logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze klawiatury bezprzewodowej Silvercrest i odczyt pamięci 93CXX przez CH341 black

p.kaczmarek2 17 Paź 2023 20:14 1779 5

TL;DR

• Rozebrano bezprzewodową klawiaturę SilverCrest MTS2219-SL-K DT53648 bez nadajnika USB, pokazując wnętrze, matryce klawiszy, potencjometr i główne PCB.
  • Na płytce znaleziono transceiver SPRF2400A HV111, rezonator kwarcowy, antenę PCB oraz pamięć L93C46-SI, którą postanowiono odczytać programatorem CH341 black.
  • Do odczytu EEPROM 93C46 przygotowano zmieniony adapter z klipsa CH341 i przewodów żeńsko-żeńskich, bo program zgłaszał konieczność specjalnego podłączenia.
  • W trybie 8-bit odczyt nie działał, ale po właściwym ustawieniu pamięć dała się odczytać i zaprogramować; zapis przetrwał ponowny odczyt.
  • Z pamięci poza samymi FF wypadły tylko krótkie bajty, m.in. 3E 8E 21 CB 91 3B 08 F8 FF, a ich znaczenie pozostało niejasne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • Bezprzewodowa klawiatura SilverCrest MTS2219-SL-K DT53648 leżąca na drewnianym blacie.
    Dzisiaj zaglądamy do wnętrza klawiatury bezprzewodowej. Oprócz typowego rozkręcania i zdjęć w tym temacie też podejmiemy próbę odczytania zawartości z pamięci EEPROM znajdującej się na płytce ze środka, co będzie wymagało przygotowania nieco zmienionego adaptera do programatora CH341. Ale od początku.
    Tył klawiatury SilverCrest MTS2219-SL-K DT53648 z widoczną etykietą informacyjną.
    Klawiatura oczywiście trafiła do mnie z masą innego różnego sprzętu do złomowania, już bez nadajnika USB, więc nie będzie żadnej szkody jak ją destruktywnie zdemontuję. Sam z bezprzewodówki raczej nie korzystam, bo uważam, że szkoda czasu na ładowanie ogniw jak kabelek od klawiatury i tak nie przeszkadza mi na stole.
    Model który trafił do mnie to MTS2219-SL-K DT53648 SilverCrest. Z sieci wyczytałem, że w zestawie była też myszka:
    Specyfikacja techniczna klawiatury i myszy bezprzewodowej MTS2219-SL.
    Tak wyglądał ten zestaw w czasach świetności:
    Zestaw bezprzewodowej klawiatury i myszki SilverCrest MTS2219-SL.
    Komunikacja odbywa się na częstotliwości 2.4GHz.

Odkręcamy śrubki:
    Wnętrze klawiatury bezprzewodowej z widocznymi matrycami i płytką drukowaną.
    W środku nie ma raczej żadnych zaskoczeń. Klawisze, gumki, no i matryce:
    Wnętrze bezprzewodowej klawiatury z matrycą ścieżek sygnałowych
    Mamy tutaj przyciski które zwierają w różnych kombinacjach wspólne sygnały (powiedzmy, wiersze i kolumny matrycy). To dzięki temu wystarcza tak mało sygnałów by obsłużyć wiele klawiszy, ale minusem tego jest tzw. key rollover problem czyli kłopot wykrycia kilku klawiszy wciśniętych jednocześnie na wspólnych liniach.
    Wnętrze klawiatury z widoczną matrycą klawiszy i obwodami drukowanymi. Wnętrze klawiatury bezprzewodowej z widocznymi ścieżkami i płytką drukowaną Wnętrze klawiatury bezprzewodowej z widocznymi ścieżkami matrycy.
    Tych gumek może i by kilka się przydało zostawić:
    Widok na wnętrze rozłożonej klawiatury z widocznymi gumkami pod klawiszami i płytką PCB.
    Potencjometr:
    Zbliżenie na wnętrze klawiatury z płytką drukowaną i przyciskiem.
    No i główne PCB:
    Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi i antenką na zielonym tle. Płytka PCB z układem SPRF2400A, anteną i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na obwód drukowany z elementami elektronicznymi w klawiaturze. Zbliżenie na płytkę PCB klawiatury bezprzewodowej z elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną klawiatury bezprzewodowej z widocznymi elementami elektronicznymi. Widok płytki PCB z klawiatury bezprzewodowej z widocznymi ścieżkami i złączem.
    Oprócz "czarnej kropki" na pokładzie jest SPRF2400A HV111 wraz z rezonatorem kwarcowym, antenka na PCB oraz pamięć L93C46-SI.
    Specyfikacja techniczna pamięci EEPROM L93C46.
    Układ z RF w nazwie to transceiver:
    Karta katalogowa transceivera RF 2.4GHz SPRF2400A
    Przykładowa aplikacja:
    Schemat obwodu referencyjnego układu SPRF2400A

Odczyt pamięci EEPROM 93C46
    Postanowiłem z ciekawości zajrzeć do pamięci znajdującej się na płytce. Mam do tego specjalny programator - CH341, wersja czarna, kupiona oczywiście w Chinach. Po stronie komputera korzystam z Neoprogrammer, wersja:
    Zrzut ekranu programu NeoProgrammer z informacjami o urządzeniu EEPROM.
    A więc, najpierw wyszukujemy nasz układ scalony:
    Okno dialogowe wyszukiwania układu scalonego 93C46 z dwoma znalezionymi układami.
    Wtedy program w logu wyświetla nam informacje:
    Zrzut ekranu programu NeoProgrammer do odczytu pamięci EEPROM.
    Czyli potrzebne jest specjalne podłączenie. Zobaczmy na załączone schematy:

Currently selected:  93C46 8bits [5.0V] 1 Kbits, 128 bytes
    !! Adapter required !!
    Adapters\CH341\scheme_93Cxx.jpg
    Doc\CH341\Programmers\5V_select.jpg
    Doc\CH341\Programmers\ch341a_black_3.3v_5.0v_basic_(EN).pdf
    Doc\CH341\Adapters\MICROWIRE_ADAPTER_FOR_CH341_(EN).pdf

Schemat określa tu jak możemy podłączyć ORG by wybrać tryb pracy, ale korzystając z gotowego PCB się tym nie przejmowałem, bo pewnie na PCB to jest już w jakiś sposób podłączone.
    Schemat podłączenia adaptera 93Cxx do programatora CH341.
    Zbliżenie na adapter do programatora z zaznaczonymi pinami.
    Wykonałem ten układ w oparciu o klips z zestawu programatora oraz przewody stykowe żeńsko-żeńskie:
    Klawiatura bezprzewodowa SilverCrest z podłączonym programatorem CH341 na stole roboczym.
    Zdjęcie zbliżeniowe PCB klawiatury bezprzewodowej z klipsem programatora.
    Do wyboru są dwa tryby programowania, jeśli wybierzemy źle (w moim przypadku 8 bit nie działało, wynika to z tego jak podłączony jest sygnał ORG - szczegóły są w nocie):
    Komunikat błędu programatora CH341 przy odczycie pamięci EEPROM.
    Sukces:
    Zrzut ekranu programu NeoProgrammer z odczytem zawartości pamięci EEPROM.
    Nie ma dużo informacji w tej pamięci. Poza samymi FF odczytałem: 3E 8E 21 CB 91 3B 08 F8 FF (itd)

Na próbę postanowiłem jeszcze coś wpisać do pamięci, by zweryfikować czy wszystko działa:
    Odczyt podatków EEPROM na ekranie komputera.
    Odłączmy programator, wyłączmy program i odczytajmy - czy pamięć pamięta dane?
    Zrzut ekranu z programu NeoProgrammer pokazujący odczyt pamięci EEPROM 93C46.
    Wszystko działa.

Podsumowanie
    Zasadniczo chyba wyszło ciekawiej niż początkowo się zapowiadało. Otwierając tę klawiaturę nie planowałem próby odczytania pamięci, a jednak się udało.
    Teraz tylko pojawia się pytanie, czym jest te kilka bajtów odczytanych z pamięci?
    Czy to jest coś w stylu, stan klawiszy num lock, caps lock, itd? Czy może to jest jakiś "identyfikator" klawiatury? A jeśli tak, to czy gdybym przegrał z drugiej sztuki jej identyfikator na tę sztukę, to czy bym mógł obie sparować z jednym odbiornikiem? Tego niestety nie wiem - jeśli ktoś próbował, to dajcie znać. Sam raczej bezprzewodowymi klawiaturami się nie przejmuję, korzystam z "kablowej" i jestem zadowolony.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14724 postów o ocenie 12807, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20775011
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12807
    Jak tylko będę mieć okazję to z chęcią to sprawdzę i dam znać. Też tak myślałem, że raczej jednak klawisze funkcyjne. Na razie nie mam dostępu do żadnej sprawnej i kompletnej bezprzewodówki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20775446
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5660
    Ciekawe jak z bezpieczeństwem transmisji bezprzewodowej takiej klawiatury.
  • REKLAMA
  • #5 20784805
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 892
    Taaa..... gdzieś czytałem o łatwości włamania tzn. możliwości przechwycenia kodów ASCII wciskamych klawiszy i możliwość wysyłania własnych kodów.
    Nie pamietam czy był opis implementacji, ale było to możliwe.
  • #6 20798735
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    TechEkspert napisał:
    Ciekawe jak z bezpieczeństwem transmisji bezprzewodowej takiej klawiatury.

W firmie mamy zakaz używania tego typu urządzeń. Co do bezpieczeństwa - ludzie używają sieci bezprzewodowych i się nie zastanawiają nad bezpieczeństwem. Szef IT u mnie w pracy preferuje kabel. Ja wolę bezprzewodowy.

Kilka lat temu udało mi się kupić podobną wypasioną klawiaturę bez odbiornika. Jakaś lepsza firma. Miałem cichą nadzieję, że uda mi się coś doszukać by zadziałało, ale nic z tego nie wyszło. Poszła na śmietnik, a wyglądała jak wyciągnięta z pudełka. Serce bolało. Tu miałem też nadzieję, że się udało ożywić urządzenie..

Tak humorystycznie podchodząc do tematu.. Spróbuj opisać jakiś prosty wyłącznik - patrząc po zainteresowaniu może być większy odzew ;-)
REKLAMA