logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3-fazowy: Automatyzacja odblokowywania przy zablokowaniu na grubych materiałach (np. karton)

varon23 11 Kwi 2023 20:40 522 15
  • #1 20535171
    varon23
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam. Walczę z projektem rozdrabniacza/ sieczkarki w tej chwili wszystko działa, natomiast podczas wrzucenia grubszego np kartonu silnik się potrafi zblokować, w tym celu obracam obroty prawo/lewo i jadę dalej. Natomiast chciałbym to zautomatyzować i już moje próby nie zdają egzaminu.
    To co zrobiłem:
    Silnik w trakcie zablokowania zwiększa prąd, przez urządzenie pomiarowe wysyła sygnał do modułu czasowego który ma załączyć stycznik który zamienia fazy na około 3 sekundy i wraca do oryginału. Wszystko działa aż do stycznika. W tym momencie spotykają się fazy i wyrzuca bezpieczniki. Dlatego zdecydowałem się na zakup ATS, Taki jaki stosuje się do zmiany źródeł zasilania. posiada duże mechaniczne styki odstęp jest tak duży że można palec wetknąć a i tak ciągnie za sobą łuk i wyrzuca Esy ...
    Ma ktoś może jakiś pomysł jak to zrobić żeby nie miały możliwości spotkać się fazy ? Pozdrawiam.

Silnik 3-fazowy: Automatyzacja odblokowywania przy zablokowaniu na grubych materiałach (np. karton)
  • #2 20535215
    GrzegorzSwinder
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    A nie prościej i taniej dać falownik który będzie przełączał kierunek przód - tył ??? Jeśli nie chcesz dać falownika to da ODSTĘP pomiędzy przełączeniem silnika na pracę do tyłu . Wyłącz zasilanie stycznikiem , poczekaj aż zahamuje i dopiero wtedy wrzucaj wsteczny bieg na drugim styczniku . Chciałem coś podobnego zrobić do łuparki do drewna - przekładnik prądowy , ATMEGA sterująca tym i dwa styczniki prawo - lewo . Prąd wzrasta , wyłączam silnik , czekam 200ms , załączam w lewo na 1s , wyłączam, czekam 200ms i dalej w prawo .
  • #4 20535245
    varon23
    Poziom 11  
    Chciałbym ominąć montaż falownika. Z tymi opóźnieniami to ma sens, Nawet ten ATS by się sprawdził gdyby miał taką zwłokę. tutaj niestety odbywa się to w około 8ms...
    Przyznam szczerze że nie mam doświadczenia w Atmedze. Wierzę w to że udałoby się to wykonać z gotowych modułów ;)

78db78 napisał:
    musi być blokada żeby nie włączyć na raz 2 styczników. A po drugie praca silnika aż się zablokuje i staje to nie dobry pomysł.

No ale niestety czasem jak coś wpadnie grubszego to potrafi zblokować. Zapoznam się z podesłanym schematem. Dzięki ;)
    PS: Nie wiem czy dobrze widzę ale wydaje mi się że schemat dotyczy silnika jednofazowego.
  • #5 20535264
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @varon23 Pierwsze to wrzuć jakiś szkic jak to wszystko masz połączone.

Druga sprawa, że do tej aplikacji nadaje się idealnie przemiennik częstotliwości z prostym sterowaniem, ewentualnie z wbudowanym sterownikiem PLC.
  • #6 20535278
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Jak się silnik blokuje gdy wrzucisz grubszy karton to może masz problem mechaniczny albo masz za słaby silnik i się blokuje.

W jaki sposób się spotykają fazy? Co to znaczy, czy się zwierają.

Narysuj schemat i go wstaw jak masz podłączony silnik.

Nie wiem czy takie rozwiązanie jakiego oczekujesz będzie dobrym rozwiązaniem, czy nie będziesz musiał poszukać przyczyny dlaczego tak się dzieje.

Może niech jeszcze inni koledzy wypowiedzą w tej kwestii.
  • #7 20535310
    varon23
    Poziom 11  
    Możliwe że za słaby silnik Narazie jest 1Kw około 1420 obr. mam zamiar popróbować z 1,5kw. obrotów nie chcę zwiększać. zbyt mocnego silnika tam nie mogę zastosować ze względów bezpieczeństwa, noże tnące mają około 2mm grubości i są bardzo ostre.

Prawidłowo reaguje na zacięcie gdy Styki nie są zamienione miejscami do zmiany obrotów natomiast gdy tylko zamienie dwie sąsiadujące fazy na wyjściu z ATS widać przeskok iskry i bum. Wydaje mi się że przerwa czyli typowy stop podczas mechanicznej zamiany faz rozwiązał by problem.
    Przełączając pokrętłem manualnie wszystko działa no ale jakie tam są opóźnienia...

Druga sprawa to ten nieszczęsny ATS. Myślałem że to zadziała skoro służy do bezprzerwowej pracy urządzeń.
    Jak widać na obrazku po przełączeniu źródeł zamienia fazy Source B użyłem jako praca domyślna natomiast Source A symuluje przekaźnik czasowy. po zniknięciu napięcia wraca do Source B i silnik znów kręci się w lewą stronę.
  • #8 20535622
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    ATS to rozwiazanie bez sensu. Tu potrzebny jest przekaźnik nadprądowy (OK, jest) i dwa przekaźniki czasowe oraz dwa styczniki. Pierwszy do ,,sprawdzenia" czasu zacięcia ( po wzroście prądu) a drugi pomiędzy stycznikami w przód i w tył. Musi być opóźnienie pomiędzy zmianą kierunku obrotów choćby ze względu na bezwładność mas wirujących. Falownik zaś można zaprogramować na utkniecie silnika i nawet wprowadzić zmianę kierunku wirowania silnika po utknięciu i po określonym czasie.
  • #9 20535685
    varon23
    Poziom 11  
    Spróbuję z zastosowaniem dwóch PCR-513 oraz dwóch styczników. Za pomocą przekaźników czasowych uzyskałbym przerwy między załączeniami. ATS wykorzystam do czegoś innego :)
    Uparłem się na ominięcie falownika nawet jak koszta by były podobne, ponieważ chciałbym postawić na prostotę w razie awarii oraz możliwość uformowania gabarytu skrzynki.
  • #10 20535808
    Wojciech.
    Poziom 37  
    @varon23 No to jak chcesz to robić na przekaźnikach czasowych to będzie dobry taki przekaźnik https://www.egniazdka.pl/sterownik-czasowy-prawo-lewo-stp-541-p-735.html
  • #11 20535821
    varon23
    Poziom 11  
    Myślę że będzie wygodniejsze w pracy od PCR-513. i uniemożliwi załączenia dwóch styczników na raz ?
  • #12 20535838
    Wojciech.
    Poziom 37  
    @varon23 No to przełączysz obroty prawo/lewo bez zachowania odstępu czasowego. Jeśli inercja będzie zbyt duża to Ci wywali zabezpieczenie i po temacie.
    Jaką funkcję chcesz tym przekaźnikiem zrealizować dokładnie?
  • #13 20535892
    varon23
    Poziom 11  
    Przekaźnik ma służyć do czasu zwłoki między stycznikami, czyli jest przeciążenie, Odłącza stycznik ( czyli dwa są odłączone w tym samym czasie) Po upływie powiedzmy 2 sek, załącza stycznik lewo na 3 sek, odłącza i drugi przekaźnik załącza znowu z opóźnieniem 2 sek ten pierwszy.( prawe obroty) I tak do kolejnego ewentualnego zablokowania.
  • #14 20538283
    Wojciech.
    Poziom 37  
    @varon23 Ale chcesz zrealizować 3 kroki czasowe, mając tylko dwie czasówki, jak planujesz zrealizować układ sekwencyjny?
    Patrząc szerzej powinno się zrealizować 4 kroki:
    Krok 1 - czas przekroczenia prądu ( filtrowanie krótkich pików prądu)
    Krok 2 - czas hamowania 1
    Krok 3 - czas pracy do tyłu
    Krok 4 - czas hamowania 2.
  • #15 20538406
    varon23
    Poziom 11  
    Masz rację. tak z głowy było to prostsze. ;) Temat jak najbardziej ciekawy i na pewno do niego kiedyś wrócę. Ale tak prześledziłem wczoraj zachowanie całego systemu na ATS bez podpiętych Faz i stwierdziłem że jest to wszystko strasznie mozolne. Wróciłem do klasycznego przełącznika lewo prawo, Mam pełną kontrolę nad regulacją mogę nawet bardzo szybko przełączać i nic się nie dzieje ;)

Z drugiej strony to może i nawet lepiej dla bezpieczeństwa. Ja jako operator wiedziałbym że trzeba poczekać, ale jakby ktoś zaczął grzebać i chciałby odblokować i nagle maszyna by go wciągnęła to było niezbyt fajnie. Jedynie to planuję w weekend wymienić silnik z 1kw na 1,5kw i sprawdzę intensywność zablokowań.
  • #16 20538602
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Może spróbuj zrobić jakaś regulację, wkładasz cieńszy materiał to ustawiasz na cieńszy materiał a gdy wkładasz grubszy materiał np. karton to ustawiasz na grubszy materiał. I może w ten sposób wyeliminował byś blokowanie sieczkarki.

Jak nie chcesz nic przerabiać w sieczkarce a masz mocniejszy silnik to zobacz na nim czy się będzie blokowało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem zablokowania silnika 3-fazowego w rozdrabniaczu podczas przetwarzania grubych materiałów, takich jak karton. Obecnie stosuje metodę zmiany kierunku obrotów, jednak pragnie zautomatyzować ten proces. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie falownika, przekaźników czasowych oraz styczników, aby wprowadzić opóźnienia między zmianą kierunku obrotów. Użytkownik rozważa również zwiększenie mocy silnika z 1 kW do 1,5 kW, aby zminimalizować ryzyko zablokowania. Wskazano na potrzebę unikania jednoczesnego załączania dwóch styczników oraz na konieczność wprowadzenia przerwy czasowej, aby zapobiec zwarciom faz. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na klasyczny przełącznik lewo-prawo dla większej kontroli nad urządzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA