Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyczne sterowanie elektrozaworem odprowadzania wody

gevv 19 Apr 2023 10:16 1470 9
  • Witam, Projekt automatyki wykonany za pomocą mikrokontrolera automatycznie odprowadza wodę za pomocą Elektrovalf. Metoda odbicia światła podczerwonego służy do wykrywania obecności osoby lub przedmiotu. Może być stosowany w automatycznym spłukiwaniu pisuarów lub różnych projektach sterowania automatyką, scenariuszach

źródło : http://picsource.com.br/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gevv
    Level 12  
    http://320volt.com elektronik ve biraz daha fazlası
    gevv wrote 93 posts with rating 461. Live in city istanbul. Been with us since 2007 year.
    Marcin125
    Level 25  
    Czyli jak komplikować wszystko co się da :)
    darts
    Level 15  
    Jasne jeszcze do kibla założę elektronikę bo mi się nie chce nacisnąć palcem, a może smartfonem spłukiwać przez Wi-Fi lub przez e-maila ? Co za głupi świat.
    Jacekser
    Level 23  
    darts wrote:
    ...bo mi się nie chce nacisnąć palcem...

No po to właśnie to jest.Jeszcze przydałby się jakiś czujnik wrzuconego papieru(!).Dziś ,w biurze gdzie pracuję zapchał się pisuar,zapewne od wrzuconego papieru.Naklejona nad informacja nic nie daje.Nic tylko zrobić otwór do zwrotu sików na takiego absztyfikanta coby dało nauczkę na przyszłość-i tyle !
    austin007
    Level 17  
    Część z piszących tu nie wie, ale się chętnie wypowie. Nawet przed zapoznaniem się, w miarę (swoich) możliwości ze zrozumieniem. Czujniki odbiciowe IR nie są niczym nowym. Spotykane powszechnie od lat w bateriach umywalkowych czy pisuarach w szaletach publicznych. Sam od lat korzystam z takiej baterii w domu. Bardzo wygodne. Grohe. Kiedyś uwaliła się elektronika w takiej baterii Geberit. W jednej z baterii Grohe głupieje czujnik po latach. W serwisie tylko wymiana na nowy moduł. Zrobienie samemu nie jest takie banalne wcale, żeby działało jak należy i zasilanie bateryjne wytrzymało co najmniej rok. W teorii owszem. Minusem korzystania z baterii sterowanych IR w domu jest nawyk czekania na wypłynięcie wody z wylewki u znajomych , gdzie baterie mają zawór ręczny.
    Marcin125
    Level 25  
    Jacekser wrote:
    Dziś ,w biurze gdzie pracuję zapchał się pisuar,zapewne od wrzuconego papieru.

A było odpowiednie przeszkolenie z obsługi? Dla niektórych to nowość :)
    Jacekser
    Level 23  
    Marcin125 wrote:
    A było odpowiednie przeszkolenie z obsługi? Dla niektórych to nowość

Przepchali.Ponoć była to guma do żucia.Ale patrząc na to i na syf jaki dziś zastałem w kuchni to mam wrażenie że niektórzy faktycznie nie dorośli do samodzielnego korzystania z takich udogodnień.
    Wygódka za domem i szlauch z wodą ,wiadro do popłukiwania to standard dla takich.
    Slawek K.
    Level 35  
    >>20547927
    Wcale nie, w miejscach publicznych to zbawienie bo jakoś nie mam ochoty naciskać czegokolwiek po innych :) pomyślałeś o tym ?

Pozdr
    misiek1111
    Level 32  
    Do pisuaru w domu najtaniej to:
    Automatyczne sterowanie elektrozaworem odprowadzania wody
    TAAG
    Level 19  
    Jacekser wrote:
    ...Przepchali.Ponoć była to guma do żucia...

I tak będzie w 95% przypadków jeśli chodzi o pisuary publiczne.
    Kultura nasza pozostawia wiele do życzenia.