logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia II 1,6 TDI - miękki pedał hamulca po wymianie zacisków

roadtransport 02 Sty 2023 16:58 6375 85
Najlepsze odpowiedzi

How do I get rid of a soft brake pedal after replacing the rear calipers on a Skoda Fabia II 1.6 TDI?

Najpierw trzeba odpowietrzyć cały układ hamulcowy, nie tylko tył, a przy autach z ABS najlepiej zrobić też procedurę odpowietrzania przez tester/VCDS i pilnować poziomu płynu, żeby nie zapowietrzyć pompy ABS [#20364105][#20365440][#20367447] Jeden z problemów po wymianie tylnych zacisków w VAG to powietrze uwięzione w tylnym zacisku/przewodzie, więc pomaga klasyczne odpowietrzanie z mocnym, gwałtownym przepływem płynu, aż z wężyka poleci czysty płyn bez bąbelków [#20364224][#20404054] W praktyce po takim zabiegu autorowi tematu pomogło odpowietrzenie wszystkich kół, a procedura VCDS obejmowała najpierw przednią, potem tylną oś [#20404054] Jeśli po prawidłowym odpowietrzeniu pedał na zgaszonym silniku robi się twardy, a na odpalonym powoli opada do podłogi, to najbardziej podejrzana jest pompa hamulcowa / wewnętrzny przeciek w układzie albo zawór w ABS [#20365527][#20404365]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20363996
    roadtransport
    Poziom 7  
    Ocena: 74
    Dzień dobry.
    Wymieniłem tylne zaciski na nowe. Po wielokrotnym odpowietrzaniu mam nadal dość miękki hamulec. Wydaje mi się, że auto hamuje dość dobrze, aczkolwiek wolałbym, żeby hamulec brał wyżej i żeby nie trzeba było go wciskać tak głęboko. W dodatku, po wciśnięciu kilkukrotnie robi się twardy a potem powoli przepuszcza aż do podłogi. Czy jest na to jakiś sposób czy po prostu odpowietrzać do skutku?
  • REKLAMA
  • #3 20364079
    roadtransport
    Poziom 7  
    czy jest szansa, że powietrze dostało się dalej do układu i trzeba odpowietrzyć również przednie hamulce?
  • REKLAMA
  • #5 20364125
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Tylne tłoczki zapewne zostały.wkrecone do oporu. Po tym zabiegu i zamontowaniu nowych klocków należy wyregulować luz między tylnymi klockami a tarczą. Jeśli będzie za duży to będzie efekt misiowatych miękkich hamulców. Tłoczki należy minimalnie wykręcić aby zmniejszyć luz. Nie pamiętam ale raczej pozycji roboczej tłoczek w skodzie nie ma jak w oplu np. Co do odpowietrzania to zależy jąk bardzo układ się zapowietrzył bo są i tacy co potrafią zbiorniczek osuszyć podczas wymiany zacisków.
  • REKLAMA
  • #6 20364197
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Masz uszkodzoną pompę hamulcową.
  • #7 20364224
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Cytat:
    Tylne tłoczki zapewne zostały.wkrecone do oporu. Po tym zabiegu i zamontowaniu nowych klocków należy wyregulować luz między tylnymi klockami a tarczą. Jeśli będzie za duży to będzie efekt misiowatych miękkich hamulców. Tłoczki należy minimalnie wykręcić aby zmniejszyć luz.

Co za bzdury.
    Kolego, często w samochodach przewody hamulcowe do tylnych kół puszczane są taką pętlą, idą najpierw pod podłogą samochodu, potem do góry i dopiero w dół do zacisku. W tych najwyższych punktach może stać powietrze. Najważniejsze przy odpowietrzaniu jest aby strumień płynu leciał gwałtownie, jeśli jest odpowiednio szybki ruch płynu to wypchnie powietrze z tych zakamarków. Jeśli odpowietrzasz z pomocnikiem i pedał podczas odpowietrzania opada powoli, to taki byle jaki strumień nie przepchnie pęcherzyków powietrza. Na hamulec trzeba dusić z całej siły a odpowietrznik odkręcać zdecydowanie i jak najwięcej się da. I powtarzać do skutku. Wystarczy minimalny pęcherzyk i da właśnie taki objaw.
  • #9 20364281
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Mierzejewski46 napisał:
    Po tym zabiegu i zamontowaniu nowych klocków należy wyregulować luz między tylnymi klockami a tarczą.

Skąd taki pomysł??? Pompując pedałem w czasie odpowietrzania luz między tłoczkiem a klockami sam się skasuje
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 20364298
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    milejow napisał:
    Skąd taki pomysł??? Pompując pedałem w czasie odpowietrzania luz między tłoczkiem a klockami sam się skasuje

Chcesz wierz chcesz nie ale czasem się nie skasuje i pomimo odpowietrzania z porządnym przelaniem nawet litra płynu przez układ takie rzeczy się dzieją. A wymiana klocków to nie tylko włożenie nowych i h..same się wyregulują. Kilka przypadków miałem że owszem tlok zacisnął klocki ale na uszczelnieniu cofnął się tak że luz był nadmierny. Trzeba było regulować wstępnie tłoczkiem. Pytanie do autora jak bierze ręczny. Na trzeci ząbek czy pod "brode".
    Moderowany przez ociz:

Bzdury, luz sam się skasuje. W niektórych systemach za to ważne jest odpowiednie ustawianie otworu w tłoczku względem pinu na klocku, i pewnie tu miałeś swój problem.

• #11 20364322
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Mierzejewski46 napisał:
    Kilka przypadków miałem że owszem tlok zacisnął klocki ale na uszczelnieniu cofnął się tak że luz był nadmierny. Trzeba było regulować wstępnie tłoczkiem.
    Oczywiście masz rację , ale w przypadku gdy samoregulator w tłoku nie działa . Jak nie działa to można było się obciąć/poznać przy robocie .
  • #12 20364346
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Mierzejewski46 napisał:
    Chcesz wierz chcesz nie ale czasem się nie skasuje

Mam 52 roki, przeszło 30 w branży i jakoś tego nie doświadczyłem-no laki men normalnie :D
    Na poważnie, taki myk to mi się zrobił jak mi seger od mechanizmu ręcznego nie pyknął w zacisku na swoje miejsce i to przeoczyłem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 20364399
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Patrz a ja 45 roków 20 w mechanice i handlu i spróbuj w oplu tłoczków nie ustawić w odpowiedniej pozycji to będziesz miał hamulce, zwłaszcza ręczny, ciulowy. Co prawda w VW nie jest to regułą ale trzeba prawidłowo wyregulować luz na zaciskach czyli odpiąć najlepiej linkę ręcznego i kilkakrotnie wcisnąć pedal hamulca. Autor pisał o nowych zaciskach. Jakiej firmy są to części. Zresztą najlepiej napisać odpowietrzać do skutku. A klocki będą w zacisku ciasno i można cuda robić.
  • #14 20364495
    roadtransport
    Poziom 7  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i od razu spróbuję doprecyzować:
    -przed wymianą stare zaciski zakleszczyły się, auto jechało ale hamulce po paru kilometrach śmierdziały i felgi były ciepłe.
    -po zdejmowaniu i próbie rozruszania jednego tłoczka wysunął się on na tyle, że nie dało się już z powrotem wszystkiego zamontować ani wsunąć z powrotem tłoczka . Więc nie było innej opcji niż wymiana lub regeneracja starych.
    -wymieniłem same zaciski - na nowe marki GT-bergmann. Nie wymieniałem klocków ani tarczy - one nie były jeszcze do wymiany.
    -zaciski mają funkcję hamulca ręcznego w sobie
    -nie regulowałem tłoczka przy montażu.
    -reczny chwyta na 4 ząbku, w trakcie jazdy nie da sie zablokować tylnych kół na ręcznym ale na górce trzyma.
    -tarcze są lekko pokryte korozją, auto ostatnie miesiące mało jeździło i stało na dwórze - stara zasada się sprawdza, że samochód się psuje jak nie jeździ :)
  • #16 20364988
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    Jeśli doszło do zapowietrzenia przodu, czyli odcinka między pedałem a agregatem ABS, to po prostu teoretyk sobie nie poradzi z odpowietrzaniem, ile by się porad w necie nie naczytał. Nie wykluczone też że zaciski po prostu buble, to co teraz produkują..., mnóstwo już nowych oddawałem na reklamację, niektóre nawet ciekły.
  • #17 20365425
    roadtransport
    Poziom 7  
    Co ma do tego średnica tłoczka Mazi0000?
    Zastanawiam się czy faktycznie w skodzie należy wyregulować luz po założeniu nowych zacisków?
    Dziękuję za rady apropos odpowietrzania, spróbuję ponownie się za to zabrać - przepuszczając gwałtownie dużą ilość płynu. A przy okazji - czy ktoś więcej sugeruje zabrać się również za odpowietrzanie przodu czy tylko tył?
  • #18 20365440
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Przód też odpowietrz przy okazji płyn odświeżysz. Pilnuj poziomu płynu bo jak zapowierzysz pompę ABS to sobie biedy narobisz.
  • #19 20365452
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    Fajnie się robi, jakieś przed regulacje, czary mary.
    Te systemy z ABS trzeba odpowietrzać przy pomocy testera, on załącza w odpowiednich cyklach pompę. I odpowietrza się cały układ a nie tylko tył. Czasy dużych fiatów i maluchów bezpowrotnie minęły.
  • REKLAMA
  • #20 20365459
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    To doradztwo coś chłopakowi. Wymienił na nowe zaciski tyl i ma hamulce jak z gumy.
  • #21 20365527
    kkknc
    Poziom 43  
    Autor szuka dziury gdzie jej nie ma.

roadtransport napisał:

Wymieniłem tylne zaciski na nowe. Po wielokrotnym odpowietrzaniu mam nadal dość miękki hamulec.

Więc wszystko jest raczej w porządku, jak stały ci tylne zaciski i się nie ruszały to miałeś twardy pedał bo hamował w zasadzie tylko przód. A teraz jest bardziej miękki bo tylne też działają.

roadtransport napisał:

Wydaje mi się, że auto hamuje dość dobrze, aczkolwiek wolałbym, żeby hamulec brał wyżej i żeby nie trzeba było go wciskać tak głęboko.

To jest właśnie efekt tego co pisałem wyżej masz nowe działające zaciski z tyłu które wreszcie działają więc pedał jest miększy i głębiej wpada bo wreszcie dochodzi do nich płyn i się rozpychają. A same hamulce na SKP sprawdzisz.

roadtransport napisał:

W dodatku, po wciśnięciu kilkukrotnie robi się twardy a potem powoli przepuszcza aż do podłogi.

To teraz kilka razy wciśnij na zgaszonym silniku bo na odpalonym jak będziesz szybko naciskał to dość szybko skończy się zasób podciśnienia w serwie i będzie efekt twardego pedału.

roadtransport napisał:
    a
    potem powoli przepuszcza aż do podłogi.

Jeżeli nigdzie nie masz wycieku to to świadczy o wewnętrznym przecieku samym układzie albo puszcza pompa hamulcowa pomiędzy sekcjami, najczęściej. Albo jakiś brud podszedł pod zaworek w agregacie ABS i spuszcza ciśnienie. Dość rzadki przypadek ale się zdarza.

No a teraz poczekam na ekspertów z forum którzy lata robią , wiosny mają, tylko się nie bardzo na tym znają.
  • #22 20365575
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Przeczytane z zeszytu serwisowego dla Fabii pierwszej . Dla zacisku nowego czy to po naprawie przed jego montażem .

Skoda Fabia II 1,6 TDI - miękki pedał hamulca po wymianie zacisków

Z tłumacza Google :

Wstępne odpowietrzanie zacisku hamulca

Ustaw zacisk hamulca do wstępnego odpowietrzania.
    – Otworzyć zawór odpowietrzający -strzałka A-.
    – Używając dostępnego w handlu napełnienia zbiornika wentylacyjnego
    płynu hamulcowego, aż płyn hamulcowy zacznie wypływać bez pęcherzyków powietrza
    otwór gwintowany (połączenie przewodu hamulcowego) -strzałka B-.
    – Zamknąć zawór odpowietrzający
  • #23 20365798
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    kkknc napisał:
    No a teraz poczekam na ekspertów z forum którzy lata robią , wiosny mają, tylko się nie bardzo na tym znają.

Mistrzu, nie pij do mnie. Zukosowane klocki pewnie i Ty widziałeś. Naprawdę nie wszystko zależy od odpowietrzania. Problemem jest jak osoba bez wiedzy bierze się za układ hamulcowy. Hamulce po mojej robocie biorą jak brzytwa. Niestety szczególnie tył pozostaje w gestii mechaników traktowany po macoszemu i jak nieraz wsiadam w auto co w połowie zakresu idzie uzyskać względnie dobra siłę hamowania to łzy mi ciekną. Chciałbyś jeździć autem gdzie do zadziałania ABS potrzeba pedal wcisnąć do połowy? Pewnie nie. O ile naprawa hamulcy przód jest względnie latwa i skuteczna o tyle na tylnej osi trzeba się do roboty przyłożyć bo ma ogromny wpływ na działanie układu hamulcowego. Pisanie że miękki układ hamulcowy to skutek poprawnego działania tylnych zacisków traktuje jako spychologię tematu. Mam również świadomość że autor nie ogarnie roboty. Na wymianie zacisków nie jeden poległ. Doprowadzenie układu hamulcowego do fabrycznego stanu to dużo pracy. Nie wyobrażam sobie jazdy z hamulcami gdzie prawdziwa reakcja zaczyna się od połowy położenia pedału.
  • #24 20365861
    kkknc
    Poziom 43  
    Mistrzuniu hamulce to hamulce czy przód, czy tył nie ma znaczenia jedne i drugie mają działać. Tak tylko kontrolne spytam czy kiedyś widziałeś xantie, czy C5.
  • #25 20365954
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Jak napisał kolega KKKNC. Wszystko w porządku - masz nowe , poruszane to taki efekt - akurat przylazłem z garażu po podobnym zabiegu.
    Dodam tylko że w pierwszych kilometrach po grzebaniu a na bank w nowym całym układzie hamulce prawie nie istnieją! A w pierwszych 300km hamujemy słabo i ostrożnie żeby nie przypalić okładzin - macie to nawet w instrukcji każdych klocków!
    Poruszany cylinderek idzie bardziej płynni i nawet same gumy bardziej go cofają samoistnie niż taki po .... kilometrów.
    Pozdrawiam.
  • #26 20366926
    roadtransport
    Poziom 7  
    Mierzejewski46 napisał:
    Chciałbyś jeździć autem gdzie do zadziałania ABS potrzeba pedal wcisnąć do połowy? .

nie chce, dlatego pisze i pytam o radę.

Kknc - nie chce jeździć za dużo nim teraz, chamuje ale za każdym razem gdy wciskam pedał mam delikatny stres, ponieważ nie łapie od razu.

Michał_74 - nie wymieniałem klocków, klocki i tarcze mam stare. same zaciski.
    hamulec na wyłączonym silniku nie przepuszcza - to znaczy, pedał nie idzie do ziemi. Na włączonym silniku i wciśnietym hamulcu, powoli opada.

Hobbista - dziękuję za zdjęcie - ta instrukcja jest taka sama jak w książce Haynes dla skody fabi II.

Aleksander_01 - o jakim testerze mówisz? nie spotkałem się z tą informacją nigdzie indziej.

na te chwilę ze wszystkich wypowiedzi wyciągam następujące wnioski:
    odpowietrzać wszystkie koła, gwałtownie, przepuszczając dużą ilość płynu.
    a tak w ogóle to lepiej odpowietrzać na włączonym czy wyłączonym silniku?
  • #27 20367085
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam
    roadtransport napisał:
    -wymieniłem same zaciski - na nowe marki GT-bergmann

No to co w końcu robiłeś? To jeden z kluczowych elementów tego twojego luzu - masz inne niż było i lekko chodzi to Twój powód do zadowolenia powinien być.
    No i jak grupa VAG z ABS to powinno się zastosować do postu #19 kolegi Aleksander_01
    Dalej nie widzę sensu szukania dobrego w dobrym.
    A to że pedał pompy hamulca można wepchnąć to zdarza się i w nowych brykach. Pytanie czy robisz to z siłą konia czy przedszkolaka.
    Pozdrawiam.
  • #28 20367447
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    roadtransport napisał:
    Aleksander_01 - o jakim testerze mówisz? nie spotkałem się z tą informacją nigdzie indziej.

No to te idioty niemce zrobili w VCDS jakiś błąd i wprowadzili odpowietrzanie, po jaką cholerę to nie wiem. Polskie chłopoki radzo se bez tego i mówio że jest dobrze.
    Autorze tematu - w zdecydowanej większości odpowiada tu amatorka, gdzie co najwyżej ktoś coś widział, lub z opowieści szwagra. Jeżeli bąbel powietrza dostanie się do pompy to niczym go nie wygonisz. Musisz załączyć pompę, a to właśnie gwarantuje procedura wykonywana zgodnie z testerem.
    Bez testera też "odpowietrzysz" ale pedał nigdy nie będzie brał tak ostro jak powinien.
    Obserwuję dalej, ciekawe co jeszcze chopaszki wymyślo.
  • #29 20367471
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ten amator w godzinę opanował by temat gdyby go miał na wieszaku. VCDS używam jak wymieniam pompę bo jeszcze nigdy nie udało mi się zapowietrzyć pompy przy zmianie płynu czy zacisku. Pytanie czy autor tak upuścił płynu że pompa zaciągnęła powietrza. Ale na odległość to sobie można. Co do citroena z elektrycznym ręcznym nie rozumiem po co ta wstawka.
  • #30 20367654
    roadtransport
    Poziom 7  
    Michał_74 napisał:
    Witam, No to co w końcu robiłeś?

wymieniłem zaciski, piszę od początku.
    Pedał wpycham ale nie z siłą konia, tylko z umiarkowaną siłą.
    płynu upuściłem kilkanaście kropel, zrobiłem to szybko. odkręciłem stary zacisk, potem wężyk i od razu przełożyłem do nowego i wkręciłem. cała operacja zajęła 20 sekund - kiedy wężyk był odkręcony. Niestety nie zblokowałem wężyka szczypcami ani niczym na odcinku tam gdzie jest on elastyczny.
    Aleksander_01 - czy chodzi Tobie o podłącznie do komputera z oprogramowaniem VCDS i zmuszenie pompy do odpowietrzenia?

doradźcie mi coś Panowie bo już nie wiem teraz - tyle opinii ile osób się wypowiedziało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z miękkim pedałem hamulca w Skodzie Fabii II 1,6 TDI po wymianie tylnych zacisków hamulcowych. Pomimo wielokrotnego odpowietrzania, pedał hamulca nadal opadał do podłogi, co sugerowało problemy z układem hamulcowym. W dyskusji podkreślono, że kluczowe jest prawidłowe odpowietrzenie całego układu hamulcowego, w tym przednich hamulców, oraz regulacja luzu między tłoczkami a klockami. Użytkownicy sugerowali również, że problem może wynikać z uszkodzonej pompy hamulcowej lub zanieczyszczeń w układzie. Ostatecznie, po zastosowaniu klasycznego odpowietrzania oraz procedury VCDS, udało się poprawić działanie hamulców, jednak nadal występował problem z opadaniem pedału hamulca, co może wskazywać na uszkodzenie pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA