logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usprawnianie instalacji elektrycznych przez "domorosłych" elektryków

clubber84 13 Sty 2024 09:53 7839 148
  • #1 20906632
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1703
    Witajcie,
    dobrze, że "gatunek" ludzi (który sam bez wiedzy, przygotowania i rozeznania grzebie w instalacji elektrycznej) wymiera:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4027979.html#20904674

Autor z podlinkowanego tematu będzie likwidował zakłócenia przez osobiste "usprawnienie" instalacji elektrycznej. Tylko pogratulować głupoty, a potem płacz, że komuś krzywda się stała od porażenia "zbłąkaną" energią elektryczną.

Dobrze, że coraz więcej młodszego pokolenia nie zna się na niczym, zwłaszcza na instalacjach elektrycznych, co pozwoli ELEKTRYKOM (specjalnie z dużych liter, żeby wiadomo było, że chodzi o fachowców z wiedzą i kwalifikacjami) robić to, co mają robić i instalacje będą przez to bezpieczne.
  • #2 20906818
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Jeśli kolega jest naprawdę zatroskany faktem, że na tym forum pomocy szukają ludzie bez wiedzy, a nawet, jak ich określasz, głupi, to może wyjdź z propozycją utworzenia działu jedynie dla ELEKTRYKÓW i tylko takich.
    A każdy post napisany przez laika poruszający temat urządzeń zasilanych z 230V z urzędu usuwać.
    Pozwoli to ELEKTRYKOM robić to, co mają robić, i przez to bezpieczeństwo wzrośnie.

Innej alternatywy nie widzę. Ludzie grzebali w instalacji i urządzeniach i będą grzebać, z pomocą tego forum lub innego, ale będą.
  • #3 20906834
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Tylko po co wtedy to forum? Trzeba by je zastąpić planszą z napisem "Zwróć się do ELEKTRYKA".
    Mechanicy też marzą żeby laicy nie wymieniali oleju w samochodzie a malarze żeby laicy nie brali się za malowanie sufitów.
  • #4 20906836
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    No właśnie?...
  • #5 20906844
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Dlatego często, gdy ktoś pyta o rzecz jawnie niebezpieczną albo z kontekstu wynika że się kompletnie na tym nie zna, to się nie odpowiada i już.
    Zresztą już istnieje dział ELEKTRYCY z limitowanym dostępem.
  • #6 20906894
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    Autor tematu nawet nie jest elektrykiem, tylko założył temat dla poklasku. Jak widać nie wyszło. A widzę, że mój poprzedni post podsumowujący w jednym zdaniu jego rant poleciał (:
  • #7 20906933
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 582
    clubber84 napisał:
    Dobrze, że coraz więcej młodszego pokolenia nie zna się na niczym, zwłaszcza na instalacjach elektrycznych, co pozwoli ELEKTRYKOM (specjalnie z dużych liter, żeby wiadomo było, że chodzi o fachowców z wiedzą i kwalifikacjami) robić to, co mają robić i instalacje będą przez to bezpieczne.
    Tylko czy społeczność dziadów nie znających się na niczym da radę przyzwoicie nakarmić i napoić rosnącą rzeszę uprawnionych elektryków? Czy w ogóle uzna ich za potrzebnych?
  • #8 20907070
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Hmm ciekawe, czyli od teraz muszę się stołować w restauracji, bo nie jestem po gastronomiku, i jako laikowi jajecznicy nie mogę zrobić, o rosole nawet nie wspomnę. Ciekawe, ciekawe.
  • #9 20907103
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20907164
    clubber84
    Poziom 39  
    napisał:
    Nie musisz, jeśli potrafisz, dla siebie możesz sobie stejki smażyć, ale jak będziesz chciał w knajpie smażyć dla klijentów, to musisz mieć książeczkę z sanepidu.

Właśnie o takie coś mi chodzi.
    Pal licho, jeśli autor tamtego tematu mieszka sam, najwyżej sam sobie zrobi kuku, ale jeśli ma żonę, dzieci, to już jego "działanie" robi się niebezpieczne właśnie dla innych domowników.

Kolega @ppc zarzucając mi brak kwalifikacji elektrycznych, stwierdził że temat jest dla poklasku, to odpowiem, że tak, nie jestem elektrykiem i tego nie ukrywam, ale nawet nim nie będąc mogę punktować złe podejście niektórych użytkowników, którzy swoim działaniem ryzykują zdrowie nie tylko swoje?
    Czyli mając do czynienia z instalacjami RTV, już nie ma takiej potrzeby, żeby ostrzegać innych przed zagrożeniami, które sami stwarzają w instalacjach nie będących RTV?
    Świetne podejście. Dziękuję, chyba się dostosuję. 😁
  • #11 20907175
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Oczywista oczywistość, robiąc dla kogoś za $ to trzeba mieć poświadczenie w postaci "papierka" ale robiąc dla siebie już nie trzeba. Autorowi tematu chodzi o to by nawet sobie we własnym M nic nie robić (czytaj elektryka, hydraulika, gotowanie, sprzątanie, malowanie, etc) bo nie mamy magicznego "papierka" Wychodzi więc że nawet obiadu nie można zrobić bo się "bąbelek" zatruje i jak wejdzie prokurator to od razu za kratki bo papierku kucharza matka nie posiada i naraża domowników na niebezpieczeństwo.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Autor tematu nie porusza w nim tematyki gastronomii, hydrauliki itd.
    Proszę nie zbaczać z tematu kierując go na zbędne tory.
    3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #12 20907190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20907196
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3479
    galad napisał:
    Hmm ciekawe, czyli od teraz muszę się stołować w restauracji, bo nie jestem po gastronomiku, i jako laikowi jajecznicy nie mogę zrobić, o rosole nawet nie wspomnę. Ciekawe, ciekawe.
    Sprzedadzą w aptece antybiotyk bez recepty , nawet jak obiecasz, że tylko ty go będziesz "łykał" ?

galad - policjanci zezwolą na kierowanie samochodem - bez prawa jazdy ?
  • #14 20907241
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    CYRUS2 napisał:
    galad napisał:
    Sprzedadzą w aptece antybiotyk bez recepty , nawet jak obiecasz, że tylko ty go będziesz "łykał" ?

U mnie bez problemu sprzedadzą. Człowiek dorosły umie używać mózgownicy z założenia i tak się ludzi traktuje. Wyjątki się zdarzają zawsze i wszędzie. Więc przykład z lekarstwami nie udany.
  • #15 20907391
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    clubber84 napisał:
    Witajcie,
    dobrze, że "gatunek" ludzi (który sam bez wiedzy, przygotowania i rozeznania grzebie w instalacji elektrycznej) wymiera:

Mi się wydaje, że ten gatunek wcale nie wymiera, wręcz przeciwnie. Niestety elektroda, YouTube i inne powodują że tych domoroslych elektryków jest więcej niż kiedyś - niestety. Niestety, często ci nauczyciele elektryki z internetu wcale nie mają większej wiedzy niż ich uczniowie a to już jest bardzo mały krok od tragedii.
    Tak jak już zostało napisane z ci "elektrycy" niż żyją sami i narażają innych.
  • #16 20907480
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 582
    Ktoś_tam napisał:
    Niestety, często ci nauczyciele elektryki z internetu wcale nie mają większej wiedzy niż ich uczniowie a to już jest bardzo mały krok od tragedii.
    "Prawdziwi" elektrycy nie chcą się dzielić wiedzą, a świat nie znosi próżni, więc tak musi być.
  • #17 20907490
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    Nie wiem o co ten szum. Sam jestem elektrykiem z wykształcenia i praktyki od prawie czterdziestu lat i na elektrodzie udzielam się głównie w sekcji elektrycznej od ponad trzynastu.
    Wiem jakie są zasady - staramy się pomagać: nakierować, poprowadzić, wyjaśnić zawiłości branży elektrycznej.
    Ale pod jednym warunkiem - jeżeli odbiorca tych porad posiada chociaż jakąś szczątkową wiedzę.
    Niestety nie zawsze tak jest - po treści pytania i/lub dodatkowych informacjach bardzo często wychodzi na jaw, że rozmówca jest kompletnie zielony, czasem sam to szczerze wyjawia, niekiedy okazuje się lub tak wygląda, że to dzieciak, który poznawszy działanie bateryjki i żarówki uważa, że chwycił byka za rogi i instalacja 230/400V to bułka z masłem.
    Niestety w takich przypadkach odpowiedź może być jedna: odpuść sobie, wezwij fachowca.
    Jako elektrycy znamy zagrożenia związane z wykonywaniem swojego zawodu, wiemy też że "po drugiej stronie ekranu" jest człowiek, na którego te zagrożenia też czyhają, tym większe gdy nie jest ich świadomy. W takich przypadkach nasze zachowanie na forum wynika tylko z troski o bezpieczeństwo rozmówcy i osób w jego otoczeniu.
    Niestety w zamian bardzo często dostajemy hejt i bluzgi, a w najłagodniejszych przypadkach pytania o sens istnienia forum (tej sekcji).

Zatem pytam wszystkich nie-elektryków - jak sobie wyobrażacie funkcjonowanie tej sekcji forum?
    Mamy odpowiadać twierdząco, gdy ktoś np. chce podłączyć grzejnik 2kW przewodem antenowym? Mamy głaskać was po główkach i przytakiwać na wszystkie durne pomysły? Tego chcecie?
    Czy może lepiej dla was i waszych domowników, że jednak ostrzegamy i odradzamy?

Pochwała od moderatora ArturAVS:

Dobrze prawisz!

• #18 20907681
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    Jogesh napisał:

U mnie bez problemu sprzedadzą. Człowiek dorosły umie używać mózgownicy z założenia i tak się ludzi traktuje. Wyjątki się zdarzają zawsze i wszędzie. Więc przykład z lekarstwami nie udany.

Chyba w krajach trzeciego świata.
  • #19 20907694
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    Trzeci świat trzecim światem - akurat Indie mają wyższe uczelnie w rankingach wyżej niż te w Polsce, broń atomową i inne rzeczy bardziej wynikające z dużej liczby Hindusów - najlepszy przykład że Polacy jadą tam do pracy też :-)

U nas w wolnych czasach czyli 100 lat temu opium czy heroinę każdy mógł sobie kupić w aptece jak i inne lekarstwa bez recepty. Antybiotyków wtedy nie było tak że nie mógł ale tylko dlatego że ich nie było
  • #20 20907744
    CYRUS2
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Nie wymiera i ma się znacznle lepiej niż 20 lat temu.
    (dlaczego tak uważam- mogę napisać w dziale elektrycy.)
  • #21 20907748
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    CYRUS2 napisał:
    galad - policjanci zezwolą na kierowanie samochodem - bez prawa jazdy ?

Oczywiście, na swoim podwórku/terenie możesz robić co chcesz i jak chcesz i nikomu nic do tego jak już jesteśmy przy prawie.
  • #22 20907789
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    badboy84 napisał:
    Oczywiście, na swoim podwórku/terenie możesz robić co chcesz i jak chcesz i nikomu nic do tego jak już jesteśmy przy prawie.
    Niezupełnie. Jeśli ukatrupisz kogoś na swoim podwórku, odpowiadasz tak samo jakbyś ukatrupił na ulicy.
  • #23 20907817
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Zgadza się ale nie rozmawiamy tutaj o czynach ogólnie uznanych za karalne. Co do samej jazdy pojazdem to chyba
    zgodzisz się ze mną że żadnego papieru na to mieć nie trzeba. Jeżeli ktoś zadaje pytanie jak coś podłączyć też nie ma
    zamiaru sobie ani nikomu innemu robić krzywdy. A to że jest to niebezpieczne to oczywiście racja i nie ma tutaj
    miejsca na dyskusję.
  • #24 20907904
    CYRUS2
    Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Oczywiście, na swoim podwórku/terenie możesz robić co chcesz i jak chcesz i nikomu nic do tego
    Tak, i nikt mandatu nie da.
    Na drodze publicznej. dostajesz mandat, jak nie popełnisz czynu karalnego.

W elektryce nawet nie ma taryfikatora za postępowanie niezgodne z prawem.
  • #25 20907914
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20908078
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    Z receptą chodzi oto aby ludzie niepotrzebnie nie nadużywali silnych leków.

To tak jak ze zwolennikami legalizacji pewnych substancji.
  • #27 20908217
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    Jogesh napisał:

No chyba kol. Jogesh już to wyjaśnił :-)

A z pewnymi substancjami - a też co komu do tego - chce się zaćpać wolna wola - tylko oczywiście nie powinno być państwowego darmowego leczenia /realizowanego nawet "fundacjami" których 100% dochodów to państwowa dotacja/
  • #28 20908237
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7757
    clubber84 napisał:
    ludzi (który sam bez wiedzy, przygotowania i rozeznania grzebie w instalacji elektrycznej) wymiera

Niestety, to gatunek stworzony przez reklamy TV w rodzaju "Zostań bohaterem! Podłącz... w Swoim domu" oraz zdalnym zdawanie ŚK. Brak chociaż podstawowej wiedzy z dziedziny elektryki "produkuje" mnóstwo domorosłych "specjalistów" i "znafców" od wszystkiego. A pokazywane w TV realia znacznie odbiegają od rzeczywistości.

zbich70 napisał:
    jeżeli odbiorca tych porad posiada chociaż jakąś szczątkową wiedzę.

Nic dodać, nic ująć.
  • #29 20908247
    clubber84
    Poziom 39  
    ArturAVS napisał:
    gatunek stworzony przez reklamy

Czyli... jeśli taki gatunek nadal będzie istniał, to elektrycy będą mieli więcej pracy, a przy tym więcej zarobią (zamiast tylko sprawdzić, co się stało w gniazdku, to po przyjeździe okaże się, że do wymiany będzie cały obwód od rozdzielnicy).

Przy okazji zarobią nie tylko ELEKTRYCY, ale także "elektrycy".
  • #30 20908263
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7757
    Wiesz, miałem wczoraj tą nieprzyjemność, naprawiać instalację w naczepie ciężarówki. Branża zbliżona. Z około godzinnej roboty, zrobił się cały praktycznie dzień. Z pięciu poprzedników, wykopałbym z roboty wszystkich. To nie traktor z instalacją jak cep a naczepa z 2018 roku. Znawcy, łączyli kable na chybił-trafił aż zaświeci to właściwe. Qrfa, jak nie masz pojęcia, to łap nie wsadzaj! Doprowadzenie wszystkiego do ładu zajęło prawie cały dzień (o 11-tej przyjechałem, a o 19-tej wróciłem). Gdyby wcześniejsze naprawy były zrobione zgodnie ze sztuką, to max godzinę by zajęło doprowadzenie do sprawności. Tak to jest jak laik wsadza łapy tam gdzie nie powinien.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niebezpieczeństw związanych z modyfikacjami instalacji elektrycznych przez osoby bez odpowiednich kwalifikacji. Użytkownicy forum wyrażają obawy o bezpieczeństwo, podkreślając, że nieodpowiednie działania mogą prowadzić do porażeń elektrycznych i zagrożeń dla innych osób. Wskazują na potrzebę regulacji w zawodzie elektryka, aby zapewnić, że tylko wykwalifikowane osoby mogą przeprowadzać prace elektryczne. Pojawiają się również opinie, że obecne systemy certyfikacji są niewystarczające, a wielu "elektryków" nie ma rzeczywistej wiedzy praktycznej. Uczestnicy dyskusji podnoszą również kwestie dotyczące odpowiedzialności za wykonane prace oraz jakości usług świadczonych przez "złote rączki".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA