Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamspinacz napisał:Kolego potrzebujesz balansera 3S i moduł ładowania 3S, inaczej uszkodzisz ogniwa.
Np
https://abc-rc.pl/product-pol-9526-Modul-BMS-...on-2S-8-4V-13A-do-ogniw-18650.html?query_id=4
ten moduł jest na 2s a powinno byc z tego co wiem 3S i chce kupic z allegro
ABC-RC.pl napisał:Zastępuje ładowarkę, zatem można przypuszczać, że dopuszcza się podłączenie dowolnego zasilacza, byle by miał napięcie wyższe od 12,6V. Ograniczeniem prądu ładowania zajmie się inteligentny BMS.Układ elektroniczny w wersji REV 2.0 zabezpieczający akumulatory przed rozładowaniem a jednocześnie jest ładowarką dla tych akumulatorów. Moduł ładowania i ochrony ogniw Li-ion 18650 3S 12V. Jeden moduł zastępuje ładowarkę i moduł zabezpieczający.
ABC-RC.pl napisał:Już robi się ciekawie, gdyż ten uniwersalny moduł będący zarazem ładowarką przypuszczalnie sam sprawdza ile jest P w pakiecie.Umożliwia zbudowanie bezpiecznego pakietu akumulatorów który nie musi być ładowany specjalnymi ładowarkami do akumulatorów li-ion.
ABC-RC.pl napisał:Teraz się dowiemy, że:Co więc robi moduł BMS i jakie jest jego zadanie
ABC-RC.pl napisał:Zostaje odłączona... Ale jak? Zwykle ogniwa połączone są szeregowo przygrzaną do końcówek taśmą.BMS monitoruje napięcia ogniw, czy to podczas ładowania, czy rozładowywania po wykryciu np. spadku napięcia na którymś ogniwie odłącza układ i analogicznie podczas ładowania balansuje cele i jeżeli któraś przekroczy górny próg napięcia (spadek natężenia prądu poniżej 0,05C ok 130mA), to zostaje odłączona, a reszta ładuje się do tego samego poziomu.
ABC-RC.pl napisał:Skoro więc nie ograniczają to jak to się ma do stwierdzenia, że moduł zastępuje ładowarkę?Jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca modułów to to, iż nie ograniczają one prądu podczas ładowania ogniw
mar88pn napisał:A JA PONAWIAM MOJE ZAPYTANIA : czy można ładować bez moduł ładowania 3S?? coś się stanie?? chyba można kontrolować napięcie samemu
mar88pn napisał:Rozumiem, że istotą pytania jest "Czy można ładować bez modułu ładowania", w domyśle BMS.czy można ładować bez moduł ładowania 3S??
Staszek_Staszek napisał:A gdzie miałyby być podłączone ogniwa?Można jeszcze zrobić coś na wzór takiej ładowarki
W.P. napisał:Przecież w pakiecie są połączone szeregowo (nawet zgrzane taśmą).