montowana gdyż na stałe posiada zamontowany czujnik PAS. A co do naszych poglądów to raczej są one zbieżne tylko patrzymy na to w odmienny sposób. Nawet gdybym u siebie ustawił na LCD3 50 km/h to najzwyczajniej mój rower tyle nie pojedzie bo nie pozwoli na to moc silnika oraz mały pakiet (13S4P). Zastosowanie przetwornicy STEP-UP jak wspomniałeś zapewne niweluje spadek mocy wspomagania wraz z rozładowywaniem się akumulatora ale jednocześnie zmniejsza drastycznie zasięg roweru na wspomaganiu bo przecież takowa przetwornica to nie PERPETUUM MOBILE i wraz ze spadkiem napięcia akumulatora przy tym samym napięciu zasilania sterownika musi drastycznie wzrastać prąd z niego pobierany aby nadal dysponować taką samą mocą dostarczaną do silnika. Pomijam już fakt że takie rozwiązanie ma jeden istotny minus polegający na ominięciu wbudowanego w sterownik zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem pakietu akumulatorów bo przetwornica sztucznie je zawyży a to może w znacznym stopniu wpłynąć na żywotność dość drogiego pakietu akumulatorów.
  • #19 20126293
    W.P.
    Bynak napisał:
    Zastosowanie przetwornicy STEP-UP jak wspomniałeś (...) a to może w znacznym stopniu wpłynąć na żywotność dość drogiego pakietu akumulatorów.
    Pełna zgoda.
    Wiedziałem o tym od początku przeróbki, stąd wziął się pomysł 10S10P w oparciu o ogniwa z depakietów.
    Co do przetwornicy to nie przetwarzam całego napięcia (umowne 36V na 44V) tylko ich różnicę. To znacznie zmniejsza straty.
    Napięcie baterii ogniw jest "pilnowane" i po przekroczeniu dopuszczalnego progu następuje rozłączenie. Nadzór nad ładowaniem sprawuje balanser ustawiony na 4,15V (ładowanie ogniw do niższego napięcia zwiększa ilość cykli ładowania).
    Jeżdżę na tym prawie 4-ty sezon dokonując czasem jakichś modyfikacji (raczej kosmetycznych).
  • #20 20155978
    jukatan1987
    Poziom 1  
    Witam udało się jakoś podkręcić ten rower?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zwiększenia napięcia w rowerze elektrycznym Eleglide M1 Plus z 36V do 50V w celu poprawy prędkości. Odpowiedzi wskazują, że nie ma prostego rozwiązania bez wymiany akumulatora lub sterownika. Zastosowanie przetwornicy jest możliwe, ale wiąże się z ryzykiem uszkodzenia elektroniki oraz zmniejszeniem zasięgu. Wzrost napięcia może poprawić komfort jazdy, ale należy zachować ostrożność, aby nie przekroczyć specyfikacji komponentów. Użytkownicy sugerują, że zmiany programowe w sterowniku mogą być bardziej efektywne niż fizyczne modyfikacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA