logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaką ładowarkę zastosować lub ewentualnie zrobić do 3 ogniw 18650 12,6V

mar88pn 02 Maj 2023 10:28 945 12
  • #1 20563169
    mar88pn
    Poziom 3  
    Ocena: 7

Wolałbym Zrobić Samemu
  • #4 20563231
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Kurcze, przepraszam źle spojrzałem, tak musi być na 3S i dobrany odpowiednio prądowo.

Dodano po 57 [sekundy]:

Już zmieniłem link
  • #5 20566065
    mar88pn
    Poziom 3  
    czy można ładować bez moduł ładowania 3S?? coś się stanie?? chyba można kontrolować napięcie samemu
  • #6 20566168
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1229
    Czytam sobie do śniadania opis wspomnianego BMS-a. Ciekawa lektura...
    ABC-RC.pl napisał:
    Układ elektroniczny w wersji REV 2.0 zabezpieczający akumulatory przed rozładowaniem a jednocześnie jest ładowarką dla tych akumulatorów. Moduł ładowania i ochrony ogniw Li-ion 18650 3S 12V. Jeden moduł zastępuje ładowarkę i moduł zabezpieczający.
    Zastępuje ładowarkę, zatem można przypuszczać, że dopuszcza się podłączenie dowolnego zasilacza, byle by miał napięcie wyższe od 12,6V. Ograniczeniem prądu ładowania zajmie się inteligentny BMS.
    Ktoś mógłby nawet pomyśleć, że w/w moduł wyposażony jest w stabilizator prądu jak to jest w ładowarce do Li-Ion.
    ABC-RC.pl napisał:
    Umożliwia zbudowanie bezpiecznego pakietu akumulatorów który nie musi być ładowany specjalnymi ładowarkami do akumulatorów li-ion.
    Już robi się ciekawie, gdyż ten uniwersalny moduł będący zarazem ładowarką przypuszczalnie sam sprawdza ile jest P w pakiecie.
    Przecież 12,6V to może być 3S1P jak u autora wątku, ale może też być 3S6P (18 szt) także o napięciu końcowym 12,6V. Przypuszczalnie inteligentny moduł sam to sprawdzi :) i odpowiednio dobierze prąd ładowania by nie uszkodzić ogniw.
    ABC-RC.pl napisał:
    Co więc robi moduł BMS i jakie jest jego zadanie
    Teraz się dowiemy, że:
    ABC-RC.pl napisał:
    BMS monitoruje napięcia ogniw, czy to podczas ładowania, czy rozładowywania po wykryciu np. spadku napięcia na którymś ogniwie odłącza układ i analogicznie podczas ładowania balansuje cele i jeżeli któraś przekroczy górny próg napięcia (spadek natężenia prądu poniżej 0,05C ok 130mA), to zostaje odłączona, a reszta ładuje się do tego samego poziomu.
    Zostaje odłączona... Ale jak? Zwykle ogniwa połączone są szeregowo przygrzaną do końcówek taśmą.
    I smaczek na koniec:
    ABC-RC.pl napisał:
    Jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca modułów to to, iż nie ograniczają one prądu podczas ładowania ogniw
    Skoro więc nie ograniczają to jak to się ma do stwierdzenia, że moduł zastępuje ładowarkę?

Albo Chińczyk źle opisał, albo ktoś źle przetłumaczył.
  • #7 20566215
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 489
    Nie spodziewaj się po chińskim opisie skopiowanym z aliexpress'a logiki ;)
  • #8 20566288
    mar88pn
    Poziom 3  
    A JA PONAWIAM MOJE ZAPYTANIA : czy można ładować bez moduł ładowania 3S?? coś się stanie?? chyba można kontrolować napięcie samemu
  • #9 20566363
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 843
    Ładowałem kilka lat przy stałym napięciu 12,5 V i nic się nie stało. Z początku ładowanie idzie szybko a pod koniec zwalnia.
    Podłączałem do zasilacza na noc, rano zawsze były full.
    Zasilacz ma ograniczenie prądu 30 A o ile dobrze pamiętam.
    Akumulatory to baterie od laptopów ok. 60 Wh (9 ogniw 18650 w trzech pakietach). W tamtych czasach baterie do laptopów były za grosze.
    Mam trzy albo cztery baterie więc zawszy któraś była naładowana i śpieszyć się nie musiałem.
    Jeżeli ktoś pracuje z jakimś narzędziem np. 12 h dziennie, to musi zakupić albo ze dwie zapasowe baterie albo szybką ładowarkę z odcięciem ładowania.
    mar88pn napisał:
    A JA PONAWIAM MOJE ZAPYTANIA : czy można ładować bez moduł ładowania 3S?? coś się stanie?? chyba można kontrolować napięcie samemu

Można jeżeli nie ma pośpiechu. Można ładować każde ogniwo oddzielnie, kolejno.
    I zasilacz musi być odpowiedni, jeżeli jest np. taki:
    to pod koniec ładowania należy brać pod uwagę napięcie szczytowe. Miernik prawdy nie powie.
    Lepiej używać zasilacza z wygładzonym przebiegiem napięcia.

PS. baterie od laptopów chyba prawie wszystkie mają balansery w środku.
  • #10 20566745
    W.P.
    mar88pn napisał:
    czy można ładować bez moduł ładowania 3S??
    Rozumiem, że istotą pytania jest "Czy można ładować bez modułu ładowania", w domyśle BMS.
    No to króciutko:

Gdyby założyć, że mamy 3 identyczne ogniwa to odpowiedź brzmi TAK.
    Jednak mamy do czynienia z prawie jednakowymi ale różnymi w ramach tolerancji ogniwami.

Gdyby je ładować jako pakiet szeregowy 3S to okazałoby się po czasie, że wskutek rozrzutu parametrów naładowałyby się do np.
    • 4,1V
    • 4,0V
    • 4,5V
    Niby wszystko się zgadza, suma 12,6V, ale...

Ogniwo III ulegnie powolnej destrukcji wskutek przekroczenia dopuszczalnej wartości napięcia, natomiast pozostałe będą niedoładowane.

Wynika z tego prosty wniosek, że potrzeba tu układu nadzorującego, który pilnowałby dopuszczalnego zakresu napięć ogniwa. To rola modułu BMS.

Są różne konstrukcje. Najprostsze pilnują zakresu 2,9÷4,2V rozłączając obwód:
    • ładowania gdy:napięcie na dowolnym ogniwie osiągnie 4,2V
    • obciążenia gdy napięcie na dowolnym ogniwie spadnie do 2,9V
    • obciążenia w przypadku próby pobrania zbyt dużego prądu lub zwarcia zacisków (+) i (-)..

Bardziej rozbudowane dołączają rezystor (kilkadziesiąt Ω) równolegle do najszybciej ładującego się ogniwa zmniejszając tym samym prąd wpływający do niego. To tzw. balansowanie.
    Konstruktorzy prześcigają się w pomysłach tworząc wyrafinowane konstrukcje, których ostatecznym celem jest wyrównanie napięć na szeregowych członach pakietu.

Najbardziej "wypasione" współpracują z ap-ką umożliwiając wgląd w proces ładowania i wyrównywania napięć. To BMS-y obsługujące drogie pakiety akumulatorów do np. rowerów elektrycznych.

Konkludując: Warto wyposażyć pakiet w BMS.

Dla pełnej ochrony i precyzyjnego wyrównywania napięć na ogniwach można dorobić balanser aktywny.
    W przypadku autora byłyby to 3 ogniwa balanserów.
    To nieskomplikowane układy na tranzystorach, których zadaniem jest nie pozwolić na wzrost napięcia ponad 4,2V. To odpowiednik diody Zenera o wyidealizowanej prostokątnej charakterystyce Ir=f(Ur)

Jeśli chodzi o ładowanie to muszą być spełnione 2 warunki.
    • Napięcie k x 4,2V, w tym przypadku 12,6V
    • Ogranicznik prądu ładowania dostosowujący zasilacz do ilości P (ogniw równolegle połączonych). W tym przypadku P=1

Przyjmuje się, że maksymalny prąd ładowania może być liczbowo równy pojemności wyrażonej w Ah. Jeśli więc ogniwo na pojemność 2,2Ah to prąd nie powinien przekraczać 2,2A.

Ogranicznik prądu może być dowolny. Albo źródło prądowe, albo szeregowy rezystor. Nigdy jednak nie można podłączać zasilacza bezpośrednio do ładowanego akumulatora. Nawet jeśli ustawimy mu na wyjściu 12,6V.

Dobrym rozwiązaniem może tu być proponowana przez Kolegę spinacz przetwornica z regulacją prądu i napięcia.
  • #11 20566793
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Zapomniałem dopisać w poprzednim poście że moje baterie od laptopów mają wbudowane balancery, tak że ja nie miałem problemów.
    Edytowałem ten post aby nie wprowadzał ludzi w błąd.
    Przetwornica LM2596S DC-DC chyba jest najmniejsza i najtańsza na polskim rynku.
    Wymiary 43x21,5x13mm (gł x szer x wys).
    Pod tą samą nazwą sprzedawane są takie bez regulacji prądu. Rozpoznać je można po tym że mają tylko jeden potencjometr.

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Można jeszcze zrobić coś na wzór takiej ładowarki:
    Ktoś kiedyś na Elektroda to wymyślił.
    Dla Li-ion trzeba dać po sześć diód na ogniwo, czyli razem osiemnaście.
  • #12 20566937
    W.P.
    Staszek_Staszek napisał:
    Można jeszcze zrobić coś na wzór takiej ładowarki
    A gdzie miałyby być podłączone ogniwa?
    Przecież w pakiecie są połączone szeregowo (nawet zgrzane taśmą).
  • #13 20566962
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    W.P. napisał:
    Przecież w pakiecie są połączone szeregowo (nawet zgrzane taśmą).

Często są zgrzewane ale nie zawsze.
    Ja używam ogniw przy prądach poniżej 1 A więc stosuję koszyki ze sprężynkami.
    Jedynie wiertarko- wkrętarki używam przy większych prądach ale ona jeszcze pracuje na oryginalnej baterii i ma dedykowaną ładowarkę.
    W tym układzie z diodami trzeba zwrócić uwagę na odprowadzenie ciepła od diód. Jak się za mocno nagrzeją ogniwa nie będą naładowane w pełni.

Dodano po 16 [minuty]:

PS. Dzisiaj zacząłem robić specjalne końcówki do grotów do "szybkiego" lutowania. Jak tylko znajdę kilka godzin na testy to podzielę się wiedzą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ładowania trzech ogniw 18650 w konfiguracji 3S (12,6V). Użytkownicy podkreślają konieczność zastosowania modułu BMS (Battery Management System) oraz balansera, aby uniknąć uszkodzenia ogniw. Zasugerowano różne moduły, takie jak BMS 3S oraz przetwornice DC-DC, które mogą być użyte do ładowania. Wskazano, że ładowanie bez modułu BMS jest możliwe, ale niesie ryzyko nierównomiernego naładowania ogniw, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z ładowaniem ogniw, sugerując, że można ładować je przy stałym napięciu, ale z odpowiednim nadzorem nad napięciem i prądem. Wspomniano również o różnych konstrukcjach ładowarek DIY oraz o konieczności monitorowania temperatury diod w przypadku ich użycia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA