Urządzenia smart bez smartfona? Czy to możliwe? Czy da się skonfigurować automatykę domową bez użycia nowoczesnego telefonu komórkowego? Wygląda na to, że z systemem Supla jest to możliwe. Przekonajmy się.
Zacznijmy od tego, co zostało wykorzystane do prezentacji. W tym przypadku kupiliśmy już urządzenia z fabrycznie wgraną Suplą. Kilka modułów przekaźników i ściemniaczy, w tym ROW-02, DIW-01, itd.
Celem tematu będzie sparowanie tych urządzeń z chmurą tak by można było robić scenariusze i sceny ale bez użycia telefonu, czyli bez Androida i iOS.
A więc, podłączamy nasze urządzenie do zasilania. Szczegóły podłączenia znajdziecie w instrukcji urządzenia oraz też na jego obudowie.
W razie problemów z podłączeniem należy zlecić to komuś kto się na tym zna.
Po podłączeniu na urządzeniu szybka miga dioda LED oraz jest rozgłaszana sieć WiFi:
Jeśli nie widać sieci, to wciskamy raz przycisk "RESET" na urządzeniu.
Podłączamy się do tej sieci (wtedy my tymczasowo stracimy dostęp do internetu, jeśli korzystamy z niego przez WiFi) i otwieramy stronę konfiguracyjną o adresie 192.168.4.1, tak jak w Tasmota lub w OpenBeken:
Informacje o WiFi musimy znać, przecież to nasza sieć. Natomiast email to będzie email na który założymy konto Supla, a serwer sprawdzimy też na stronie Supla.
https://www.supla.org/pl/
A więc, założyłem konto i dostałem dostęp do panelu "Moja Supla":
W zakładce "rozpocznij tutaj" znalazłem namiar na serwer:
Teraz już wiemy wszystko. W oparciu o to wypełniamy pola na stronie WWW, zapisujemy i wciskamy raz przycisk Config na urządzeniu. W przypadku niektórych urządzeń z kolei jest tam przycisk "Save and restart", który zwalnia nas z potrzeby wciskania fizycznego przycisku RESET.
Po chwili nasze urządzenie pojawia się na panelu:
Gotowe! Sparowane. Teraz jeszcze przejrzyjmy możliwości panelu WWW Supli.
Co my tutaj mamy?
Przede wszystkim - sterowanie. Ściemniacz można włączyć, wyłączyć, oraz zmienić jego poziom jasności.
Mamy tu też integracje z Alexa i Google Home, ale ich samych nie testowałem:
Mamy też automatyzacje. Wstępnie wyglądają na konfigurowalne w dość dużym stopniu. Oprócz różnych wyzwalaczy można też dopisywać dodatkowe warunki, takie jak pora dnia, itd.
Można tworzyć też harmonogramy w oparciu o kalendarz. Oprócz wybrania godzin też jest możliwe wyzwalanie o wschodzie i zachodzie słońca.
Oprócz tego są też wielokrotne sekwencje/interwały, które można osobno wyzwalać, wraz z opcjami zaawansowanymi:
No i jeszcze zrzut ekranu z tworzenia scen - je też można wyzwalać na różne sposoby. Dodatkowo, choć na zrzucie ekranu tego nie widać, do sceny oczywiście można dodać więcej niż jedną akcję i więcej niż jedno urządzenie:
Ogółem, całość przypomina mocno to co oferuje Tuya (ale bez konieczności smartfona) oraz to co oferuje Home Assistant (ale w chmurze, tylko czy na pewno?).
A to jeszcze nie koniec...
Właściwie to najlepszą wiadomość mam na koniec - tę "chmurę" można postawić u siebie lokalnie! Wtedy mamy 100% własny, lokalny i bezpieczny system, a przynajmniej na tyle bezpieczny, na ile my sami o to zadbamy.
https://github.com/SUPLA/supla-cloud
https://github.com/SUPLA/supla-docker
W kolejnym temacie właśnie wypróbuję to rozwiązanie i pokażę krok po kroku konfigurację.
Podsumowanie
To było moje pierwsze starcie z Suplą. Nie mam jeszcze zbyt dużych doświadczeń w tym temacie, ale pierwsze wrażenie jest pozytywne. Wygląda na to, że Supla to taki punkt pośredni między Tuya a Home Assistant. Z tego co widzę, można tu wszystko wygodnie wyklikać na komputerze i nie trzeba nawet mieć telefonu. Dla mnie to plus. Automatykę typu "przycisk wyzwala oświetlenie" lub "światła włączają się o danej godzinie" lub "czujnik ruchu włącza światła na dany czas" też można zrobić online.
Na koniec dodam, że oczywiście telefon i tak warto do Supli podpiąć, by chociażby sterować zdalnie oświetleniem... a całość tematu to był tylko taki eksperyment. Ale to raczej wiadomo.
Jakie macie doświadczenie z Suplą? Czy ktoś opiera o nią automatykę domową? Zapraszam do dyskusji.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.