logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzisiejsza młodzież... Trochę przemyśleń.

MiloszX12 01 Sty 2018 20:34 3579 58
  • #1 16929153
    MiloszX12
    Poziom 11  
    Ocena: 75
    Witam serdecznie. Nazywam się Miłosz, mam 15 lat.
    Chciałbym opisać problem większości dzisiejszej młodzieży. Warto nadmienić, że mnie ten problem nie dotyczy.
    Otóż chodzi o kompletny brak wiedzy na temat elektroniki i ogólnie majsterkowania.
    Jakieś 99,9% mojej szkoły, i ogólnie młodzieży, nie wie jak obsługiwać wiertarkę, nie mówiąc już o np. frezarce. Nie wiedzą jak lutować, nie wiedzą jak działa tranzystor lub kondensator. Nie odróżniają sklejki od płyty wiórowej.
    I tutaj pytanie: co, według Was, jest temu winne?
    Pozdrawiam, życzę szczęśliwego nowego roku.
  • #2 16929240
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    MiloszX12 napisał:
    Nazywam się Miłosz, mam 15 lat

Rozejrzyj się wśród swych kolegów, poobserwuj, sam wyciągniesz wnioski, np:
    - nie posiadają takich potrzeb, bo od zawsze tatuś/mamusia kupują wszystko, co się dziecku zażyczy
    - najważniejszym/jedynym źródłem wiedzy jest internet
    - najlepszym sposobem spędzania czasu jest YT, FB i inne messengery
    Efekt- wyprane móżdżki, wyjałowiona wyobraźnia, horyzont myślowy zawężony do minimum.
    To nie szkoła jest temu tak do końca winna, czterdzieści lat wstecz moje pokolenie też nie wszystko w szkole poznawało, nawet niektóre rzeczy nas interesujące były blokowane jako zbędne.
    Jak masz chęci, zainteresowania, lubisz poświęcać im czas- jest w Tobie potencjał i nadzieja na przyszłość.
    Szczęśliwego Nowego Roku :)
    V.
  • #3 16929262
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Równie dobrze na portalu prawniczym może ktoś założyć temat, że dzisiejsza młodzież nie ma wiedzy na temat prawa, na portalu wędkarskim że nie znają się na rybach, na portalu krawieckim, że nie umieją przyszyć guzika, na portalu językowym, że nie potrafią się poprawnie wysławiać itp, itd. Problem leży nie tylko w ludziach (wszakże przez 2-3 ostatnie pokolenia chyba nie dokonała się ewolucja ludzkiego mózgu spowrotem w stronę małp), ale i w systemie edukacji.

I szkoła (gimnazjum/liceum) i studia nie uczą myśleć, tylko zapamiętywać, wkuwać. Zamiast uczyć jak działa tranzystor, lepiej pokazać 5 stron wzorów i kazać je zapamiętać.

Zamiast uczyć, czy przez kondensator płynie prąd czy nie, lepiej zacząć przedmiot od wkuwania wzorów maxwella.
  • #4 16929265
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Był czas gdy przyjmowałem uczniów na praktykę
    Były 2 grupy
    Przybić pieczątke i uciec
    Skorzystać z oferowanej wiedzy

Jak myślisz która grupa przewaźła ?

Zero zainteresowan technicznych poza szkołą
  • #5 16929268
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Super sprawa, że interesujesz się techniką, w szczególności elektroniką, która nie jest łatwa w nauce. Tak trzymaj. Zawsze należy robić to, co Cię interesuje. (może nie dotyczy to zamachów bombowych i polityki ;-) )
    Nie przejmuj się innymi. Środowisko młodzieży może wygląda na bandę półgłówków, ale niektórzy z tego wyrosną. Zostaną ogrodnikami, kierowcami, nawet profesorami, większość zaczyna dorastać dopiero kiedy spłodzą dziecko (to akurat nie żart). Niektórzy się zapiją i stoczą się na dno, ale kto dokładnie - tego nie wiesz.
    Na szczęście na wydziałach elektroniki ciągle są chętni do studiowania, więc może nie jest tak źle.

A młodzież nie potrafi się często posługiwać narzędziami, ponieważ nie mają takiej potrzeby. Społeczeństwo staje się konsumpcyjne. Kupuje to co potrzebuje, zamiast zbudować samemu, jak dawniej. Tak jest taniej i szybciej. Czy lepiej? Trudno powiedzieć, bo co innego zbudować sobie dom, a co innego procesor.
  • #6 16929308
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    @MiloszX12 Miłoszu, powiedz mi, co obecnie robicie na zajęciach praktyczno - technicznych zarówno w szkole podstawowej jak i w gimnazjum i czy istnieje jeszcze taki przedmiot? Czy został już zlikwidowany na korzyść religii ?
  • #7 16929330
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    W mojej dawnej szkole zostały tylko komputery.
    Resztę zaorano.
    1 klasa , obróbka ręczna i maszynowa
    2 klasa, chasis i zasilacz na duodiodzie
    3 klasa , wzmacniacz na ecl 86
    4 klasa odbiornik superreakcyjny
    5 dopieszxzanie i prezentacja wyrobu.
  • #8 16929333
    MiloszX12
    Poziom 11  
    Ocena: 75
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @MiloszX12 Miłoszu, powiedz mi, co obecnie robicie na zajęciach praktyczno - technicznych zarówno w szkole podstawowej jak i w gimnazjum i czy istnieje jeszcze taki przedmiot? Czy został już zlikwidowany na korzyść religii ?

Niestety ZPT już nie ma w gimnazjach, a w podstawówce ograniczał się tylko do wkuwania zasad ruchu drogowego.
  • #10 16929634
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    MiloszX12 napisał:

Witaj.
    Elektronika - jak ktoś się fascynuje, to będzie się rozwijał. Ja bym się nie martwił na Twoim miejscu - póki mało będzie osób, które będą lepsze od Ciebie - będziesz mógł się swobodnie rozwijać i będziesz miał co robić w życiu :-) (przy okazji, masz tu dobry przykład -> p. Krzysztof Kamienski, zdaje się, jest jedynym fachowcem w swoim fachu w Surinamie) :-)

To, co faktycznie szanuję - jak ktoś potrafi poprawnie złożyć zdanie po polsku. Tu nie ma wymówek, że ktoś się tym interesuje lub nie. Ty, zdaje się, nie masz z tym problemu.

Trzymaj się!
  • #11 16930178
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    A co sądzicie o takim rodzynku? Ręce opadają.

• #12 16930224
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Panowie jestem z 96 roku i już podczas mojej nauki zajęć praktycznycznych nie było.
    W podstawówce były podstawy ruchu drogowego i możliwość zrobienia karty rowerowej.
    W gimnazjum miałem: pismo techniczne, podstawy rysunku technicznego (rzuty i dimetria izometria) a najbardziej zaawansowanego co robiliśmy to sałatki i raz naleśniki.

Panowie chodząc do technikum elektronicznego zauważyłem ze 80% osób nie dało by sobie rady z czymkolwiek czego nie było dokładnie omówione na zajęciach. Mówię tu o prostych rzeczach.

Ostatnio na studiach "Automatyka i Robotyka" znajomy z roku pytał się mnie jak podłączyć prostownik do akumulatora i na jak długo.
    Co prawda na studiach około 50% osób posiada wiedzę i umiejętności, natomiast reszta osób studiuje na zasadzie 3xZ Zakuj Zalicz Zapomnij a wszystkie wole chwile to picie.

Tak na rozluźnienie
  • #13 16930346
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    MiloszX12 napisał:
    Chciałbym opisać problem większości dzisiejszej młodzieży. Warto nadmienić, że mnie ten problem nie dotyczy.
    Otóż chodzi o kompletny brak wiedzy na temat elektroniki i ogólnie majsterkowania.
    ...

Znam twojego równolatka, i też ma ciekawość do uczenia się
    :)
    Czy jest to masowe ... myślę że nie.

Podobno 90% kapitału jest w rękach 10% ludzi. Moje własne zdanie jest, że 90% dorobku intelektualnego cywilizacji jest dziełem 10% ludzi.
    Czy tzw "dzisiejsze czasy" są szczególnie głupie? Może trochę ... na pewno pełne pozorów, wpływ e-mediów jest bardziej masowy, a im "mniej mądry", tym, bardziej plastyczny.
    Więcej ludzi wierzy w płaską ziemię, niż 100 lat temu.

soniak2 napisał:
    ... natomiast reszta osób studiuje na zasadzie 3xZ Zakuj Zalicz Zapomnij a wszystkie wole chwile to picie.

Była wersja Zakuj Zalicz Zapij Zapomnij (nie uprawiałem jej)
    Na dziś te pesymistyczne słowa i tak wydają się optymistyczne. Dziś się świadectwa/dyplomy kupuje (za pieniądze prywatne lub państwowe)
  • #16 16930918
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    W ósmej klasie szkoły podstawowej z ZPT było, m/n zadanie domowe - pamiętam to doskonale - zbuduj telegraf Morse'a. Chłopaki poprzynosili dzwonki, żaroweczki i przyciski. Ja zrobiłem samopiszacy - serpentyny papierowe sklejone razem, nawinięte na szpulkę od magnetofonu, silnik z przekładnia od automatu schodowego i elektromagnes z kawałkiem grafitu u kotwicy. Klucz zrobiony z kawalka blachy spreżystej i uchwytu od szuflady. Wiadomo (5), zachwyt Nauczyciela i zazdrość reszty klasy. :cry: W Technikumie zaś, kozaczyłem oczywiście i skonczyło sie to zakładem z Nauczycielem podstaw elektroniki, o ile pamietam piąta klasa - jeżeli narysuję z głowy (!!) schemat odbiornika telewizyjnego, to zostane zwolniony z przedmiotu do końca roku - udało się, choć z oporami ze strony Dyrekcji.
  • #17 16930922
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    vorlog napisał:
    Marco_zg napisał:
    A co sądzicie o takim rodzynku? Ręce opadają.

Oj tam, oj tam... Nie czytałeś "Cham nad Niemnem"? :D
    V.

To nie z Niziurskiego? Nie pamiętam konkretnej książki.
    Wydajesz się kimś, kto czytał lektury szkolne :) Na dinozaury tez polowałeś?
  • #18 16930943
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    W podstawowce czytałem Lema, Braci Manów i Remarque'a :D Trylogie oczywiście też, a Ojciec uczyl mnie językow - angielskiego, niemieckiego i troche łaciny. No i oczywiscie ,,Nowoczesne Zabawki" (mam je do dzis, wszystkie trzy wydania). WFu unikałem jak ognia. :cry:
  • #19 16931045
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    chudybyk napisał:
    Nie przejmuj się innymi. Środowisko młodzieży może wygląda na bandę półgłówków, ale niektórzy z tego wyrosną. Zostaną ogrodnikami, kierowcami, nawet profesorami, większość zaczyna dorastać dopiero kiedy spłodzą dziecko (to akurat nie żart). Niektórzy się zapiją i stoczą się na dno, ale kto dokładnie - tego nie wiesz.
    Dokładnie. Z chłopca który nie potrafi posługiwać się wiertarką może wyrosnąć dobry neuro lub kardiochirurg.
    Z chłopaka (mojego sąsiada), który godzinami wysiadywał w oknie i pluł na przechodniów (!) wyrósł prawnik, którego stać na zakup wszelkich usług od A (autonaprawa) do Z (zmywanie podłóg w stroju topless) :)
  • #20 16931145
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    MiloszX12 napisał:
    Jakieś 99,9% mojej szkoły, i ogólnie młodzieży, nie wie jak obsługiwać wiertarkę, nie mówiąc już o np. frezarce. Nie wiedzą jak lutować, nie wiedzą jak działa tranzystor lub kondensator. Nie odróżniają sklejki od płyty wiórowej.
    I tutaj pytanie: co, według Was, jest temu winne?
    Pozdrawiam, życzę szczęśliwego nowego roku.

Demonizujesz dzisiejsze czasy - gdy ja miałem 15 lat /połowa lat 70-tych ubiegłego wieku/ - było mniej więcej to samo - z tym mały dodatkiem że wiertarki elektrycznej czy płyty wiórowej też i nie widzieli - bo takowe mało licznie występowały na terytorium Polski :D
  • #21 16931517
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    MiloszX12 napisał:

Po prostu nie mają zdolności manualnych , bo ich nie wykształcili, bo dzisiejsze czasy widocznie tego nie potrzebują.
  • #23 16931953
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Krzysztof Kamienski napisał:
    W ósmej klasie szkoły podstawowej z ZPT było, m/n zadanie domowe - pamiętam to doskonale - zbuduj telegraf Morse'a. Chłopaki poprzynosili dzwonki, żaroweczki i przyciski. Ja zrobiłem samopiszacy - serpentyny papierowe sklejone razem, nawinięte na szpulkę od magnetofonu, silnik z przekładnia od automatu schodowego i elektromagnes z kawałkiem grafitu u kotwicy. Klucz zrobiony z kawalka blachy spreżystej i uchwytu od szuflady. Wiadomo (5), zachwyt Nauczyciela i zazdrość reszty klasy. :cry: W Technikumie zaś, kozaczyłem oczywiście i skonczyło sie to zakładem z Nauczycielem podstaw elektroniki, o ile pamietam piąta klasa - jeżeli narysuję z głowy (!!) schemat odbiornika telewizyjnego, to zostane zwolniony z przedmiotu do końca roku - udało się, choć z oporami ze strony Dyrekcji.

Widzę, że Kolega ma podobną ilość wiosen ma karku, gdzie na ZPT uczyli nas: posługiwać się wiertarką, pismem technicznym, szydełkiem, igłą, jak się odnaleźć w kuchni... To były piękne czasy :D
  • #24 16931955
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    danthe napisał:
    Witam.

Nie ma co demonizować tego zjawiska, dzięki niemu tacy jak my mamy pełne ręce roboty :D .

Pozdr. Daniel

To tak nie do końca danthe.

Taki nowy "młody" wyrzuci uszkodzony sprzęt i kupi nowy.
    Dzisiaj sprzęt jest produkowany masowo i bardzo tani.
    Kiedyś się naprawiało bo był drogi.
    Dzisiaj niejednokrotnie naprawa przewyższa koszt nowego.

Jeżeli sprzęt jest drogi to i tak kupił go taki człowiek, że wymieni go na nowy. Nie będzie przecież naprawiał "starego". To nie w jego stylu.

Obecnie tak naprawdę sprzęt naprawiają ci których nie stać na kupno nowego.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • #25 16931959
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    PitD napisał:
    Obecnie tak naprawdę sprzęt naprawiają ci których nie stać na kupno nowego.

i ludzie "starej daty" (jak to mnie ostatnio podsumował mój syn)
  • #26 16932036
    PitD

piterek-23 napisał:
    ludzie "starej daty" (jak to mnie ostatnio podsumował mój syn)

Ładniej brzmi pokolenie BB i pokolenie X (to tak po nowemu) :)

X
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #27 16932042
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    piterek-23 napisał:
    ludzie "starej daty" (jak to mnie ostatnio podsumował mój syn)

Dobrze, że nie określił kolegi jako "dinozaur".
  • #28 16932077
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Taaaa, jednak chyba to dobrze, że my Dinozaury, zamiast wymierać, działamy na Forum Elektroda i staramy sie swoimi radami ,,Pluszowych Dziadków" :D pomagać młodym, i nie tylko, entuzjastom, bo chyba tacy tu trafiają . Może paru skierujemy między Emiter,Baze a Kolektor :D jako ich przyszłość...?
  • #29 16932208
    PitD

MiloszX12 napisał:

W tym momencie doszło do mnie że 15 lat temu się zarejestrowałem :)

Jak ten czas leci.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku wiedzy technicznej wśród dzisiejszej młodzieży, szczególnie w zakresie elektroniki i majsterkowania. Uczestnicy wskazali na różne przyczyny tego zjawiska, takie jak konsumpcyjny styl życia, brak zainteresowania techniką oraz niewystarczające nauczanie w szkołach. Wiele osób zauważyło, że młodzież nie ma potrzeby posługiwania się narzędziami, ponieważ łatwiej jest kupić gotowe rozwiązania. Wspomniano również o zanikających zajęciach praktycznych w szkołach, które kiedyś uczyły podstawowych umiejętności technicznych. Uczestnicy podkreślili, że mimo trudności, istnieją młodzi ludzie, którzy są zainteresowani elektroniką i rozwijają swoje umiejętności samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA