Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria w sieci nN - odpowiedzialność PGE za zniszczony sprzęt.

pawciu-85 17 Mar 2023 15:32 978 23
    pawciu-85
    Level 15  
    Dziś od rana mam wezwania z jednej wioski do przepalonych zabezpieczeń przed licznikowych, Okazało się że na trafo 15/0,4 kV urwał się izolator na 15 kV i spadający przewód 15 kV spadł na L1 niskiego. Efekt popalone pralki, piece, klimatyzatory falowniki PV. Czy PGE w takim wypadku może przejąć odp. za uszkodzone sprzęty ? W Końcu to ich majątek sieciowy.
  • Helpful post
    DiZMar
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:
    Czy PGE w takim wypadku może przejąć odp. za uszkodzone sprzęty ? Końcu to ich majątek sieciowy.

Z tego co było w podobnych przypadkach to nie może tylko musi wyrównać straty. O procedurę niech poszkodowani zapytają swój ZE.
    pawciu-85
    Level 15  
    DiZMar wrote:
    Z tego co było w podobnych przypadkach to nie może tylko musi wyrównać straty. O procedurę niech poszkodowani zapytają swój ZE.

A np. za zadziałany = do wymiany ochronnik SPD też ?
    DiZMar
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:

Nie jestem elektrykiem. Nie wiem co to jest SPD. W każdym razie ZE zwraca udowodnione straty spowodowane przepięciem sieci. Oni chyba mają ubezpieczenie OC na takie okoliczności tak, że nie wzbraniają się przed wypłatą odszkodowań. Pisałem wielokrotnie ekspertyzy sprzętu AGD i RTV na potrzeby otrzymania odszkodowania z ZE. Moje ekspertyzy zwykle wskazywały na niezasadność naprawy. Raz naprawiłem i wystawiłem fakturę VAT. Nie dotarły do mnie wiadomości aby odmówili odszkodowania.
    PS.
    DiZMar wrote:
    Nie wiem co to jest SPD

Już wiem Link
    pawciu-85
    Level 15  
    Jest grubo, w najbliższej hurtowni zabrakło wkładek 25 i 35 A, znajomy handlowiec mówi że teraz wykupują 63 A.
    kkas12
    Level 43  
    Ciekawa awaria. Oczywiście dla obserwatora elektryka.
    Dla użytkownika już nie.

Gdybyś mógł kolego udokumentować fotografiami skutki byłoby super.
    Ja ze swej strony radziłbym baczną uwagę zwracać na połączenia wyrównawcze i uziemienia szyn PE.
    Także na połączenia z żyłą ochronną odbiorników uziemionych przez posadowienie.
    I oczywiście na ochronniki przepięć.
    pawciu-85
    Level 15  
    kkas12 wrote:
    Ciekawa awaria

Ja przecierałem oczy ze zdziwienia po wymianie pierwszych pięciu wkładek w zabezpieczeniu przed licznikowym, ciekawe jest to że Ci co mieli nowsze złącza i nadprądówkę np. C25 w postaci wył. nad prądowego to tylko zadziałała ta nad prądówka a przed licznikowe topiki np. gG 25 A zostały całe, dalej zadziałane RCD i SPD kto miał lepsze SPD np. Dehna i przyzwoitą wartość uziemienia (nowe budynki) to urządzenia nie uszkodzone ale zadziałał ochronnik. Reszta z wkładkami topikowymi w RG to w większości jakieś urządzenie el. uległo uszkodzeniu.

kkas12 wrote:
    Gdybyś mógł kolego udokumentować fotografiami skutki byłoby super.

Widocznych skutków brak, zrobiłem jedną fotkę ochronnika który zadziałał bo zleceniodawca chciał żeby zrobić mu kompleksowo z wymianą wkładu w ochronniku i sprawdzić całą instalację, pompę ciepła itd. Ogólnie na sprzętach brak zewnętrznych oznak uszkodzenia, po prostu pralka się nie włącza, falownik wyświetla błąd itd. Jak podjechałem pod trafo to ekipa z PGE już kończyła wymianę, składali podnośnik, podpytałem i przyznali sami że poszło średnie na niskie bo się izolator na 15 kV urwał.

Awaria w sieci nN - odpowiedzialność PGE za zniszczony sprzęt.

EDIT
    Przed chwilą dzwoniła klientka jak wyjąć ma pranie z pralki bo nie chcą otworzyć się drzwi a w pralce jest woda, powiedziałem że trzeba wyciągnąć z domu i młotkiem potłuc szklane drzwiczki...
    symeks
    Level 14  
    pawciu-85 wrote:
    kkas12 wrote:
    Ciekawa awaria

EDIT
    Przed chwilą dzwoniła klientka jak wyjąć ma pranie z pralki bo nie chcą otworzyć się drzwi a w pralce jest woda, powiedziałem że trzeba wyciągnąć z domu i młotkiem potłuc szklane drzwiczki...

Przeważnie tam gdzie jest filtr, jest wężyk do spuszczania wody w razie awarii.
    DiZMar
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:
    trzeba wyciągnąć z domu i młotkiem potłuc szklane drzwiczki...

Za celowe zniszczenie zgodnie z Twoja poradą jej zapłacisz?
    symeks wrote:
    Przeważnie tam gdzie jest filtr, jest wężyk do spuszczania wody w razie awarii.
    Citizen75
    Level 19  
    pawciu-85 wrote:
    EDIT

Wodę można spuścić przez specjalny wężyk znajdujący się pod pokrywą filtru odpływu wody lub wykręcając zakrętkę tego filtru. Wyleje się sporo wody więc trzeba się na to przygotować lub wodę wypuścić po wyniesieniu pralki na zewnątrz domu.

Co do awaryjnego otwarcia drzwi to niektóre pralki pod wspomnianą pokrywą filtru mają dźwignię awaryjnego otwierania drzwi pralki.
    CYRUS2
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:
    Tak.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    pawciu-85 wrote:

Ty tak na serio jej poradziłeś?
    zbich70
    Level 43  
    Łukasz-O wrote:
    Ty tak na serio jej poradziłeś?
    No ja szczerze, to nie rozumiem co ten temat robi w tym dziale?
    Zaczęło się od izolatora na sieci SN, a kończy się dewastowaniem pralek.

Tak, znam takie przypadki, że przewód SN spadł na sieć nn i narobił wiele szkód.
    Operator nie wzbraniał się przed wypłatą odszkodowań, o ile uszkodzenia sprzętu wynikały z awarii sieci, ale nie późniejszych działań pomysłowych dobromirów, każących rozbijać pralki, żeby wydostać pranie, ani wyczyniających inne dziwne praktyki.
    A te pod próbę wyłudzenia mogą podpadać.
    pawciu-85
    Level 15  
    Oczywiście ze to był żart … wy na poważnie to wzięliście …
    DiZMar
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:

Oj szybko :sm31: ogarnąłeś się, bo po "tylko" 27 godzinach gdy wszyscy pojechali po Tobie. :crazyeyes:
    zbich70
    Level 43  
    pawciu-85 wrote:
    To przypominam, że dział Elektryka Instalacje i Sieci jest działem dla ludzi poważnych i odpowiedzialnych. Nikt tu żartów sobie nie robi z poważnych spraw.
    A to że teraz obróciłeś to w żart, tym jeszcze tym bardziej źle o tobie świadczy.
    DiZMar
    Level 43  
    Porada taka w poważnym dziale i dopiero po wielu postach krytykujących obrócona w niby żart świadczy o nieodpowiedzialności autora tej porady i powinno być jednoznacznie potępione.
    pawciu-85
    Level 15  
    Na zlecenie właścicieli. PGE to ma w jedną ekipę na cały rejon wątpię żeby przyjechali wymienić przedlicznikowe. Jak są we dwóch to przez cała zmianę nie wiedza w co ręce włożyć. Pewnie ktoś by przyjechał dopiero w poniedziałek.
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    pawciu-85 wrote:
    Na zlecenie właścicieli. PGE to ma w jedną ekipę na cały rejon wątpię żeby przyjechali wymienić przedlicznikowe. Jak są we dwóch to przez cała zmianę nie wiedza w co ręce włożyć. Pewnie ktoś by przyjechał dopiero w poniedziałek.

Ile potrzeba obecnie na załatwienie zgody PGE?
    pawciu-85
    Level 15  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    Na zerwanie plomby.

A jak się będzie ze złącza dymiło tez będziesz na zgody czekał ?