@eeeeeyecontact co się dąsasz jak panienka pójdziesz do pracy to również nie będą Ci na rękę wypowiedzi współpracowników itd nic nie jest doskonałe.
Niestety na forum nikt nie da Ci złotego środka na życie zawodowe nie napisze idź tutaj zrób to i to a będzie na konto leciało setki złotówek. Jesteż rozżalony bo nie dostałeś jasnych wskazówek co masz robić ale niestety nikt Ci ich nie da
Daro1003 napisał: Jeśli chodzi o działanie w danej branży na własną rękę wiąże się to z zakupem niezbędnego sprzętu tańszy/droższy w elektryce samochodowej trzeba mieć sprzęt do diagnostyki za dużo pieniędzy ale można i zacząć z tanim sprzętem a resztę niestety trzeba dochodzić samemu ale rozwijając się można kupić droższy. Tak samo i w automatyce budynkowej też są drogie mierniki i tańsze rozwiązania jedno jest pewne trzeba obrać jakiś kierunek i nie zważać na przeciwności mówić że coś się nie opłaca czy coś w tym stylu.
Znam niestety mechaników co gadają że eee jakiś sprzęt do diagnostyki 10 tys eee kiedy się to wróci kto przyjedzie. A sam kupując kiedyś MPI530 i program Sonel PE5 też + oprzyrządowanie wydałem 12tys i nie myślałem że kiedy zrobi się tyle pomiarów kiedy się to wróci po co komu.
Przykłady można wyliczać temat który jest to rzeka można się przy nim opić wytrzeźwieć i dalej dyskutować.
Tutaj dałem ci pewne wskazówki moim zdaniem do przemyślenia.
Daro1003 napisał: Osobiście dziś chyba bym szedł w stronę sterowników PLC i serwisu maszyn oraz budowy sterowania urządzeniami w oparciu o sterowniki PLC. Jeśli kolega chce koniecznie iść w elektronikę samochodową trzeba się liczyć z inwestycją w różny sprzęt niezbędny przy grzebania w samochodach.
Jedno jest pewne branża samochodowa będzie istnieć zawsze i elektronika z niej nie zostanie wyparta więc warto moim zdaniem obrać ten kierunek.
Tutaj także starałem się coś nakreślić.
Jeśli chodzi o forum elektroda jest spoko śledząc tematy można zobaczyć ilu użytkowników znajduje tutaj instrukcje i wyjaśnienia prostych i trudniejszych zagadnień. Czasem nawet wyjaśnienie danego pytania jest w google grafika ale i tak użytkownicy starają się dać sensowną odpowiedz mimo że komuś nie chce się szukać po necie.
Osobiście przeglądając forum od 2008 roku nauczyłem się że jeśli chcesz dostać sensowną odpowiedz trzeba podać jak najwięcej szczegółów w danym temacie opisać jak najszerzej problem i co oczekujesz.
Mam wielu znajomych specjalistów z rożnych branż elektryki i automatyki którzy też są po studiach i serwisują maszyny CNC składają nowe sterowania programują sterowniki do różnych zastosowań cenią sobie przedrzymskim to że na własnej działalności sam dysponujesz swoim czasem oraz tym co chcesz robić. Czy dane zlecenie Ci odpowiada czy nie jeśli tak to wyceniasz je odpowiedni sprężasz się sam się mobilizujesz aby to wykonać i wziąć kasę.
Z perspektywy czasu wydaje mi się że temat serwisu maszyn oraz automatyki sterującej jest jednym z lepszych. Dlaczego już wyjaśniam dlatego żę wykonujesz pracę tylko przy danej maszynie lub szafie sterującej tam rozkładasz się ze sprzętem z reguły to są pomieszczenia gospodarcze, warsztatowe a nie salony.
Działając w automatyce budynkowej wiąże się to z ingerencją w ściany budynków z wchodzeniem na salony z dopinaniem i montowanie wszystkich elementów automatyki z największa precyzją starannością dbaniem o każdy detal aby nie zarysować podłogi nie pobrudzić ścian aby ukryć wszystkie przewody itd itp. a do tego inwestor z reguły stoi nad monterem i patrzy na wszystko.
Z motoryzacją podobnie o tyle lepiej że jest auto w warsztacie i właściciel nie patrzy ci na ręce a przy odbiorze również zauważy ślady na tapicerce na siedzeniach jakieś ubytki podczas składania tapicerki zawsze coś może być nie tak i aby było wszystko ok znów trzeba dołożyć wszelkich starań i o wszystkim pamiętać aby nie nabrudzić nie poplamić nie zarysować.
Natomiast maszyny i szafy sterujące inna bajka oczywiście wszystko schludnie ładnie przewody ułożone opisy itp ale jak pisałem wszystko w pomieszczeniach gospodarczych przewody pod maskownicami i głównie liczy się tutaj odpowiednie działanie raczej nikt nie zwróci uwagi na to co gdzie położysz czy coś wypadnie z ręki i zarysuje posadzkę bo to jest przemysł.
Mam nadzieję że @eeeeeyecontact przeczytasz uważnie co napisałem i jakoś Cię nakieruje ale to są moje osobiste spostrzeżenia w temacie. Jeśli zostaniesz projektantem nie będziesz mieć takich problemów ponieważ będzie robić raczej wszystko u siebie zdalnie i będziesz panem własnego biura.