logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć prąd DC 30kV bez przekładnika i czujnika Halla?

glebkorafal 12 Sty 2024 01:02 573 10
REKLAMA
  • #1 20904562
    glebkorafal
    Poziom 3  
    Ocena: 4

Potrzebuję miliamperomierza do pomiaru prądu stałego w przetwornicy zbudowanej w oparciu o trafopowielacz i układ ZVS. Napięcie na wyjściu sięga 30 kV, natomiast wszystkie miliamperomierze, jakie znalazłem w sprzedaży, wytrzymują maksymalnie 2.5 kV. Przekładnik odpada, ponieważ jest to prąd stały, a czujnik Halla ponoć jest niedokładny przy małym prądzie. Nie mam pomysłu, jak się z tym uporać, a potrzebuję miliamperomierza do mojego projektu. Czy ktoś coś doradzi, co będzie w miarę dokładne i przystępne?
  • REKLAMA
  • #3 20904641
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Chcesz mierzyć prąd a piszesz o napięciu. Do pomiaru prądu wystarczy praktycznie każdy miliamperomerz o właściwym zakresie. Skoro używasz trafopowielacza, to zainteresuj się w jaki sposób był mierzony prąd kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 20904712
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1624
    ArturAVS napisał:
    Chcesz mierzyć prąd a piszesz o napięciu. Do pomiaru prądu wystarczy praktycznie każdy miliamperomerz o właściwym zakresie

Nie. @glebkorafal słusznie zauważył, że większość miliamperomierzy nie gwarantuje izolacji dla 30 kV i są gwarantowane do 2.5 kV.

Jeśli chodzi o odczyt "oczami" to proponowałbym schować miliamperomierz za przeźroczystą obudową. Z baterią jeśli jest elektroniczny.
    Jeśli pomiar ma być elektroniczny i odniesiony do masy 30 kV DC, to można mierzyć po stronie masy - to jest najprostsze. Można też zbudować układ wiszący na szynie HV, ale będzie to ciut trudne i drogie, bo trzeba go zasilić i odesłać sygnał na "dół". Przetworniczki DC/DC oraz transoptory o napięciach izolacji są drogie i duże, z oczywistych przyczyn, dlatego proponowałbym jednak przemyśleć pomiar od strony masy. Ten powinien być prosty jeśli przetwornica generująca 30 kV jest izolowana.
  • REKLAMA
  • #5 20904758
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 280
    ArturAVS napisał:
    Chcesz mierzyć prąd a piszesz o napięciu. Do pomiaru prądu wystarczy praktycznie każdy miliamperomerz o właściwym zakresie. Skoro używasz trafopowielacza, to zainteresuj się w jaki sposób był mierzony prąd kineskopu.

Ta porada jest wysoce szkodliwa, ktos to przeczyta, tak zrobi i niemilo sie zdziwi jak kopnie go 30 kV.
  • #6 20904769
    ArturAVS
    Moderator
    CosteC napisał:
    Nie.

Nie zamierzam się wykłócać lecz jesteś w błędzie. Mowa o pomiarze prądu nie napięcia. A to wykonuje się w taki sposób (podobnie jest robiony pomiar prądu anodowego dla CRT);

Schemat pomiaru prądu z trafopowielaczem i miliamperomierzem.

Dla pomiaru napięcia sprawa ma się trochę inaczej, częściowo zgodnie z tym co piszesz. Można odseparować zasilanie układu pomiarowego poprzez kaskadowe połączenie kilku przetwornic o odpowiednio wytrzymałej izolacji;

Diagram kaskadowego połączenia przetwornic.

Choć najlepszym sposobem jest i tak pomiar względem masy;

Schemat układu pomiarowego z trafopowielaczem i przyrządami pomiarowymi

Oczywiście, trzeba uwzględnić napięcie pracy rezystorów w dzielniku napięcia oraz odpowiednią czułość układu pomiarowego. Jeśli wszystko zostanie sensownie obliczone, nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla użytkownika od strony miliamperomierzy.

waltersalata napisał:
    Ta porada jest wysoce szkodliwa, ktos to przeczyta, tak zrobi i niemilo sie zdziwi jak kopnie go 30 kV.

Nie wiesz o czym piszesz.
  • #7 20904931
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    ArturAVS napisał:
    Nie wiesz o czym piszesz
    Żebyś od razu mu napisał, ąby miliamperomierz podpiąć od strony masy a nie od wysokiego to może byłoby łatwiej...
  • REKLAMA
  • #8 20904935
    ArturAVS
    Moderator
    Andrzej42 napisał:
    Żebyś od razu mu napisał, ąby miliamperomierz podpiąć od strony masy a nie od wysokiego to może byłoby łatwiej...

A o czym wspomniałem;
    ArturAVS napisał:
    to zainteresuj się w jaki sposób był mierzony prąd kineskopu.
  • #9 20906199
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Możesz wziąć zwykły analogowy i go wyizolować pleksą. Tam między końcówkami nie będzie wysokiego napięcia, bo to amperomierz. Problem jest z przebiciami do otoczenia. No i jak go upalisz za dużym prądem, to pewnie zaciągnie łuk i się zjara, ale tak to bywa przy wysokim napięciu.
  • #10 20906521
    glebkorafal
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Na ten moment mam tam kilowoltomierz 30 kV/0,1 mA na rezystorze bezindukcyjnym 300 Mohm. Rezystor szeregowy jest niestety u mnie pojedynczy, jego wytrzymałość wynosi tylko 25 kV, co raz skończyło się łukiem pomiędzy kapturkami na końcach (przepaliło farbę). Ale założyłem koszulki termokurczliwe na kapturki i na razie mam spokój, choć staram się bez potrzeby nie rozkręcać go na powyżej tych 25 kV bez obciążenia, 30 kV traktuję raczej jako taki zakres maksymalny chwilowy. Zapytam jeszcze w jakiego rzędu zakres radzicie mi celować, jeśli chodzi o ten mili/mikroamperomierz? Kompletnie nie mam pojęcia, jaka jest wydajność prądowa tego trafopowielacza, oznaczenie to HG2055P, ale już robiłem doświadczenia z łukami elektrycznymi więc potencjalny prąd mógł być tu dosyć spory, a mimo to trafopowielacz nie uległ przegrzaniu i uszkodzeniu.
  • #11 20906530
    ArturAVS
    Moderator
    Prąd zależy od tego z czego pochodzi użyty trafopowielacz, wydajność dla TV CRT do 20-24" była max. 3mA jak dobrze pamiętam. W tym przypadku 100 uA wydaje się odpowiedni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje miliamperomierza do pomiaru prądu stałego w przetwornicy o napięciu 30 kV, jednak standardowe urządzenia nie wytrzymują tak wysokiego napięcia. Proponowane rozwiązania obejmują użycie transoptora, pomiar prądu względem masy, oraz zastosowanie analogowego miliamperomierza z izolacją. Wskazano również na możliwość użycia rezystora bezindukcyjnego oraz na ograniczenia związane z przebiciem i łukiem elektrycznym. Użytkownik zadał dodatkowe pytanie o odpowiedni zakres pomiarowy, a odpowiedzi sugerują, że dla trafopowielacza HG2055P, wydajność prądowa wynosi do 3 mA, co sugeruje, że miliamperomierz o zakresie 100 µA będzie odpowiedni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA