Zapraszam na krótką prezentację wnętrza kolejnego sprzętu - dekodera telewizji Opticum Blue R265 Lite. Zobaczymy tutaj jak on jest zbudowany, co steruje wyświetlaczem, jaki układ RF jest użyty, zgramy wsad jego pamięci Flash oraz sprawdzimy, czy da się go jakoś przerobić. Tym razem omawiany sprzęt wyróżnia się tym, że współpracuje z zewnętrznym zasilaczem USB, więc mamy tu nieco mniej elektroniki niż zazwyczaj. Z tyłu widać przejście antenowe oraz wyjścia HDMI i SCART, jest również gniazdo microusb:
Śrubki są pod nóżkami:
To już nie te czasy, że był osobno zasilacz i płyta główna. Tu zasilacz jest na zewnątrz, a główne PCB jest malutkie:
Pierwsze zaskoczenie - nie ma tu wyświetlacza! Dałem się nabrać, myślałem, że jakiś będzie.
Oprócz tego widać ekranowaną część RF oraz główny CPU z radiatorem.
Ale po kolei, tu jest wejście 5V:
Ciekawe do czego ten 2301A tutaj jest? Ochrona przed odwrotnym podłączeniem zasilania? Raczej nie, może coś po wyjściu ze standby tu się załącza?
Tutaj małe zaskoczenie, bo mamy HD2015, czyli sterownik wyświetlacza:
Ale on tu obsługuje tylko przyciski, bo wyświetlacz nie jest wlutowany. HD2015 już analizowałem i omawiałem:
Uruchamiamy sterownik wyświetlacza/przycisków HD2015 po inżynierii wstecznej, porównanie z TM1637itd
Tu mamy już przetwornice dla CPU (pewnie 3,3V step down a obok LDO 1,5V):
Poniżej widać pamięć Flash z programem obok dodatkowej przetwornicy:
No i CPU M3822P:
Obok mamy złącze z UART, ciekawe czy coś na nim "zagada"?
Podjąłem próbę by przy 115200 baud:
NCRCBootloader M3821b-0.1.0 2016-07-29, niestety na żadne komendy nie reaguje.
Zgrałem też wsad pamięci Flash:
Wg. tematów:
Programator CH341A EEPROM - czyli gadżet z elektroda.pl
[Youtube] Jak odczytać pamięć Flash z CH341 SPI oraz jak łatwo wylutować pamięć
Pamięć została wykryta jako EN25Q32, 32 Mbit, czyli 4MB.
Kopia: https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/commit/a4a7fb1672ca972c32c41de7d5390a95ebb33071
Do analizy pomoże binwalk:
Analiza wsadu pamięci flash SPI za pomocą komend binwalk, dd, lzma
Ale nie pokazuje dużo, tylko coś skompresowanego LZMA:
Szukałem nieco informacji i znalazłem te opracowanie:
https://github.com/search?q=NCRCBootloader+&type=code
Niby jest narzędzie do wypakowania (pod ALI3329, ALI3511 itd), nazywa się ali 351xx unpack repack tool platini, ale u mnie nie działa:
Bo u mnie chyba jest ALI3822P...
Zostało pytanie o układ RF, zdejmijmy ekran:
Tu znowu jest MXL608. Można by go chyba uruchomić, bo dostępne są jakieś przykładowe kody:
https://github.com/vitmod/AVL68xx_SDK/blob/master/tuner/MxL608/MxL608_TunerApi.c
Jeszcze pomierzyłem napięcia na płytce. Pierwsza przetwornica step down generuje 3.3V i zasila LDO 1.5V:
Druga generuje 1.1V i zasilana jest bezpośrednio z 5V:
Wszystko w normie, jakby ktoś chciał się bawić, to można te przetwornice wykorzystać do DIY:
Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
Podsumowanie
Tuner ten podobny jest do:
Stary dekoder DVB-T2 - STB HD N6 - wnętrze, potencjał przeróbki na DIY zegar
Też w środku jest użyty MXL608. Chyba muszę zrobić podejście do jakiegoś projektu na MXL608 bo mam już ich kilka.
Dodatkowo rozbawił mnie ten HD2015 w środku, który jest używany do obsługi trzech przycisków bez wyświetlacza (którego tu nie wlutowali). Pewnie oszczędność.
Niestety pod kątem firmware nie udało mi się dużo tu wykombinować, może ktoś coś więcej wie jak z tym ruszyć? Może dałoby się jakoś skompilować własny build (czego?) i na niego wgrać? Tyle tych dekoderów, tunerów, itd, mam a nie jak ich programować...
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.