logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu alarmowego: zewnętrzny czy od Solid, Konslanet?

serenity15 27 Lut 2024 18:59 1218 18
  • #1 20981424
    serenity15
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie systemu alarmowego do nowego domu, gdzie sa juz rozciągniete przewody.
    Czy warto wziąść firmę zewnętrzną aby zamontowała alarm czy wziąść montaż z firm ochroniarskich, Solid, Konslanet itp?
    Dom piętrowy,
    Na dole przewody na czujniki 3 przy onach i drzwiach wejsciowych, Na górze w kazdym pokoju.
    w sumie 8 czujników (jeden w garazu)
    Nie wiem jakie informacje muszę jeszcze podac.
    Pozdrawiam
  • #3 20981490
    serenity15
    Poziom 10  
    niestety przewody były już rozprowadzone przed zakupem budynku.
    teraz juz jest za pózno.
    Musze działac na tym co mam.
    czujniki PIR rozumiem te podstawowe reagujące na ruch? bez czujników szyb itp?
  • #4 20981501
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

Nigdy nie jest za późno... Zawsze można dołożyć okablowanie, kwestia odpowiedniego przemyślenia.
    Co daje system złożony z samych czujek PIR? Zupełnie nic... To tylko usypiacz czujności właścicieli. Wykrywa intruza dopiero wtedy, jak ten już buszuje po obiekcie.

Pozdrawiam.
  • #5 20981511
    serenity15
    Poziom 10  
    jakie więc dodatkowe rozwiazania by pan proponował?
    Np. czujniki otwarcia-wybicia szyb moga działac bezprzewodowo?
    jakie inne zabezpieczenia podnosza pewność iż alarm wykryje wcześniej interuza
  • #6 20981876
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Prześlij szkic tego co masz, zobaczymy na ile jest źle :) Okablowanie pewnie "deweloperskie"?
    Jeżeli nie chcesz już pruć ścian, to zawsze można pójść w hybrydę i część urządzeń dać bezprzewodowych.
    PIR-y (odpowiednio ustawione) uzupełnić należy kontaktronami - minimum na oknach i drzwiach do których jest dostęp z zewnątrz.
    Nie zapominaj o sygnalizatorach i manipulatorze. Pomyśl dodatkowo o czujnikach dymu i zalania.
    Jeżeli system chcesz z monitoringiem lub powiadamianiem zdalnym - wybierz wersję LTE, nie GSM. Dobrym rozwiązaniem może też być apka do obsługi.
    Komu zlecić montaż - tu już sam musisz podjąć decyzję. Dużo zależy na kogo trafisz (konkretna osoba), jak to z fachowcami bywa. Zapytaj w kilku miejscach, spróbuj skonsultować propozycje które dostaniesz.
  • #7 20981965
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    serenity15 napisał:
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie systemu alarmowego do nowego domu, gdzie sa juz rozciągniete przewody.
    Czy warto wziąść firmę zewnętrzną aby zamontowała alarm czy wziąść montaż z firm ochroniarskich, Solid, Konslanet itp?
    Dom piętrowy,
    Na dole przewody na czujniki 3 przy onach i drzwiach wejsciowych, Na górze w kazdym pokoju.
    w sumie 8 czujników (jeden w garazu)
    Nie wiem jakie informacje muszę jeszcze podac.
    Pozdrawiam

Jak zawsze w takich przypadkach należy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcemy system tani czy dobry.
  • #8 20982111
    fred4u
    Poziom 27  
    gkwiatkowski napisał:
    Jak zawsze w takich przypadkach należy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcemy system tani czy dobry.

Zakładam, że to takie uproszczenie :)
    Często taka "strategia" kończy się "Integrą w warzywniaku", a to jest system dobry chyba jedynie dla jego instalatora.
    Dobry system będzie dobrze dobrany do konkretnych potrzeb klienta. I nie zawsze musi to być powszechnie uważana za "topową" centralka z jakimś fantazyjnym manipulatorem - a to szybko nabija cenę.
    Często właściwym wyborem będzie system o teoretyczne mniejszych możliwościach, ale dobrze dobrany.
    Owszem pewne uproszczenia typu systemy bezprzewodowe z jednokierunkowym radiem to przegięcie, ale nie ma co budować zasady że system dobry musi być drogi. System dobry musi być dobry - dobrze dobrany do potrzeb na etapie planowania, i właściwie (tj. zgodnie ze sztuką) zainstalowany. Widziałem wiele systemów zainstalowanych źle, przez osoby uważające się za "fachowców". Widziałem schludne instalacje montowane przez instalatorów z dużej sieci ochrony. Wszystko zależy na kogo trafimy.
  • #9 20982943
    serenity15
    Poziom 10  
    Schemat rozmieszczenia przewodów i elementów bezpieczeństwa w budynku Schemat piętra domu z oznaczeniem okien i przewodów.

tutaj ułozenie przewodów wychodzących ze ściany. z Tego co widze słabym punktem jest okno na 1 pietrze przez które mozna wejsc po garazu. na tej klatce schodowej nie ma czujki
  • #10 20983094
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Kolego, najlepiej zaproś jakiegość instalatora systemów alarmowych, bo porady tego typu przez internet są bezsensowne.
    Projekt instalacji alarmowej wbrew pozorom nie jest taki prosty, bo nie polega on na losowo wytypowanych miejscach, gdzie mają być czujki, ale na uwzględnieniu wielu czynników.
    Po pierwsze czujki PIR ponad drzwiami to zły pomysł, ponieważ przy drzwiach pojawiają się zaburzenia przepływu powietrza, które może pobudzać czujki i wywoływać alarmy.
    Dobre usytuowanie czujek ruchu wymaga uwzględnienia gdzie znajdują się drzwi, okna, otwory wentylacyjne, zawłaszcza jak ma być mechaniczna, nawiewniki i wywiewniki powietrza, źródła ciepła (grzejniki, skrzynki rozdzielaczowe CO, rury CO prowadzone po wierzchu, kuchnia, a nawet lodówka), meble i duże zabudowy, duże przeszklenia, ogrzewanie podłogowe przy takich przeszkleniach, duże lustra, ponadto wszelkiego rodzaju uskoki ścian, lub poziomów. Poza tym mocno nasłoneczniane powierzchnie oraz możliwości oślepiania czujek bezpośrednim światłem słonecznym lub odbitym.

Obecne umiejscowienie czujek PIR masz bezsensowne, bo w tych miejscach będą się pojawiały fałszywe alarmy.
    Fałszywe alarmy później zniechęcają ludzi do korzystania z tych instalacji i ludzie po prostu przestają używać tych systemów.
    Czujek ruchu jest wiele typów. Są czujki dookólne, szerokokątne, wąskokątne, korytarzowe, kurtynowe, eliminujące zakłócenia powodowane przez zwierzęta tzw. typu PET ALLEY oraz reagujące na zwierzeta MULTI LEVEL. Ponadto czujki z pojedynczym pyroelementem, podwójnym poczwórnym z optyką lustrzaną. Są też czujki dualne PIR + MW (czyli reagujące na ruch ciepła oraz zaburzenia pola mikrofalowego) itd. Są też czujki z antymaskingiem (reagujące na próbę zasłoniecia) i bez antymaskingu.

Każda z tych czujek troszkę inaczej działa i inaczej redukuje zakłócenia. Instalator je dobiera w zależności od potrzeb. W jednym pomieszczeniu lepsza będzie taka, a w innym inna czujka.
    Poza tym trzeba też wiedzieć, że czujki mikrofalowe (MW) potrafią "widzieć" poprzez drewniane drzwi, okna, niektóre ściany. Mogą więc też reagować na choćby strumień wody płunący w rynnie czy też gdzieś na kostce, za ścianą czy za drzwiami. Czasami takie czujki wykorzystuje się do odstraszania intruzów, pojawiających się za oknem czy za drzwiami, zwłaszcza za drzwiami tarasowymi, poprzez które następuje najwięcej włamań do domów jednorodzinnych. Po zareagowaniu takiej czujki uruchaminy jest tzw, prealarm, któego zadaniem jest zniechęcenie intruza do dokonania włamania.
    Poza tym obecnie instalacje alarmowe to także pewien zakres automatyki domowej np. symulacja obecności domowników poprzez sterowanie oświetleniem wewnętrznym tak jakby w domu stale ktoś przebywał, czy sterowanie oświetleniem zewnętrznym, współpraca z domofonami czy videodomofonami, sterowanie bramą czy furtką itd.

Jak więc widzisz instalacja alarmowa wymaga sporej wiedzy i dużego doświadczenia. Instalator projektujący taki system musi wiedzieć jak działa dana czujka i w jakiej pozycji jest ona najbardziej czuła na wykrywanie ruchu. Niestety osoby nie mające pojęcia o działaniu czujek zakładają, że czujki działają najlepiej wtedy, kiedy skierowane są na wprost drogi włamania, a jest to właśnie podstawowy błąd, najczęściej popełniany przez laików, bo w rzeczywistości większość czujek PIR są najczulsze na ruch w poprzek czujki, a nie na wprost. Ale są też czujki specjalnie tak skonstruowane, że działają najlepiej na ruch na wprost np. czujki korytarzowe.

Nie musisz, a wręcz nie powinieneś działać na tym co masz, jeżeli chcesz mieć to zrobione dobrze i chcesz, żeby ten system działał, a nie tylko po prostu był.
    Jeżeli jeszcze nie zamieszkałeś w tym domu to warto poprzesuwać miejsca wyprowadzenia przewodów lub po prostu położyć je od nowa. Ale najlepiej, aby to obejrzał ktoś, kto ma o tym pojęcie.

Powiem Ci, że ja zajmowałem się przez kilkanaście lat montażem instalacji alarmowych. Mam sporą wiedzę z dziedzin: ogrzewnictwa, instalacji elektrycznych, automatyki i alarmowych. O ile widzę możliwość pomocy komuś przez internet w zakresie instalacji elektrycznych czy grzewczych o tyle instalacje alarmowe i automatyka zawierają najwięcej drobnych niuansów, które decydują o powodzeniu całego przedsięwzięcia. O ile automatykę da się jeszcze w miarę ogarnąć zdalnie, o tyle instalacje alarmowe jest bardzo trudno ogarnąć zdalnie, bo zbyt dużo czynników decyduje o prawidłowym jej działaniu, o których Ty nawet nie pomyślisz, żeby napisać, a fachowiec może nawet nie przypuszczać, że akurat taki czy inny problem u Ciebie będzie istniał.

Na forum można tylko pomóc osobom, które mają już trochę pojęcia o systemach alarmowych, a potrzebują tylko dograć szczegóły i wiedzą o co pytać.

Dlatego moja odpowiedź jest aka, że jak najbardziej jest warto wziąć firmę zewnętrzną do wykonania takiej instalacji, ale firmę, która istnieje na tynku przynajmniej kilka lat i posiada dobre referencje.
  • #11 20983186
    fred4u
    Poziom 27  
    serenity15 napisał:
    tutaj ułozenie przewodów wychodzących ze ściany

Tak jak przypuszczałem, tragedia - standard niestety. Przewody do poprzekładania, przede wszystkim czujkowe. Miejsce na centralkę również mało szczęsliwe - pomieszczenie z oknem, przy strefie wejścia. Nie wiem na jakim etapie jest lokal, czy rozważasz układanie kabli, czy już zostaje bezprzewodówka. Skoro rozważasz profesjonalny montaż to wybierz wykonawcę i poproś o przygotowanie oferty.
  • #12 20989038
    serenity15
    Poziom 10  
    WItam ponownie.
    Zaprosiłem przedstawicieli SOlida i Konsalnet oraz instalatora alarmowego z prawdziwego zdarzenia.
    Najlepiej sprawe wyjaśnił oraz prześwietlił kable ten ostatni.
    Więc prawdopodobnie jego oferte zaakceptuje.

Moje pytanie jest inne. Czy jest sens instalowac monitoring. Mam wyprowadzone przewody pod 3 kamery.
    Czy pomoże mi to w ochronie gdy raczej złodziej przyjdzie w kominiarce a raczej innych zdarzen które sens tych kamer by poruszały nie przewiduje.
    Koszt okamerowania to 5000 zł i instalator powiedział iż ma bardzo dobre ceny na te kamery:
    Kamera IP bulet 4MPX Ful -Colar 1.1,8”
    Starlight
    799 zł jedna.
    Czy warto mieć monitoring czy sam alarm z kurtynami w oknach wystarczy?
    Pozdrawiam
  • #13 20989361
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    To zależy, bo jeżeli najdroższymi przedmiotami, które będzie można ukraść z domu to będą te kamery to za bardzo nie ma sensu.
    Jednak kradzież w domu zazwyczaj jest poprzedzona wnikliwą obserwacją domu oraz zachowań jego domowników. Dzięki kamerom można wcześniej wykryć taką obserwację, a zarejestrowane materiały mogą się przyczynić do ujęcia sprawców.
    Choć teraz złodzieje mają o wiele łatwiej, bo wystarczy, że będą śledzić portale społecznościowe, na których ludzie sami zapraszają złodziei. Chwalą się co mają, gdzie pracują, kiedy ich nie ma w domu.
    Kamery jednak mają też pewne zalety. Zdarza mi się wpuszczać kurierów na podwórko, aby pozostawili jakąś przesyłkę. Wtedy właśnie przydają się kamery i zdalne otwieranie bramy czy furtki.
  • #14 20989412
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1410
    Zamontowane kamery dodatkowo mają działanie odstraszającą. Warto wziąć to pod uwagę
  • #15 20990050
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    serenity15 napisał:
    Czy warto mieć monitoring czy sam alarm z kurtynami w oknach wystarczy?

Monitoring wizyjny jest tylko uzupełnieniem prawidłowo dobranego i zamontowanego systemu alarmowego.
    Co masz dokładnie na myśli pisząc o "kurtynach w oknach".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20990057
    serenity15
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Co masz dokładnie na myśli pisząc o "kurtynach w oknach".

a kurtynowa czujka zewnętrzna Abax
  • #17 20992920
    andrzej2540056
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam,
    Pomyśli Pan o czujkach na każde okno, drzwi- potencjalna możliwość wejścia do domu/budynku, czujki reagujace na ciepło.
    Syrena alarmowa najmocniejsza pod wzgledem decybeli umiejscowiona na widoku w takim miejscu by nie można było łatwo sie do niej dobrac a była widoczna dla otoczenia, że jest alarm.

Co do kamer okamerować każdy bok domu włacznie z lekkim rozwarciem na droge, przejscie - by jednocześnie widzieć co sie dookoła dzieje.
    W żadnym wypadku nie kupować kamer w ciemno, pójść do sklepu dogadać się ze sprzedajacym, że chce Pan kupić zestaw monitoringu ale zanim Pan zapłaci chce Pan zobaczyc jak działają u Pana na obiekcie/nieruchomości. Oni mają swoich instalatorów to kogoś Panu polecą.

Lub wybrać jedną z firm ochroniarskich i oni Panu przyjadą pokażą jak funkcjonują.
    Kamery sprawdzić rano jak funkcjonują w różnych miejscach jak i po zmroku gdy jest ciemno używając do tego ludzi, samochodów, przedmiotu stawiajac w pewnej odległości i zobaczyc co widać.
    Za taką pokazówke będzie musiał Pan zapłacić dwukrotną.

Parametry kamer moga być jedynie dla Pana "punktem wstepnym" a rzeczywistość rzeczywistością.
    Kamery mają taką opcje, że reagują na ruch/zasięg liczony w metrach dopiero jak sie on pojawi- też na to zwrócić uwage.
    I do jakiej temperatury ujemnej pracują zimą.

Najlepiej narysować sobie mapke pomierzyć odległości i pokazać potencjalne firmie jaka odleglośc ma kamera obserwować w dzien i w nocy i cos wstepnie dobiorą i podadza ceny a na miejscu prezentacja.

Jak kupi Pan w ciemno bez prezentacji może sie Pan bardzo zdziwić/żałować. Uważać na instalatorów którzy będa mowić, że potrzeba doświetlić nieruchomość dlatego słabo widac itp.

Na ogrodzeniu powiesić tabliczke/tabliczki w kilku miejscach widoczne: "obiekt monitorowany całodobowo systemem kamer"

Pozdrawiam
  • #18 20992962
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    andrzej2540056 napisał:
    Pomyśli Pan o czujkach na każde okno, drzwi- potencjalna możliwość wejścia do domu/budynku, czujki reagujace na ciepło.

Kontaktrony reagujące na ciepło?
    andrzej2540056 napisał:
    Syrena alarmowa najmocniejsza pod wzgledem decybeli

Wszystkie mają z góry ograniczoną przepisami głośność.
    andrzej2540056 napisał:
    Uważać na instalatorów którzy będa mowić, że potrzeba doświetlić nieruchomość dlatego słabo widac itp.

Dlaczego "uważać"?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20995134
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

andrzej2540056 napisał:
    Syrena alarmowa najmocniejsza pod wzgledem decybeli umiejscowiona na widoku w takim miejscu by nie można było łatwo sie do niej dobrac a była widoczna dla otoczenia, że jest alarm.

I tylko jeden sygnalizator proponujesz?

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru systemu alarmowego do nowego domu, w kontekście już rozprowadzonych przewodów. Użytkownik zastanawia się, czy lepiej skorzystać z usług zewnętrznego instalatora, czy z firm ochroniarskich, takich jak Solid i Konslanet. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru czujników, sugerując uzupełnienie systemu o kontaktrony na oknach i drzwiach oraz sygnalizatory. Wskazano również na możliwość zastosowania kamer monitorujących, które mogą działać jako dodatkowe zabezpieczenie. Zwrócono uwagę na konieczność przemyślenia lokalizacji czujników oraz ich rodzaju, aby skutecznie wykrywać intruzów. Użytkownik rozważa także sens instalacji monitoringu, biorąc pod uwagę koszty oraz potencjalne korzyści.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA