logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakładanie kontroli dostępu w przedszkolu bez uprawnień SEP - ryzyko i konsekwencje

mateuszro 27 Mar 2023 09:54 2490 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę montować kontrolę dostępu w przedszkolu bez uprawnień SEP i jakie grożą mi konsekwencje, jeśli robię to przez kolegę bez własnych papierów?

Tak, przy samej kontroli dostępu SEP zwykle nie jest wymagany, bo to instalacja teletechniczna pracująca na 12V DC, ale jeśli będziesz ingerował w stronę 230V, puszkę albo zasilacz po stronie sieci, wtedy świadectwo kwalifikacji jest potrzebne [#20510756][#20510873] Największe ryzyko z wątku dotyczy robienia tego bez umowy: przy kontroli, wypadku albo sporze o pieniądze mogą pojawić się problemy, a w przedszkolu procedury są szczególnie dokładne [#20510803][#20510534] Kilku uczestników radziło, żeby mieć choćby prostą pisemną umowę o dzieło lub inną umowę z dokumentem, bo to zabezpiecza cię przed nieuczciwym rozliczeniem i ułatwia dochodzenie zapłaty [#20510533][#20512379] Jeśli będziesz podwykonawcą, umowa jest wskazana także dlatego, że bez niej możesz mieć problem z udowodnieniem ustaleń i należności [#20512278][#20512300]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20510512
    mateuszro
    Poziom 4  
    Witam, mam możliwość dorobić sobie po pracy zakładając kontrolę dostępu w przedszkolu,
    Kolega ma firmę budowlaną i obsługuje ten obiekt on wystawi fakturę za tą prace, ja nigdzie nie będę widniał na papierach itp aczkolwiek nie mam uprawnień SEP czy grozi mi coś za taką prace ?
  • #2 20510532
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    mateuszro napisał:
    grozi mi coś za taką prace ?

mateuszro napisał:
    on wystawi fakturę za tą prace, ja nigdzie nie będę widniał na papierach

Nie tylko Tobie coś grozi ale także koledze za fałszerstwo. Jeżeli nikt się nie dowie to nawet morderca chodzi wolno bez jakichkolwiek konsekwencji.
  • #3 20510533
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1731
    Jeśli tylko masz "ciągnąć kabelki", to możesz pracować i spać spokojnie (pod warunkiem podpisania umowy o dzieło).
    Reszta tylko i wyłącznie z uprawnieniami.
  • #4 20510534
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Zastanów się nad ewentualnymi konsekwencjami, jeśli coś się stanie. Niekoniecznie z Twojej winy, ale w razie jakiegokolwiek zdarzenia procedury wymagają dokładnego "przeswietlenia" wszystkich wykonawców i podwykonawców. Szczególnie tam gdzie są dzieci, ryzyko kontroli jest znacznie większe, a "sito" gęstsze. I pewnie poza kwestiami braku kompetencji wyjdzie także robota na czarno. Czy to na pewno się opłaci?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20510539
    mateuszro
    Poziom 4  
    Czyli najlepiej zrobić uprawnienia przed tym i podpisać umowę o dzieło?
  • #6 20510544
    DiZMar
    Poziom 43  
    mateuszro napisał:
    Czyli najlepiej zrobić uprawnienia przed tym i podpisać umowę o dzieło?

Jeżeli nie chcesz mieć kłopotów i kolega też to tak najlepiej.
  • #7 20510551
    mateuszro
    Poziom 4  
    Macie jakiś polecany ośrodek w Poznaniu lub okolic do szkolenia ?

Dodano po 7 [minuty]:

>>20510544
    Umowa o dzieło chroni mnie czy jego ? Czy nas ?
  • #8 20510597
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    mateuszro napisał:
    Witam, mam możliwość dorobić sobie po pracy zakładając kontrolę dostępu w przedszkolu,
    Kolega ma firmę budowlaną i obsługuje ten obiekt on wystawi fakturę za tą prace, ja nigdzie nie będę widniał na papierach itp nie mam uprawnień SEP czy grozi mi coś za taką prace ?

Jakakolwiek praca tylko i wyłącznie na umowę. To jest takie twoje ubezpieczenie. Kolega, nie kolega papier musi być. Jak to się mówi umowy są na złe a nie na dobre czasy, a kolega dziś jest kolegą a za tydzień może już nim nie być.
    Brakiem umowy kolega robi dobrze tylko sobie nie tobie, więc tym bardziej trzeba się zabezpieczyć przed cwaniakowaniem.
  • #9 20510756
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    mateuszro napisał:
    Witam, mam możliwość dorobić sobie po pracy zakładając kontrolę dostępu w przedszkolu
    Świadectwo kwalifikacji SEP jest wymagane przy wykonywaniu instalacji elektrycznych.

To co chcesz robić to nie jest instalacja elektryczna - to instalacja teletechniczna, pracuje na dodatek przy napięciu 12V DC.(AC).
    Autorze możesz to robić bez świadectwa kwalifikacji SEP.
    mateuszro napisał:
    Kolega ma firmę budowlaną i obsługuje ten obiekt on wystawi fakturę za tą prace
    Wiec on za wszystko odpowiada.
    Natomiast kwotę jaką tobie wypłaca, to tylko sprawa jego rozliczeń urzędem skarbowym.
  • #10 20510803
    Mobali
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Natomiast kwotę jaką tobie wypłaca, to tylko sprawa jego rozliczeń urzędem skarbowym.
    Mylisz się. Za pracę "na czarno" (a taką sugeruje autor) ponosi konsekwencje zarówno zatrudniający bez umowy jak i podejmujący pracę. W przypadku pierwszej lepszej kontroli, wypadku, itp. będą problemy. I jak znam tego typu sytuacje, główny wykonawca wyprze się wszystkiego, a konsekwencje spadają zwykle na zatrudnianych bez umowy. Dobrą radę popartą praktyką otrzymałeś już wyżej:
    Ktoś_tam napisał:
    Jaka kolwiek praca tylko i wyłącznie na umowę. To jest takie twoje ubezpieczenie.
    Bierz pod uwagę także to, że możesz zwyczajnie spaść ze stołka i połamać nogi. Jak będzie wyglądać Twoje sytuacja jeśli "pracowałeś akurat na czarno"? A jeśli zdarzy się poważniejszy wypadek czy inne zdarzenie? Postaraj się brać pod uwagę wszelkie, także niekorzystne i mniej optymistyczne scenariusze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20510873
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    CYRUS2 napisał:
    mateuszro napisał:
    Witam, mam możliwość dorobić sobie po pracy zakładając kontrolę dostępu w przedszkolu
    Świadectwo kwalifikacji SEP jest wymagane przy wykonywaniu instalacji elektrycznych.

To co chcesz robić to nie jest instalacja elektryczna - to instalacja teletechniczna, pracuje na dodatek przy napięciu 12V DC.(AC).
    Autorze możesz to robić bez świadectwa kwalifikacji SEP.

Tylko przy instalacjach elektrycznych jest potrzebne świadectwo kwalifikacji?
    Do tej instalacji teletechnicznej napięcie o którym piszesz 12V DC (AC) to skąd się bierze, z akumulatora? Jesteś pewien że będzie ona na zasilaczu z oryginalną wtyczką 230V? Bo jeśli będzie się tym gdzieś wpinał w jakąś puszkę lub kręcił śrubki w zasilaczu po stronie 230V to już takie świadectwo jest potrzebne.
  • #12 20511064
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7794
    ŚK czyli świadectwo kwalifikacji bo tak to się prawidłowo nazywa to tylko papier, wiedzy i umiejętności nie zastąpi szczególnie dziś gdzie można takowe zdobyć online bez wychodzenia z domu. Umowa o dzieło jest w tym przypadku dobrym pomysłem, tylko pozostaje kwestia gwarancji na cały system oraz ewentualne naprawy.
  • #13 20511120
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    Mobali napisał:
    ...Mylisz się. Za pracę "na czarno" (a taką sugeruje autor) ponosi konsekwencje zarówno zatrudniający bez umowy jak i podejmujący pracę. W przypadku pierwszej lepszej kontroli, wypadku, itp. będą problemy. I jak znam tego typu sytuacje, główny wykonawca wyprze się wszystkiego, a konsekwencje spadają zwykle na zatrudnianych bez umowy. ...

Trochę nie nadążasz z przepisami dotyczącymi pracy bez umowy.

Praca na czarno bez umowy – konsekwencje dla pracownika

Pracownik w zasadzie nie ponosi ujemnych konsekwencji nielegalnego zatrudnienia, bowiem większość obowiązków informacyjnych związanych z zatrudnieniem spoczywa na pracodawcy. Jeżeli jednak osoba zatrudniona posiada status osoby bezrobotnej, to zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia jest zobowiązana zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub o złożeniu wniosku o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz o zaistnieniu innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku. Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny. Postępowanie w tego typu sprawach toczy się w oparciu o przepisy ustawy – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia. Oskarżycielem publicznym jest inspektor pracy, który kieruje do sądu wniosek o ukaranie. Kara grzywny może wahać się od 500 do 5000 zł.

Konsekwencje pracy na czarno dla pracodawcy

Niezgłoszenie osoby zatrudnionej lub wykonującej inną pracę zarobkową do ubezpieczenia społecznego także mieści się w definicji nielegalnego zatrudnienia. Zgodnie z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązek zgłoszenia tych osób do ubezpieczeń społecznych ciąży na płatniku składek w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia. Płatnikiem składek jest pracodawca – w stosunku do pracowników i osób odbywających służbę zastępczą oraz jednostka organizacyjna lub osoba fizyczna pozostająca z inną osobą fizyczną w stosunku prawnym uzasadniającym objęcie tej osoby ubezpieczeniami społecznymi. Pojęcie to obejmuje swoim zakresem także osoby zatrudnione na podstawie umowy-zlecenia albo umowy agencyjnej i jest szerzej rozumiane niż w Kodeksie pracy. Obowiązek ubezpieczenia powstaje w stosunku do pracowników od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku, natomiast co do zleceniobiorcy – od dnia oznaczonego w umowie jako dzień rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy. Kto, jako płatnik, nie dopełni powyższego obowiązku, podlega karze grzywny do 5000 zł.

Ponadto na pracodawcy albo osobie zatrudniającej na podstawie umowy-zlecenia, zgodnie z Ordynacją podatkową, ciąży obowiązek obliczenia, pobrania od podatnika podatku i wpłacenia go we właściwym terminie organowi podatkowemu. Odpowiedzialność tych osób jest zarówno za podatek niepobrany i podatek pobrany a niewpłacony. Kodeks karny skarbowy przewiduje karę za niepobieranie podatku albo pobieranie go w kwocie niższej od należnej jak również za niewpłacenie pobranego podatku we właściwym terminie do Urzędu Skarbowego. Grozi za to kara grzywny albo kara pozbawienia wolności do 2 i 3 lat albo obie te kary łącznie. Kodeks pracy także przewiduje odpowiedzialność pracodawcy za niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę przed dopuszczeniem go do pracy oraz gdy zawiera umowę cywilnoprawną w warunkach, gdy powinna być zawarta umowa o pracę. Grozi za to kara grzywny od 1000 do 30 000 zł.

A wszelkie koszty poniesione przez pracodawcę nie będą mogły być uznane jako KUP pracodawcy.
  • #14 20511169
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    mateuszro napisał:
    Kolega ma firmę budowlaną i obsługuje ten obiekt on wystawi fakturę za tą prace, ja nigdzie nie będę widniał na papierach itp aczkolwiek nie mam uprawnień SEP czy grozi mi coś za taką prace ?

Koledzy już wyjaśnili problemy ze strony urzędów, jakie mogą Cię spotkać.
    Ja tylko dopiszę sprawy techniczne.
    Jeśli zasilacz wymaga PE, to musisz podłączyć sprawne PE. Nie chcę potem trafić na zasilacz, który łaskocze prądem.
    Jeśli w drzwiach będą zwory, to musisz zamontować przyciski ewakuacji odcinające fizycznie zasilanie do zwory. Żadne przyciski wyjścia sterujące kontrolerem nie zastąpią przycisku ewakuacji.
    Podobnie jeśli będą elektrozaczepy rewersyjny i gałki od środka zamiast klamek, to też musi być przycisk ewakuacji odcinający zasilanie elektrozaczepu.
    Ogólnie, to każde wyjście z kontrolą dostępu musi dać się otworzyć albo klamką albo przyciskiem ewakuacji.
  • #15 20511912
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Uprawnienia, zezwolenia i inne techniczne biurokracje - Hmmm.
    To jako ciekawostkę dodam, że jako firma reklamowa robimy sporo Gadgetów zasilanych z sieci 230V w różnych instytucjach, banki, lotniska ... tam każdy materiał musi mieć homologację i spełnić odpowiednie normy (wszystkie papierki przy odbiorze są przekazywane) i czy to zasilacze, czy LEDy, jak i kabelki, oraz niepalność tworzyw sztucznych i farb, materiały drewniane pokryte niepalnym impregnatem z certyfikatem na papierku, w sumie ful teczek z papierami -- KOSZMAR.

ALE:
    Podłączenia elektryczne - to dostajemy pod jakie złącze , puszkę, tablicę możemy się podłączyć, i czy to podłączył Jasiu, Kazio, czy inny lump to nikogo nie obchodzi. :)
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #16 20512012
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    mateuszro napisał:
    ...

Nic ci nie grozi. Nie jesteś stroną umowy. Za robotę odpowiada strona umowy a nie pracownik. Co najwyżej jak coś źle wykonasz to dostaniesz opieprz od kolegi, który wezwie cię do poprawienia roboty. Jeżeli kolega cię zatrudni na takich warunkach to jest to jego zmartwienie i on w najgorszym razie będzie odpowiadał za ewentualne wady.
  • #17 20512036
    DiZMar
    Poziom 43  
    Wszystko będzie dobrze jak będzie dobrze.Gorzej jak będzie coś nie tak i wtedy to już tradycyjnie spychologia.
    PS.
    Przy wycenie pamiętaj, że ten Twój kolega wystawiając fakturę VAT zapłaci podatek VAT, podatek dochodowy i składkę zdrowotną ZUS wynikające to wszystko z wartości (odpowiednio) faktury do zapłaty. Jest to znaczna część otrzymanej kwoty. Trzeba to uwzględnić rozliczając się z kolegą.
  • #18 20512153
    Mobali
    Poziom 43  
    tyqva napisał:
    Trochę nie nadążasz z przepisami dotyczącymi pracy bez umowy.
    A Ty chyba nie doczytałeś dokładnie tego, co napisałem. A konsekwencje pracy na czarno nie ograniczają się tylko do ewentualnych urzędowych kar.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20512181
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Brawo ToM !
    ^ToM^ napisał:
    Nic ci nie grozi. Nie jesteś stroną umowy. Za robotę odpowiada strona umowy a nie pracownik. Co najwyżej jak coś źle wykonasz to dostaniesz opieprz od kolegi, który wezwie cię do poprawienia roboty. Jeżeli kolega cię zatrudni na takich warunkach to jest to jego zmartwienie i on w najgorszym razie będzie odpowiadał za ewentualne wady.
    Dokładnie tak jest.
    I pracodawca ma obowiazek odprowadzić zaliczkę na podatek dochodowy od wypłaconych pracownikowi pieniędzy.
  • #20 20512220
    DiZMar
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    I pracodawca ma obowiazek odprowadzić zaliczkię na podatek dochodowy od wypłaconych pracownikowi pieniędzy.

Jeżeli wykona "na czarno"
    mateuszro napisał:
    ja nigdzie nie będę widniał na papierach

To tylko obciążenia jakie podałem w PS. w poście #20 28 Mar 2023 08:47 . Tego kolega nie uniknie jeżeli "kolega" wystawi fakturę VAT, bo będzie konieczna
    mateuszro napisał:
    zakładając kontrolę dostępu w przedszkolu,
  • #21 20512236
    CYRUS2
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Trzeba to uwzględnić rozliczając się z kolegą.
    Nie, trzeba to uwzględnić zwiększając kwotę do zapłaty za robotę podawaną dyrekcji przedszkola.
  • #22 20512248
    DiZMar
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    DiZMar napisał:
    Nie, trzeba to uwzglednić zwiekaszając kwotę do zaplaty za robotę podawaną dyrekcji przedszkola.

Punktem wyjścia jest właśnie kwota uzgodniona do zapłaty przez przedszkole która jest sporo większa niż ewentualnie dostanie do ręki autor tematu. Przedszkola nie obchodzi ile i jakich danin zapłaci wykonawca (wystawca faktury) dla Skarbu Państwa. Zaprzeczyłeś mi i od razu potwierdziłeś moją treść. To teraz takie modne. :crazyeyes:
  • #23 20512250
    mateuszro
    Poziom 4  
    Nurtuje mnie pare kwestii, praca dla kolegi nie wymaga umowy jak i firmy jeżeli kwota nie przekroczy 1745 zł ? Jest to jednostrzałową akcja nie zajmuje się tym cyklicznie tak aby uznać to za dzialanosc gospodarcza.
    Co do przycisków ewakuacji to chyba nie sa konieczne z względu na klamkę z wewnętrznej strony drzwi która otwiera drzwi?

Bardzo się zastanawiam czy wgl to robić.
  • #24 20512257
    DiZMar
    Poziom 43  
    mateuszro napisał:
    Nurtuje mnie pare kwestii, praca dla kolegi nie wymaga umowy jak i firmy jeżeli kwota nie przekroczy 1745 zł ?

Dotyczy to samodzielnej działalności a nie jako pracownik innej firmy. Ty zawrzyj umowę (i wystaw rachunek) z przedszkolem to zastosujesz ten właśnie przepis.
  • #25 20512266
    mateuszro
    Poziom 4  
    Nie do końca rozumiem tego zawierania umowy z kolega żeby być jego pracownikiem a nie podwykonawcą bez działaności gospodarczej mógłby ktoś wytłumaczyć o co dokładnie chodzi
  • #26 20512278
    ArturAVS
    Moderator
    mateuszro napisał:
    Nie do końca rozumiem tego zawierania umowy z kolega żeby być jego pracownikiem a nie podwykonawcą bez działaności gospodarczej mógłby ktoś wytłumaczyć o co dokładnie chodzi

Jako podwykonawca również powinieneś mieć umowę z głównym wykonawcą.
  • #27 20512280
    CYRUS2
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Zaprzeczyłeś mi i od razu potwierdziłeś moją treść.
    Zaprzeczylem bo :
    DiZMar napisał:
    Rozliczanie się to jest wypłata kwoty.

/rozliczyć się — rozliczać się. 1. «uregulować z kimś sprawy finansowe/
  • #28 20512286
    mateuszro
    Poziom 4  
    >>20512278
    Po prostu chodzi o to żeby mi na pewno zapłacił? Czy jeszcze jakieś benefity ?
  • #29 20512290
    ArturAVS
    Moderator
    mateuszro napisał:
    Czy jeszcze jakieś benefity ?

Benefity? Tak, prokurator na głowie w razie W i ewentualnie #.
  • #30 20512292
    mateuszro
    Poziom 4  
    Jeżeli podpiszę umowe to prokuratora nie będzie ? Z jakiej okazji?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z zakładaniem systemu kontroli dostępu w przedszkolu przez osobę bez uprawnień SEP. Użytkownik zastanawia się nad ryzykiem i konsekwencjami takiej pracy, zwłaszcza w kontekście braku umowy oraz odpowiedzialności za ewentualne wypadki. Uczestnicy forum podkreślają, że brak umowy naraża zarówno wykonawcę, jak i zlecającego na problemy prawne, a także na konsekwencje finansowe w przypadku kontroli. Wskazano, że prace te mogą być traktowane jako instalacje teletechniczne, co nie wymaga uprawnień SEP, ale zaleca się ich posiadanie dla bezpieczeństwa. Podkreślono również znaczenie umowy o dzieło jako formy zabezpieczenia, a także konieczność przestrzegania przepisów dotyczących instalacji elektrycznych, w tym odpowiedniego podłączenia zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA