logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa szafy grającej na płyty winylowe ESX 100 QBW 162-B9 Seeburg-Stereo Phonograph

leszekklein1 16 Lis 2023 20:08 1782 32
REKLAMA
  • #1 20818659
    leszekklein1
    Poziom 2  
    Witam.

Mam pytanie do wszystkich forumowiczów.
    Czy ktoś zna się na naprawie PRAWDZIWYCH SZAF GRAJĄCYCH (na płyty winylowe)?
    Znalazłem kilku, przechwalających się w Internecie, że się znają i potrafią naprawić, ale okazało się, że nic nie potrafią.
    Chodzi o szafę: ESX 100 QBW 162-B9 (lub 09) Seeburg-Stereo PHONOGRAPH.
    Wózek chodzi, ale nie "łapie" płyt.
    Jedynie wtedy daje się włączyć, gdy pociągnie się za jedną z dźwigienek mechanizmu, którą powinien sterować elektromagnes, ale nie steruje.
    Chodzi o regulację programatora, ale niestety w 40-milionowym narodzie, jak widać, nie ma nikogo, kto miałby na ten temat zielone pojęcie.
    Może tu znajdzie się ktokolwiek, kto będzie umiał coś poradzić, choć w tej chwili, po takich doświadczeniach, raczej wątpię.
    Jednak zobaczymy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20819052
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 255
    Na odległość ciężko będzie pomóc. Bez schematu to praca w ciemno ale elektryk/dłubacz powinien to ogarnąć.
  • #3 20819839
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1316
    Będziesz musiał zainwestować trochę euro lub dolarów w instrukcję serwisową w wersji papierowej, w postaci bezpłatnego pdf w internecie nie występuje.
  • #4 20826347
    leszekklein1
    Poziom 2  
    Jest to teoretycznie zrozumiałe, ale myślałem, że wśród tylu osób, znajdę choć jedną, która, choć trochę zna się na tym i udzieli rady, gdyż w przypadku naprawy czegokolwiek,jest gradacja opcji usterek i każdy,kto takie urządzenie naprawiał,wie,od czego zacząć sprawdzanie i do tego, nie potrzeba instrukcji, ani schematu.Naprawiam wiele innych rzeczy-radioodbiorniki z lat 20-tych, samochody i motocykle z tego okresu, niektóre też o bardzo złożonej konstrukcji -i obywam się bez schematów i instrukcji.
    Ale cóż, okazuje się, że w 40-milionowym narodzie,nie ma nikogo, kto znałby się na starej szafie grającej.
  • #5 20826433
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    leszekklein1 napisał:
    nie ma nikogo

Jak wyobrażasz sobie naprawę?
    Dostarczasz sprzęt, czy ktoś ma do Ciebie dojechać?
    Jeśli ma dojechać, dzień hotelu to 250zł, dniówka pracy 600zł wliczając czas dojazdu, oraz brak możliwości zagwarantowania skutecznej naprawy + możliwa konieczność dorobienia części, lub ich zdobycia.

Jesteś przygotowany?
  • #6 20826826
    leszekklein1
    Poziom 2  
    Nie, po prostu proszę o poradę, taką jaką ja udzielam często, gdy ktoś zwraca się o pomoc w naprawie zabytkowego radioodbiornika. Nie strzegę swojej wiedzy, lecz dzielę się nią z każdym, kto się zwraca.
    Nie ma dziś fachowców, którzy znaliby się na reakcyjnych radioodbiornikach sprzed 100 lat, ale nie jestem zazdrosny o konkurencję, choćby dlatego, że poszukiwanie takiej naprawy jest dziś rzadkością, podobnie jak zlecenie naprawy szafy grającej.
    Po prostu chcę to zrobić sam, a jeśli się nie da, to trudno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20826861
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    leszekklein1 napisał:
    Nie,po prostu, proszę o poradę, taką,jakich ja udzielam często,gdy ktoś zwraca się o pomoc w naprawie zabytkowego radioodbiornika

Gdzie i komu takich porad udzieliłeś, bo tutaj jakoś nie widzę, jedynie Twoje trzy, przepełnione poczuciem niesamowitej wyższości wobec ciemnego ogółu, posty?
    Jak masz wiedzę co do napraw starej elektroniki/elektromechaniki to naprawa takiego samograja nie powinna Ci nastręczyć większych problemów.
    leszekklein1 napisał:
    Ale cóż, okazuje się, że w 40-milionowym narodzie,nie ma nikogo, kto znałby się na starej szafie grającej.

Durniejszej wypowiedzi od dawna nie czytałem. Cały, czterdziestomilionowy naród (w tym noworodki i staruszki z Alzheimerem, powinny obowiązkowo zarejestrować się na Elektrodzie i również obowiązkowo przeczytać gorzkie żale mistrza @leszekklein1 oraz (nadal obowiązkowo) poszukać możliwości udzielenia porady w temacie bardzo wąskospecjalizowanym?
    Proponuję udać się za ocean, skąd ten złom pochodzi, tam jest taki sporo liczniejszy naród o niesamowitej kulturze i wiedzy technicznej (plus spore stado "turystów")- tam zapewne znający się na takich starych szafach grających stanowią spory procent populacji.
    V.
  • #8 20826866
    alekt77
    Poziom 40  
    leszekklein1 napisał:
    jakich ja udzielam często,gdy ktoś zwraca się o pomoc w naprawie zabytkowego radioodbiornika.

Aha, masz TRZY posty na koncie i niecały tydzień obecności na forum.
    leszekklein1 napisał:
    kto takie urządzenie naprawiał,wie,od czego zacząć sprawdzanie i do tego, nie potrzeba instrukcji, ani schematu.

Tyle tylko że taka szafa grająca jest deko bardziej skomplikowana niż "reakcyjnego radioodbiornika sprzed 100 lat" a do regulacji instrukcja serwisowa jest wręcz konieczna. Dlaczego więc skoro taką instrukcję można tylko kupić ktoś miałby nieodpłatnie udostępniać swoją instrukcję i wiedzę skoro Ty nie chcesz w nią zainwestować, na szafę warto było wydać kasę a na instrukcję już nie?
    leszekklein1 napisał:
    niestety w 40 milionowym narodzie, jak widać, nie ma nikogo, kto miałby na ten temat zielone pojęcie

Uważasz że powinni być w Polsce ludzie którzy muszą znać na pamięć sposoby regulacji amerykańskich szaf grających z lat 70-tych ubiegłego wieku i tylko mają czekać na to by Tobie gratis pomagać?
  • REKLAMA
  • #9 20826919
    leszekklein1
    Poziom 2  
    Udzielam porad na forach dotyczących zabytkowych radioodbiorników i motocykli. Tu jestem od niedawna, kiedy sam potrzebowałem pomocy, ale niczym nie prowokowałem podobnych złośliwości.
    Jeśli nie umie lub nie chce Pan pomóc, proszę nie reagować, bo tego rodzaju odpowiedzi nic nie wnoszą, chyba że w podobny sposób usiłuje Pan odreagowywać własne kompleksy - od tego są inne fora.
    Dziękuję już za pomoc, jakiej mi Pan udzielił i proszę do mnie nie pisać, nie będę nawet tego czytał, a jeśli już, to wcześniej przyjąć lekcję podstaw kultury.
    A co do prostoty radioodbiorników reakcyjnych, ciekaw jestem, czy naprawiłby Pan 32-lampowy aparat, zgrzebany, zdewastowany, gdzie każdą lampę trzeba dobrać i dostroić i do którego nie ma schematu.
    Gdy będzie Pan w takim problemie potrzebował pomocy, pomogę, bez prawienia kazań i durnych, pozamerytorycznych pouczeń.
  • #10 20826952
    alekt77
    Poziom 40  
    leszekklein1 napisał:
    ale niczym nie prowokowałem podobnych złośliwości.

Czyżby? A te dwa poniższe zdania to jak rozumiem są wyrazami uznania dla ludzi zarejestrowanych i piszących na Elektrodzie?
    leszekklein1 napisał:
    Znalazłem kilku,przechwalających się w Internecie, że się znają i potrafią naprawić, ale, okazało się, że nic nie potrafią

leszekklein1 napisał:

Nie mówiąc już o całym poscie #9 gdzie bardzo merytorycznie(!) omawia Pan nasze(moje?) kompleksy(?) i "durne, pozamerytoryczne pouczenia".
    leszekklein1 napisał:
    na forach, dotyczących zabytkowych radioodbiorników

Tam też Pan pisuje w takim tonie? Nikt tam nie potrafił pomóc?
  • Pomocny post
    #11 20826959
    vorlog
    Poziom 40  
    Czyżby to ten specjalista, co tak darmowo się dzieli wiedzą?
    https://podkowa-lesna.lento.pl/stare-radia-lampowe-jak-nowe,7352725.html
    Cytat:
    Czterdziesci piec lat doswiadczenia
    i ze starą szafą grającą nie może sobie poradzić? To chyba tak, jakby specjalista od starych Mercedesów nie mógł naprawić Fiata 125p...
    V.
  • #12 20827153
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    leszekklein1 napisał:
    Nie,po prostu, proszę o poradę

OK, w takim razie chodzi o próbę naprawy zdalnej.
    W takim wypadku należy się do tego przygotować.
    Była mowa o serwisówce - zdobądź ją i załącz tutaj, zrób wyraźne zdjęcia, nagraj filmik problemu, zrób podstawowe pomiary i obserwacje.
  • #13 20827327
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1321
    leszekklein1 napisał:
    co do prostoty radioodbiorników reakcyjnych,ciekaw jestem,czy naprawiłby Pan 32- lampowy aparat,

No zżera mnie ciekawość co to za typ i producent!
    Przywracam do życia odbiorniki z dawnych lat, ale takiego cuda nie spotkałem.
    Dotąd najwięcej bo 20 lamp miałem w odbiorniku Fischer 800C gdzie nawet dekoder stereo był lampowy. I z dekoderem był problem.
    Dla ciekawych zamieszczam schemat tego amerykańskiego cuda.
    Załączniki:
    • Fisher-800-C-Service-Manual-30001-49999.pdf (5.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20827364
    alekt77
    Poziom 40  
    Ale ten Fisher 800-C pochodzi z lat 1962-1965 i gdzie mu do odbiornika reakcyjnego jak napisał Autor.
    leszekklein1 napisał:
    co do prostoty radioodbiorników reakcyjnych,ciekaw jestem,czy naprawiłby Pan 32- lampowy aparat,zgrzebany, zdewastowany, gdzie każdą lampę trzeba dobrać i dostroić

Nie wiem na czym polega "dostrajanie lampy", a te 32 sztuki to razem z żarówkami podświetlenia skali ;-)
  • #15 20827633
    jozgo
    Poziom 42  
    Ja wiem, że to nie reakcyjny, a superheterodyna i to stereo i że ma tylko dwadzieścia lamp. Nie liczę żarówek.
    Dlatego reakcyjny z trzydziestoma dwoma lampami wprowadził mnie w nieustające osłupienie.
    Proponuję zabawę: kto poda odbiornik o większej liczbie lamp niż ten Fisher. Nie wchodzą w grę odbiorniki komunikacyjne, a tylko domowego użytku.
  • #16 20827705
    alekt77
    Poziom 40  
    jozgo napisał:
    Proponuję zabawę: kto poda odbiornik o większej liczbie lamp niż ten Fisher

Już przegrałeś, wcześniej został zgłoszony 32lampowiec :-)
  • #17 20827755
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7734
    Wydaje mi się że temat powinien zostać zamknięty chociażby ze względu na ironię i roszczeniową postawę Autora. Poza dość lakonicznym opisem brak jakichkolwiek merytorycznych informacji oraz zdjęć.
    Jak tu pomóc?
  • #18 20827794
    jozgo
    Poziom 42  
    alekt77 napisał:
    Już przegrałeś, wcześniej został zgłoszony 32lampowiec

Uznam przegraną jak zobaczę dane tego kuriozum.
    Dla ćwiczeń zacząłem planować układ odbiornika reakcyjnego z torem audio w wersji kwadrofonicznej, ale coś nie mogę dojść do tych 32. lamp. Nawet ze wskaźnikiem dostrojenia i oświetleniem skali.
  • #19 20829819
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 501
    leszekklein1 napisał:
    Udzielam porad na forach dotyczących zabytkowych radioodbiorników

Z forum trioda.pl nie kojarzę, więc chyba jakieś inne? Możesz podać nazwę tego forum lub link? Chętnie poczytam.

Dodano po 5 [minuty]:

jozgo napisał:

33 lampy:
    https://www.radiomuseum.org/r/scott_radi_philharmonic_combination.html
  • #20 20830073
    jozgo
    Poziom 42  
    OTLamp napisał:
    jozgo napisał:

33 lampy:
    https://www.radiomuseum.org/r/scott_radi_philharmonic_combination.html

O bulwa! 33 lampy.
    No to odpowiedź jest do konkursu na odbiornik z największą ilością lamp.
    Tylko że to heterodyna, a mnie zżera ciekawość co to za odbiornik reakcyjny z trzydziestoma dwoma lampami
  • #21 20830386
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 501
    jozgo napisał:

O bulwa! 33 lampy.

30 lampowe też robili, a ogólnie ponad 20 lampowych znalazłoby się jeszcze z kilkanaście modeli różnych producentów z USA.

jozgo napisał:

Tylko że to heterodyna, a mnie zżera ciekawość co to za odbiornik reakcyjny z trzydziestoma dwoma lampami

Bajeczny pewnie. Za to można by się pokusić ogólnie o konkurs na najbardziej rozbudowany odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu. I tu chyba znów wygrałby jakiś wynalazek z USA, oni szybko zrezygnowali z reakcji, woleli nawalić stopni lampowych z neutralizacją. W Europie rekordzistą jest chyba Mende 450W - 5 obwodowe radio o bezpośrednim wzmocnieniu, wzbudza się od samego patrzenia.
  • REKLAMA
  • #22 20830408
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    leszekklein1 napisał:
    Jedynie wtedy daje się włączyć, gdy pociągnie się za jedną z dźwigienek mechanizmu, którą powinien sterować elektromagnes, ale nie steruje.
    A quarterbucks'a wrzuciłeś do dziury ?
  • #23 20830421
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2963
    Od czasu do czasu oglądam sobie takiego hAmerykańca. Kiedyś rozkręcił szafę grającą.

Drogi autorze, z rozkoszą bym się tym zajął bo uwielbiam takie mechanizmy ale jest pewne ale.
    Zapewne w tym ktoś grzebał i niewykluczone , że sporo zepsuł. Poza tym mieszkam daleko i mój dzień pracy jest o wiele droższy niż wspomniany powyżej. I to bez faktury.
    Niestety nie zajmę się tym za żadne pieniądze ze względu na twoją roszczeniową postawę i możliwe wzywanie na naprawę gwarancyjną z powodu np spalonej żarówki.

Kiedyś ktoś imnie tu męczył o projekt sieci i oprogramowanie urzadzen Cisco pytając się czy wystarczy 100 zł.
  • #24 20830428
    vorlog
    Poziom 40  
    @sanfran mnie w podobnym stylu fascynuje praca mechanizmu i reszty w organach Hammonda :)
    Ale... Mając nieco wprawy w łapach plus dobre chęci i kupę wolnego czasu nie sądzę bym sobie z takimi mechanizmami nie poradził, nawet widząc je pierwszy raz na oczy.
    Dlatego też nie rozumiem jak, będąc czy też uważając się za speca od retrosprzętu z wieloletnim stażem w dziedzinie, można szukać porad/pomocy po necie u ludzi, którzy nie słyszeli nawet o gracie, mając go w garażu/warsztacie jako dostępny i gotowy do grzebania, ale nie fatygując się choćby zamieszczeniem paru fotek, zrobieniem konkretnego opisu problemu, tylko odstawiać eksperta w tłumie ignorantów. Oczywiście, wyłącznie we własnym mniemaniu...
    V.
  • #25 20830531
    alekt77
    Poziom 40  
    vorlog napisał:
    tylko odstawiać eksperta w tłumie ignorantów. Oczywiście, wyłącznie we własnym mniemaniu...

Ale za to na ekranie tv... Link
  • #26 20830616
    jozgo
    Poziom 42  
    Co w tym linku?
    To o jednym z programów "telewizyjnego kitu".
  • #27 20831153
    alekt77
    Poziom 40  
    No właśnie trzeba to było dokładnie przeczytać albo wyszukać na stronie po imieniu i nazwisku.
    "to maszyna do pisania marki Urania, którą oceni i wyceni miłośnik i znawca wszystkiego, co ma czcionki, cięgna i pozwala pisać kryminały – historyk techniki Leszek Klein."
    oraz
    "szwedzką maszynkę do liczenia, zaprojektowaną przez Willgodta Theophila Odhnera. O twórcy maszyny, jego historii i wartości materialnej tego skarbu opowie wytrawny znawca i historyk techniki Leszek Klein."
    No chyba że jest to zbieżność imienia i nazwiska, ale ile jest takich osób zainteresowanych starymi radioodbiornikami i motocyklami.
  • #28 20831159
    vorlog
    Poziom 40  
    Gdzie indziej tenże osobnik występuje jako "wybitny znawca i miłośnik wszystkiego co ma gałki i lampy", więc zgodność jakby zachowana :)
    V.
  • #29 20831287
    jozgo
    Poziom 42  
    Ja jestem znawcą i miłośnikiem wszystkiego co ma pośladki i cycki.
  • #30 20831332
    piotrekjjj
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    >>20831153
    Ciekawe swoją drogą, jakich bredni można wysłuchać o maszynach liczących, gdzie akurat większość szwedzkich ma wartość od 100 do z rzadka 1000 zł. Ale pewnie kolekcjonerzy nie chcą się poznać na wielkiej wartości maszyn, bo widzę zawsze parę w absurdalnych cenach tkwiących na Allegro latami...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w naprawie szafy grającej na płyty winylowe ESX 100 QBW 162-B9 Seeburg-Stereo, która ma problem z "łapaniem" płyt. Wózek działa, ale nie reaguje na elektromagnes, co sugeruje problem z regulacją programatora. Forumowicze wskazują, że naprawa bez schematu jest trudna, a zalecają inwestycję w instrukcję serwisową. Pojawiają się również dyskusje na temat skomplikowanej budowy urządzenia oraz braku specjalistów w Polsce, którzy mogliby pomóc. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku fachowej pomocy, mimo doświadczenia w naprawie innych urządzeń elektronicznych. W końcu jeden z uczestników oferuje pomoc w renowacji szaf grających, podając kontakt do swojego warsztatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA